Problem sa biosom

poruka: 17
|
čitano: 5.849
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Problem sa biosom

pozdrav svima!!

Imam problem kod instalacije windowsa. Eo ovako. Imam matičnu ploču AsRock K8N68PV-GLAN na koji sam spojio hard disc od 40 gb  Maxtor 4D040H2 i DVD rom. Kako ova matična ima samo jedan ATA 133 IDE connector(a hard disc i dvd rom spajaju se preko ATA kabla) spojio sam i hard disc i dvd rom na taj jedan priključak(piše u knjižici od matične da podržava 2 IDE uređaja). Tu nastaju problemi. Nakon što sam sve to spojio ne diže mi se bios pa sam ga fizički resetirao na ploči. Nakon što ponovo upalim komp dobijem ovakav izbor u biosu kako je prikazano na slici. Ako stiskam F1 nakon nekog vremena izbacimi obavijest na kojo piše:"NTLDR is missing, press Ctrl+Alt+Del to restart". Ako izaberem Setup, napravim prvo da mi se boota dvd rom tako da mi očita instalacijski cd. DVD očita cd i započme instalaciju(u pitanju je nekakav windows last xp i odmah zapocinje sam instalaciju) prva stavka je "boot HDD" i kada to završi opet mi izbaci obavijest "NTLDR is missing...". Zato vas molim da mi hitno pomognete jer ja nemam pojma u čemu je problem...

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.2.2009 19:44 (Keklja).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Problem sa biosom

Jesi li namjestio da se poslije DVD-a i hard aktivira kao boot device,pitam jer zna i to biti?

16 godina
neaktivan

da

17 godina

Prvo moras rijesiti ovaj problem s BIOS-om,DVD i hard su svaki na svom kanalu?

16 godina
neaktivan

kako mislis svaki na svom kanalu??? Pojasni malo molim te...

17 godina
neaktivan
Problem sa biosom

Jesi li namjestio da hard disk bude spojen kao Master, a DVD kao Slave?

0 0 hvala 0
16 godina
Problem sa biosom

-na slici se vidi cheksum err. uđi u bios (F2) učitaj settup defaults, provjeri opcije za redosljed bootanja, i dalo su sve komponente OK. F10...

ako se opet pojavi ntldr.. boot s CDa, recovery console, u commandpromtu ''fixboot c:'' i ''chkdsk c: -R''

... možd pomogne.

(po slici HDD i DVD su OK -master slave...)

自豪的迎来了10周年的华诞。... na C64/TurboModul
Poruka je uređivana zadnji put sub 28.2.2009 20:01 (ihush).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Problem sa biosom

Prvo provijeri u biosu jesu li i dvd_rom i HDD prepoznati,ukoliko jesu,skini s neta win 98 boot disketu i napravi pomocu nere bootabilni cd (cd u koliko nemas flopy disk) potom izbotaj u dos i ukucaj na comand prompt slijedece

c:\fdisk

enter

yes

enter

-Potom izaberi opciju pod tri (mislim da je redni br 3) piše remove partition i tako nastavi dok ne maknes particije sve moze ih bit jedna ili dvije ili neznam koliko u glavnom tu ih makni sve ce ti pisat na ekranu sta da radis,kada maknes sve particije,restartuj masinu ubaci stup cd od windowsa i pokreni instalaciju...javi ovdje jeli uspijelo....

* Friend: "I heard about this thing called 'Linux'." * Me: "Oh, I use Linux." * Friend: "What is it?" * Me: "An operating system." * Friend: "Like Firefox?"
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Problem sa biosom

Otišla ti baterija na matičnoj, promjeni je i uđi u BIOS i učitaj standardne postavke.

Procesor: Intel Pentium Dual Core E5200 2,53Ghz 2MB Cache 800Mhz FSB Matična Ploča: BIOSTAR G31-M7 RAM: 2GB Kingmax DDR2 800Mhz Grafička Kartica .: Club3D Radeon HD4550 512DDR3 Hard Disk: Hitachi HDD320GB 8MB Cache, 7200 o/min Napajanje Frontier 400W

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
kavasaki kaže...

Otišla ti baterija na matičnoj, promjeni je i uđi u BIOS i učitaj standardne postavke.

kako da promijenim bateriju na matičnoj???'
16 godina
neaktivan
Keklja kaže...
kavasaki kaže...

kako da promijenim bateriju na matičnoj???'
 ja također mislim da je baterija!! Jednostavno je izvadi odi u dućan i kupi novu!!!Namigiva pozz
Nijedno pravilo bez iznimke!!
16 godina

(najjednostavnije rješenje je obično pravo) Smijeh

ugasi komp, odspoji struju, lociraš bateriju polgedom i nježno je izvadiš (bateriju) u trgovini, kao chipoteka, 3V-CR2032 tražiš takvu.

-ili ako imaš negdje u blizini staru-pokvarenu ploču za skinut.... baterija bi trebala raditi.

自豪的迎来了10周年的华诞。... na C64/TurboModul
16 godina
neaktivan
Problem sa biosom

Ja iskreno nebih rekao da je do baterije posto njemu disk je prepoznat prilikom boota---

evo na ovom linku ima pojasnjenje malo za taj problem,,,,http://www.computerhope.com/issues/ch000465.htm

* Friend: "I heard about this thing called 'Linux'." * Me: "Oh, I use Linux." * Friend: "What is it?" * Me: "An operating system." * Friend: "Like Firefox?"
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pokušaj flashat bios

Procesor: AMD Athlon 64 X2 4200+ Matična: MSI K9N Neo V2 Grafička kartica: MSI Nvidia 8400GS 512MB RAM: 2GB HDD: Maxtor 160GB Monitor: Philips 190CW Kućište: Coolmaster OS: Windows Vista Ultimate SP1
17 godina
neaktivan
Problem sa biosom

Ehm,

po slici priloženoj sve jasno. Spojio si DVD kao Master a Hard kao slave...

LOŠA kombinacija želiš li instalirati windoze.

Hard disk MORA biti master, DVD slave. Nije (vjerojatno) do BIOS-a niti do bilo čega drugog.

I find your lack of faith disturbing!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Zamijenio sam bateriju, postavio sam Hard disc na MASTER a DVD na slave i nisam ništa postigao i dalje mi se pojavljuje ista greška...

17 godina
neaktivan
Problem sa biosom

Imaš još par stvari za pokušati:

1. Nabavi običnu instalaciju XP-a (koja nije automatska, unaprijed pripremljena), pokušaj s njom

2. Pitanje: Je li taj disk prazan, ili imaš podatke na njemu?! Možda je potrebno samostalno napraviti particije prije instalacije (mada manje vjerojatno). Ako ti podaci na njemu nisu važni, pokušaj s običnim Xp instalacijskim cd-om sam kreirat particije. Izbriši postojeće, i nanovo particioniraj disk (podijeli ga u dvije particije od po 20 GB)

3. Provjeri je li disk ispravan...

I find your lack of faith disturbing!
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice