PC nakon groma

poruka: 18
|
čitano: 4.002
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan
Pc nakon groma

Grom je udario dosta blizu moje kuće pc je radio nakon groma ali sam ga isključio sada se više ne želi upaliti. Također je crko switch i ruter.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Pc nakon groma
martinocko9 kaže...

Grom je udario dosta blizu moje kuće pc je radio nakon groma ali sam ga isključio sada se više ne želi upaliti. Također je crko switch i ruter.

moja sućut. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
17 godina
moderator
martinocko9 kaže...

Za router zovi ISP.

Kupi novi switch. Računalo daj na servis ako ga ne možeš sam popraviti, dakle ako ne možeš sam utvrditi koje su ti komponente spaljene pa da kupiš nove i zamijeniš postojeće.

Za ubuduće: koristiti strujnu letvu s barem prenaponskom zaštitom, isključiti računalo kad munje sijevaju. Zar ljudi više ne znaju za tu staru narodnu mudrost da u takvim vremenskim uvjetima električne/elektroničke uređaje treba ištekati ako ne želiš da im se išta dogodi, ili jednostavno ne mare za to?

16 godina
PC nakon groma

Ja živim opasno i nikad ne ištekavam komp

3 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

mislim da je samo napajanje crklo jer ne daje napon na konektoru

10 godina
Re: PC nakon groma
Ja isto živim opasno od kad znam za sebe što se toga tiče, nikad ga nisam ištekao iz struje i sva tri kompa su uredno radila, a treći uredno radi dan danas, jel to sreća ili je dobar gromobran? 🤔
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Sreća ... vidio sam spaljenih letvi i PC na njima

Ja sam svoj ugasio prije uru i otkopčao mrežu.... za svaki slučaj iako mi je PC na UPS-u.

10 godina
neaktivan
Ako si zadnji na električnoj ili telefonskoj liniji nema te zaštite koja je 100% sigurna. Prenapon koji se inducira u vodovima se uvijek prazni kod zadnjeg na liniji. Odvodnici prenapona koji se ugrađuju u glavni ormar od struje su najbolja moguća zaštita ali tako nešto ne postoji (barem koliko ja znam) za telefonske linije. Kad je zadnji put muški zagrmilo izbilo mi je kompletnu utičnicu za telefon iz zida i napravio rupčagu na mjestu gdje je bila. Svaki put kad je grmilo mi je otišlo 120 kn za prenaposku zaštitu za net i tel.

0 0 hvala 0
7 godina
neaktivan
I kako si riješio taj problem ? Nisi se valjda preselio ?
8 godina
protjeran
PC nakon groma

Flashaj komp sa ganci novim komponentama...recimo ryzen 2200g, tajči ploča, i bar 128GB rama...

Brajanov život
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Festus kaže...
I kako si riješio taj problem ? Nisi se valjda preselio ?

nagovorio je susjeda iza sebe da uzme internet, pa sad nek susjedu izbija štekere 

11 godina

U većini ormarića sa tel. paricama su reglete sa mogućnošću osiguranja od pražnjenja sa strujnim i prenaponskim osiguračima (npr. na kronovim regletama se nakon spajanja ubode nastavak sa osiguračima na donji dio sa spojevima).

dodatak : Kronove reglete se montiraju na metalni nosač koji treba biti uzemljen i na njega spojeni opleti metalne folije dolaznih kablova a to često naši "stručni" žicari zaborave (kao nevažno).

Ne jedan put sam uz ormarić u travi vidio nastavke sa osiguračima što su prilikom intervencije sa spajanjem korisnika "majstori" zaboravili vratiti na reglete.....

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.5.2018 11:16 (AF139).
7 godina
neaktivan

Elektrika na balkanski način, bogme sam i ja u par navrata kraj ormarića vidio nekakve dijelove. Nisam stručan pa ne znam o čemu se radilo, no isto tako me iznenadilo.

9 godina
neaktivan
PC nakon groma

napajanje sam zamjenio s coolermaster masterwatt 650 i sve radi kao normalno niti jedna druga konponenta nije otišla

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.5.2018 22:01 (martinocko9).
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
PC nakon groma

Poz. Ista stvar poslije udara groma komp ne pali . Napajanje probao na drugom kompu, pali. Ispravno napajanje probao na udarenom kompu, ne pali. Imam skoro identični komp u rezervi samo je matićna druga. Stavljao komponente iz skurenog kompa u taj drugi ( rame,grafiku i hardove ) i palio bez monitora i sve radi. E sad , pretpostavljam da je riknula mbo pa imam pitanje. Ako kupim i stavim istu ( asrock m3a770de ) hoće mi dignut winse i da li će mi sve biti isto ko i prije udara.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Trebalo bi raditi sa istom MBO bez problema sa svim drajverima kao prijašnja MBO.

Kad digneš system  ako je win10 idi na svoj mikrosoft račun pa vidi device i provjeri da li je aktivacija ok.

12 godina

PC nakon groma?Dobio je posljednje pomazanje...Zao mi je

17 godina
Gogs kaže...

Poz. Ista stvar poslije udara groma komp ne pali . Napajanje probao na drugom kompu, pali. Ispravno napajanje probao na udarenom kompu, ne pali. Imam skoro identični komp u rezervi samo je matićna druga. Stavljao komponente iz skurenog kompa u taj drugi ( rame,grafiku i hardove ) i palio bez monitora i sve radi. E sad , pretpostavljam da je riknula mbo pa imam pitanje. Ako kupim i stavim istu ( asrock m3a770de ) hoće mi dignut winse i da li će mi sve biti isto ko i prije udara.

Da vjerojatno oče, ali za ubuduče uloži nešto love u kvalitetnu prenaponsku zaštitu razne elektronike.

https://www.bug.hr/forum/topic/razni-hardverski-problemi/grom-posljedice/102421.aspx?page=0&jumpto=1977879&sort=asc&view=flat

https://www.bug.hr/forum/topic/razni-hardverski-problemi/grom-udario-pc/190560.aspx?page=0&jumpto=3732222&sort=asc&view=flat

Škrtarenje na preventivi kad tad dođe na naplatu to sigurno.U ovom slučaju svake godine opet isto krepa komp, ili razna druga elektronika bez ikakve zaštite.

Ima tu još raznih drugih jako nezgodnih ušteda na preventivi. Prvi primjer je Plin u kuči/grijanje na plin, ili iznimno bitan detektor ugljičnog monoksida(cijena 100eura) koji je u stanovima ili kučama rjeđa pojava od vode u Sahari.

Intel=pokvareni podmukli gadovi!
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice