Imam jedan problem kad sam jutros upalio komp sve normalno radi windowsi su se podigli i nakon nekog vremena cudan zvuk malo jace zujanje a nije iz ventilatora procesora.....Cuje se jedno 5 sek. pa onda normalno pa onda se manje cuje pa sve se pojacava i pojacava ima li neko neko rijesenje....Da nije PSU???
Cudan zvuk u kompu
- poruka: 20
- |
- čitano: 7.179
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Mogo bi ti biti PSU - ja sam imo isti problem sa CodeGen-om. Kod paljenja pocne zujati i onda nakon minutu dvije utihne.
Meni se to dogadalo kod prvog (hladnog) paljenja. Znaci ako sam gasio i za par min opet upalio onda je bilo sve OK.
Probaj napraviti isto, pa javi!
Nista opet isto....znaci komp radi normalno i odjednom pocne jaci zvuk i onda se sve pojacava i pojacava jedno 5 sek..Evo otvoricu kuciste pa malo slusat
Mogo bi ti biti PSU - ja sam imo isti problem sa CodeGen-om. Kod paljenja pocne zujati i onda nakon minutu dvije utihne.
Meni se to dogadalo kod prvog (hladnog) paljenja. Znaci ako sam gasio i za par min opet upalio onda je bilo sve OK.
Probaj napraviti isto, pa javi!
Ja imam Fortron-ov Blue Storm II od 400W i ista mi se stvar događa kod "hladnog" paljenja, kao što si rekao dok se Win podignu ono prestane.
Sad ne znam može li se to smatrati nekim kvarom ili?
@intelovac123 - Meni je na prijašnjem komp sličnu buku stvarao ventilator na napojnoj jedinici, svakih nekoliko mjeseci počne stvarati buku. Ja sam problem rješavao tako što sam rastavljao napojnu i podmazivao ventilator. Bude onda u redu nekoliko mjeseci i opet ispočetka.
Nekad kad mi se nije dalo rastavljati napojnu, onako iz ljutnje sam udarao po ventilatoru (točnije po rešetki koja štiti ventilator) i buka bi prestajala neko vrijeme.
Izgleda da ipak nije PSU otvorio sam komp i slusao kao da neki mali mapiric zapinje za ventilator oz proca. a nema nista ni zasta ne zapinje.
Izgleda da ipak nije PSU otvorio sam komp i slusao kao da neki mali mapiric zapinje za ventilator oz proca. a nema nista ni zasta ne zapinje.
Imaš 3 opcije: napajanje, procesor i grafička kartica (ako nije pasivna). Pošto si provjerio procesor i napajanje, ostaje ti da pogledaš i poslušaš i grafičku karticu.
Gtafika Asus EN8600 gt nema ventilatora
Onda definitivno napajanje. Imao sam E5200 i defaultni hladnjak je prilično ok što se tiče buke. E sada imam u starijem kompjuteru i MS 400 W, ali ona starija serija sa dva 80mm ventilatora i znalo je zujati ovisno o zagrijavanju kompjutera. Međutim izdali su i noviju seriju sa većim 120 mm ventilatorom i on je dosta tiši.
Onda definitivno napajanje. Imao sam E5200 i defaultni hladnjak je prilično ok što se tiče buke. E sada imam u starijem kompjuteru i MS 400 W, ali ona starija serija sa dva 80mm ventilatora i znalo je zujati ovisno o zagrijavanju kompjutera. Međutim izdali su i noviju seriju sa većim 120 mm ventilatorom i on je dosta tiši.
Kod mene je za 120mm...Ma nije tolko bitno svejedno uzimam gts 450 ili gtx 460 786 i cx 400w
Kakvo je točno zujanje? Mogao bi biti i hard na izdahu...
AAAAAAAAAAA pa zar i hard moze biti
Znači, kod prvog paljenja (ujutro, uglavnom) pojavi se takav zvuk i traje neko vrijeme, obično od 0,5 do 5 minuta.
Grafička nema vent, komp je rastavljan i sastavljan više puta, ali ništa nije mijenjano na njemu u zadnjih par godina.
Znači, ostaje:
1.) Vent na procu, koji je kod mene star ~8 god
2.) Napajanje, ovo smatram najvjerojatnijim problemom, jer je staro 3-4 godine, i totalno bezimeno (no-name, doslovno)
3.) Treća mogućnost, po meni najgora, hard(ovi). Imam ih 2, od kojih je jedan tu otkad sam kupio PC, a to je 8 god, otprilike.
Nadam se da sam vam bar malo pomogao [kako biste i vi mogli pomoći meni, jelda? :) ]
AAAAAAAAAAA pa zar i hard moze biti
Pa hardovi se najčešće i glasaju (prije krepavanja)..
Najvjerovatnije hard.
No to da če ti sigurno krepat ne stoji.Može krepat ali i ne mora, imam ja jedan takav koji zna piskutati po par sekundi tu i tamo.Star je nekih 5-6 godina, a piskuta sigurno već nekih 2 godine.I sve pet, S.M.A.R.T status mu je OK, što je uglavnom najbolji pokazatelj stanja harda. Naravno koristima ga samo kao skladišni prostor več oko 3 godine, prije toga je bio primarni disk sa windozama.Dakle stres mu je minimalan, ništa na njega ne istaliram.I ne držim nikakve podatke koji nisu esencijalni za bilo što.
Instaliraj Disk Sentinel, po meni najbolji programčić za analizu stanja hardova.
Evo slika od onog programa za hard....Mislim da hard nije......
Postoji jedna fora da nađeš krivca od nekog venta koji prave buke. Uzmeš čačkalicu, i otvori poklopca od kompa,upali ga, sa čačkalicom nakratko zaustaviš po jednog vent da utvrdiš tko to pravi problem. A vent postoji na procesor, grafičku, napajanje i zadnja i prednja kučišta. To nije teško provjeriti. Inaće ja na ventu popravim od kojim postaje tihi a vrti ko nov jer to ja radim na malu nadogradnju venta.
Evo slika od onog programa za hard....Mislim da hard nije......
To samo znači da disk nema bad sektora, pogledaj pod tablicu S.M.A.R.T ako ima kakvih žutih trokutića ili crvenih znakića onda nije sve u redu čak iako SMART prilikom bootanja ne prijavljuje greške.No kažem nemoj se zabrinjavati ako ti se kod bootanja ne pojavljuje SMART greška, naravno provjeri da li je u biosu uključen SMART.
Evo.
Koliko vidim da je HDD ok, tj u ispravnom stanju i nemaš brige, no jesi napravio moje upute u vezi za venta koji prave buku?
Evo.
Koliko vidim da je HDD ok, tj u ispravnom stanju i nemaš brige, no jesi napravio moje upute u vezi za venta koji prave buku?
Ne.Kasnije cu.