Plaće u ICT tvrtkama izdvojena tema

poruka: 756
|
čitano: 625.650
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Plaće u ICT tvrtkama

Čovjek je sve dobro rekao. Opisao ti scenarije koje si i sama u ovom zadnjem postu navela.Tvoj problem je neodlučnost. Ništa više.

No ne budeš našla ovdje čaroban post koji će to rješiti. Moraš sama sa sobom. 

15 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

1. - 2. Svaki posao nakon nekog vremena prestane biti "zanimljiv", iliti brzo se pretvori u rutinu. Ukoliko uleti nešto interesantno (u obliku posla) koje možda nudi nešto "uzbudljivije" ima smisla prijeći, ali ne zaboravi da posao među ostalim služi i dobivanju plaće na kraju mjeseca.

3. Ako nisi 110% svjesna i nemaš enormnu želju biti "sam sebi šef", zaboravi.

Ove priče ostalih o tome "koliko vrijedim" i slično nemaju veze s poslom.

a sve znam za sada i gledam tako, posao je tu da zaradis i bok...mozda je i to dobro zapravo, kad dodjem do vrhunca i ispizdim bit cu spremna za ovo pod 3. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.3.2017 10:04 (danijela).
17 godina
danijela kaže...
Old Iggy kaže...

1. - 2. Svaki posao nakon nekog vremena prestane biti "zanimljiv", iliti brzo se pretvori u rutinu. Ukoliko uleti nešto interesantno (u obliku posla) koje možda nudi nešto "uzbudljivije" ima smisla prijeći, ali ne zaboravi da posao među ostalim služi i dobivanju plaće na kraju mjeseca.

3. Ako nisi 110% svjesna i nemaš enormnu želju biti "sam sebi šef", zaboravi.

Ove priče ostalih o tome "koliko vrijedim" i slično nemaju veze s poslom.

a sve znam za sada i gledam tako, posao je tu da zaradis i bok...mozda je i to dobro zapravo, kad dodjem do vrhunca i ispizdim bit cu spremna za ovo pod 3. 

Budi samo svjesna da se, kad kreneš s vlastitim poslom, fokus prebacuje s "core businessa" na pregovaranja, ganjanje milijun stvari za koje sad ni ne znaš da postoje, rješavanje "nebitnih" poslova i to u radnom vremenu 0-24.

15 godina
neaktivan

Pa da pretpostavljam da se onda i prestanes baviti programiranjem jerbo nemas vremena za to. ne mozes kvalitetno odradivati 100 poslova, mozda u pocetku hendlas...dok ne nabavis covjeka,programera ili kog vec

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.3.2017 10:27 (danijela).
16 godina

I onda mu daš dobro plaću al ga ubiješ i čovjek dođe na bug forum pitati što da napravi.  

15 godina
neaktivan
plavi08 kaže...

I onda mu daš dobro plaću al ga ubiješ i čovjek dođe na bug forum pitati što da napravi.  

da ima ku*ku od šefice i tako to....naravno već vidim scenarij, a da ne govorim o muskom egu, nedaj boze zenu uzet, tek to nece biti dobro...i tako nije mi lako kako god okreneš

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.3.2017 10:33 (danijela).
17 godina
danijela kaže...

Pa da pretpostavljam da se onda i prestanes baviti programiranjem jerbo nemas vremena za to. ne mozes kvalitetno odradivati 100 poslova, mozda u pocetku hendlas...dok ne nabavis covjeka,programera ili kog vec

Otprilike točno tako.

Iako, iz iskustva, u IT-u je dosta često slučaj da se posao, tj. ono s čim se stvarno baviš mijenja kako godine idu.

Formalno sam i ja po struci programer koji od 1994. nije napisao liniju koda.

danijela kaže...
plavi08 kaže...

da ima ku*ku od šefice i tako to....naravno već vidim scenarij, a da ne govorim o muskom egu, nedaj boze zenu uzet, tek to nece biti dobro...i tako nije mi lako kako god okreneš

Nemoj tako, ima super žena šefica u IT-u. Baš se tu daju iskazati.

14 godina
LepiSladja kaže...

Ja mislim da puno ljudi pogotovo u Zg zive u nekoj vrsti staklenog zvona, ja cu ovih dana se zaposliti kao graficki dizajner u firmi u jednom malom (mojem) gradu za minimalac (nanovo),i da odmah kazem, po struci sam SSS elektrotehnicar, u struci gotovo da nisam ni radio, ali kroz sve reseto i sito koje sam prosao iz iskustva mogu reci da 6000 kn za prvi posao je gotovo bajka, ma bio ti neznam gdje, tako je kod nas. Upravo sam bio u Zg na razgovoru za posao, gdje je placa bila 5500 kn neto, 4000 prijava na 30 radnih mjesta.

Neka se netko ljuti koliko god zeli ja sam radio u jednoj manjoj tvrtki (zaposlenih je bilo 7) dok je bila ona pljacka za legalizaciju objekata, mozete vjerovati da gotovo svi su bili zadnja godina ili gotovi sa faksom u toj struci (geodeti, arhitekti) i da nitko od njih nije znao u obicnom PS promjeniti saturaciju slike? Mislim ono to je osnova neka rada na racunalu u mojim ocima, ono tko nemoze napraviti 4 klika u obicnom user friendly programu nemoze ocekivati neke pare, jer cim njih 6 to nezna mora biti jedan 7mi koji ce krpat iza njih brinut se da sve sljaka. A da negovorim da sam nakon tjedan dva njih ucio kako se radi u AutoCAD-u, ja koji ga nije vidio prije toga, a neki od njih radi od srednje skole do kraja faxa (cca9 god.).

Prosao sam svasta, od rada u Londonu na bausteli do rada na nasoj obali u tobacco shopu 16 sati svaki dan u tjednu, nitko vas nece platiti ako neznate sve sami vezano za vas posao + van svoje struke.

Najveci problem mladih u mojim ocima je ta da ovdje nema kulture kao u (UK npr.) da firma uzme radnika i svjesno zna da radnik nece dati prave rezultate prve godine, ali ce stalno raditi na njemu kroz bilo kakve nacine, dobar radnik se vani placa zlatom, moler u engleskoj vam uzima 1500 kuna na dan 6 dana u tjednu ali on zna svoj posao i zaradi duplo vlasniku, student moze biti odlican, ali to mu neznaci nista ako se nezna snaci u realnim situacijama, praksa i realni uvijeti su veoma razlicite stvari, evo po sebi vidim neke stvari da meni fale neke stvari sto graficki dizajneri uce, ali ja napravim jedan projekt u 2 sata dok skolovani napravi ocigledno bolji rezultat ali tek za 6-8 sati, a to uopce nije bitno, bitno je da je moja musterija zadovoljna. I sad racunaj da taj projekt otprilike se naplati 150-200kn, ako njemu treba cijeli dan za jedan, radi 25 dana u tjednu on je zaradio max 5000kn profita, makni troskove realizacije (struja itd.) on tesko da moze biti na nekoj nuli ako nije na minimalcu.

Zanimljivo mi je ovo.

Radim kao grafički dizajner 7 godina (ok malo više, ali ovo je "profesionalna" karijera) i trenutno sam volje da dam otkaz i odem raditi bauštelu u Irsku ili Njemačku koliko me posao živcira ponekad :-)

8 godina
neaktivan
eevek kaže...
jurica1001 kaže...
Ne znaci da automatski vrijedis 50 000kn, ali da vrijedis mozda barem 20 000kn vrijedis, ali ti za to neces primiti ni 5 000kn. Takva je realnost nasih poslodavaca. Ali s obzirom da mene kao programera to ne zanima, ja samo hocu biti placen za svoj rad koliko taj rad vrijedi minus neki manji postotak provizije koji uzme poslodavac. A ne da ja dobijem manji postotak, a ostatak dijele razni menadzeri, direktori, itd. 

Ja hoću, kažeš. Ako hoćeš nešto, onda sam pokreni posao pa si omogući što god želiš.

Ako si uistinu programer, a o poslovanju razmišljaš kao o prodaji gotovog proizvoda ili usluge od čije se vrijednosti oduzmu nekakvi postotci za menadžere i direktore pa ostatak pripada tebi, onda se čudim da si programer jer logika ti nije jača strana.

O poznavanju osnova poslovanja neću niti govoriti. Kao da naiđeš na hrpu cigli i kažeš "super, sad ću napraviti kuću", a ne pitaš se o dozvolama, troškovima potrebnih strojeva, ljudstva...

Priče o poslodavcima koji super posluju preko leđa jadnih programera, ne drže vodu. Nećeš pronaći poslodavca koji zna što radi, ostvaruje dobre prihode, a programere koji nose posao drži na plaći od 5.000kn.

Još jedna od famoznih mitoloških priča koje Hrvati ljube...sve ide preko njihovih leđa, uvijek su zakinuti, a smeće od direktora vozi BMW.

Pa, sine, budi ti direktor i vozi BMW, očito nije teško - samo nabaviš šaku programera koji rade za 4-5.000kn i na konju si, jel. 

Tebi logika ocito nije jaca strana. Ja se necu baviti biznisom uopce - 0! Ne zanima me to. Hocu se baviti samo inzenjerstvom i za to biti adekvatno placen. A ne da sam placen 20% i manje posla, a sve ostalo razgrabe ostali. Koji dio ti tu nije jasni? U prijevodu, smatram da moj rad vrijedi vise jer je programiranje/inzenjerstvo core posla tu se proizvodi sam proizvod. Trziste kaze: Ne, tvoj rad vrijedi manje. Trziste kaze to i za blagajnice u Konzumu: Ne vas rad ne vrijedi vise od 3000kn. Ja samo kazem da to nije fer, znam zasto je tako.

A usporedba s ciglama zapravo i nije losa, dozvole i sve to su nameti koje namece drzava, jbg ja ne vjerujem u to. A troskovi racunala i ureda su puno manji nego tih strojeva.

I ima takvih firmi, samo pogledaj Infinum i tome slicne firme. (prosjek place 5000kn u Zagrebu tamo)

Lijep pozdrav

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.3.2017 17:03 (jurica1001).
16 godina

jurica1001  proizvod vrijedi točno onoliko za koliko ga uspiješ prodat.  Ti firmi ne prodaješ aplikaciju koju si napisao nego svoj rad, znanje, itd. Za kolko si to prodao to je jedna stvar. Za koliko je firma prodala produkt tvog rada to je druga stvar. I jedna nema veze sa drugom.  

8 godina
neaktivan
plavi08 kaže...

jurica1001  proizvod vrijedi točno onoliko za koliko ga uspiješ prodat.  Ti firmi ne prodaješ aplikaciju koju si napisao nego svoj rad, znanje, itd. Za kolko si to prodao to je jedna stvar. Za koliko je firma prodala produkt tvog rada to je druga stvar. I jedna nema veze sa drugom.  

Proizvod najcesce vrijedi toliko za koliko ga uspijes prodat. Ako si los trgovac prodat ces ga za manje nego vrijedi. Ali ok, nebitno to, da ja firmi prodajem svoj rad i znanje na temelju cega inzenjerski tim izradi neki proizvod. U konacnici firma za to dobije neki proizvod kojeg ona prodaje. Ako firma ne proda taj proizvod, nema novaca za moj rad, tako da ne bih rekao da nema jedno veze s drugim. 

16 godina

To je točno. Al to nije tvoj problem. Ionako si rekao da te poslovni dio ne zanima. 

8 godina
neaktivan
plavi08 kaže...

To je točno. Al to nije tvoj problem. Ionako si rekao da te poslovni dio ne zanima. 

Pa normalno da to nije moj problem. Ali problem postaje kad poslodavci potplacuju radnike.

17 godina
jurica1001 kaže...
plavi08 kaže...

Pa normalno da to nije moj problem. Ali problem postaje kad poslodavci potplacuju radnike.

I to je tvoj problem. Ako misliš da si potplaćen, nađeš drugi posao.

8 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
jurica1001 kaže...
plavi08 kaže...

Ne kuzite poantu. Ja hocu reci da smo svi mi potplaceni. Nema posla u kojem nema potplacenosti osim ako sam ne pokrenes svoj posao. Ali ako te ne zanima biznis, a neces biti potplacen (a u svakom poslu budes jer sve firme tako posluju) svugdje si na kraju potplacen. Mozes ti imati placu 10 000kn, ali ako firma na tvom radu zaradi 100 000kn poslije poreza, ti si potplacen. (I nemojte opet svako je placen tocno onoliko koliko vrijedi, ne nije, svatko je placen onoliko koliko trziste rada kaza da on vrijedi, ali on nuzno ne vrijedi toliko, ali jedini nacin da dokaze da vrijedi vise je nazalost pokretanje svog posla). Trziste rada se postavlja na nacin da se ljude placa puno manje nego njihov rad vrijedi jer je to jedan od nacina ostvarivanja veceg profita. Tako da ako si inzenjer bez entrepreneurskih ambicija uvijek ostajes potplacen.

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.3.2017 18:28 (jurica1001).
17 godina
jurica1001 kaže...
Old Iggy kaže...

Ne kuzite poantu. Ja hocu reci da smo svi mi potplaceni. Nema posla u kojem nema potplacenosti osim ako sam ne pokrenes svoj posao. Ali ako te ne zanima biznis, a neces biti potplacen (a u svakom poslu budes jer sve firme tako posluju) svugdje si na kraju potplacen. (I nemojte opet svako je placen tocno onoliko koliko vrijedi, ne nije, svatko je placen onoliko koliko trziste rada kaza da on vrijedi, ali on nuzno ne vrijedi toliko, ali jedini nacin da dokaze da vrijedi vise je nazalost pokretanje svog posla)

Ti griješiš u osnovnim elementima.

Ako misliš da najveći dio zarade pripada tebi "jer jedini ti radiš", otvori svoju firmu i radi sam. Ako misliš da vrijediš više "ali te nitko ne želi platiti", otvori svoju firmu i radi sam. Ako misliš da je samo rad bitan (bez svih ostalih stvari koje sudjeluju u procesu), i opet otvori svoju firmu i radi sam.

Tek kad, da ponovim, otvoriš svoju firmu, shvatit ćeš koliko si u krivu. Sam rad je samo dio priče. Samo dio.

8 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
jurica1001 kaže...
Old Iggy kaže...

Ne kuzite poantu. Ja hocu reci da smo svi mi potplaceni. Nema posla u kojem nema potplacenosti osim ako sam ne pokrenes svoj posao. Ali ako te ne zanima biznis, a neces biti potplacen (a u svakom poslu budes jer sve firme tako posluju) svugdje si na kraju potplacen. (I nemojte opet svako je placen tocno onoliko koliko vrijedi, ne nije, svatko je placen onoliko koliko trziste rada kaza da on vrijedi, ali on nuzno ne vrijedi toliko, ali jedini nacin da dokaze da vrijedi vise je nazalost pokretanje svog posla)

Ako misliš da najveći dio zarade pripada tebi "jer jedini ti radiš", otvori svoju firmu i radi sam. Ako misliš da vrijediš više "ali te nitko ne želi platiti", otvori svoju firmu i radi sam. Ako misliš da je samo rad bitan (bez svih ostalih stvari koje sudjeluju u procesu), i opet otvori svoju firmu i radi sam.

Tek kad, da ponovim, otvoriš svoju firmu, shvatit ćeš koliko si u krivu. Sam rad je samo dio priče. Samo dio.

Od pocetka kazem nemam poslovnih ambicija. Nazalost, vi grijesite u osnovnim elementima i to je i glavni razlog zasto su radnici potplaceni ne samo u IT-u nego gotovo svugdje. Vi idete od pretpostavke da je rad jedan manji dio i da druge stvari jako puno kostaju, ali cinjenica je da to mozda je istina u malim firmama, ali vjeruj mi da u srednjim i vecim firmama, svima je bit zgrtanje para na racun radnika. I radio sam u startup-u i znam da ima puno troskova svaka firma, ali ti troskovi u srednjim i velikim firmama nisu tolko veliki da bi se radnici toliko malo placali. A da su porezi i nameti drzave veliki za firme, jesu. 

17 godina
jurica1001 kaže...
Old Iggy kaže...

Od pocetka kazem nemam poslovnih ambicija. Nazalost, vi grijesite u osnovnim elementima i to je i glavni razlog zasto su radnici potplaceni ne samo u IT-u nego gotovo svugdje. Vi idete od pretpostavke da je rad jedan manji dio i da druge stvari jako puno kostaju, ali cinjenica je da to mozda je istina u malim firmama, ali vjeruj mi da u srednjim i vecim firmama, svima je bit zgrtanje para na racun radnika. I radio sam u startup-u i znam da ima puno troskova svaka firma, ali ti troskovi u srednjim i velikim firmama nisu tolko veliki da bi se radnici toliko malo placali. A da su porezi i nameti drzave veliki za firme, jesu. 

Svakoj firmi je bit "zgrtanje para na račun radnika".

Da bi "zgrtala čim više para", mora posojati balans prihoda i rashoda, s milijun elemenata cijelog pogona.

Mislim da u životu nisi pogledao ikakvu analizu firme iznutra. Reći "radio sam u startupu" i "troškovi u srednjim i velikim firmama nisu toliko veliki" nije niti neozbiljno, prije tragikomično.

8 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
jurica1001 kaže...
Old Iggy kaže...

Svakoj firmi je bit "zgrtanje para na račun radnika".

Da bi "zgrtala čim više para", mora posojati balans prihoda i rashoda, s milijun elemenata cijelog pogona.

Mislim da u životu nisi pogledao ikakvu analizu firme iznutra. Reći "radio sam u startupu" i "troškovi u srednjim i velikim firmama nisu toliko veliki" nije niti neozbiljno, prije tragikomično.

Milijun elemenata cijelog pogona -> Pricas ko da se radi o Morgan Stanleyju.

Uzmi neku srednju firmu u Hrvatskoj u obzir. Median place je oko 8000kn. Inzenjerski tim radi na nekom proizvodu. Osim sales tima, i eventualno project managera sto treba da bi ti prodao taj prozvod? Kojih milijun elemenata ti tu vidis? Na kraju taj proizvod zaradi nekoliko stotina tisuca kuna. Vecinu prihoda uzmu dionicari, te visi menadzment koji iako ima odgovornost u vecini slucajeva ne radi skoro nikakav posao. Tragikomicni su samo tvoji komentari i ispranost mozga. 

I koje ogromne troskove ima velika firma? Ok, mora platiti porez na dobit, imaju neke sitne namete oko zastite na radu, eventualno moraju obnavljat opremu ili ulagat u postojece kapacitete. Ali to nista nije toliko skupo da bi radnici bili placeni s manje od 10% svog rada. Napravi analizu neke firme i vidi gdje odlazi najveci dio novaca. Uglavnom troskovi firme nemaju veze s konacnom placom, tj korelacija je slaba. Sve se vrti oko trziste i grafa ponude i potraznje te pohlepe vlasnika/uprave firme. Da programera ima puno manje place bi bile vece. Zasto doktori u privatnim klinikama mogu ostvarit znatno veci postotak svog rada kroz placu? Jer trziste kaze daj im. Oni toliko vrijede.

Zasto jedan Facebook placa svoje radnike skoro duplo bolje od Google-a iako Google nema nista vece troskove, a ima puno vece prihode po zaposleniku? Jer je manje pohlepe u FB-u.

Kako jedan Palantir moze ne imati visoki menadzment i funkcionira bez project managera i ima mali sales tim? Jer su drukcije postavili tvrtu i ljude placaju koliko njihov rad stvarno vrijedi (skoro i dalje se puno novca gubi na dionicare). Ili zasto Google u Londonu placa svoje radnike 4x manje nego u Mountain View-u? Jer trziste kaze London ima vise inzenjera plati ih manje.  (obje firme placaju dobro za tamosnji standard i zato su pozelje za rad, ali placaju puno puno puno manje nego vrijedi rad)

Ovaj graf i pohlepa firmi sve objasnjava:

http://i.imgur.com/HazNOq2.png

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.3.2017 19:06 (jurica1001).
16 godina
Plaće u ICT tvrtkama

.

Moj PC  
4 0 hvala 0
8 godina
neaktivan

jurica1001 

Ja iskreno ne razumijem koja je poanta tvoje poante?

Ako ti radiš u firmi, i ti si za mjesec dana plaćen 10k, a firma zaradi zbog tvoga mjeseca 100k, ne razumijem što bi poslodavac trebao napraviti? Dati ti sve novce? ili ti dati 80%-90% zarade? 

Mislim kontam da čisto novčano ti ne dobiješ sve pare koje ti zaradiš svojim radom i vremenom, ali posao mora zarađivati, ako ne zarađuje posao, ne zarađuješ ni ti.

Također, ne plaća tebi poslodavac samo tvoje vrijeme, plaća ti i stabilnost, i plaća ti nedostatak stresa. Nedostatak stresa, kojeg ti izbjegavaš time što radiš za nekoga i on riješava sve ono s čime se ti (prema tvojim riječima) nemaš ambicija baviti i zajebavati.

Ne razumijem baš što želiš reći prijatelju

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.3.2017 14:34 (hutedraclu).
8 godina
neaktivan
hutedraclu kaže...

jurica1001 

Ja iskreno ne razumijem koja je poanta tvoje poante?

Ako ti radiš u firmi, i ti si za mjesec dana plaćen 10k, a firma zaradi zbog tvoga mjeseca 100k, ne razumijem što bi poslodavac trebao napraviti? Dati ti sve novce? ili ti dati 80%-90% zarade? 

Mislim kontam da čisto novčano ti ne dobiješ sve pare koje ti zaradiš svojim radom i vremenom, ali posao mora zarađivati, ako ne zarađuje posao, ne zarađuješ ni ti.

Također, ne plaća tebi poslodavac samo tvoje vrijeme, plaća ti i stabilnost, i plaća ti nedostatak stresa. Nedostatak stresa, kojeg ti izbjegavaš time što radiš za nekoga i on riješava sve ono s čime se ti (prema tvojim riječima) nemaš ambicija baviti i zajebavati.

Ne razumijem baš što želiš reći prijatelju

Shvacam i sve to sto velis je istina (iako nedostatak stresa ne mora biti, ovisi o firmi, ali slazem se da posao nosi manje stresa ako je stabilan, ali cesto opet nosi i vise stresa jer imas hrpu deadlineova koje si mozda nebi zadao da si sam sebi sef). Hocu reci da u postotku radnik dobije premali dio zarade. Ne kazem da treba biti 80% - 90%, ali kazem da treba biti vise od 10%, barem 20% - 30%.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.3.2017 15:30 (jurica1001).
17 godina
jurica1001 kaže...
. Ne kazem da treba biti 80% - 90%, ali kazem da treba biti vise od 10%, barem 20% - 30%.

Zakaj ne i 38.46%?

Zakaj bas tolko? Zakaj ne, izvuko sa ih iz guzice ko i ti svoje, jer bi meni tak eto pasalo.

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
11 godina
neaktivan
jurica1001 kaže...

Shvacam i sve to sto velis je istina (iako nedostatak stresa ne mora biti, ovisi o firmi, ali slazem se da posao nosi manje stresa ako je stabilan, ali cesto opet nosi i vise stresa jer imas hrpu deadlineova koje si mozda nebi zadao da si sam sebi sef). Hocu reci da u postotku radnik dobije premali dio zarade. Ne kazem da treba biti 80% - 90%, ali kazem da treba biti vise od 10%, barem 20% - 30%.

Ako mislis da radnik dobiva 10% profita, ti onda imas jako manjkavu sliku kako svijet funkcionira. Ako se zelis educirati, pronadi na netu i prouci godisnje ili kvartalno financijski izvjesce neke prosjecne firme. Ako pogledas prihode i rashode bilo koje firme, vidjet ces da zarada/profit odnosno razlika izmedu prihoda i razhoda u prosjeku ne prelazi 10-20% prihoda. Ako pak dalje pogledas rashode firme, primjetit ces da se daleko najvise para od prihoda potrosi na place radnika.

Daljni rashodi se svode na odrzavanje, administraciju (sto bilo outsource-ano ili ne opet placas neku osobu da odradi). U biti kad malo pocnes analizirati stvari shvatit ces koliko je ljudi potrebno ukljuciti da bi firma uopce mogla funkcionirati, i da bi firma uopce mogla prodati proizvod (pocevsi od programera i softverskih arhitekta, multimedijski dio radnika ako treba, pa dalje odrzavanje i IT administracija, HR, racunovodstvo za place/tekuce troskove/prodaju, marketing, projektni menadzment, i na kraju ljudi koji paze kamo se firma krece dugorocno). Pa ces shvatit da ti mozda i imas monopol nad proizvodnjom, ali nemas monopol nad uspjesnim proizvodom, gdje si samo dio kotacica i ne mozes bez drugih.

Druga stvar, ono sto te decki ovdje zaista zele reci je, da je tvoj poslodavac samo 50% "kriv" za placu koju ti smatras premalom, ostalih 50% si ti kriv. Ugovor nije unilateralni nego bilateralni, ti si taj koji je prihvatio raditi za placu koju ti smatras da je manja od vrijednosti tvojeg rada. Kao sto ima firma koje nude smijesno male pare za rad, tako provjereno ima i firma koje daje postenu placu, pogotovo u Zagrebu.

Jedino pravo pitanje ovdje je, zasto netko drugi radi na toj dobro placenoj poziciji u dobroj firmi, a ne ti?

Razumijem tvoje frustracije ako ne zivis u okolici Zagreba ili u nekom vecem gradu, razumijem da je u manjim cijelinama izbor dobrih firma malen, te da ima krkana sa malim firmama koji u isto vrijeme daju zalosne place i vuku sebi u dzep daleko vise od onih spomenutih 20% prihoda. Ali tu opet dolazimo na onih 50/50% odgovornosti i siri problem mentaliteta nasih radnika koji se ne znaju izboriti za sebe, dok se poslodavci ocito itekako znaju. Npr. ako se u maloj firmi gdje sef svako malo ima novi auto, vas 5 ne moze organizirat i izborit za sebe, ili ako usred Zagreba prihvatis programirati za 3000kn onda ste vi dio tog problema, glavni dio problema - tada poslodavci samo uzimaju ono sto im se nudi. Kad si u lokalnom ducanu i vidis neki proizvod na 80% pojefitinjenju sa smijesnom cijenom, da li uzmes taj na pojeftinjenju ili alternativnu zamjenu sa punom cijenom jer nebi bilo fer prema trgovcu koji je ponudio tako malo cijenu? A ako se ti nisi spreman odreci ponudenog novca da pomognes nekom drugom, zasto to ocekujes od svojih sefova?

Razumio bih da programera ima na bacanje a radnih mjesta ogranicen broj,kao u ostalim granama industrije. Ali u doba kad se poslodavci stalno zale da fali programera, znaci vise radnih mjesta otvorenih po jednom programeru, tj. vise firmi se bori za jednog programera (te jos programeri masovno odlaze van)... kako je to moguce da placa i dalje ostaje jednako mala?? Samo na jedan nacin.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.3.2017 17:17 (DanijelX).
8 godina
neaktivan
DanijelX kaže...
jurica1001 kaže...

Ako mislis da radnik dobiva 10% profita, ti onda imas jako manjkavu sliku kako svijet funkcionira. Ako se zelis educirati, pronadi na netu i prouci godisnje ili kvartalno financijski izvjesce neke prosjecne firme. Ako pogledas prihode i rashode bilo koje firme, vidjet ces da zarada/profit odnosno razlika izmedu prihoda i razhoda u prosjeku ne prelazi 10-20% prihoda. Ako pak dalje pogledas rashode firme, primjetit ces da se daleko najvise para od prihoda potrosi na place radnika.

Daljni rashodi se svode na odrzavanje, administraciju (sto bilo outsource-ano ili ne opet placas neku osobu da odradi). U biti kad malo pocnes analizirati stvari shvatit ces koliko je ljudi potrebno ukljuciti da bi firma uopce mogla funkcionirati, i da bi firma uopce mogla prodati proizvod (pocevsi od programera i softverskih arhitekta, multimedijski dio radnika ako treba, pa dalje odrzavanje i IT administracija, HR, racunovodstvo za place/tekuce troskove/prodaju, marketing, projektni menadzment, i na kraju ljudi koji paze kamo se firma krece dugorocno). Pa ces shvatit da ti mozda i imas monopol nad proizvodnjom, ali nemas monopol nad uspjesnim proizvodom, gdje si samo dio kotacica i ne mozes bez drugih.

Druga stvar, ono sto te decki ovdje zaista zele reci je, da je tvoj poslodavac samo 50% "kriv" za placu koju ti smatras premalom, ostalih 50% si ti kriv. Ugovor nije unilateralni nego bilateralni, ti si taj koji je prihvatio raditi za placu koju ti smatras da je manja od vrijednosti tvojeg rada. Kao sto ima firma koje nude smijesno male pare za rad, tako provjereno ima i firma koje daje postenu placu, pogotovo u Zagrebu.

Jedino pravo pitanje ovdje je, zasto netko drugi radi na toj dobro placenoj poziciji u dobroj firmi, a ne ti?

Razumijem tvoje frustracije ako ne zivis u okolici Zagreba ili u nekom vecem gradu, razumijem da je u manjim cijelinama izbor dobrih firma malen, te da ima krkana sa malim firmama koji u isto vrijeme daju zalosne place i vuku sebi u dzep daleko vise od onih spomenutih 20% prihoda. Ali tu opet dolazimo na onih 50/50% odgovornosti i siri problem mentaliteta nasih radnika koji se ne znaju izboriti za sebe, dok se poslodavci ocito itekako znaju. Npr. ako se u maloj firmi gdje sef svako malo ima novi auto, vas 5 ne moze organizirat i izborit za sebe, ili ako usred Zagreba prihvatis programirati za 3000kn onda ste vi dio tog problema, glavni dio problema - tada poslodavci samo uzimaju ono sto im se nudi. Kad si u lokalnom ducanu i vidis neki proizvod na 80% pojefitinjenju sa smijesnom cijenom, da li uzmes taj na pojeftinjenju ili alternativnu zamjenu sa punom cijenom jer nebi bilo fer prema trgovcu koji je ponudio tako malo cijenu? A ako se ti nisi spreman odreci ponudenog novca da pomognes nekom drugom, zasto to ocekujes od svojih sefova?

Razumio bih da programera ima na bacanje a radnih mjesta ogranicen broj,kao u ostalim granama industrije. Ali u doba kad se poslodavci stalno zale da fali programera, znaci vise radnih mjesta otvorenih po jednom programeru, tj. vise firmi se bori za jednog programera (te jos programeri masovno odlaze van)... kako je to moguce da placa i dalje ostaje jednako mala?? Samo na jedan nacin.

Pogledaj prihode i rashode firmi (javno dostupni podaci) podijeli s brojem radnika, i vidi razliku izmedu bruto place i tog broja. Educirao sam se ja po tom pitanju. Mozda ima firmi gdje je taj postotak veci, ali vecinu firmi koje sam ja gledao  taj postotak je manji. Zivim trenutno u Londonu, studirao sam FER u Zagrebu, radio sam u nasim manjim i sad radim u jednoj velikoj svjetskoj firmi koja glasi za jednog od najpozeljnijih poslodavaca svijeta. Cak i ovdje kada vidim s koliko profita tvrtka posluje vidim kako smo brutalno potplaceni. (moja firma ima prihode 4 milijuna dolara godisnje po zaposleniku/ne inzenjeru nego bas zaposleniku/, pogodi koliko nas placa), a vecina revenue-a odlazi na gluposti tipa financiranje raznih liberalnih udruga i sl. stvari. Manjak developera nije tolki kolki se prikazuje, poslodavci prodaju pricu da fali radnika kako bi vise ljudi otislo u IT kako bi se po zakonu ponude i potraznje Nashova ravnoteza pomaknula u smjeru manje place. Nude place po 5000kn i onda se cude zasto se nitko ne prijavljuje za developera. Ponudi 20 000kn neto pa vidi koliko ce se ljudi javiti. Nemoguce je izboriti se za sebe jer svaka firma potplaucje, a s obzirom da ima ljudi koji ce pristat radit za manju placu, ja ne mogu doci u neku hrvatsku firmu i traziti 30k kuna place jer eto ja mislim da to zasluzujem. Ja ne trebam vise uopce odgovarat na ovo sve si odgovorio ovom recenicom:

"A ako se ti nisi spreman odreci ponudenog novca da pomognes nekom drugom, zasto to ocekujes od svojih sefova?"

Dakle i sam si svjestan da nam se moze ponuditi veca kompenzacija, ali s obzirom da nema potrebe, njima je bolje da njima raste profit, a radnici ce ionako raditi za manju placu. 

I da napomenem jos jednom svima: Kuzim ja vase argumente, i znam da to tako svugdje funkcionira, ja samo hocu ukazat da radnici mogu imati vecu kompenzaciju da poslodavci nisu pohlepni. Mozda bih i ja bio takav da sam poslodavac, svi mi gledamo kako ustedjet negdje i platit manje. I svjestan sam da tako rade poslodavci. Ali to smo krivi mi koji pristajemo na manje place. Ja mogu ne pristat na manju placu, ali ako ima 100 drugih koji hoce, ja necu dobit posao. I da poslodavci imaju svoje troskove, ali oni nisu toliki koliki mislite da jesu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.3.2017 17:46 (jurica1001).
17 godina
jurica1001 kaže...

I da napomenem jos jednom svima: Kuzim ja vase argumente, i znam da to tako svugdje funkcionira, ja samo hocu ukazat da radnici mogu imati vecu kompenzaciju da poslodavci nisu pohlepni.

Ne kužiš u biti ništa. Reći "želim 90% od zarade" znači da u osnovi nemaš pojma kako funkcionira posao.

O ostalom da ne govorim. Uzaludno ti je uopće objašnjavati - tvoja je jedino i isključivo plaća koju si dogovorio, plus ostale beneficije.

17 godina
neaktivan
Plaće u ICT tvrtkama

Prvo sumnjam da radis u Googleu/FB po razini tvojih postova.

Drugo FB/Google/Apple imaju ogromne profite zbog onoga sto su napravili i ulozili ljudi prije tebe, ne ono sto ti sada radis.

I taj profit pripada vlasnicima dionica tih firmi. Ako si tako pametan da mislis da je to lagano napraviti slobodno se postani poslovni andeo ili burzovni ulagac.

Dakle tih 4m/zaposleniku ne znaci da ti radis nesto vrijedno 4m(iako su tvoji postovi comedy gold), nego da firma ima uhodan biznis i trziste.

Mislim zamisli da ja napravim strojeve koji proizvode lijek za rak, i treba svaka 2 tjedna doci cistac da pocisti i promjeni neke potrosne dijelove.

Sada ta firma bi zaradivala milijarde dolara, a ti bi pametan rekao kako je cistac jadan izrabljivan jer nije placen ni 0.01% od onoga koliko firma zaraduje.

Inace kada si vec tako opterecen lovom da si pametniji ne bi radio u Londonu nego u SV, Zurichu ili Dublinu.

1 1 hvala 0
11 godina
neaktivan
jurica1001 kaže... 

Pogledaj prihode i rashode firmi (javno dostupni podaci) podijeli s brojem radnika, i vidi razliku izmedu bruto place i tog broja. Educirao sam se ja po tom pitanju.

...

(moja firma ima prihode 4 milijuna dolara godisnje po zaposleniku/ne inzenjeru nego bas zaposleniku/, pogodi koliko nas placa)

Nazalost, izgleda se nisi dovoljno educirao...

Dijeljenje prihoda sa brojem radnika samo po sebi ne daje nikakvu smislenu ili korisnu informaciju, osim ako naravno ne planiras iz svoje place placati nazad rezije, najam i kredite firme. A da ne govorimo da racunica na valjda ni s druge strane, odnosno ne racuna sve one indirektne radnike koje firma placa a nisu zaposleni u toj firmi, pa prolazi samo ako planiras u svojoj firmi ti umjesto njih cistiti zgradu, odrzavati liftove ili kuhati u kantini...

Jedino dijeljenje profita sa brojem radnika ima smisla gledati u tom kontekstu.

A da ne govorimo da ni tada investicijski ciklusi nisu uracunati u kontekst, pa moze biti da se firma 4 godine odricala profita za sirenje, a sada nadokanaduje taj profit svojim vlasnicima/ulagacima...

jurica1001 kaže... 

Ja ne trebam vise uopce odgovarat na ovo sve si odgovorio ovom recenicom:

"A ako se ti nisi spreman odreci ponudenog novca da pomognes nekom drugom, zasto to ocekujes od svojih sefova?"

Dakle i sam si svjestan da nam se moze ponuditi veca kompenzacija, ali s obzirom da nema potrebe, njima je bolje da njima raste profit, a radnici ce ionako raditi za manju placu. 

Kao sto sam rekao, ako radis za 3000kn onda itekako ima mjesta za vecu kompenzaciju, da.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.3.2017 18:47 (DanijelX).
8 godina
neaktivan
Plaće u ICT tvrtkama

@Zoidberg Nisam G, tako da ne radim u Zurichu.. Dublin mi je premala placa. I kakve veze ima s pameti gdje netko radi?

Ako ti je dosadno radi se pametan po FER2 kao sto se i inace radis pametan.

I nisam rekao da hocu 90%, nego 20% - 30% mog rada, i da izmislio sam te brojke, ali smatram da toliko zasluzujem. Ne, necu toliko dobiti jer trziste smatra da ja to ne zasluzujem. Trziste smatra da radnik u Konzumu ne zasluzuje vise od 3000kn. Jel to fer i pravedno? Nije. E PA O TOME VAM PRICAM. Kuzim zasto je to to tako.

I kuzim da je tvrtka prije vec izgradena,  ali to nije razlog da oni uzimaju toliki dio zarade. Kuzim ja da dionicari trebaju dobiti svoj dio kolaca. Ali smatram da u vecini firmi taj njihov dio je prevelik. Opet, kuzim zasto je to tako, to je moje misljenje koje ne mora nuzno imati neku potporu u ekonomskom smislu, to kazem iz moralnih razloga. Drustvo omogucuje dionicarima da imaju ogromnu zaradu. I smatram da bi drustvu (i radnicima) se trebalo zbog toga vracati veca zarada nego sto je dobe trenutno.

A @DanijelX se radi pametan, a nije vidio da sam napisao PRIHODA I RASHODA, sto u konacnici donosi profit. Pokusaj shvatiti sto napisem nemoj preskakat.

Ovo mi je postalo iscrpljujuce jer se stalno ponavljam, kuzim ja kako funkcionira moderna ekonomija, ja samo velim sto ja smatram da bi bilo fer i korektno.

Ali po vama je korektno kakvu vi placu imate, kakvu placu ima blagajnica u Konzumu ili neki radnik u Vindiji. Jer dionicari trebaju dobiti svoj dio zarade. Radnici mogu dobiti jedan mali postotak, za njih je to dosta.

Ako je to vama ok, neka vam bude, drago mi je da ste zadovoljni svojom placom i da svaki dan 8 sati dnevno izdvajate svog vremena kako bi drugima povecali svoj profit.

Iskljucujem se iz ove diskusije jer cu se samo opet ponavljat.

Lijep pozdrav.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.3.2017 18:57 (jurica1001).

0 3 hvala 0
17 godina

ako ti firma ima milijunske profite budi bez brige da ce se to kad tad reinvestirat u poslovanje, inace vas za par godina vise nema na trzistu.

ja sam isto u "milijunskoj po profitu po zaposleniku" i placa je i vise nego dobra, bit ce i bolja al sad je na meni/tebi da ju zasluzimo.

radije bi prst uperio u drzavu i poreze nego poslodavca.

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice