Kompjuter mi se sam od sebe zablokira

poruka: 9
|
čitano: 7.180
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Znaci, nakon instalacije novih Windowsa 7(prije sam imo 32 bitne) mi se racunalo pocelo blokirati samo od sebe. (na prethodnim mi je bio problem sto se kompjuter gasio sam od sebe).

Ne znam jesam li ja nesto zeznuo pri instalaciji novih windowsa.

Stavio sam Windowse na cd i pri restartu kompjutera mi se pojavio tekst u kojem je pisalo ako zelim pokrenut dvd da pritisnem neku tipku. Pritisnuo sam enter i pocela mi je instalacija. Najprije, kada sam iso formatirati prvi disk (Disk 0 Partition 1 - to je onaj disk koji windows pri instalaciji sam napravi, meni je od 100 mb ) mi se izbacio prozor s porukom :" WIndows cannot be installed to this disk. The selected disk has an MBR partition table. On EFI systems, Windows can obly be installed to GPT disks.
Windows cannot be installed to this hard disk space. WIndows must be installed to a partition formatted as NTFS."

I kada sam pokrenuo format opciju na Disk 0 Partition 2 mi se prikazao prozor s tekstom : "Windows cannot be installed to this disk. The selected disk has an MBR partition table. On EFI systems, Windows can only be installed to GPT disks.

Nakon toga sam posao u BIOS, stavio pod First boot device DVD i Sata konfiguraciju stavio u AHCI mode. Nakon toga kada sam isao formatirati Disk 0 Partition 1, i ponovo mi se pokazala ista poruka, ali kada sam pokrenuo formatiranje drugu particiju poslo mi je za rukom i dalje sam samo slijedio instalaciju dok mi se Windowsi nisu dignuli. Nakon instalacije sam instalirao sve drivere i pocelo mi je s blokiranjem kompjutera.

Btw kompjuter mi se opce ne zeli pokrenut u IDE modeu -  pri dizanju Windowsa nakratko mi dode neka plava slika s tekstom, mozda pola sekunde, te mi se nakog toga pojavi onaj tekst da se preporucuje napravit Startup Repair. Kada se napravi repair i pritisne na kraju finish kompjuter se onda odma ugasi, ne ono postepeno kao sto se inace gasi nakon repaira vec se odma pojavi crna slika, koda se srusio sistem i opce se ne napravi restart.

Temperature komponenti su u redu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Kompjuter mi se sam od sebe zablokira

Pokusaj sa HD Tune napraviti provjeru hard diska

17 godina
Luke001 kaže...
The selected disk has an MBR partition table. On EFI systems, Windows can obly be installed to GPT disks

Nabrzaka sam prelistao manual od ploče koju imaš navedenu pod "Moj PC". Brzo rješenje bi ti bilo da ideš u BIOS, SETTINGS → Integrated Peripherals → SATA Mode i stavi na IDE. Sad bi trebalo bez problema proći instalaciju ali imaj na umu da onda nemaš neke mogućnosti tipa NCQ.

Vjerojatno imaš i opciju da ti ne boota s EFI particije zbog čega ti i treba GPT. To bi ti trebalo biti negdje kod boot opcija za uključit/isključit. Nemam tu matičnu pa ne znam točno...

14 godina

- Prvi problem riješiš tako da formatiraš sve particije (osim ove system reserved, nju ne diraš) u instalaciji, na jednu snimiš OS, normalno je da on kreira ovu od 100 MB, ponašaš se kao da te nema.

- Drugo, ako u BIOSu postaviš AHCI SATA mod, onda ga više ne smiješ mijenjati u IDE, jer ti onda računalo izbacuje BSOD (Plavi ekran) i nemože se pokrenuti, to tako mora biti i nije problem.

- Ti si tu puno kemijao, napravi backup, ponovno pokreni instalaciju, sve particije pobriši, kreiraj nove, formatiraj ih (osim ove system reserved) i na jednu snimi OS.

- Kad snimiš OS, snimi drivere i ostalo, ako opet bude usporen, onda provjeri disk sa HD Tune (postoje tutorijali po netu).

---- Vara se onaj koji misli da se može odreći cijeloga svijeta.Onaj pak, koji misli da svijet ne može bez njega,vara se još više. --------- Sva pitanja ili nejasnoće, molim na PM. Hvala. :)
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.8.2013 21:53 (Valentin17).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

jesi pogledo dal su ti kondenzatori čitavi na ploči? to zna radit probleme kao i napuhnuti kond. u napajanju.

LP

12 godina
neaktivan

@Valentin17

Znaci, napravio sam ovo trece sto si rekao - pokrenuo sam instalaciju, pobrisao sam sve participacije, kreiro sam nove (napravile su se 3 nemam pojma zasto - jedna od 4 gb i dvije druge po stotinu mgb), potom sam formatiro ove 2 (system reserved se opce nije mogla i da sam je htjeo formatirat), i pokrenuo sam intalaciju na ovoj od 4 gb, normalno sam instalirao drajvere i sve. Onda slijedi problem da mi se kompjuter opce ne zeli bootat preko hard diska. Kada stavim pod first boot device Hard disk u biosu, upalim kompjuter pojavi mi se ovaj tekst kao na slici (kao da ubacim cd/dvd da bi mi se racunalo bootalo - kao da mi je pod first bood device CD/DVD and ne Hard disk).

Ovo su mi trenutne opcije u Biosu kada mi se racunalo zeli upalit :

Jedina opcija da mi se dignu windowsu su da stavim pod first boot device ovo :"Hard Disk Windows Boot Manager".

Kad sam napravio default u biosu, stavio mi se on kao jedina opcija (dakle nisam mogo stavljat da mi nesto drugo osim Windows boot menagera - on je bio na prvoj, drugoj i trecoj opciji), pokrenulo mi se sve normalno i kada pokrenem Bios kao program na podignutim Windowsima Boot device priorty mi je potpuno crn (prije su slicice bilo popunjene prema redoslijedu sto se prvo boota, sto drugo, itd.)

Inace, problema s padom racunala ili blokiranja vise nemam.

Napravio sam test u Hd tune-u i benchmark mi je sve u redu, pod Health je na svemu status ok i ne nailazi mi na niti jedan error.

12 godina
neaktivan

Molim Vas, moze li neko pomoc, ocajan sam vise - zasto mi se Hard disk ne moze ucitati kao first boot device i zasto se mora ucitat Windows Boot menager kao prvi? Iza Windows boot menager mi je zagrada i u zagrada mi je ime hard diska.

12 godina
neaktivan

Jel imas zadnji BIOS na ploci?

Što hladnije to bolje...
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Da.

Sada mi se na ovim novim Windowsima restarto kompjuter sam od sebe. {#}