Disk usporava sistem

poruka: 34
|
čitano: 6.445
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Disk usporava sistem

Pošto nisam našao rješenje, da pitam vas. Dakle, imam WD 1000 GB koji radi jako sporo i zbog njega mi je usporen cijeli sistem do neupotrebljivosti. U kompu su mi 4 diska, i kad iskopčam njega i dignem sistem sa drugog diska (na sva 4 imam instalirane sisteme, tako da je moguće pokratanje sa bilo kojeg) sve uredno radi. Kad iskopčam ostale, ostavim samo njega, isto radi usporeno, a i u svim kombinacijama njega i drugog ili više drugih diskova. Tako da je sigurno da je on krivac. Na jedan disk sam na novo instalirao Windowse, da se eliminira možebitni utjecaj nečeg zloćudnog, makar je prije toga sve provjereno za viruse i ostalu gamad.

Jedino mi pada na pamet da je možda krepala njegova keš memorija, pa da se to dešava zbog toga, ali možda mi samo gluposti padaju na pamet. Pa ako je netko imao sličan slučaj, riješio ga, neka pomogne. Neće mi ga se nosit u servis zbog hrpe svega šta je na njemu, bez čega bi vjerovatno ostao, a nisam baš pri novcima da kupim drugog, ostavim 2 - 3 dana da radi i da se prekopira na novi disk (toliko bi najmanje trebalo s obzirom na njegovu brzinu), pa da ga onda dam na servis.

0 0 hvala 0
15 godina
Disk usporava sistem

za početak sve prekopiraj na neki drugi disk jel u svakom slučaju češ ostat bez tih podataka. ako je tako jako usporen te bacaš sumnju na hardware-ski problem kad sve prekopiraš preventivno ga formatiraj i onda probaj ponovno koristit. ako ni to ne upali ne gine ti servis jer ako svježe formatiran disk ne radi normalno(probaj ga testirat da vidis dal je ispravan) nema druge nego nabavit novi.

Upozorenje: Sva elektronika radi na bijeli dim, kad on ode pouzdano možemo zaključiti da je mrtva.
Poruka je uređivana zadnji put pet 29.7.2011 23:27 (strit).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Disk usporava sistem

Disk je podjeljen na tri particije. Mislim da je prva najvažnija i najodgovornija za probleme ako su softverski i nju sam formatirao i stavio čiste Win XP SP1, ali promjene na bolje nema. Problem mi je šta nemam na šta sve skopirati šta je na druge dvije particije. Mislio sam da je problem možda u fragmentaciji, ali kod analiziranja kaže da ga ne treba defragmentirati. U biti imam uključeno pozadinsko defragmentiranje, pa je to valda zbog toga. Jedino ako nije nastao problem upravo zbog toga, pa su se desile neke greške kod tog defragmentiranja. 

Ali, dao si mi dobru ideju. Mogu probat obrisat particije, formatirat, ali u biti podaci će svejedno ostati na diku. Ako to ne riješi problem, vratim nazad te particije kao da ništa nije bilo, pa onda dalje tražit rješenje.

15 godina
Disk usporava sistem

Ako obrišeš particije zaboravi na podatke. Nikako nije sigurno imat sve na jednom disku. Koliko prostora koristiš toliko moraš ima free za backup upravo zbog ovakvih situacija.

Posudi od nekog prijenosni hard te prvo prebaci sve podatke, onda obriši sve particije i formatiraj hard. I da ja osobno imam pravilo jedan disk jedna particija. Kada formatiraš samo jednu paritciju na hardu koji je podjeljen na više particija nisi napravio niš. Kad formatiraš(btw brišeš sve podatke nepovratno) ili formatiraš cijeli disk ili niš.

pozz

Upozorenje: Sva elektronika radi na bijeli dim, kad on ode pouzdano možemo zaključiti da je mrtva.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Disk usporava sistem

Probaj sa HD Tune programom provjerit error scan, po mogućnosti bez quick scana. Ili probaj zamijenit sata kabel. Možda je do kabela.

★★★★★
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Disk usporava sistem

Imao sam isti problem...nije ni do kabla već je do diska. Jednostavno sporo očitava podatke a uzrok tome je mnogobrojna reinstalacija Windows-a. U servisu će ti reći kupi novi HDD i gotovo. 

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
strit kaže...

Ako obrišeš particije zaboravi na podatke. Nikako nije sigurno imat sve na jednom disku. Koliko prostora koristiš toliko moraš ima free za backup upravo zbog ovakvih situacija.

Posudi od nekog prijenosni hard te prvo prebaci sve podatke, onda obriši sve particije i formatiraj hard. I da ja osobno imam pravilo jedan disk jedna particija. Kada formatiraš samo jednu paritciju na hardu koji je podjeljen na više particija nisi napravio niš. Kad formatiraš(btw brišeš sve podatke nepovratno) ili formatiraš cijeli disk ili niš.

pozz

Kod brisanja particija se ne izgubi ništa. Imao sam već nekoliko puta takve slučajeve i vratio sam sve na staro.. Naprimjer, na laptopu je bilo original dvije particije i jedna skrivena za recovery. Napravio sam sigurnosne DVD - e za vraćanje sistema i onda pobrisao te particije, podjelio disk na nove tri particije i istalirao na prvu Vistu, na drugu Win XP, treća je bila za podatke. Nakon dužeg vremena mi se nešto poremetilo na Visti i ja sam išao vratiti sistem sa onim DVD - ima, ali nisam znao da se u tom slučaju kompletan disk preparticionira i vrati sve kako je bilo tvornički, tako da sam ostao bez mojih particija, sa novim sistemom. Nakon malo razmišljanja i informiranja sam uzeo Partition Table Doctor i sa njim vratio moje particije sa svim kako sam ja napravio i svim podacima, kao da se nije ništa dogodilo. 

Imam ja prenosni disk od 500 giga, ali je malo premali za sve šta hoću sačuvati. Ali mislio sam i na to, pa ako neću naći bolje rješenje, presnimit ću ono šta mi je najvažnije. Samo, kako sam rekao, najveći problem je brzina kad se disk prikopča. Toliko se sve uspori, da je i brzina kopiranja svega do 1 MB u sekundi, pa i manje. Pa kad izračunaš koliko vremena bi trebalo da se prekopira nekih 750 GB, izađe nekako puno vremena.

15 godina
neaktivan
DiRT kaže...

Probaj sa HD Tune programom provjerit error scan, po mogućnosti bez quick scana. Ili probaj zamijenit sata kabel. Možda je do kabela.

Ma mijenjao sam kablove, provjerio za greške, kojih kao nije bilo, ali isto. 

Thebigboy, na njemu nisam baš previše reinstalirao, samo tri puta. Izgleda da se moram prihvatiti kopiranja koliko ću moći, a onda još format, pa ako ne pomaže, servis. Sreća da je pod garancijom, pa mi je i to malo utjeha.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.7.2011 19:52 (Vac).
15 godina
Disk usporava sistem

Onda niš, skopiraj si podatke i nosi na reklamaciju.

★★★★★
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Vac kaže...

Kod brisanja particija se ne izgubi ništa. Imao sam već nekoliko puta takve slučajeve i vratio sam sve na staro.. Naprimjer, na laptopu je bilo original dvije particije i jedna skrivena za recovery. Napravio sam sigurnosne DVD - e za vraćanje sistema i onda pobrisao te particije, podjelio disk na nove tri particije i istalirao na prvu Vistu, na drugu Win XP, treća je bila za podatke. Nakon dužeg vremena mi se nešto poremetilo na Visti i ja sam išao vratiti sistem sa onim DVD - ima, ali nisam znao da se u tom slučaju kompletan disk preparticionira i vrati sve kako je bilo tvornički, tako da sam ostao bez mojih particija, sa novim sistemom. Nakon malo razmišljanja i informiranja sam uzeo Partition Table Doctor i sa njim vratio moje particije sa svim kako sam ja napravio i svim podacima, kao da se nije ništa dogodilo. 

U tome ti je vjerojatno problem mnogo instalacija sistema a ni jedan pravi format. Disk da bi radio normalno treba ga svako malo formatirat(unutar 6mj do godinu dana bar jednom) inače se zapuni smećem i uspori. Vidim da je pod garancijom znači u krajnjem slučaju bar nečeš ostat bez diska.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.7.2011 20:15 (strit).
17 godina
Disk usporava sistem

Ako ti je HDD WD 1TB Caviar Green (kao meni) on je predviđen za storage a ne sistem. Tada je normalno da bude osjetno sporiji nego npr. black ili blue verzija.

Mali korak za čovjeka, velik za stonogu
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Disk usporava sistem

On kaže da mu je komp usporen do neuptrebljivosti, sve i da koristi taj HD za system nebi mu bilo tako sporo. Malo bi bilo sporije ali ne prestrašno kak se on žali.

F.C LIVERPOOL
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Disk usporava sistem

Imam u firmi 2 green komada. Spori su ali daleko od neupotrebljivosti. Ne znam jel netko već komentirao ali da je riknuo cache disk sigurno ne bi radio uopće!

Freak Show Inc.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

To je Green, ali radio je u početku dobro, samo je jedan dan naglo sve usporilo bez nekih najava. Obično sistem postepeno postaje sve sporiji sa dodavanjem programa, popunjavanjem diska i slično. ovo se desilo previše naglo, zato mi je čudno.

18 godina
moderator
Vac kaže...

To je Green, ali radio je u početku dobro, samo je jedan dan naglo sve usporilo bez nekih najava. Obično sistem postepeno postaje sve sporiji sa dodavanjem programa, popunjavanjem diska i slično. ovo se desilo previše naglo, zato mi je čudno.

Daj nam screenshot Benchmarka u HD Tuneu. I kartice SMART/Health.

15 godina
neaktivan

Nije me danas bilo doma, tako da ću to sutra postavit. Sada mi disk nije prikopčan, inače nebi mogao ni internet normalno upotrebljavat jer mu treba po nekoliko minuta da otvori browser, a tako je i sa učitavanjem stranica. Sve stane na nekoliko minuta, i tako za svaku radnju na kompu.

18 godina
moderator
Vac kaže...

Nije me danas bilo doma, tako da ću to sutra postavit. Sada mi disk nije prikopčan, inače nebi mogao ni internet normalno upotrebljavat jer mu treba po nekoliko minuta da otvori browser, a tako je i sa učitavanjem stranica. Sve stane na nekoliko minuta, i tako za svaku radnju na kompu.

Badava nam ti sve to pričaš - te informacije nam baš ništa ne pomažu u identifikaciji kvara. Da imaš PATA disk, onda bi se moglo zaključiti da ti je isključen DMA. S ozbirom da imaš SATA (tj. pretpostavljam da imaš SATA, jer ne znam rade li se uopće PATA diskovi tog kapaciteta), to ne bi trebao biti slučaj. Dakle, prvo screenshotovi pa onda možemo dalje razglabati.

BTW koliko ti je zauzeće procesorskog vremena kad ne upotrebljavaš i kad upotrebljavaš disk? Vidiš to u Task Manageru.

15 godina
neaktivan
Disk usporava sistem

Evo, ovo je za sada napravio, a sad provjerava za greške. Neznam koliko će trajat s obzirom na brzinu. Možda se nešto iz ovoga vidi, zapravo vidi se Brzina. Zauzeće procesora ide od pola do 13 posto. To me i muči šta procesor nije opterećen, a sve je sporo.

Edit: dodao sam sliku skeniranja nakon nekoliko sati, pa se možda da nešto zaključiti i iz te brzine.

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.8.2011 12:27 (Vac).

0 0 hvala 0
18 godina
moderator

Isključi indeksiranje (desni klik na sve particije na tom disku, pa Properties, pa makni kvačicu Allow files...indexed pa ponovno napravi Benchmark. Ako se situacija ne popravi, stavi disk u drugo računalo i tamo napravi benchmark - ako ni onda disk ne radi dobro, onda bi ga trebalo reklamirati. Trebao bi ga staviti u drugo računalo da budeš siguran da nije neki problem u tvom računalu, s matičnoj pločom (preciznije - SATA kontrolerom na njoj) ili napajanjem ili možda u konačnici s nekim softverom.

18 godina
neaktivan

Da, iskljuci indeksiranje i kompresiju podataka. Ja mislim da mu je NTFS "zeznut"

Obrisati sa necim (DBAN je super ali dugo traje)

SMART je dobar i nema znake gresaka. Provjerio sa oficijalnim alatom od WD-a?

Relation to the original topic decreases with every single post
15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Isključi indeksiranje (desni klik na sve particije na tom disku, pa Properties, pa makni kvačicu Allow files...indexed pa ponovno napravi Benchmark. Ako se situacija ne popravi, stavi disk u drugo računalo i tamo napravi benchmark - ako ni onda disk ne radi dobro, onda bi ga trebalo reklamirati. Trebao bi ga staviti u drugo računalo da budeš siguran da nije neki problem u tvom računalu, s matičnoj pločom (preciznije - SATA kontrolerom na njoj) ili napajanjem ili možda u konačnici s nekim softverom.

Inače, treba mu nekih 5 minuta da reagira na desni klik. Sad samo ovisi koliko će mu trebat da to izvede, pošto mi se čini da napredovanje kad sam isključio indeksiranje ide jako sporo. A šta se tiče drugog kompa, kupio sam novu matičnu i na njoj se isto ponaša kao i na staroj. Nikakve razlike. Posumnjao sam ja na to čim se počelo dešavat, probao sve SATA konektore još na staroj ploči. Jedino ako se nije počeo vrtit na 500 okretaja, pa za toliko sve usporio. A to opet nebi trebalo imat veze sa explorerom i reagiranjem programa i Windowsa, to jest sa usporenjem svega.

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.8.2011 16:29 (Vac).
15 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...

Da, iskljuci indeksiranje i kompresiju podataka. Ja mislim da mu je NTFS "zeznut"

Obrisati sa necim (DBAN je super ali dugo traje)

SMART je dobar i nema znake gresaka. Provjerio sa oficijalnim alatom od WD-a?

Isključivanje indeksiranja je završeno nakon 35 minuta. Inače, prije je sistemska particija bila Fat32 kad se to počelo događati, pa sam ju formatirao u NTFS i stavio nove, čiste Win XP, i to je još uvijek gore. Kako god uzmeš, ovo isključivanje je ipak malo predugo trajalo.

Nakon 10 sati traženja grešaka obradio je 50 GB i nije nađeno grešaka, pa sam prekinuo. To bi po toj računici za cijeli disk trajalo oko 200 sati. Sad mi na kraju još uvijek nije ništa jasno.

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.8.2011 17:00 (Vac).
18 godina
neaktivan
Vac kaže...

Isključivanje indeksiranja je završeno nakon 35 minuta.

Ja mislim da si zabrljao kada si ga konvertirao iz FAT32 u NTFS, no to je samo moje nagadanje.

Testiranje diska sa WD alatom na 500GB disk traje oko 1 sat 20 minuta.

Moj predlog: Ako imas gdje skloniti podatke sa tog diska onda ih skloni, ostavi ga samog u PC-u i formatiraj ga

Relation to the original topic decreases with every single post
18 godina
moderator
Lazarus Long kaže...
Vac kaže...

Ja mislim da si zabrljao kada si ga konvertirao iz FAT32 u NTFS, no to je samo moje nagadanje.

Kaže da je formatirao particiju, a ne konvertirao je. Ali svejedno, nešto čudno mu se događa iznad 500 gigabajta, tako da se slažem da bi najbolje bilo obrisati sve particije, napraviti nove (ovaj put odmah NTFS particije) i instalirati Windowse - tek toliko da se isključi softverski faktor. Mada moram reći da to meni ne liči na problem s datotečnim sustavom, jer bi HD tune trebao direktno čitati sektore s diska (barem si ja to tako zamišljam, jer ako nije tako, onda ne bi imao što čitati s neparticioniranog prostora ili ako ne pozna particiju - doduše, ne znam kako je HD Tune tehnički izveden).

Vac kaže...
Isključivanje indeksiranja je završeno nakon 35 minuta. Inače, prije je sistemska particija bila Fat32 kad se to počelo događati, pa sam ju formatirao u NTFS i stavio nove, čiste Win XP, i to je još uvijek gore. Kako god uzmeš, ovo isključivanje je ipak malo predugo trajalo.

Nije predugo trajalo - trajalo je očekivano, jer očito je da su Windowsi ili željeli završiti indeksiranje onog što su trenutno indeksirali ili su brisali indekse, a s obzirom da ti je disk u komi - sve se slaže.

Vac kaže...
Nakon 10 sati traženja grešaka obradio je 50 GB i nije nađeno grešaka, pa sam prekinuo. To bi po toj računici za cijeli disk trajalo oko 200 sati. Sad mi na kraju još uvijek nije ništa jasno.

Zaboravi na traženje grešaka. Umjesto da gubiš toliko vremena na uzaludno traženje grešaka, već si deset puta mogao disk staviti u drugo računalo ili u vanjsko USB kućište za disk (i da ga spojiš USB kabelom, a ne eSATA ako ima).

Odradi još jedan benchmark pa vidi je li isti kao i prije. Ako je, disk mora van iz tvojeg računala i mora se istestirati na drugom računalu/uređaju.

15 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...
Vac kaže...

Testiranje diska sa WD alatom na 500GB disk traje oko 1 sat 20 minuta.

Moj predlog: Ako imas gdje skloniti podatke sa tog diska onda ih skloni, ostavi ga samog u PC-u i formatiraj ga

Nisam konvertirao, nego formatirao, a tu ne može doći do moje greške. Sada pokušavam skopirati najvažnije stvari, ali to ide jako sporo pa će malo više potrajati. Onda ću pobrisati particije, formatirati, pa ćemo onda vidjeti šta će biti.

Probao sam dići sistem sa njega, dakle goli Win XP bez drivere i ičega, i uspjelo je, ali je trajalo 15 minuta. 

WD - ov Data Lifeguard nije stigao završiti provjeru isto zbog brzine, kao i HD Tune, a rezultat je bio isti, u provjerenom dijelu nije bilo grešaka, nekih 50 GB. Vidjet ćemo, možda nekome padne ne pamet još koja mogućnost zbog koje dolazi do ovoga. 

Mbaksa, bio si malo brži od mene. Gledaj, kada sam uzeo novu matičnu, dođe ti ga kao da sam ga spojio na drugi komp. A razlike nije bilo nikakve. I na staroj i na novoj ploči sam ga spajao samoga i u svim kombinacijama sa drugim diskovima. A to je bilo prije nekoliko dana, a disk je naglo usporio prije nekih mjesec dana. Da opet ponovim, nije se dešavalo postepano, nego jednostavno, bilo je sve u redu, normalno ugasio komp i drugi dan nakon paljenja se to pojavilo.

Sada sam ga trenutno isključio da mogu normalno biti na internetu. Sutr nastavak presnimavanja, pa ako uspijem, ide brisanje particija i format.

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.8.2011 20:01 (Vac).
18 godina
moderator
Vac kaže...
Mbaksa, bio si malo brži od mene. Gledaj, kada sam uzeo novu matičnu, dođe ti ga kao da sam ga spojio na drugi komp. A razlike nije bilo nikakve. I na staroj i na novoj ploči sam ga spajao samoga i u svim kombinacijama sa drugim diskovima. A to je bilo prije nekoliko dana, a disk je naglo usporio prije nekih mjesec dana. Da opet ponovim, nije se dešavalo postepano, nego jednostavno, bilo je sve u redu, normalno ugasio komp i drugi dan nakon paljenja se to pojavilo.

Gledaj ovako - matična ploča nije jedina komponenta u kompjuteru. Mogao bi biti možda neki problem recimo s napajanjem ili nekompatibilnost s drugim diskovima. Ako ti disk staviš u drugo računalo ili u vanjsko kućište za disk, onda si (praktički) posve isključio mogućost da je uzrok problema tvoje računalo i onda znaš da je tvoj disk neispravan. Mada mislim da je iovako izvjesno da je neispravan, a tada bi to znao 100%. Nadam se da imaš garanciju.

16 godina
neaktivan
mislim da je jedino pametno rješenje izbjegavati WD diskove, jer poučen na vlastitom iskustvu (krepala su mi već 2) i što je najžalosnije na nagovor prijatelja sad sam uzeo WD sata3 disk koji sporije radi od sata2 diskova, dakle ovo je definitivno zadnji put ! Imam doduše 2 stara segeate-a koji rade valjda desetak godina, nikad problema nikakvih, neznam što sve nisu radili vrte ko novi bez ikakvih oštečenja!
17 godina
Disk usporava sistem

Kod mene su iskustva suprotna (i ne samo kod mene). Seagate više nikad, imao sam gadnih problema sa nekoliko uništenih u nekoliko godina.

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
moderator
Micek kaže...

Kod mene su iskustva suprotna (i ne samo kod mene). Seagate više nikad, imao sam gadnih problema sa nekoliko uništenih u nekoliko godina.

A da slučajno ne govoriš o onoj problematičnoj seriji? 7200.11? Do te serije Seagateovi diskovi bili su ultrapouzdani. Kakva je sitaucija nakon te serije - ne znam.

17 godina
mbaksa kaže...
Micek kaže...

A da slučajno ne govoriš o onoj problematičnoj seriji? 7200.11? Do te serije Seagateovi diskovi bili su ultrapouzdani. Kakva je sitaucija nakon te serije - ne znam.

Ne sjećam se točno koji su bili modeli. Jedan je bio 320 GB a 2 (mislim) od 250 GB. Bilo je to prije cca 3 godine. Pošto su rikavali jedan za drugim (svakih nekoliko mjeseci) a bili pod garancijom, na kraju sam dobio WD-ov disk koji još uvijek radi na sestrinom PC-u.

Pretpostavljam da se radi o padovima napona električne mreže na koje su neki diskovi bili otporniji od drugih. Neki dobar UPS bi dobro došao ali nikako da dođe na red.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice