Problem s bootanjem pc-a

poruka: 3
|
čitano: 1.049
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Problem s bootanjem pc-a

Maticna z370 gigabyte k3

I7 8700

1070ti palit

2x8 gb g-skill, 3000mhz.

2x ssd

1xhdd

4 venta

Rx650w corsair (napajanje na reklamaciji)

Zamjensko napajanje 500w silverston 80+

Sve spojeno, sve radi...ramovi nece na xmp profil 1 na 3000mhz.

Updejtam bios na zadnju verziju F7. -sve  radi.

Posto imam zamjensko napajanje od 500w 80+ certifikat, testiram softwerskim alatima voltaze i temperature (bios uredno podesen, cpu dynamic voltaza na -0.100v.

Ramovi na 1.260v 3000mhz)

Hw monitor pokazuje cudne rezultate, average voltage oko 1v ili manje. Max 2.40 sto je nemoguce. Temperature normalne, onda odjednom dok je pc u idlu vrm na 104c...sto je opet nemoguce. Pomislim da mozda ima neki voltage spikes ili nesto slicno. Pogledam bolje hw monitor prijavljuje vrtnju cpu hladnjaka na 65000, plus prijavljuje dodatni jedan vent na 15rpm. Znaci prijavljuje vent koji uopce ne postoji u kompu.

Skidam HW info program, nesto stabilnije prijavljivanje temp, voltaza ponekad cudna ali ni blizu kao kod hw monitora. 

Uz maticnu je doslo dosta softwera za pracanje temp i voltaza, pokrenem ih, dok je pc u idlu voltaze dosta stabilne onda najednom drop, 12v, 3v i 5v padaju na 0...pc ne pokazuje nista cudno...sve nastavlja da radi normalno.

U igrama vecinom sve ok, palit dual graficka se dosta grije i moram podici ventove da vrte na 70-75 % dok joj je temp 71-75 u pubg-u. 2 puta me je izbacila na desktop, sad jel to vezano uz moj problem, ne znam. 

Ovo nepravilno pokazivanje voltaza me brine i odlucim skinuti opet isti bios, flasham ga opet...znaci isti bios jedan preko drugog. 

Pc boota, podesim voltaze sve isto kao i prije samo sto ovaj put ramovi nece da prihvate 3000mhz nikako. 

Ostavim ih na defaultu, pokrenem pc i programe za pracenje voltaze..nekih 40 min...sve ok...nema dropova, hw info sve ok prijavljuje, hw monitor i dalje luduje. 

Gigabaytov software sve ok.

Iskljucim pc sinoc normalno. 

Jutros mi rodica u dnevnoj (pc mi je u sobi) punila mob na novom nekom kineskom punjacu koji je eksplodirao i izbacio osigurac. Isti osigurac je i za moj pc. 

Sad palim pc...krene i stane...krene i stane...led lampice pokazuju cpu-dram-boot-vga-cpu i onda se gasi. Vadim ramove i pokusavama ponovno s 1 plocicom...sve isto.

Pokusao sam i s drugom plocicom.

Vadim gpu, pokusavam s integrusom.

Vadim bateriju, napojni kabal, shortcut na clr-cmos...nista ne pomaze.

Stavljam pc na drugu uticnicu, ne pomaze.

Odpajam hdd, vadim ram, pokusavam bez rama...nista, samo stane na lampici za ram...

Pitanja:

1.Jel moguce da je punjac koji je eksplodirao u dnevnoj zeznuo napajanje (iako imam prenaponsku u sobi koja ne pokazuje nista na sebi)?

2. Napajanje je ipak preslabo i voltaze su prikazane dobro samo je sad konacno izdahnulo? (Ne objasnjava prijavljivanje nepostojeceg fan-a)

3. Main bios krepao? (Zasto backup bios ne pokrece recovery)?

4. MBO crkla?

5. CPU crkao? (I na njemu mi je sumnja posto post lampice idu (cpu-dram-vga-cpu i onda gasenje)

U vezi napajanja, 500w 80+ preslabo za moju konfu? Po software ocitanju graficka mi je u loadu trosila max 186w.

Pomagajte, muku mucim s ovim pc.om vec mjesec dana (jedna maticna je vec otisla zbog uvijenih pinova)

EDIT

Ponovni pokusaj bootanja nece, lampica za cpu se upali i iskljuci, tj. Sve se iskljuci i krece iznova. 

Mora biti napajanje.

Mako
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.7.2018 0:18 (Mako).
Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
neaktivan
Re: Problem s bootanjem pc-a

Pokusaj kupiti neko novo napajanje 650w+ jer je 500 slabo. Nikad nisam imao slican problem da mi je doslo do kratkog spoja i crko komp. Da zmam tocno radio bi ti pomogao ali mislim da je napajanje. Ako je maticna onda kupi samo maticnu za tvoj DDR rame i za socket tvog proca

17 godina
neaktivan
Problem s bootanjem pc-a

Bilo je napajanje...može lock

Mako
Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice