Internet problem

poruka: 18
|
čitano: 3.053
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Mrežni problem

Pozdrav svima :)

Evo već 2 dana imam jedan problem sa žičnim internetom na desktop PC-u. Sve je počelo tako da mi se nekako prikriveno instalirao kineski Kingsoft antivirus paket programa. Naravno antivirus (AVG) ga ne prepoznaje ko nikakva zlonamjerni softver tako da sam se namučio ga obrisat al na kraju sam uspio preko YT tutoriala. I eto baš kad sam ja to obriso, počelo se nešto čudno događati s netom. Za početak samo da napomenem nalazim se u studentskom domu te stalno koristim žični internet zbog stabilnosti (ethernet kabel je nov i nikad nije bilo problema s njime), ali iza na MOBO mi je spojen mali USB WIFI adapter. Dakle, nakon kompletnog brisanja tog kineskog Kingsoft paketa (normalna deinstalacija, brisanje skrivenih mapa, brisanje svih tragova u regeditu) primjetio sam da kad otvorim "svojstva" na mrežnim adapterima cijela tablica je prazna i ne mogu ništa mijenjati. Ista stvar je bila i na WIFI i na Ethernet adapteru u postavkama "mrežnih veza". Zaključio sam da postoji mogućnost da je taj Kingsoft pokvario nešto s "driverima". I da, nakon toga, inernetu mogu pristupiti preko tog malog WIFI adaptera (iako su svojstva i dalje prazna), dok je adapter za Ethernet nestao i više ga nema. Nadalje, kad otvorim "upravitelj uređaja", Ethernet controller je tamo i na ikonici stoji žuti uskličnik, dakle "driver" ne valja, dok je za WIFI adapter sve ok. I tu je problem, što sam probao skinuti 5-6 raznih drivera, dakle sa stranice Realteka, pa sa stranice moje matične ploče (H81M-P33) te još nekih stranica. I uvijek bude ista stvar, na kraju instalacije izbaci tzv. "deep sleep" grešku (slika u prilogu). Na drugoj slici možete vidjeti da se driver čak djelomično instalirao, jer piše 2018. a prije je bilo 2013, te ako pokušam autoamtsko ažuriranje kaže mi da je već instaliran najnoviji. Puno sam istraživao po netu i ništa nisam uspio. Od razno raznih komandi u "cmd"-u pa sve do video tutoriala, ručnog instalirvanja drivera, reseta kompa, ostavio ga bez napajanja neko vrijeme, ažurirao sam BIOS matične na najnoviji, onboard LAN je "enabled" u BIOSU....eto sad me zanima postoji li mogućnost da je ipak taj ugrađeni ethernet priključak pregorio ili je možda krivac taj Kingsoft? Još samo da napomenem da LED žaruljica kraj etherent utora stalno svijetli zeleno kao što je i prije (on/off kabla nema nikakav utjecaj kao niti obavijesti u windowsu), te sam maknio sve malwere za malwarebytes i antivirusom, jedino što nisam probao je izvaditi CMOS baterijicu na neko vrijeme iako na netu to nije nikom pomoglo, kao i premještanje RAM pločice. Eto nadam se da sam napisao sve potrebno. Puno zahvaljujem na bilo kakvoj pomoći :D

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.11.2018 19:20 (Arrow in the Knee).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Mrežni problem

-prvo .. moguće da je soft nešto napravio, sve je soft i ako je maliciozan, može sve.. ili je kvar koji ne mora imati veze sa spomenutim softom nego se sad desio.

-nejbrža-najkonkretnija eliminacija (kad već govoriš o zelenoj diodici.. ima i žuta, mora se različito ponašati kad spojiš kabel neovisno o OSu, u BIOSu-DOSu..).. bootaš neki live os, miniPE ili linux.. zato je to poželjno imati pri ruci na stikiću i tad trenutno znaš, kvar-HW ili nešto SW.

-drugo, nema 'probao više drivera'.. jedan driver, pravi, ostali su pogrešni (ili ako je samo različita verzija može biti nevažno). To je kao s gorivom za auto, nema probavanja dizel-benzin, to se zna ili ne dira. Prvo mjesto je MBO-proizvođač (jer daje support), drugo je sam (pravi) proizvođač chipa (po ovome RTL) ali on formalno ne daje support mada je on jedini koji proizvodi driver. Poželjno je znati i konkretno koji chip, npr rtl 8111 itd..

-ako napraviš neki križanac-frankenštajn, tad su jednako moguće ovakve posljedice.. zato se to ne radi, zato ne ništa ne popravlja prije nego znaš konkretan uzrok-kvar-problem i tek tad otklanjaš-fiksaš.. pa do tog da možda ideš na clean install ili si u prošlom koraku otkrio kvar (kupiš mrežnu, ugradiš..).

-mrežni driver ne mora biti nov-updatean, jer se s mrežom desetljećima ništa ne mijenja, standard, ako ti radi prvi (npr Ms-generički driver koji dođe uz win-install) nema potrebe dirati, dok dodatni soft nije potreban (može biti potreban za wlan, tad ovisi želiš li čisto i win kontrolu ili 3rt-party app.. biraš ili imaš razlog). Ako ti radi neki iz 2013, tad je taj ok.. ali, installer uvjek daje prednost novijem + certificiranom ako ga ima, tad moraš prvo deinstalirati taj novi.. a koliko si čačkao tko zna što je sve zbrljavljeno + što je spomenuti soft napravio.)

-često malware napravi neki svoj virt.net-briđanje i sl.. ubaci se kao driver i tako se štiti, skriva, dok ima pristup sys resursima.. sve je soft osim malo žice+plastike i sve se može. Moža je jedino pa čak i možda je poželjno clean install ako ne znaš što je sve moglo biti modificirano i dok imaš ovakve posljedice.

-ostalo s 'kutijicom' usb-wlan nešto .. zbrčkano, tražiš wlan ili lan itd. Pravo pristupa, dhcp ili fix ip, .. ako si jednom podesio, ponovi isto, naravno da ti defaultna postavka npr ip ne radi ako si u drugačijoj situaciji koja nije defaultna kao domski internet.. tad za tebe ne vrijede defaultna pravila kao 'običnog' kućnog korsinika npr banalno dhcp-ip..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan
Internet problem

Zahvaljujem na opsežnom odgovoru :)

Da prvo sam otišao na stranicu svoje matične ploče i tamo točno piše koji je driver, nakon što taj nije radio probao sam s drugih izvora, naravno svi izbacuju istu grešku.  E sad, svježi reinstall windowsa mi i nije neka opcija jer imam brdo igara i aplikacija i sve je dosta optimizirano, tj drugih problema nema, niti najmanjih, osim naravno ovog sad.

Da, vezano za LED-icu, sjećam se da je nekad znala zatitrati i žuto, sad kad upalim PC ništa, samo konstantno zeleno.

Dakle da utvrdim, ja kad otvorim "mrežne prilagodnike" imam samo WIFI, a imao sam i Ethernet kojeg sada nemam, sve je počelo tako što oni u svojim svojstvima nisu imali ama baš nikakve postavke, dakle nikakve DNS parametre, iP4, iP6 ili išta drugo, samo bijeli prozor i sve je sivo i ne može se klikati.

Konkretno me zanima postoji li neki način da mi PC kaže da je ethernet bulit-in port na MOBO u kvaru? možda neka naredba u CMD-u?

U međuvremenu ću probati bootati ubuntu da vidim šta on kaže.

Hvala :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Internet problem

PC-MBO-BIOS ti govore beepovima i ledicama.. (bez OSa, npr odspojiš disk jer nema potrebe paliti os..) .. i gledaš-POST ekran, slušaš (imaš ugrađen pc speaker?)., gledaš ledice na mrežnom portu, kad priključiš mrežni kabel, kad ga odspojiš..? Ako to reagira 'normalno' tad je 50% šanse da nije kvar, dalje npr linux.. ili odmah. Najkraći test, odspajanje-spajanje kabla, svaki os reagira.. kao i ledice.

-ovisno o ostatku mrežne opreme, npr imaš li mrežni switch-router fast-100 ili gbe-1000 bit će i boja ledica u skladu s tim, dok u domu može problem biti i s druge strane žice, npr crko switch. No ako ti pod linuxom sve radi.. tad znaš da nije linija, kvar.. nego samo win-soft-driver-malware... :)) eliminacija ili kad znaš što prvo gledati samo pitanje koliko dugo ćeš tražiti uzork ili potvrdu kvara.

-stalno spominješ wifi.. ako je to onaj usb-nešto.. ok, imaš dvije mrežne, dva mrežna adaptera (teoretski neograničen broj..), možda je jedan ispravan, možda oba, možda se kolju (oče i to kad je isti-sličan chip pa driver..) ili je neki treći soft napravio nešto četvrto.. kao nat-bridge ili .. zato live boot pa eliminiraš sve to kao soft-postavke.

-a tad, ako zaključiš da je ipak soft (ne kavar ili linija..) ako ne otkloniš, ipak ćeš morati clean.. neće se popraviti samo od sebe, moraš eliminirati uzrok koji je za sad nepoznat i najgori dio, vratiti u potrebno stanje, nešto što možda više nemaš.. reg.postavke, sys file.. itd.. npr ako neki mrežni file/sys inficira virus, ukloni ga antivirusu, tad si se rješio virusa, ali nema filea koji je potreban. Tad možda ubaciti install win i u CMDu, sfc /scannnow ili restore healt ili .. itd itd..

13 godina
neaktivan
Internet problem

Zahvaljujem na pojašnjenju i trudu  :)

Probat ću dalje kako si rekao pa obavijestim

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Internet problem

Evo probao sam bootati Linux Mint no i dalje ništa.

Dakle, LED-ica na MOBO stalno svijetli zeleno, bez obzira jel WIN/LIN te kad isključim/ukljucim RJ45 kabel i dalje svijetli stalno zeleno, dakle žute nema uopće.

Vezu nikakvu nisam uspio uspostaviti (davno na laptopu se sjećam da na Linuxu praktički ne treba ništa podešavati osim mog AAI fakultetskog profila, iako u to nisam 100% jer je ovo Linux Mint distribucija).

Eto za sad mi izgleda ko da je taj ethernet adapter prestao raditi , i da nisam napomenio da je PC kupljen 2014. godine, tako da je svašta moguće nakon tolko vremena.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-crknuta mrežna.. ako ne smeta ostatku računala disebliraš u biosu, ugradiš drugu (pci/pciex.. ovisi koji utor imaš slobodan 30-300kn.. lan-wlan..) i vjerojatno radi.

-ili je problem u 'zidu' jednako ti je ako nije spojeno ili ako s druge strane nema uređaja koji stvarno radi, npr ako nije kvar mrežne na tvom PCju, tad je kvar s druge strane žice, no to ne možeš provjeriti ako ne možeš.. ili odeš do nekog kolege u drugu sobu i spojiš se.. tad znaš.

btw, beskorsino je gledati npr ipconfig ili pingati dok ti OS signalizira diskonenktan kabel.. jednako kao što to možeš zaključiti po ledicama.. tj približno. Da radi, tad bi ledice reagirale odgovarajući i tad bi OS u systrayu prikazao odgovarajući status mreže, spojeno. nema tu 'hakiranja' u mraku terminala.. :))

edit: .. no to ne objašnjava dio priče o wlan-usb .. koji stoji iza.. i radi što? radi li? ako radi tad ti treba taj driver, ne za mbo-mrežnu nego za usb-eth kontroler ali tad žica u zidu nema  smisla.

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.11.2018 12:55 (ihush).
13 godina
neaktivan
Internet problem

U sobi svako iza svog stola ima po 2 ethernet priključka, na mom stolu niti jedan nije radio, mogu probat na cimerovom kasnije. Da, iza na kompu imam spojen mali USB wlan adapter, 80 kn u mikronisu, to je zato  da mi komp ima wireless jer  ga matična u sebi nema, također on radi normalno i s njime se spajam na net na windowsima ( na linuxu mi ga nije prepoznalo). Sve u svemu, izgleda ko kvar ethernet porta na MOBO a reinstall windowsa mi se i ne čini obećavajuće. Svakako hvala na pomoći :)

EDIT: na sva 4 porta u zidu ista stvar

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.11.2018 14:05 (Arrow in the Knee).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Radilo je sve do ovog : ".....tog kineskog Kingsoft paketa (normalna deinstalacija, brisanje skrivenih mapa,brisanje svih tragova u regeditu

Probao bi u cmd sa sfc /scannow a ako ne pomogne onda vraćanje na "restore point" od prije instalacije kineskog "smeća".

16 godina
AF139 kaže...

Radilo je sve do ovog : ".....tog kineskog Kingsoft paketa (normalna deinstalacija, brisanje skrivenih mapa,brisanje svih tragova u regeditu

Probao bi u cmd sa sfc /scannow a ako ne pomogne onda vraćanje na "restore point" od prije instalacije kineskog "smeća".

-kasniš :) + po najnovijim infoima crknuta mrežna, dok se i dalje ne zna što s wlanom.. :))

13 godina
neaktivan
Internet problem

Probao sam ovu naredbu u CMD-u, restarto komp, i dalje sve isto.

Al opet, BIOS prepoznaje kabel (slike) + sad sam primjetio da nead zatitra žuto kad stavim kabel a nekad ne, ne znam o čemu ovisi, naravno bez ikakvih rezultata.

System restore mi je stvarno žao raditi jer imam stvano brdo igara, aplikacija za faks i od 2014. nikad to nisam radio niti instaliro novi WIN, al ako nema druge morat ću :'( , možda taj Kingsoft stvarno to prikriva da izgleda ko da je port u kvaru a zapravo nije.

Treći put pišem, WLAN radi normalno kao i njegov driver. Iako su mu svojstva prazna, radi normalno.

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.11.2018 15:37 (Arrow in the Knee).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-ako su mu svojstva prazna tad gledaš pogrešno mjesto.. (imaš neki nat-briđ..) koji ekšli koristi mrežu.

-imaš grešaka u sys, što je popravljeno nitko ne može znati + moguće da restore samo pogorša (jer tko zna koji će tad frnakenštejn os ispasti..) onak 50% šanse kao rulet..

-dok ne radi fizički (u dosu, linuxu).. nema šanse da proradi normalno nekim driverom-restoreom pod OSom.. ako ti mreža ne radi, tad po lediama zaključiš da je kvar, ako radi, tad mora raditi i pod linuxom.. ili-ili nema treće, kvar ili soft, ako nisi u win nego u dosu ili linuxu tad nema veze što je neki soft napravio pod win, jel krivi driver ili postavka.. jednostavno tad mora biti kvar.. ali, ne mora, jer izgleda da ne gledaš na prava mjesta, na pravi način.. nije lako pomagati početnicima :))

-kraće, ako je kvar (fizički, crklo) tad ne pomaže ništa, ni reinstal ni clean.. ako nije kvar, tad će sve proraditi ako vratiš postavke, drivere, sve sys fileove .. a to je ponekad kao loto, možda.

13 godina
neaktivan
Internet problem

"eto sad me zanima postoji li mogućnost da je ipak taj ugrađeni ethernet priključak pregorio ili je možda krivac taj Kingsoft" -  to sam odmah konstatirao u 1. postu

Dakle, koja su mi konkretna rješenja? 

a) system restore? uspješnost 50%, znači obrisat će mi sve programe i igre a možda se ne rješi

b) kupit novi PCIe mrežni adapter za kojih 100 kn? ako je Kingsoft prikriven i radi problem onda sam džabe bacio novce jer možda ne bude radilo, Linux i Windows ne prepoznaju LAN, iako ga BIOS prepoznaje

c) oboje?

što konrektno napraviti? teoriju smo utvrdili :))

Zanimljivo je također da ak spojim mobitel, dakle mrežno spajanje na "modem", njegova svojstva su također prazna, na netu sam na najsličniji problem naišao ovdje https://superuser.com/questions/947212/windows-10-upgrade-networking-totally-fried/977385#977385

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Nije valjda da nemaš nijedan system restore point spremljen pa da radiš clean install .

16 godina

.. 1,2,3,4.. 10. :))

-ponovo.

-ako je kvar, tad restore, clean install .. ništa soft ne može popraviti fizički kvar.

-bios nema što vidjeti, bios može enable-disableati ali pri tome ne zna jel kvar (osim da čekićem razbiješ.. takav tip kvara). Bios kontrolira uređaj, ali ne i njegov rad-ispravnost (mada neke stvari može..). Ako ne reagirano 'normalno' na prikapčanje mrežnog kabla, tad je 99% kvar (ili je problem s druge strane žice i to možeš provjeriti tako da negdje drugdje spojiš pc.. pa ako imaš neki switch-router, bilo što i vidiš lampice, osnovnu indikaciju po kojoj se može zaključiti kvar dok ne može baš ispravnost jer kvarovi ne moraju biti takvi da je sve mrtvo..). Pošto si bootao linux, pošto se jednako ponaša (prekid, ikona u sys..) to znači da nije OS-driver-soft uzrok, pa time ni ništa što možeš softom riješiti, ali to ne znači ta je tvoj OS-sys ispravan, tj možeš imati više od jednog problema, 2-3.. ne samo npr kvar, a možda je kvar student-mreže.

-ili dovučeš neki drugi PC-lap do tvoje mreže, spojiš, vidiš, mreža radi ili ne i ovisno o tome znaš gdje je problem u mreži ili tvom računalu. To je eliminacija, potvrda ili-ili i tako možeš nešto dalje.

.. prije toga pitati što dalje je besmisleno, beskorisno npr formatiraš disk i instaliraš OS.. hoće li raditi ako je mreža crkla? -neće, no to ne znači da će tvoj win raditi normalno nakon nekog čišćenja tko zna čega, pa čak ni to da je uzrok posljednji soft.. tj ti si možda sad primijetio problem, ali ne mora biti to uzrok, može biti npr win update (kad već daješ linkove..) koji nema veze s ostalim 'možda ovo, možda ono..' mogućnostima tj uzrocima.

-da bi radilo, mora sve biti 100% ispravno, podešeno, u slučaju interneta sve do tel.centrale operatera.. u suprotnom ne radi, pri tome je nevažno jel 'samo' 1% ili 11% neispravno, mora biti 100% ispravno.

-traži uzrok, eliminiraj uzrok.. to ne znači kupi mrežnu karticu jer moguće da je ispravna tj možda nije uzrok.. i tako čitaj savjete, s razumijevanjem (ne žuriti jer greške ne pomažu). Samo je zbog tog što si napisao za ledice i test linuxom i ona sumnjiva, moguće neispravna ali to ne znači je je neispravna. Jasnije? :)

-višestruko ponavljanje, .. izgelda da je to jedini način učenja :)) pa ponovo pročitaj..

13 godina
neaktivan
Internet problem

Uh, sad se baš doslovno ponavljamo...razumijem ja sve šta ti hoćeš reći i dobro je to, radio sam dosta po teleoperaterima ko tehnička podrška tak da su mi jasne te stvari, uglavnom, OS-ovima smo zaključili da postoji kvar na adapteru koji je očito djelomičan ali dovoljan da stvar ne radi kak treba, prema tome preostaje jedino staviti novu mrežnu pa vidit šta kaže sustav.

Probo sam danas izvadit CMOS bateriju na 15 min i isključit PSU, nije pomoglo.

System restore point, eto imam samo 1 i to nakon što se sve zakompliciralo tako da ništa.

Odlučio sam se i za  opciju "oporavak" u postavkama, koja vraća na izvorne postavke i briše sve osim osobnih podataka, trajalo je nekih 30 minuta i na kraju nije uspjelo,  (možda i bolje).

Prema svemu, vjerojatnije je da je onboard LAN u kvaru tako da ću s vremenom nabavit neku mrežnu karticu i to je to. Nemoguće je da i Linux i Windows uopće ama baš ništa ne reagiraju na kabel kao niti sama LED-ica, to mi je dovoljno. Kod cimera kabel radi normalno.

Hvala na pomoći.

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.11.2018 20:05 (Arrow in the Knee).
Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Internet problem

Neznam da li je netko pročitao "žuti uskličnik u trokutu kod monitora/mreže" ...

Nešto ne radi sa internetom,možda samo nemaš izlaz prema netu,a lokalnu mrežu imaš,možda nemaš ni jedno ni drugo ...

Možda ti je taj kinez od virusa/antivirusa promjenio IP adresu,pa ti neda pristup prema van ...

Prvo to provjeri,a onda kupuj i reinstaliraj sisteme ...

Možda je netko u sistem sobi ištekao tvoju utičnicu (možda i sobu) sa interneta ...

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.11.2018 7:08 (nbdy32).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Internet problem

Ništa, evo clean reinstall je popravio stvar, napravio sam backup najbitnijih stvari i evo sve radi normalno :)

Odlučio sam se za to jer ko za vraga jučer sam išao još jednom bootati Linux kad ono ethernet ikonica nije X nego loop, pogledam na kučište iza i LED-ica titra žuto, što nije bilo prvi put kad sam bootao Linux.

Eto znači stvar je bila do virusa, fokin Kingsoft.

Hvala svima na trudu i pomoći, tema se može zatvoriti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice