PC epic problem

poruka: 13
|
čitano: 2.204
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
PC epic problem

Frend mi ima stari komp koji je radio (jedva). Htio sam reinstalirati windowse na njega al nije htelo bootati. Zato sam uzel 3 harda, 80 i 20 i 40 gb (IDE) kod sebe i izbrisal particije. Ispostavilo se da 40 gb ne radi al ovi dva da. Danas stavili cd od xp-a, došlo je kad treba izabrati kaj s windowsima i onda kad stisnem install piše da ne može naći hardove. Probali smo sve moguće, mjenjali kabele od napajanja s ovim od cd roma, IDE kabel smo preštekavali, stavili novi, jumpere premijestali... Nemam više kaj. Ima ko kakvo rješenje pls.

PS Niti biosi ne mogu naći hard.

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.7.2011 17:28 (6BoosteR9).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
PC epic problem

Neka si kupi novi komp:)

Moj PC  
1 1 hvala 0
15 godina
Re: PC epic problem

Kaj misliš zake smo pokušali reinstalirati? Ziher ima još 4 nova -.-

15 godina
neaktivan
6BoosteR9 kaže...

Frend mi ima stari komp koji je radio (jedva). Htio sam reinstalirati windowse na njega al nije htelo bootati. Zato sam uzel 3 harda, 80 i 20 i 40 gb (IDE) kod sebe i izbrisal particije. Ispostavilo se da 40 gb ne radi al ovi dva da. Danas stavili cd od xp-a, došlo je kad treba izabrati kaj s windowsima i onda kad stisnem install piše da ne može naći hardove. Probali smo sve moguće, mjenjali kabele od napajanja s ovim od cd roma, IDE kabel smo preštekavali, stavili novi, jumpere premijestali... Nemam više kaj. Ima ko kakvo rješenje pls.

PS Niti biosi ne mogu naći hard.

probaj jedan po jedan hard disk... pošto si vidio da te ovaj od 40GB zeza, izbaci i ovaj od 20 pa probaj samo sa jednim... jel čuješ hardove kako rade?

Svatko želi biti netko; nitko ne želi raditi na tome.
15 godina

Probali smo prvo ovoga od 20 pa onoga od 80, ovaj od 20 gb je radil osjetil sam, za ovoga od 80 nisam ziher. Zbilja neznam kaj bi moglo bit pa sve živo smo probali, i bios bateriju al ne ne ne i ne. -.-

18 godina
6BoosteR9 kaže...

Probali smo prvo ovoga od 20 pa onoga od 80, ovaj od 20 gb je radil osjetil sam, za ovoga od 80 nisam ziher. Zbilja neznam kaj bi moglo bit pa sve živo smo probali, i bios bateriju al ne ne ne i ne. -.-

Sigurno ste sve dobro spojili - master/slave i slično?

15 godina
PC epic problem

Pa i da jesmo krivo spojili poslije smo na sve moguće načine još probale pa nema šanse da je problem u tome, a putem do frenda mi valjda nisu oba harda crkla 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Možda si već pokušao, ali ipak:

1. Na prvi IDE kanal spoji samo 1 HDD, i jumperima ga podesi kao single (ili master, ako nema single položaj).

2. Na drugi IDE kanal drugim kabelom spoji CD/DVD, isto kao master.

Nakon toga provjeri u BIOSu vide li se uređaji.

KaeR
17 godina
odjavljen
PC epic problem

Probaj rješenje od kolege iznad. Ako i dalje neće, nabavite jače napajanje. A ako i dalje neće, moguće da je IDE kontroler otišao u papar. Kako provjeriti?

Dignite live linux (Mint npr.) sa USBa i provjerite u device manageru jel uopće postoji IDE kontroler na popisu. Ako boot sa USBa ne radi, složite plop boot manager da se boota sa floppya (nabavite floppy i disketu) + USB sa linuxom i dignite ga. Skinite plop boot image za disketu (u folderu install, zove se plpbtin.img), snimite ju sa programom rawrite, namjestite da se komp boota sa floppya. Kad se plop upali, odaberite USB boot i onda će se pokrenuti mint sa USBa.

Metoda je isprobana i radi. Celeron 333mhz, 16MB RAMa, usb boot {#}. Plop na disketu i boot DSLa (Damn Small Linux) sa USBa. Taj PC radi kao print server već skoro godinu dana. Gasi se samo kad nestane struje.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.7.2011 19:50 (Sum_of_all_fears).
Moj PC  
3 0 hvala 1
15 godina

Ček i jel nađe hardove onda? Jer bi frendu trebali za njegove brate da se imaju di igrat.

PS Ponovno sam probal kod sebe i ponovno radi :/

17 godina
odjavljen
6BoosteR9 kaže...

Ček i jel nađe hardove onda? Jer bi frendu trebali za njegove brate da se imaju di igrat.

PS Ponovno sam probal kod sebe i ponovno radi :/

Ne, omogućava boot ako postoji konflikt u BIOSu oko kontrolera. Ako je kontroler neispravan, plop neće ništa moći bootati jer je problem u samom čipu. Možda čak i nije sam čip, možda je neki od kondenzatora ili neka slična bedastoća. Probaj bootati neki linux, bilo preko USBa, bilo preko plop-floppy/usb kombinacije. Moraš nekako doznati jel IDE kontroler postoji u popisu.

BTW, ako ni BIOS ne vidi diskove a sve je dobro spojeno i napajanje je ok, kontroler je krepao 100%. Ili je možda disablean u BIOSu. Ajd pod integrated peripherials / controllers / PCI devices / advanced setup / što već i pokušaj naći stavku pod nazivom IDE controller / IDE support i vidi jel na enabled. Ugl, potraži po BIOSu opciju koja pali/gasi IDE kontroler. Ako je na disabled, to je problem. Enableaj ga i to je to. Ako je opcija enabled, onda pokušaj ručno detektirati diskove (ide config / hard disk setup / ...).

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
15 godina

Evo sutra probam pa javim. Svejedno hvala. {#}

15 godina
PC epic problem

Zahvaljem forumašu Sum_of_all_fears na pomoći. Uspjeli smo sve srediti. Znači problem je bio u tome da komp nikak nije mogel naći hardove, sve smo sprobavali, a na kraju je ispalo da u biosu treba u Standard CMOS Setup di piše primary master, slave treba stisnuti na svakog da nađe koga može na kojem. Evo puno hvala i LP :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice