Imam problem, naime moje racunalo(kuciste) je postalo najednom jako glasno. To se ne događa samo prilokom igranja igrica nego i u surfanju... Kupio sam Logitech G110 i G9x, da li mozda to "pojacava" glasnocu ili je problem u necem drugom?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Imam problem, naime moje racunalo(kuciste) je postalo najednom jako glasno. To se ne događa samo prilokom igranja igrica nego i u surfanju... Kupio sam Logitech G110 i G9x, da li mozda to "pojacava" glasnocu ili je problem u necem drugom?
Sound ikonica u startup/klik/mixer tu kalibriraj kako ti se sviđa.
Misliš na ventilatore? Ispuši si hladnjak od procesora i grafičke od prašine, to bi trebalo malo pomoći. Ako znaš promjeni i pastu

Nije do tog, jel ti ventilator na grafičkoj na "Auto"?

Nije do tog, jel ti ventilator na grafičkoj na "Auto"?
Hahaha samo sam pročitao za glasnoću ostalo mi se nije dalo,u tom slučaju neka ispuše prašinu,smanji fan grafičke i uključi speedstep.Neka i kalibrira ostale fanove preko speed fan.
Ako je odjednom postalo glasno, nikakve veze nema prasina u hladnjaku, jednostavno je neki vent prozujao.
Otvori kuciste u idi od ventilatora do ventilatora i zaustavljaj ih, lrst na sredinu i stisni da stane, ako vise ne bruji, zuji, stagod, on je krivac!
Ako svi ventovi budu OK onda il je vent od napajanja ili ako cujes da nesto bruji kao motor od broda, vjerovarno je disk.
Ako je odjednom postalo glasno, nikakve veze nema prasina u hladnjaku, jednostavno je neki vent prozujao.
Otvori kuciste u idi od ventilatora do ventilatora i zaustavljaj ih, lrst na sredinu i stisni da stane, ako vise ne bruji, zuji, stagod, on je krivac!
Ako svi ventovi budu OK onda il je vent od napajanja ili ako cujes da nesto bruji kao motor od broda, vjerovarno je disk.
Al nema zujanja u tom je i stvar da ležaj(bearing) otišao to bi definitivno primijetio i odmah bi rekao komp zuji ili throttla no lik je samo napomenuo visoku glasnoću.
Meni je prozujao gigabyteov vent i nije bilo bzzzzzzzz, nego vrrrrrrrrr uz glasne duboke tonove.
Moze i biti prasina jedino ako mu vent ima jako jako agresivnu promjenu brzine, a ako nema onda se vent toliko moze ubrzati ili softverskim ili hardverskim problemom ili ako mu se prosula vreca prasine u kuciste.
Ovo potonje je malo vjerojatno, pa bi ja krivicu pripisao pokvarenom ventilatoru.
Nek pogleda brzine i nek proba zaustavit ih prstom i da vidi koji se cuje.
ma skuzio sam...kod mene u međimurju je tako vruce da je u kompjutoru(kako kaze gamer hud) 49 celziusa, a u sobi 29...sve sam stranice otvorio i sad je bolje =)
ma skuzio sam...kod mene u međimurju je tako vruce da je u kompjutoru(kako kaze gamer hud) 49 celziusa, a u sobi 29...sve sam stranice otvorio i sad je bolje =)
To ti nije trajno rješenje ja bi na tvom mjestu promijenio pastu.
BTW drago mi je da si riješio problem.
Samo 49 C i nije neka visoka temperatura.
Probao sam zaustavljati ventilatore, cuje se samo hlađenje procesora. Hlađenje je Intel D34017-002.
Onda nije čudno što je glasno sad kad je vanjska temperatura porasla. Tvornički Intelovi hladnjaci nikad nisu bili osobito tihi pri većem broju okretaja (naročito u usporedbi s nekim hladnjacima drugih proizvođača), tako da, ako ti buka stvara problem, preporučam zamjenu tvorničkog hladnjaka nekim boljim / tišim rješenjem (već je na forumu bilo dosta tema o hlađenju, pa pogledaj malo kakav hladnjak bi se preporučilo za tvoj procesor; trenutno nemam baš konkretnu ideju :))
jasno je meni da mora biti glasnije kad je u okolini 30...al to hlađenje imam nekoliko godina pa dosad nije bilo tako glasno...
Pusti muziku, odvrni do kraja i gg.
Hehe, ova tema zvuči kao nastavak na temu 'Kompjuter mi se pregrijava' ili 'Visoke temperature dok igram xyz' ili 'Komp se restarta usred igre, što bi moglo biti uzrok?'
kad čovjek dobije preporuku čišćenja prašine i stavljanja ventilatora pa onda oni počnu proizvoditi ogromnu buku.
Back on topic!
Kompjuter ti je glasniji, u odnosu na zimu, zbog jako visokih temperatura!
Ali nije ni samo to uzrok, jer koliko god bile jako visoke (jedva izdržive za nas ljude), komp ti može bez problema raditi i na takvim temperaturama.
Svu tu buku ti stvaraju ventilatori koji povećavaju brzinu vrtnje zbog povečane potrebe za hlađanjem!
Ti imaš još jedan problem, veliki problem, a to je prašina u kućištu i u/po ventilatorima kao i u tijelima hladnjaka procesora i grafičke! Vjerojatno je i napajanje puno prašine!
Za početak moraš ispuhati svu prašinu iz kompa, bilo bi super ako imaš kompresor, a ako nemaš možeš kupiti komprimirani zrak u obliku spreja i sa njime ispuhati prašinu sa svih djelova!
To je bio prvi korak!
Nakon što je unutrašnjost kompa čista, provjeri koliko je glasan komp, i ako je i dalje jako glasan, znači da mu sada samo visoka temperatura predstvlja problem.
To možeš riješiti na način da kupiš novi hladnjak za procesor, po potrebi i grafičku (ali pretpostavljam da će ti nakon čišćenja ona biti relativno tiha, osim kada igraš, pa ti možda za nju ne treba novi hladnjak).
Ovisno o kućištu možeš kupiti i, barem, dva ventilatora, od kojih jedan mora upuhavati zrak, a drugi ispuhivati.
To ti je ukratko to, nezamjeri za šalu na početku posta!
Imam ukupno 4 ventilatora(naprijed, iza, procesor, graficka), zaustavljao sam jednog po jednog...kad sam zaustavio hlađenje procesora nastala je tisina... I ispuhao sam ga dobro, dakle parina nije problem.
Imam ukupno 4 ventilatora(naprijed, iza, procesor, graficka), zaustavljao sam jednog po jednog...kad sam zaustavio hlađenje procesora nastala je tisina... I ispuhao sam ga dobro, dakle parina nije problem.
Pogledaj brzinu venta u SpeedFanu i ako je visoka spusti, ali prije pogledaj temp procesora.
Ako je brzina niska, prozujao je, ili mijenjaj samo vent, ako mozes ili moras cijeli hladnjak.
Prvo utvrdi zbog ceg je glasan
problem rijesen...kupio novo hlađenje i sve je ok