Problem s bootanjem

poruka: 5
|
čitano: 2.604
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Problem sa bootanjem

Sinoć tijekom pauze od rada komp je ušao u sleep mod, ali kad sam ga htio probuditi nije se dogodilo ništa. Resetirao sam ga par puta i isključivao/uključivao ali scenarij je uvijek isti: nakon početnog ekrana na kojem se pojavi logo matične i informacije o pristupanju UEFI-ju, boot redoslijedu i sl. malčice se vrti onaj kotačić i onda se ekran pogasi uz informaciju da prelazi u power save mod. I to je to. Komp i dalje radi ali je brain-dead. UEFI uredno prepoznaje drive. Pokrenuo sam Avira Rescue System sa DVD-a, našao neke viruse na C: i očistio. Nakon restarta dao mi je obavijest da se Windows10 nije uspio pokrenuti i ponudio nekoliko opcija. Tu sam pokrenuo Windows Startup Repair ali nije uspio popraviti ništa. Nakon ponovnog restarta više ne dobivam niti tu obavijest već mi je nekoliko puta uzastopce tražilo da odaberem odgovarajući boot device. Konačno, sad više ni to ne javlja i sve se vratilo na ono stanje s početka priče. U UEFI-ju je kao prvi boot device odabran Windows Boot Manager. Ako odaberem da prvi boot device bude Kingston SSD, pri pokretanju dobivam poruku da  odaberem proper boot device. Ima li tko kakav savjet što mogu učiniti?

MBO : ASRock B85M Pro3

SSD: Kingston Fury 120GB

0 0 hvala 0
10 godina
Re: Problem sa bootanjem

Malo me brinu oni virusi što je kao našao pa postoji mogućnost da je zeznulo MBR (i to se riješi bez problema), mada ako bios ne pamti postavke možda ti je samo ona baterija na ploči crkla CR2032 (to bi ti bila najjeftinija opcija pa probaj prvo nju zamjeniti - imaš na svakoj benzinskoj).

12 godina
neaktivan

Nije bios ništa zaboravljao, nego sam ja mijenjao boot redosljed više puta. Update situacije: posudio sam laptop od prijatelja i pomoću njega napravio bootabilni instalacijski USB stick sa Win10. Kad sam pokušao bootati s njega također nije prepoznavalo da se radi o bootabilnom usb-u, a kad sam nakon tiga restartirao komp se upalio normalno, kao da nikad nije bilo problema. Nažalost, izgleda da je neki virus pojeo neke bitne stvari u Windowsima pa iako naizglwd komp radi ok javljaju se svakakve čudne greške. Mislim da  je ovo sad tema za podforum o softverskim problemima, pa ću potražiti neke odgovore tamo. Hvala na odgovoru svakako.

6 godina
gumiflex kaže...

Nije bios ništa zaboravljao, nego sam ja mijenjao boot redosljed više puta. Update situacije: posudio sam laptop od prijatelja i pomoću njega napravio bootabilni instalacijski USB stick sa Win10. Kad sam pokušao bootati s njega također nije prepoznavalo da se radi o bootabilnom usb-u, a kad sam nakon tiga restartirao komp se upalio normalno, kao da nikad nije bilo problema. Nažalost, izgleda da je neki virus pojeo neke bitne stvari u Windowsima pa iako naizglwd komp radi ok javljaju se svakakve čudne greške. Mislim da  je ovo sad tema za podforum o softverskim problemima, pa ću potražiti neke odgovore tamo. Hvala na odgovoru svakako.

Pa sretno. Ukratko. Radio si pizdarije, a mozda i nisi. Ili jos "ukratkije". Radio si pizdarije.... Ukratko. Eto na to izgleda to sto si napisao.

14 godina

u biosu vrati na defaultne postavke i pokušaj onda, a ako ne uspije pokušaj s linuxom

Dođi sebi dok još imaš kome
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice