Dolby Digital u igrama

poruka: 36
|
čitano: 3.145
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Dolby Digital u igrama

Imam digitalni 5.1 zvučnički sustav koji ima Dolby Digital dekoder ugrađen već u sebe, pa me zanima zašto niti u jednoj igri nemogu dobit 5.1 zvuk?

Dali uopće podržava koja igra čisti 5.1 Dolby zvuk?

Imam i Dolby Pro Logic dekoder, ali i od toga ništa.

Kako dobiti 5.1 zvuk u igrama, mislim da imam i sve codece instalirane?

Gaming is Life!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Dolby Digital u igrama

da naravno da podrzavaju, kako si spojio zvucnike?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Re: Dolby Digital u igrama
Optički kabel, SPDIF.
Gaming is Life!
17 godina
Dolby Digital u igrama

pa onda bi ti trebalo davat na sve zvucnike. jesi u postavkama igre provjerio da je nemjesteno da ide 5.1 zvuk? kako filmovi rade? jel daju zvuk na sve zvucnike?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Svugdje namjestim 5.1, i u opcijama i u igrama, ali ništa., zvuk je samo 2.1.

Kada pokrenem neki film, automatski je zvuk 5.1 Dolby Digital i zasvijetli lampica na dekoderu.

Gaming is Life!
14 godina
Jesi siguran da je baš u svim novijim igrama Dolby digital?

Jako rijetko viđam njihov logo, bio sam sad na stranicama od njih i spominju se samo Batman i Witcher?
Gaming is Life!
17 godina
Dolby Digital u igrama

ma nije bitan dolby digital, igre podrzavaju 5.1. pogotovo fps-ovi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

pitanje je da li zvucna to podrzaje

obicno ove integrirane ne podrzavaju

s filmovima je drukcije jer mozes u video playeru namjestiti ac3 passthrogh

u igrama nemos

ako je integrirana u pitanju, moj savjet druga zvucna, xonar dg/ds

vidim pod moj pc da je integrirana, tako da na surround u igrama zaboravi

(barem preko optike)

There are only two races on this planet-the intelligent and the stupid.
Poruka je uređivana zadnji put uto 11.9.2012 23:38 (apoteka).
17 godina
Dolby Digital u igrama

da preko optike nemoze, spoji analogno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
mar123 kaže...

da preko optike nemoze, spoji analogno.

vidim da oba sistema pod moj pc imaju analogni 5.1 ulaz

malo je gnjavaza s kabelima

tako da ili to ili nova zvucna

a s obzirom da su malo kvalitetniji zvucnici, mirita i bolja zvucna

17 godina
Dolby Digital u igrama

a ni ne mora bit neka ultra skupa, ima ih po 150 kn

Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
A, znači to je problem?

Da, imam integriranu zvučnu na matičnoj ploči ASRock 970 Extreme 3, nije mi jasno kako nemože davat Dolby Digital zvuk tj. 5.1?

Imam digitalni vanjski dekoder koji je ujedno i pojačalo od samih zvučnika Cambridge, on može i sam dekodirat taj signal, šta mora i zvučna da bi se to dekodiralo?
Mislio sam ako već imam vanjski dekoder da mi netreba neki softwerski ili od zvučne?

I još mi nije jasno kako to da se sa analognim može dobit 5.1 DD, a sa optičkim tj. digitalnim ne?
Gaming is Life!
15 godina
neaktivan

tako je kako je, stas

valjda ove integrirane nemaju certifikate ili sto vec

imam slicnu maticnu pa sam imao isti problem

to te natjeraju da kupis zvucnu

14 godina

Čekaj, a zašto je onda na toj matičnoj mojoj ugraviran logo od dolby digitala?

Upravo zato mi je čudno, zato sam i imislio da pordžava kad su već gore na nju stavili logo, to mora nešto značit?

A šta, nemoram kupovat zvučnu, ako spojim zvučnike analogno?

Onda ću imat 5.1 u igrama?

Nije mi jasno kako preko digitalnog spajanja necu imat, a preko analognog budem?

Nije logično, koja je caka???

Gaming is Life!
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.9.2012 2:34 (PCGamerX).
18 godina
Dolby Digital u igrama

Mislim da Asus Xonar dg također najviše 2.1 preko optičkog/digitalnog povezivanja.

Headphone gamers will appreciate the inclusion of Dolby Headphone, which emulates 5.1 surround sound over stereo headphones. However, one of the key features of the Xonar series has been given the chop; the DG can't do multichannel digital encoding in the form of Dolby Digital Live. This means that the card can't output 5.1 sound in-game over optical, falling back to stereo instead. It's only an issue if you want to game with speakers hooked up via an optical cable.

Izvor: http://apcmag.com/high-fidelity-asus-xonar-dg-soundcard-review.htm

Povoljni CD-keyevi: http://www.cjs-cdkeys.com/affiliate/idevaffiliate.php?id=250
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Dolby Digital u igrama

asus dg je zvucna namjenjena za slusalice, asus ds je zvucna namjenjena zvucnicima.

0 0 hvala 1
17 godina
PCGamerX kaže...

Imam digitalni 5.1 zvučnički sustav koji ima Dolby Digital dekoder ugrađen već u sebe, pa me zanima zašto niti u jednoj igri nemogu dobit 5.1 zvuk?

Igre definitivno podržavaju 5.1 zvuk, ali samo i isključivo u slučaju PCM nekodiranog zvuka. 

Zvuk igre je podijeljen u tri linije po dva kanala. Prednji lijevi i desni, zadnji lijevi i desni i treća linija je centralni zvučnik i sub. 

A sa druge strane digitalni optički ili koaksijalni kanal može progurati isključivo 2 kanala PCM nekodiranog zvuka. 

I on automatski bira prednji lijevi i desni, odnosno stereo zvuk. 

Ako pogledamo Filmski soundtrack, on je u startu napravljen kao kodirana traka u DTS ili DolbyDigital formatu i zato on može kroz limitirani "prostor" progurati 6, 8 ili čak i više kanala. 

Riješenje cijele priče je konstantno kodiranje zvuka igre i to "u letu" u jedan od ta dva formata. DTS ili DD. 

No to se pokazalo izazovnim. Kada je to prepušteno CPU često dolazi do velikog opterećenja procesora što utječe na performanse igre i uvijek je prisutno kašnjenje tog istog zvuka. Jer za razliku od filmskog zvuka koji se može pustiti da se kvalitetno prekodira, zvuk iz igre se konstantno "stvara" kako se igra odvija. I uvijek je drugačiji. 

Nikako nije lako progurati kodiranje 6 zvučnih kanala na istom kompu gdje se odvija neka zahjtevna igra i još pri tome da to bude instantno obavljeno.

Postojala su neka egzotična riješenja sa nekim odvojenim hardverskim zvučnim karticama koje su to mogle na zasebnom čipu kodirati, no to si sam detaljnije istraži i pregledaj. 

Nadam se da je dobro pojašnjeno, ako šta treba još objasniti pitaj. 

EDIT: Ispravljam sam sebe... Davno sam se bavio ovom tematikom stoga imam malo starije informacije. 

Koliko vidim razni proizvođači zvučnih kartica imaju ove opcije uključene. Potrebno je da kartica ima podršku za DTS Connect ili DolbyDigital Live.

Izgleda da te dvije opcije u letu kodiraju zvuk i šalju ga putem optičkog kabela. 

Ali koliko vidim te opcije su ugrađene u naprednije modele odvojenih zvučnih kartica koji koštaj solidnu količinu novca. 

I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time...
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.9.2012 9:03 (Bladepu).
15 godina
neaktivan
ma xonar ds za 350kn
ili neka xifi rabljena
18 godina
sHOCKRE kaže...

asus dg je zvucna namjenjena za slusalice, asus ds je zvucna namjenjena zvucnicima.

Ma kolega s nickom Apoteka je spomenuo Xonar DG kao alternativu integriranoj za 5.1 putem optičkog/digitalnog povezivanja.

Moj post se odnosio na to - Xonar DG putem optike ne nosi više od 2 kanala.

Povoljni CD-keyevi: http://www.cjs-cdkeys.com/affiliate/idevaffiliate.php?id=250
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.9.2012 15:01 (191x7).
17 godina
191x7 kaže...
sHOCKRE kaže...

Ma kolega s nickom Apoteka je spomenuo Xonar DG kao alternativu integriranoj za 5.1 putem optičkog/digitalnog povezivanja.

Moj post se odnosio na to - Xonar DX putem optike ne nosi više od 2 kanala.

Zapravo ova tvrdnja nebi trebala biti istinita. 

"Like most modern sound cards, the Xonars feature 7.1 analog output channels. Their Oxygen HD audio chips are also capable of encoding Dolby Digital Live bitstreams in real time. Support for real-time Dolby Digital Live encoding is useful for folks who want to play games on multi-channel speakers using a digital output. Running multi-channel output through a single digital connection is much neater than using a bunch of analog cables, although you will need a compatible receiver or set of digital speakers capable of decoding a Dolby Digital Live signal."

Ovdje jasno piše da Xonar DX koristi Dolby Digital Live i u letu kodira više-kanalni zvuk kako bi se mogao transportirati putem optičkog kabla. Jedino sa druge strane mora postojati odgovarajući dekoder.                    

I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time...
18 godina
Dolby Digital u igrama

Moja greška, ja sam mislio i htio napisati DG, ne znam zašto sam napisao DX. Sada ću popraviti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
dx je malo skuplja
ma ds je dosta
14 godina
Bladepu kaže...
PCGamerX kaže...

Igre definitivno podržavaju 5.1 zvuk, ali samo i isključivo u slučaju PCM nekodiranog zvuka. 

Zvuk igre je podijeljen u tri linije po dva kanala. Prednji lijevi i desni, zadnji lijevi i desni i treća linija je centralni zvučnik i sub. 

A sa druge strane digitalni optički ili koaksijalni kanal može progurati isključivo 2 kanala PCM nekodiranog zvuka. 

I on automatski bira prednji lijevi i desni, odnosno stereo zvuk. 

Ako pogledamo Filmski soundtrack, on je u startu napravljen kao kodirana traka u DTS ili DolbyDigital formatu i zato on može kroz limitirani "prostor" progurati 6, 8 ili čak i više kanala. 

Riješenje cijele priče je konstantno kodiranje zvuka igre i to "u letu" u jedan od ta dva formata. DTS ili DD. 

No to se pokazalo izazovnim. Kada je to prepušteno CPU često dolazi do velikog opterećenja procesora što utječe na performanse igre i uvijek je prisutno kašnjenje tog istog zvuka. Jer za razliku od filmskog zvuka koji se može pustiti da se kvalitetno prekodira, zvuk iz igre se konstantno "stvara" kako se igra odvija. I uvijek je drugačiji. 

Nikako nije lako progurati kodiranje 6 zvučnih kanala na istom kompu gdje se odvija neka zahjtevna igra i još pri tome da to bude instantno obavljeno.

Postojala su neka egzotična riješenja sa nekim odvojenim hardverskim zvučnim karticama koje su to mogle na zasebnom čipu kodirati, no to si sam detaljnije istraži i pregledaj. 

Nadam se da je dobro pojašnjeno, ako šta treba još objasniti pitaj. 

EDIT: Ispravljam sam sebe... Davno sam se bavio ovom tematikom stoga imam malo starije informacije. 

Koliko vidim razni proizvođači zvučnih kartica imaju ove opcije uključene. Potrebno je da kartica ima podršku za DTS Connect ili DolbyDigital Live.

Izgleda da te dvije opcije u letu kodiraju zvuk i šalju ga putem optičkog kabela. 

Ali koliko vidim te opcije su ugrađene u naprednije modele odvojenih zvučnih kartica koji koštaj solidnu količinu novca. 

Možeš mi onda pojasnit koje bi bilo rješenje osim kupnje zvučne kartice, jer trenutno nemam u planu nabavku novog hardwera?

Koliko sam skužio, optički ili koaksijalni, tj. digitalno spajanje podržava spajanje samo 2 kanala šta se tiče igara, i nikako nije moguće dobit 5.1 zvuk u igrama, filmovi su druga stvar, jel tako?

Ali nisam skužio dali je moguće dobiti 5.1 preko analogne veze, znači 3 stereo kabela, onda bi bilo moguće dobit 5.1 zvuk???

Taj dio mi nije jasan...

I da, imam vanjski Dolby Digital dekoder, koji je ujedno i pojačalo, a imam i jedan analogni zvučni sustav 5.1.

Znači, koje bi bilo rješenje osim kupnje zvučne kartice, pošto je i ova integrirana dobra, ili je jedino rješenje kupnja?

Gaming is Life!
15 godina
neaktivan
spoji analogno radit ce
14 godina
Da, a kako točno? ;)

Zanima me teorija, nije mi jasno, digitalni način ne radi, analogni radi???

Možda bi to BLADEPU mogao bolje objasnit?
Gaming is Life!
15 godina
neaktivan
sa 3 kabela spoji svih 6 kanala
objasnjena ti je razlika izmedu analognog i digitalnog
17 godina
PCGamerX kaže...
Da, a kako točno? ;)

Zanima me teorija, nije mi jasno, digitalni način ne radi, analogni radi???

Možda bi to BLADEPU mogao bolje objasnit?

Upravo tako, ako ne misliš kupovati novu zvučnu karticu onda sve spoji analogno. 

Analogni signal koristi 3 jacka... zeleni jack za prednji lijevi i desni zvučnik, crni jack za zadnji lijevi i desni i narančasti jack za centralni i SUB.  (pogledaj slike 1 i 2)

Nakon toga u opcijama zvučne kartice postavi konfiguraciju zvučnika na 5.1 (Slika 3).  I sve će ti raditi kako treba. Uključujući i filmove i igre. 

Ako na postojeću zvučnu karticu spojiš samo optički ili koaksijalni kabel, surround zvuk ćeš imati jedino u filmovima. U igrama nećeš dobiti surround. 

Napomena: Neki zvučnici nemaju ulaz na "jack", već koriste cincheve. (Slika 4) U tom slučaju potrebna su ti tri kablea prikazana na Slici 5. 

EDIT: Koliko vidim upravo ovi ABIT SP-50 zvučnici koje posjeduješ koriste spajanje putem cincheva kao na slici 4. Nabavi 3 onakva kabela (slika 5) ako ih već nemaš, i spoji sve na matičnu. 

1 1
2 2
3 3
4 4
5 5
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.9.2012 17:32 (Bladepu).
14 godina

Hvala ti BLADEPU još jednom na iscrpnom objašnjenju i pomoći, svaka čast ;)

Puno si mi pomogao i dosta sam naučio, nisam znao da digitalni način surruonda ne radi u igrama, a kamoli analogni :)

E da pitam još nešto: vidim da ove novije zvučne kartice podržavaju EAX standard 5.0 ili noviji, pa me zanima u čemu se koristi taj EAX i dali ga igre uopće podržavaju, kako funkcionira?

I da, pošto je to analogno spajanje i nema nekog vanjskog dekodera i slično, kako se onda dekodira Dolby Digital u igrama i filmovima, na ovom DTT3500 sustavu mi je samo zasvijetlia DD lampica kada je zvuk bio u tom formatu u filmovima...

Gaming is Life!
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.9.2012 18:11 (PCGamerX).
17 godina
PCGamerX kaže...

Hvala ti BLADEPU još jednom na iscrpnom objašnjenju i pomoći, svaka čast ;)

Puno si mi pomogao i dosta sam naučio, nisam znao da digitalni način surruonda ne radi u igrama, a kamoli analogni :)

E da pitam još nešto: vidim da ove novije zvučne kartice podržavaju EAX standard 5.0 ili noviji, pa me zanima u čemu se koristi taj EAX i dali ga igre uopće podržavaju, kako funkcionira?

I da, pošto je to analogno spajanje i nema nekog vanjskog dekodera i slično, kako se onda dekodira Dolby Digital u igrama i filmovima, na ovom DTT3500 sustavu mi je samo zasvijetlia DD lampica kada je zvuk bio u tom formatu u filmovima...

U slučaju analognog spajanja sustava svo dekodiranje filmova se odvija na kompu. Video player putem procesora dekodira DTS ili DD zvuk i šalje ga direktno na pojačalo tog DTT3500 zvučnog sustava. 

Znači u slučaju analognog spajanja dekoder na zvučnicima uopće nije u funkciji već njegovu ulogu odrađuje procesor kompa.  (Moraš pripaziti da u programu sa kojim puštaš filmove sve postavke oko zvuka pravilno namjestiš) 

Što se tiče EAX sustava, tu malo kaskam. :)

EAX je nekakav set alata koji na određeni način obrađuju zvuk pojedine igre. (Valjda sam se dobro izrazio)

To je CREATIVE prvi isfurao i time ponudio "bogatiji" zvuk u igrama i samim time osigurao prodaju vlastitih zvučnih sustava i zvučnih kartica. 

Sve je počelo sa EAX 1 i onda se polako počelo penjati do EAX 5.0 koji je danas aktualan. U svakoj verziji su unijeli neke nove opcije koje su davale još realističniji i bolji zvuk u igrama.

Ali princip je sljedeći:

1. OVO je lista igri koje podržavaju EAX i koju verziju EAX sustava.

2. Ako nabaviš igru koja podržava EAX, potrebna ti je i zvučna koja isto tako podržava EAX. Integrirane zvučne često podržavaju EAX 1.0 i 2.0, rijetko iznad. 

3. Za slučaj da imaš EAX 5.0 igru i EAX 2.0 zvučnu, dobiti ćeš samo određene efekte koji pripadaju EAX 2.0 standardu, ostali napredniji efekti ti se neće "prikazati" u zvučnoj slici.

Ali iskreno nemoj "očajavati" ako imaš samo integriranu zvučnu. Broj igri koje podržavaju EAX 5.0 i EAX 4.0 je jako skroman. A i razlike između EAX verzija u principu jako su suptilne. Slabo primjetne. 

15 godina
neaktivan
Bladepu kaže...
Što se tiče EAX sustava, tu malo kaskam. :)

EAX je nekakav set alata koji na određeni način obrađuju zvuk pojedine igre. (Valjda sam se dobro izrazio)

EAX je API hardverski akceleriranih zvučnih efekata. Ti se efekti u igrama koriste uglavnom kako bi se simuliralo kretanje zvuka u 3D prostoru.

Oscar-Mike-Golf Whiskey-Tango-Foxtrot
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice