Monitori se ugase, ventilatori se upale na 100%

poruka: 45
|
čitano: 12.239
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina

Čisto da ažuriram temu.

I dalje imam isti problem. Zadnjih par mjeseci jedna te ista stvar se dešava, probao sam apsolutno sve, jednu po jednu stvar testiram i pokušavam kroz benchmarkove izforsat da se ugasi, ali svaki benchmark prolazi bez problema. I benchmarko sam odvojeno svaku komponentu i sve zajedno sa OCCT i naravno nema crasheva.

U zadnjih par dana se jednostavno 5 min nakon što upalim računalo odmah to desi, restart je jedini naćin da se vratim nazad u windowse, no sad niti sa restartom više ne mogu duže bez istog problem, jer nakon 5-10min se stalno u krug isto dešava, no međutim jedina solucija koju sam našao privremeno da komp radi bez problema 2-3 dana je ovo:

- Ugasim komp kompletno

- Izvadim oba dva RAM sticka

- Stavim ih nazad unutra

- Radi normalno 2-3 dana

Sad naravno sam došao do trenutka gdje je jedina opcija da mjenjam komponentu po komponentu, uzimam nove dijelove 1 po 1 i vidim gdje je bila greška. Naravno uzet ću nove RAM-e prvo pa vidjeti da li je tu problem. Racunala.hr gdje je komp kupljen žele da cijelo računalo pošaljem nazad na dijagnostiku, no međutim pošto ne mogu ni ja sam izforsati grešku, vjerojatno neće ništa naći te će komp vratiti kao da je sve u redu.

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.11.2024 15:24 (freshyy).

1 0 hvala 0
16 godina
Re: Monitori se ugase, ventilatori se upale na 100
Imao sam skoro identican problem. Opisivanje bi bilo previse dugacko, ali se svodi na to da je sve u redu, svi testovi u redu, ali komp se stalno zamrzavao.

Ni sam nevjerujem, ali problem je bio u monitoru. Bas u monitoru koji je uzrokovao sva rusenja. Po apsolutno nicemu nije bilo naznaka da monitor rusi komp, nisam znao da je to moguce, ali promjenom monitora, problem je nestao.

Napisao si da imas 2 monitora. Komp testiraj na trecem monitoru ili na tv, nikako sa svojom kombinacijom monitora. Mozda ti se posreci i komp bude radio normalno.

Vidim da si napisao da ne mozes isforsirati problem, isto mi je bilo i govorio sam da ga nema smisla slati u servis ili spajati na drugi monitor ili tv jer se greska javlja nasumicno i tako preko godinu dana. Na kraju sam promjenio cijeli komp, kupio potpuno novi i evo iste greske opet. Jedini dio koji je ostao je monitor i tako sam dosao do rijesenja. Uzasna prica, ali nazalost istinita.
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.11.2024 22:01 (Sint1).

0 0 hvala 0
10 godina
Sint1 kaže...
Imao sam skoro identican problem. Opisivanje bi bilo previse dugacko, ali se svodi na to da je sve u redu, svi testovi u redu, ali komp se stalno zamrzavao.

Ni sam nevjerujem, ali problem je bio u monitoru. Bas u monitoru koji je uzrokovao sva rusenja. Po apsolutno nicemu nije bilo naznaka da monitor rusi komp, nisam znao da je to moguce, ali promjenom monitora, problem je nestao.

Napisao si da imas 2 monitora. Komp testiraj na trecem monitoru ili na tv, nikako sa svojom kombinacijom monitora. Mozda ti se posreci i komp bude radio normalno.

Vidim da si napisao da ne mozes isforsirati problem, isto mi je bilo i govorio sam da ga nema smisla slati u servis ili spajati na drugi monitor ili tv jer se greska javlja nasumicno i tako preko godinu dana. Na kraju sam promjenio cijeli komp, kupio potpuno novi i evo iste greske opet. Jedini dio koji je ostao je monitor i tako sam dosao do rijesenja. Uzasna prica, ali nazalost istinita.

testiro sam bez samsung odyssey 27 i nije mi se javljao problem, ali samo jedan dan sam bez njega testiro. Poceo je i malo malo da se uopce nece upaliti dokle god adapter ne iskopcam iz struje i onda ukopcam opet pa se hoce upaliti. 

Uglavnom monitor mi je bio glavni sumnjivac za ovaj problem, jer sam testiro i bez glavnog monitora i bez grafe na integriranoj kartici.

Znaci sveo sam da je problem u RAM-ima , monitoru ili napajanju. Sad ne znam na koji najbolji naćin da utvrdim da li je do monitora stvarno jer oči mi žele iscuriti dok sam na 60 HZ monitoru a ovaj mi je 240HZ. Jedino da probam posuditi monitor ili nesto trece, jer planiro sam polako jednu po jednu komponentu kupovati novu, pa da vidim gdje ce problem biti, i onda bih samo vracao kroz 14 dana te nove i ono sta ne valja bi islo na raklamaciju

16 godina
Ako ti ram prolazi memtest, skoro sigurno nije do njega, ako se komp pali normalno i ne rusi pod opterecenjem, skoro sigurno nije do napajanja. Posudi monitor ili spoji na tv. Ipak ti je lakse tako napraviti nego kao ja mijenjati plocu, procesor, ram, na kraju i cijeli komp, sve kabele, strujnu uticnicu i letvu.
Inace monitor koji mi je skratio zivot za barem 5 godina je bio Asus pq348q, sram me reci koliko sam ga platio kad je izasao na trziste 😑😑
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.11.2024 9:03 (Sint1).

0 0 hvala 0
10 godina
Sint1 kaže...
Ako ti ram prolazi memtest, skoro sigurno nije do njega, ako se komp pali normalno i ne rusi pod opterecenjem, skoro sigurno nije do napajanja. Posudi monitor ili spoji na tv. Ipak ti je lakse tako napraviti nego kao ja mijenjati plocu, procesor, ram, na kraju i cijeli komp, sve kabele, strujnu uticnicu i letvu.
Inace monitor koji mi je skratio zivot za barem 5 godina je bio Asus pq348q, sram me reci koliko sam ga platio kad je izasao na trziste 😑😑

razlike kod mene je sto meni komp radi, samo se ugase monitori i ventilatori se upale, ja cujem zvuk da i dalje radi sve. ne crasha se komp uopce. tak da ne mislim da imamo isti problem, pa realno moze biti bilo sta. par dana radi normalno dok izvucem RAM-e i onda opet se gasi. vidjet cu ili monitor ili RAM novi uzet

12 godina

Slažem se svakako s kolegom, lako moguće da problem radi monitor, nije prvi put da netko ima problema sa monitorom ili wifi mišem/tipkovnicom i da zbog toga ne radi računalo kako treba.

Znaći prvo makni taj samsung, koristi komp na drugom monitoru/tvu par dana i vidiš da li ima problema ili ne. Ili ako već ne možeš biti par dana na 60Hz, kupi drugi monitor tipa LG, AOC i vidi onda.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Ovo mi bas lici na trollanje, pa de jbt vrati PC imas garanciju  

Finger Up :)
Moj PC  
2 0 hvala 0
10 godina

Da biti cu 2 tjedna bez kompa i onda ce reci da je sve u redu.

10 godina
FakeDeath kaže...

Slažem se svakako s kolegom, lako moguće da problem radi monitor, nije prvi put da netko ima problema sa monitorom ili wifi mišem/tipkovnicom i da zbog toga ne radi računalo kako treba.

Znaći prvo makni taj samsung, koristi komp na drugom monitoru/tvu par dana i vidiš da li ima problema ili ne. Ili ako već ne možeš biti par dana na 60Hz, kupi drugi monitor tipa LG, AOC i vidi onda.

Pa dok sam kupovao PC novi kupio sam i taj samsung i bezicnu tipkovnicu. Imam stari bezicni mis i stare slusalice na kabel. Nije mi uopce palo na pamet da bi nesto od periferije moglo raditi takav problem. Probacu zamjensku periferiju istu sve testirati. Ali najvise mi vuce na monitor, mada sam ionak planiro uzeti LG ultra gear 27inch 240hz

12 godina

Pa neces umrijeti 2 tijedna bez igrica. Jer pretpostavljam da je taj setup za igre a ne za posao. 

A ovako ces sam nesta rastavljati, ustekavati krivo spojit pa ces izgubiti i garanciju i novce ... 

Kako god, tvoj pc. Sretno svakako. 

Finger Up :)
10 godina
FakeDeath kaže...

Evo još jedan update.

- Probao 3 različita monitora, na sva 3 isti problem, nije do monitora. 

- Probao kablovsku tipkovnicu umjesto bezicne isti problem

- Probao slusalice stare, isti problem.

Ono što sam uoćio je da sad kod gašenja se svi ventilatori na kompu upale, i grafa, i proc i na kucistu svi ventilatori rade na 100% i monitori se ugase. Jedno jedino privremeno rješenje koje imam, koje je u zadnjih mjesec dana dosta konstantno je da prilikom gašenja jedini naćin da riješim to je da stisnem tipku za restart kompa, ne gasim ga full niti ga forsirano gasim drzanjem tipke za gasenje. Prvi puta se uvijek u istom vremenskom periodu ugasi, tek god drugog takvog gasenja i restarta se normalizira sve i radi racunalo bez gasenja normalno 3 dana i onda 4-ti dan je opet sve isto. Dva gasenja u roku 5 min nakon sto upalim komp, i ill otvorim chrome/firefox, ili udjem u igricu, ili upalim photoshop, znaci bilo sta gdje neke komponente trebaju vuci snagu da pokrenu programe. Ako upalim komp i ostavim ga da idla bez da palim ista, radi dokle god ne upalim nesto, u roku 3-5min nakon paljenja programa se gasi dva puta, i onda treći restart je normalno iduća 3 dana. To je jedina konstanta koju sam uhvatio. Ne mogu nikako izforsati to gasenje sa benchmarkovima sve radi normalno, normalne temperature.

Najvise sad sumnjam na napajanje, te ako netko ima jos neku zadnju ideju sta bi moglo biti, neke postavke u windowsima, biosima, bilo šta da još probam prije nego naručim novo napajanje. Da li da rastavim cijeli komp, i sve kablove ponovno pospajam, mada to sam vec jednom napravio, i bilo je dobro nekih mjesec dana, ali se opet vrati.

Ne želim ga slat nazad u trgovinu iako imam garanciju jer znam da će ga vratiti nazad jer neće moći izforsati problem, a ne nude mi druge opcije.

Čitajući ovaj reddit thread https://www.reddit.com/r/pcgamingtechsupport/comments/1bgic1l/screen_goes_black_and_fans_go_100/ dosta ljudi je fixalo problem sa ili novim kablovima za napajanje ili kao OP koji razdvojio kabele iz napajanja u grafu. Kad gledam kod sebe vidim da imam jedan kabel iz napajanja koji ide u grafu i razdvaja se na 2 dijela. Da li se netko razumije malo bolje na koji naćin da kablove prespojim, gdje mogu nabaviti te dodatne konektore.

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.11.2024 16:40 (freshyy).
11 godina

ne znam dal si već probao, al da nisi malo prejako stisnuo cooler na procesoru?

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
freshyy kaže...

Evo još jedan update.

Ono što sam uoćio je da sad kod gašenja se svi ventilatori na kompu upale, i grafa, i proc i na kucistu svi ventilatori rade na 100% i monitori se ugase. Jedno jedino privremeno rješenje koje imam, koje je u zadnjih mjesec dana dosta konstantno je da prilikom gašenja jedini naćin da riješim to je da stisnem tipku za restart kompa, ne gasim ga full niti ga forsirano gasim drzanjem tipke za gasenje. Prvi puta se uvijek u istom vremenskom periodu ugasi, tek god drugog takvog gasenja i restarta se normalizira sve i radi racunalo bez gasenja normalno 3 dana i onda 4-ti dan je opet sve isto. Dva gasenja u roku 5 min nakon sto upalim komp, i ill otvorim chrome/firefox, ili udjem u igricu, ili upalim photoshop, znaci bilo sta gdje neke komponente trebaju vuci snagu da pokrenu programe. Ako upalim komp i ostavim ga da idla bez da palim ista, radi dokle god ne upalim nesto, u roku 3-5min nakon paljenja programa se gasi dva puta, i onda treći restart je normalno iduća 3 dana. To je jedina konstanta koju sam uhvatio. Ne mogu nikako izforsati to gasenje sa benchmarkovima sve radi normalno, normalne temperature.

Najvise sad sumnjam na napajanje, te ako netko ima jos neku zadnju ideju sta bi moglo biti, neke postavke u windowsima, biosima, bilo šta da još probam prije nego naručim novo napajanje. Da li da rastavim cijeli komp, i sve kablove ponovno pospajam, mada to sam vec jednom napravio, i bilo je dobro nekih mjesec dana, ali se opet vrati.

Ne želim ga slat nazad u trgovinu iako imam garanciju jer znam da će ga vratiti nazad jer neće moći izforsati problem, a ne nude mi druge opcije.

Čitajući ovaj reddit thread https://www.reddit.com/r/pcgamingtechsupport/comments/1bgic1l/screen_goes_black_and_fans_go_100/ dosta ljudi je fixalo problem sa ili novim kablovima za napajanje ili kao OP koji razdvojio kabele iz napajanja u grafu. Kad gledam kod sebe vidim da imam jedan kabel iz napajanja koji ide u grafu i razdvaja se na 2 dijela. Da li se netko razumije malo bolje na koji naćin da kablove prespojim, gdje mogu nabaviti te dodatne konektore.

A probaj onda privremeno undervoltati i underclockati grafu, tak joj budeš znatno smanjio potrošnju pa vidi jel onda crasha.

To ti je minuta posla.

Naravno, dosta underclockaj da budeš siguran da je to (naravno, igre ti budu privremeno puno sporije radile, ali samo dok dijagnosticiraš problem).

Ako to riješi problem, onda vjerovatno je do toga, premda bi bilo čudno da napajanje sa jednog 12V raila ne može dati dosta amperaže za ne pretjerano rastrošnu grafu.

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
Poruka je uređivana zadnji put sub 9.11.2024 9:53 (fer-de-lance).
10 godina
fer-de-lance kaže...
freshyy kaže...

Evo još jedan update.

A probaj onda privremeno undervoltati i underclockati grafu, tak joj budeš znatno smanjio potrošnju pa vidi jel onda crasha.

To ti je minuta posla.

Naravno, dosta underclockaj da budeš siguran da je to (naravno, igre ti budu privremeno puno sporije radile, ali samo dok dijagnosticiraš problem).

Ako to riješi problem, onda vjerovatno je do toga, premda bi bilo čudno da napajanje sa jednog 12V raila ne može dati dosta amperaže za ne pretjerano rastrošnu grafu.

Nije. Undervolto i underclocko i dalje ista stvar.

10 godina

Izvadio sam grafu, spojio na integriranu, testiro na 30 - 45 min nema problema. Znaci sa grafom i strujom nesto nije u redu.

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice