POzdrav svima ... Unaprijed odmah zahvaljuljum svim članovima na savjetima i eventualnoj pomoći.
Tema je pokrenuta jer nigdje nisam našao riješenje problema (ni na stranim ni na našim forumima)
i jer sam po mom mišljenju napravio sve potrebno kako bi riješio problem, no ništa nije pomoglo.
Kupio sam neki dan od jednog forumaša grafu xfx HD6950 2GB , referentni model > link
Napomena: grafa ima garanciju (links do 3.mj 2013. god) i radila je najnormalnije kod forumaša od kojeg je kupljena!
Opis problema:
Kad sam ju stavio u komp, i pospajao sve potrebno, te upalio komp, inastalirao sam najnovije drivere , restartirao komp, kad se digo sistem, primjetio sam točkice na ekranu, zatim pri paljenju npr. firefoxa (zadnje verzije) pojavi se crni ekran i poruka : "Display driver stopped responding and has recovered" ... Takodjer prilikom scrolla-nja pojavljuju se točkice i naravno nakon toga ista stvar: crni ekran, nakon toga poruka.
Stvari koje NISU riješile problem:
1. Instalirao driver sweeper, pokrenio win u safe modu, očistio sve drivere koje je našao, restart > instal najnovijih drivera > restart > ista stvar > crni ekran, poruka, točkice
2. Instalirao ponovno win i formatirao ssd-ove, nakon prvog dizanja sistema instalirao najnovije drivere > restart > opet isto
3. Nakon toga dao sam kolegi (također forumašu) da proba kod sebe karticu > držao ju je kod sebe 1 dan > radilo je sve normalno (takodjer grafa je radila najnormalnije i kod forumaša od kojeg je kupljena) > što dovodi do zaključka da grafa valja, ali ju nešto u mom sistemu kolje
4. Čitao sam puno na stranim forumima, i isprobao njihove prijedloge
5. Pa sam kao zadnju opciju, rastavio sve komponente, očistio ih od eventualne prašine (koje i nije baš bilo) , izvadio svaku komponentu, izvadio bateriju iz mbo (tako da je sve radilo na stock frekvencijama i naponima), nakon čišćenja sve lijepo polako vratio , pospajao, upalio komp, ponovno stavio nove win, formatirao hardove, kad se digao sistem instalirao sam driver sweeper, pokrenio u safe mode, očistio sve (bolje rečeno ništa jer nije ništa ni našao), pokrenio u normalan mode, i tamo pokrenio sweeper da nije nešto našao, restart> najnoviji driveri> OPET isto
6. Čitao sam da najviše problema dolazi od RAM-a te sam kako su na stranim forumima neki sugerirali , izvadio sve kitove i ubacio samo jedan kit od 2GB, i probao po redu u 1 utor, pa upalit komp> pogledat jer ima promjene >restart > pa 2 utor> i tako redom, NI to nije pomoglo
7. Bios je flashan > zadnja verzija
EDIT: zaboravio sam napisati da sam probao instalirat i starije verzije drivera> bilo je samo još gore
+ još neke stvari > instaliran je i everest, te pokazuje najnormalnije temperature svih komponenti> ništa se ne pregrijava
+ čak sam igrao mw3 na max postavkama (naravno i tu je par puta driver "stao") > a nemoš scrollat najobičniji tekst :D
+ testirano sa occt-om i furMarkom > bez javljanja errora > max temp 83 C > testirano na 20 min
BIOS OD MBO je flashan> ne od graef!!
Svaka sugestija je dobrodošla
Identitet forumaša od kojeg je kupljena stranica> neću otkrivat> zbog potencijalno bespotrebnog trolanja > jer je čovjek pošten i pristao je na vracanje kartice /zamijenu za drugu/ili slanje na garaciju ukoliko ne riješim problem (sutra idem kod njega, a do tad cu probat riješit problem uz vašu pomoć)
Konfa:
CPU: AMD PHENOM II X4 965 BE @ 3,4 GHz
CPU Cooler: CORSAIR H100
GPU: XFX HD 6950 2 GB
MBO: ASUS Crosshair IV Formula
RAM: CORSAIR Dominator 8GB (4x2) DDR3
SSD 1: OCZ Agility 3, 60GB
SSD 2 : MUSHKIN Callisto Deluxe, 60GB
PSU: CORSAIR AX 750 W
(ili pod> MojPC OSIM grafe>naravno)
OS - wn7 ultimate, 64-bit