Grom je udario dosta blizu moje kuće pc je radio nakon groma ali sam ga isključio sada se više ne želi upaliti. Također je crko switch i ruter.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Grom je udario dosta blizu moje kuće pc je radio nakon groma ali sam ga isključio sada se više ne želi upaliti. Također je crko switch i ruter.
moja sućut.
Za router zovi ISP.
Kupi novi switch. Računalo daj na servis ako ga ne možeš sam popraviti, dakle ako ne možeš sam utvrditi koje su ti komponente spaljene pa da kupiš nove i zamijeniš postojeće.
Za ubuduće: koristiti strujnu letvu s barem prenaponskom zaštitom, isključiti računalo kad munje sijevaju. Zar ljudi više ne znaju za tu staru narodnu mudrost da u takvim vremenskim uvjetima električne/elektroničke uređaje treba ištekati ako ne želiš da im se išta dogodi, ili jednostavno ne mare za to?
Ja živim opasno i nikad ne ištekavam komp
mislim da je samo napajanje crklo jer ne daje napon na konektoru
Sreća ... vidio sam spaljenih letvi i PC na njima
Ja sam svoj ugasio prije uru i otkopčao mrežu.... za svaki slučaj iako mi je PC na UPS-u.
Flashaj komp sa ganci novim komponentama...recimo ryzen 2200g, tajči ploča, i bar 128GB rama...
nagovorio je susjeda iza sebe da uzme internet, pa sad nek susjedu izbija štekere
U većini ormarića sa tel. paricama su reglete sa mogućnošću osiguranja od pražnjenja sa strujnim i prenaponskim osiguračima (npr. na kronovim regletama se nakon spajanja ubode nastavak sa osiguračima na donji dio sa spojevima).
dodatak : Kronove reglete se montiraju na metalni nosač koji treba biti uzemljen i na njega spojeni opleti metalne folije dolaznih kablova a to često naši "stručni" žicari zaborave (kao nevažno).
Ne jedan put sam uz ormarić u travi vidio nastavke sa osiguračima što su prilikom intervencije sa spajanjem korisnika "majstori" zaboravili vratiti na reglete.....
Elektrika na balkanski način, bogme sam i ja u par navrata kraj ormarića vidio nekakve dijelove. Nisam stručan pa ne znam o čemu se radilo, no isto tako me iznenadilo.
napajanje sam zamjenio s coolermaster masterwatt 650 i sve radi kao normalno niti jedna druga konponenta nije otišla
Poz. Ista stvar poslije udara groma komp ne pali . Napajanje probao na drugom kompu, pali. Ispravno napajanje probao na udarenom kompu, ne pali. Imam skoro identični komp u rezervi samo je matićna druga. Stavljao komponente iz skurenog kompa u taj drugi ( rame,grafiku i hardove ) i palio bez monitora i sve radi. E sad , pretpostavljam da je riknula mbo pa imam pitanje. Ako kupim i stavim istu ( asrock m3a770de ) hoće mi dignut winse i da li će mi sve biti isto ko i prije udara.
Trebalo bi raditi sa istom MBO bez problema sa svim drajverima kao prijašnja MBO.
Kad digneš system ako je win10 idi na svoj mikrosoft račun pa vidi device i provjeri da li je aktivacija ok.
PC nakon groma?Dobio je posljednje pomazanje...Zao mi je
Poz. Ista stvar poslije udara groma komp ne pali . Napajanje probao na drugom kompu, pali. Ispravno napajanje probao na udarenom kompu, ne pali. Imam skoro identični komp u rezervi samo je matićna druga. Stavljao komponente iz skurenog kompa u taj drugi ( rame,grafiku i hardove ) i palio bez monitora i sve radi. E sad , pretpostavljam da je riknula mbo pa imam pitanje. Ako kupim i stavim istu ( asrock m3a770de ) hoće mi dignut winse i da li će mi sve biti isto ko i prije udara.
Da vjerojatno oče, ali za ubuduče uloži nešto love u kvalitetnu prenaponsku zaštitu razne elektronike.
Škrtarenje na preventivi kad tad dođe na naplatu to sigurno.U ovom slučaju svake godine opet isto krepa komp, ili razna druga elektronika bez ikakve zaštite.
Ima tu još raznih drugih jako nezgodnih ušteda na preventivi. Prvi primjer je Plin u kuči/grijanje na plin, ili iznimno bitan detektor ugljičnog monoksida(cijena 100eura) koji je u stanovima ili kučama rjeđa pojava od vode u Sahari.