Komp pri kraju života?

poruka: 3
|
čitano: 914
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Komp pri kraju života?

Trenutno nemam nikakav problem s kompom, ali prekjučer kad sam ga pokušao upaliti čuo bi se jedan bip i nakon toga bi samo bila crna slika na ekranu. Svi ventilatori bi se pokrenili, ali kao da nije bilo dovoljno snage pa je bio tiši nego inače pri pokretanju. Googlao sam tražeći rješenje problema i došao sam do zaključka da može biti zbog više stvari. Jedino što sam moga u tom trenutku učiniti je otvoriti komp i ponovno odspojiti i spojiti sve komponente (osim procesora jer nemam termalnu pastu). Nakon toga sam pokrenuo komp i ponovno se desila ista stvar. Nakon toga sam još malo čačkao i pronašao neki prijedlog da se izvadi baterija iz matične te da se na taj način resetira CMOS pa sam odspojio grafičku, izvadio bateriju i držao je vani nekakvih 5 minuta. Kad sam vratio bateriju i grafičku ponovno spojio, odlučio sam prebaciti RAM iz jednog slota u drugi. Kad sam sve to napravio, spojio sam komp i pokrenuo se. Odabrao sam da se pokrene sa zadnjim radećim postavkama jer mi se cijeli BIOS resetirao, ali zahvaljujući DUAL-BIOSu imao sam tu mogućnost. Od tada, sve normalno radi kao i prije, kao da se ništa nije dogodilo.

Ono što me zanima u ovom slučaju, je li moguće da je to bilo zbog baterije ili zbog neradećeg slota za radnu memoriju. Ili možda čak i do grafičke (iako to ima najmanje smisla budući da sam dva puta bio grafičku ponovno spojio i nije bilo nikakve promjene)? Ne želim vraćati RAM u stare slotove jer me strah da se opet ne bi ovo ponovilo. Trenutno baš i nemam novca za alternativno rješenje i sada je sve dobro dok radi.

Koji bi bio razlog svemu tome? Da li nešto polako prestaje raditi te na što bi trebao obratiti pažnju? Čudi me da resetiranje BIOSa može popraviti problem jer nikakve postavke nisam mijenjao te isto tako noć prije nego se to pokvarilo, gledao sam neku seriju i automatski se izgasio nakon toga preko postavki u BS playeru.

Unaprijed hvala.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2017 12:42 (GloomY).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: Komp pri kraju života?

Baterija BIOS-a CR2032 može trajati od 2 do 10 godina , i ona služi prvenstveno za održavanje vremena tj.sata i datuma koji u tvom kompu su uključeni čak i kada je komp isključen iz struje. Što se komp rjeđe upotrebljava , tj.što je duže vremena isključen baterija se više troši , dok sa druge strane što se komp duže upotrebljava baterija se manje troši - ali uglavnom po prosjeku bi je trebalo zamjeniti svakih 5 godina (košta oko 40-tak kuna). Znaš da je otišla ili je pri kraju kada se pri paljenju kompa ne čuje BIP (BIOS-a) a komp pali normalno.

Iako mislim da ti je ovo RAM pri kraju , jer sam imao slicno iskustvo , mjenjanje slota RAM ti moze pomoci ali samo kratkorocno. Ako zelis da ti komp duze radi sa tim RAM-om nemoj ga puno opterecivati sa bilo kakvim igricama ili zahtjevnijim grafickim prikazima.

brix mo
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2017 14:16 (brixmo).
15 godina
neaktivan
Re: Komp pri kraju života?
brixmo kaže...

Baterija BIOS-a CR2032 može trajati od 2 do 10 godina , i ona služi prvenstveno za održavanje vremena tj.sata i datuma koji u tvom kompu su uključeni čak i kada je komp isključen iz struje. Što se komp rjeđe upotrebljava , tj.što je duže vremena isključen baterija se više troši , dok sa druge strane što se komp duže upotrebljava baterija se manje troši - ali uglavnom po prosjeku bi je trebalo zamjeniti svakih 5 godina (košta oko 40-tak kuna). Znaš da je otišla ili je pri kraju kada se pri paljenju kompa ne čuje BIP (BIOS-a) a komp pali normalno.

Iako mislim da ti je ovo RAM pri kraju , jer sam imao slicno iskustvo , mjenjanje slota RAM ti moze pomoci ali samo kratkorocno. Ako zelis da ti komp duze radi sa tim RAM-om nemoj ga puno opterecivati sa bilo kakvim igricama ili zahtjevnijim grafickim prikazima.

Hvala na pomoći. Bitno mi je da izdrži do ljeta jer sam ionako mislio uzimati novi. Trenutno ne igram nikakve igre i ne planiram dok ne uzmem novi komp.

Nadam se da je baterija jer mi je šteta trošiti na novi RAM DDR2 memorije, nikako se u ovim trenucima ne isplati.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice