Problem s 16:9 formatom

poruka: 15
|
čitano: 2.966
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Problem s 16:9 formatom?

Imam Philips 200xw, 20", 16:9, 1680x1050.

Radim s grafičkim programima i kada npr. napravim kružnicu 100x100 u Corelu ili Ai-u

na monitoru mi se ona prikazuje jajoliko, spljoštena je po vertikali. Ako pak smanjim

rezoluciju onda je spljoštena po horinzontali. Probao sam sve rezolucije ali nema

pravilne kružnice.

Win7 prepoznaje monitor, instaliran je i orginalni driver od monitora i najnoviji driveri za grafulju.

U komercijalne svrhe to ne smeta jer je ta jajolikost neprimjetna ali kad radim s programima itekako

se vidi.

Sada nisam siguran da li je to boljka svih 16:9 i 16:10 monitora ili ja to ne znam narihtati?

Ionako namjeravam kupiti novi monitor, pa da se se ne zeznem.

Predpostavljam da je eliptični prikaz kružnice nacrtane u omjeru 100x100 rezultat razvlačenja

slike kod svih wide monitora i da za rad s grafičkim programima trebam 4:3 format.

Jesam li u pravu?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Problem s 16:9 formatom?
možw neki SS? jesi probao s drugim monitorom, možda nije stvar u njemu?
Svako kapitalističko divljanje mora biti kažnjeno.- Ulrike Meinhof
15 godina
neaktivan

Za tu rezoluciju koju si napisao je omjer stranica 16:10, a ne 16:9. Možda je u tome problem! Koliko mi je poznato za 20" monitor sa 16:9 omjerom stranica rezolucija bi trebala biti 1600x900.

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
RE: Problem s 16:9 formatom
godo kaže...

Za tu rezoluciju koju si napisao je omjer stranica 16:10, a ne 16:9. Možda je u tome problem! Koliko mi je poznato za 20" monitor sa 16:9 omjerom stranica rezolucija bi trebala biti 1600x900.

to i ja mislim. 1680x1050 je za 16:10 22"

15 godina
neaktivan

Ajd ljudi prvo pogledajte na netu koji je to monitor, radi se o 3 godine starom monitoru, koji ima 16:10 omjer, lik se malo zeznuo

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Da, ispričavam se na netočnoj informaciji.

Monitor je 16:10, 1680x1050. Pogledao sam u knjižici.

Ali na toj rezoluciji mi je eliptičnost po horinzontali veća nego

na 1600x1200.

Najmanje odstupanje je na 1600x1200.

Mala eliptičnost na ovoj rezoluciji je po vertikali i to vjerojatno ne bih niti primjetio

da nisam ozbiljnije počeo raditi sa grafikom.

Nije stvar u driverima, jer sam više puta reinstalirao grafulju (GeForce 8600 GT) i sam monitor (orginalni driver).

Nije stvar u OS-u, jer sam imao isti problem i na XP-u, na Visti i na Win7.

Nije stvar niti u grafičkim programima jer je isto u Corelu, Ai-u, 3ds Maxu...

Jedini logični zaključak je:

Ovaj format monitora jednostavno nije za grafiku!

Ionako sam mislio uzeti novi monitor. Ovaj put to sigurno neće biti 19:10 ili 19:9.

0 0 hvala 0
18 godina

Malo ti je ishitren zaključak :)

Za početak, kako uopće vidiš 1600x1200 na tom monitoru ? (čitavu ili skrolaš desktop ?)

Za manje rezolucije od nativne, ako monitor nema opciju za "pixel-mapping" 1:1 nego sliku uvijek razvuče preko cijelog ekrana, onda ne možeš ni očekivati pravilnu kružnicu. Za Corel i Illustrator ne znam da li imaju neke postavke za "aspect-ratio", ali očito je problem u tome kako "vide" trenutnu rezoluciju na kojoj radiš.

I slobodno si i za novi monitor odaberi neki 16:10, npr. 24", dobro dođe onih 120 pix više po vertikali :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

S kojim kabelom ti je spojen monitor na grafičku, analognim (plavi konektor) ili digitalnim (bijeli konektor)?

Kadir beneath Mo Moteh
17 godina
neaktivan
blacko kaže...

S kojim kabelom ti je spojen monitor na grafičku, analognim (plavi konektor) ili digitalnim (bijeli konektor)?

Kakve ovo ima veze, wide screen monitori imaju problema s prikazom kružnice koja nije okrugla kao na TV signalu u omjeru 4:3 vec

je u elipsi. Isto tako također TN ekrani nisu za grafiku zbog 6bitne palete, koja prilikom tiska daje drugačiji spektar.

16 godina
neaktivan

Znači po tebi niti jedan wide screen monitor nije u stanju prikazati kružnicu kao kružnicu?!

Kadir beneath Mo Moteh
15 godina
neaktivan

Ma slika je čitava i na 1600x1200 i na 1680x1050, nema skrolanja.

Nema veze to s programima. Sve je spljošteno: od ikona na desktopu, fontova i sve na netu.

Evo, ovaj krug ostali vide pravilno a ja ga vidim jako eliptično po vertikali na 1680x1050 ili

manje eliptično po horinzontali na 1600x1200.

http://www.tomontheweb.ca/FlashBasics/Class_03/Lesson_031.html

Kvadrati su pravokutnici i obrnuto. Ili npr. jednakosraničan trokut je kod mene jednakokraćan idt.

Kažem: na 1600x1200 je ok za filmove, igrice i to.

Ali raditi nešto s takvim monitorom je katastrofa.

15 godina
neaktivan

Kabel je digitalni, plavi.

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.12.2010 11:42 (Horz).
17 godina
neaktivan
Ziga kaže...

Kakve ovo ima veze, wide screen monitori imaju problema s prikazom kružnice koja nije okrugla kao na TV signalu u omjeru 4:3 vec

je u elipsi. Isto tako također TN ekrani nisu za grafiku zbog 6bitne palete, koja prilikom tiska daje drugačiji spektar.

Aspect ratio monitora nema nikakve veze s prikazom kružnice (naravno, ako je sve ispravno podešeno).

TN ekrani nemaju svi 6-bitnu paletu, a i oni koji imaju, većina ih radi temporalni dithering čime efektivno postižu vrlo blizu 24-bitne grafike.

Spektar u tisku je posve odvojeni problem i od aspect ratia i od dubina boja.

17 godina

Nešto ti ne štima sa računalom.

Osobno radim na širokom ekranu u CAD programima za koje mi je također bitno da ispravno prikazuju sve geometrijske oblike i nemam nikakvih problema.

Radim na Samsungu 16:10 na rezoluciji 1680*1050 i sve je ispravno.

Potražio bi problem u računalu, driverima, postavkama ili čak u tvom monitoru. Probaj spojiti neki drugi wide monitor na svoje računalo pa usporedi, isto tako probaj tu kružnicu gledati na nekom drugom računalu sa wide monitorom da bi mogao izolirati problematičnu stavku.

U svakom slučaju, wide monitori mogu sasvim normalno prikazivati kružnice i ostale oblike.

When I get sad I stop being sad and I be awesome instead. True story!

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Plavi kabel je analogni, probaj s bijelim.

Samo me opet muči to što vidim na netu da ti grafička ima samo digitale izlaze.

Ili je neka druga verzija ili je netko promijenio boje a nisu me obavijestili :)

Baci malo oko na OVO vidim da se spominje neka auto konfiguracija monitora.

Na toj stranici ga isto i hvale, tako da je samo do konfiguracije. Monitor je sve 5.

Također koristim wide za CAD, tako da nema rasprave o nemogućnosti prikaza kružnice kada nam svima prikazuje.

Kadir beneath Mo Moteh
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice