Interni zvucnici PROBLEM

poruka: 9
|
čitano: 2.781
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Interni zvucnici PROBLEM

Znaci slozio sam neki stari Compaqov lezeci komp. U kojemu se nalazi interni zvucnik (ne onaj BEEP, nego neki od 2.5W), posto je na maticnoj postojao utor za 4 pinski zvucnik ubacio sam jos jedan. sad me zanima kako napraviti da njih sad koristim u windowsu XP. PRobavao sam pronaci neke drivere no nista. Ti zvucnici su prije radili na slicnom kompjuteru. 

Nes.Snes.N64.Gb.Ds

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Interni zvucnici PROBLEM

Sam zvučnik je praktički nebitan, beeper (kreštalica) ima sasvim solidne zvučne mogućnosti. Kvaka leži u kontroleru koji tom zvučniku šalje audio signal, a potom i u driveru koji služi kao posrednik između čipa i operacijskog sustava. "Normalni" zvučnici su spojeni na nekakav napredniji DSP čip, dok su beeperi spojeni na čip veoma rudimentarnih mogućnosti kojem je glavna namijena stvaranje jednostavnih zvučnih signala.

Dakle idemo redom. Prvo i osnovno, daje li ti ovaj interni zvučnik ikakakv zvuk u operacijskom sustavu? Ne? Jesi li siguran da nije riječ o beeperu? Jesi? Onda ti fali driver za audio kontroler integriran na matičnoj ploči. O kojoj se ploči radi? Pretpostavljam da je nekakva custom compaqova. Morat ćeš kod njih tražiti driver (postoji li uopće compaq još uvijek?).

Drugo. Ovaj drugi zvučnik što si ga spojio na header na matičnoj... Jesi li siguran da je taj header funkcionalan? I kad smo već kod toga, jesi li siguran u njegovu namjenu. Imaš nekakav manual/dijagram od te ploče? Postoji li nekakava postavka u BIOS-u? Ali ono od čega moraš početi je da dovedeš onaj prvotni zvučnik u funkcionalno stanje, tek nakon toga se bavi ovim drugim.

Treća stvar. Staro desktop računalo (taj ležeći format kućišta se naziva desktop). O koliko starom računalu govorimo? Takav format je najviše žario i palio 90-ih, jesi li siguran da nije računalo toliko staro? Ako jest, kompletna podrška za WinXP je veoma upitna (čitaj: driveri za neke uređaje jednostavno ne postoje u XP kompatibilnoj varijanti).

A C program is like a fast dance on a newly waxed dance floor by people carrying razors.
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.10.2014 14:27 (rustweaver).
14 godina
neaktivan
Interni zvucnici PROBLEM

Model maticne je>

HP Compaq EVO D510 277977-001 Socket 478 Motherboard

Znaci rijec je ovoj maticnoj.

Prvi zvucnik je spojen na dvopinski konentor i taj je postojao od prije, a ja sam drugi zvucnik spojio na 4 pinski konektor kojim je bio spojen cd/rom

Koliko se sjecam ne cujem nikakav zvuk pri paljenju

Nes.Snes.N64.Gb.Ds
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.10.2014 14:53 (buli).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Taj konkretan 4 pinski header ti služi za spajanje CD-ROM-a sa zvučnim čipom, kako bi mogao koristiti CD-ROM kao player audio CD-a (ako se sjećaš neki CD-ROM-ovi imaju play/stop tipke). Odnosno tim kabelom CD-ROM šalje pročitane audio podatke zvučnom čipu koji ih potom reporoducira na zvučnicima. Zvučnici se ne spajaju na taj header.

Btw. pitao sam imaš li ikakav zvuk u operacijskom sustavu, a ne pri bootanju. Isto tako, otvori device manager i vidi imaš li neidentificiranih uređaja (onih sa uskličnikom) kojima treba driver.

Dobra stvar je što je socket 478 matična, što znači Pentium 4 era, što nije prestaro za XP.

Za drivere pogledaj ovu stranicu.

A C program is like a fast dance on a newly waxed dance floor by people carrying razors.
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.10.2014 15:30 (rustweaver).
14 godina
neaktivan
Interni zvucnici PROBLEM

Znaci nikakav zvuk na pcu ne postoji. Ako taj zvucnik neide u taj header pa gdje onda ide, mogu ga jedino onda spojiti u cd/rom. Pokusavao sam i opcenito instalirati drivere za zvuk no nisu radili, pa sam se sjetio da imam interne.

Nes.Snes.N64.Gb.Ds
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.10.2014 15:37 (buli).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
buli kaže...

Znaci nikakav zvuk na pcu ne postoji. Ako taj zvucnik neide u taj header pa gdje onda ide, mogu ga jedino onda spojiti u cd/rom.

Pa imaš onaj prvobitni zvučnik (rekao si i sam da nije beeper)? Zašto moraš spajati dodatni?

buli kaže...

Pokusavao sam i opcenito instalirati drivere za zvuk no nisu radili, pa sam se sjetio da imam interne.

Interne, što? Jasno ti je da nema funkcionalne razlike između unutarnjih i vanjskih zvučnika? Razlika postoji samo u izvoru audio signala, odnosno koji audio kontroler (čip) im šalje signal. A za taj audio kontroler moraš imati driver ako želiš imati zvuk u windowsima. Pogledaj stranicu koju sam ti dao, i instaliraj drivere.

Znači nema veze što su ovi zvučnici unutrašnji a ne vanjski. Ako nisu beeperi, onda trebaš driver za čip koji ih pogoni. Jasno? Bez drivera si možeš d*pe obrisati s njima, da se tako izrazim :D

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.10.2014 15:44 (rustweaver).
11 godina
protjeran
buli kaže...

Znaci slozio sam neki stari Compaqov lezeci komp.

Dobar...{#}

14 godina
neaktivan
Što je najgore instalirao sam i te drivere no nemaa zvuka probavao sam i one realtek no ništa
Nes.Snes.N64.Gb.Ds
12 godina

To desktop računalo ima sound na MBO ali na slici vidim da nisi instalirao prave drajvere. Straga imaš priključak za pojačalo sa zvučnicima a sprijeda priključak za slušalice i mikrofon.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice