Evo ekipa kupio frend novi komp i sastavili ga i sve odlicno radi ,ali frend je htio zadrzati stari hard disk PATA verzija od 160 gb caviar blue. I kad smo probali na njega instalat windowse nije ga bios prepoznavao pa smo morali instalirati na sata disk . Sta trebam napraviti u biosu da mi maticna prepozna hard disk jer je ipak to 160 gb i relativno je nov i bo bi koristen kao storage vecinom.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Da li su Jumperi dobro postavljeni?
Sata je postavljen na master a pata na slave .
Sata je postavljen na master a pata na slave .
-nema SATA master-slave (svi SATA su master). Ako je WD jedini disk na (P)ATA kablu, logično ga je postaviti na master, može i CS, može i slave ... radit će. Ali mora biti primarni-bootable i ispravan (pogotovo MBR).
-kako 'neće' instlacija? Dali vidi disk? Dali je u BIOSu omogućen PATA kontroler, dali ima drivere za chipset...
XP (i svaki drugi OS) mora prepoznati tj. imati drivere za MBO chipset-kontroler. To je preduvijet. Može na disketu 'F6', slipstream, dok na Sedmici možei USB (ali je sedmica novija pap prepoznaje novije chipsetove, tj sadrži potreban generički driver).
Ne taj WD koji je na pata kabelu nije postavljen sa jumperima na master nego na slave. Windows uopce ne vidi taj disk niti bios . Drivere nisam nikakve dodatne instaliro osim sa cd . Mislim da je problem u Pata konektoru jer to nisam mislim omogucio pogledam pa javim jeli mi mos samo reci di je ta opcija u biosu i hvala.
Ne taj WD koji je na pata kabelu nije postavljen sa jumperima na master nego na slave. Windows uopce ne vidi taj disk niti bios . Drivere nisam nikakve dodatne instaliro osim sa cd . Mislim da je problem u Pata konektoru jer to nisam mislim omogucio pogledam pa javim jeli mi mos samo reci di je ta opcija u biosu i hvala.
Ako je namješten na slave trebao biš ga spojiti na sredinu kabela, iako nisam 100% siguran.
Inače pazi, jedan kraj kabela je matična, sredina slave, pa kraći di kabela, pa master. Takav poredak bi trebao biti.
IDE Disk u tvom slucaju treba imati jumpere na Master ili Cable Select (CS) a u BIOS namjesteno na SATA+PATA ili moze imati drugacije ime u zavisnosti od vendora BIOS-a