Laptop se konstantno gasi

poruka: 11
|
čitano: 1.706
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan

Imam stariji laptop (Toshiba), star odprilike 7/8 godina i nisam imao ovakvih problema sve do prosle sedmice... 

Laptopu je odavno crkla baterija, tako da moram ga konstantno držati na punjaču da bi radio i sve je radilo tako ok do prosle sedmice, prvo sam mislio da slucajno ja pomjerim kabal ili nesto pa se računar izgasi, međutim jucer sam primijetio kako se izgasi, a lampice(koje pokazuju da je u laptop prikljucena baterija) i dalje svijetle... Evo danas konstantno se gasi, pokaže mi desktop i izgasi se... Također dio kabla koji ide u laptop se bas zagrije toliko da se moze spržiti kad se dotakne...  Ako neko zna u cemu je stvar, pomozite :D

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

miriše na punjač koji je isto dao svoje kao i baterija. prije nego što digneš šape od svega, isprobaj s novim /drugim punjačem. ovaj odmah zanemari da ne ošteti laptop. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Re: Laptop se konstantno gasi

Vec sam jednom mijenjao punjac prije mozda 2. Godine (otisla mi voda po njemu i počeo da se topi na jednom mjestu), zanimljivo sto jedan dio koji mi nije izgorio od starog laptopa i sada koristim (razlog tome sto mi se opet desilo isto sa novim kablom ,istopio se dio), pa onaj sto ide u struju i prikopcava se na onu "kutijicu" (vjrv. Ispravljac ili kako se to vec zove)... 

Ma da mi hoce izdrzati jos koji mjesec, moram svakako mijenjati laptop i zbog programiranja i svega, ali ne mogu ni svoje pritiskati da mi daju pare jer i oni imaju u sta drugo da ulazu...  Hvala u svakom slucaju 

9 godina
neaktivan

Kabel se nikad ne bi smio toliko grijati.

Očito je oštećen pa ima spoj preko samo par licni pa se zato toliko grije.

Probaj prstima jel se osjeti na nekom mjestu da je kabel napuknut (lako se piga, praktički ga samo izolacija drži na okuou).

Ako nađeš takvo mjesto, možeš i sam to pokrpati.

Kruha i igala...
10 godina
neaktivan

Pa uzmi univerzalni punjač,pa će ti i ostati za rezervu za novi laptop,barem nije danas neka pretjerana lova,makar znam da ljudi nemaju ...

150-200 kn,traži nešto kvalitetno,nemoj gledati na jeftinoću ...

Moj PC  
1 0 hvala 1
8 godina

Vjerovatno "Nec tokin" čip.

Edit: nisam procitao do kraja, ima li punjač onu zelenu lampici i dali svijetli. Negdje je kratki spoj vjerovatno na 19v railu. Zato se kabel ugrije jer povlaći previše struje. Ako možeš tesiraj dali je ulaz na laptopu ima kratki spoj prema gnd. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.12.2018 21:11 (andrijam).

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Kaj nema adapter overcurrent i short circuit  protection?

Ja sam ganjao motor za ražanj i grijače s takvim adapterom i nikad nije dopuštal da potegne više od nazivne struje.

A na nazivnoj struji se kabel ne smije ni malo grijati (vjerovatno mu je oko 3,5 do 6 A nazivna struja, ovisno o snazi).

Kruha i igala...
8 godina

Zavisi, nekoliko ampera je dovoljno da se neki tanki vodić prilično zagrije. Neče znati ako ne testira. S testom može znati da je problem u ploči ili adapteru. Bolje da napravi bilo kakvo testiranje nego nikakvo, prije kupnje ili popravka adaptera.

9 godina
neaktivan

Znam, ja samo kažem da se s nazivnom strujom kabel sigurno ne može toliko grijati, a da je zakazao overcurrent protection adapter bi brzo krepao.

Tak da ako se kabel grije očito mu je otrgnuto par licni, ne može biti da povlači više struje nego što adapter može dati jer ima zaštitu protiv toga.

Kruha i igala...
8 godina

Može ako je kratki spoj odmah na ulazu u laptop, tu se obično nalazi jedan mosfet, kondezator i jedna vrsta zavojnice. Ako je jack zalemljen direktno na MB. Ako je kraj jako zgrijan ne znaći da je on problem, možda se na njega prenosi toplina s nečeg u blizini.Možda je kontakt s pločom oslabio pa se zagrijava. Ako sam dobro shvatio onaj okrugli kraj na priključku je vruč, što je po meni moguće ako je izvor topline u blizini samog ulaza. Naravno moguće je da si u pravu i da priključak visi na par licni pa se zagrijava. Trebalo bi provjeriti gdje je točno izvor topline jer je tu problem.

EDIT: Uf, tek sam sam vidio drugi dio početnog posta, jasno je o čemu se radi.

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.12.2018 23:31 (andrijam).
10 godina
neaktivan

Hvala svima na savjetima i ostalom, probati cu sto budem mogao, pa cu da vidim za taj punjac mozda promjena :)
Nadam se da ce uspjeti, barem da izdrzi prebacivanje podataka sa racunara 

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice