Plaće u ICT tvrtkama izdvojena tema

poruka: 756
|
čitano: 619.953
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
RE: Plaće
M_dipl. kaže...

Jedini razlog zašto nisam ubrojio zdravstvenu skrb u onaj minimum jest taj da smatram da bi ona trebala, zajedno sa cijelim tzv. prvim redom ljudskih prava, biti sama po sebi uključena, nažalost to nije tako. Pravo na rad je nešto drukčija stvar, jer mnogi drugi ekonomski faktori igraju tu, no to je druga tema.

Takozvani "ekonomski faktori" su najobičnija fiktivna ljudska izmišljotina. Dok nisu prvi puta naštancali lovu bez pokrića, tkogod je htio raditi, mogao je i mogao je i zaraditi (mada ne onoliko koliko je trebao; pogotovo robovi), a nisu se događali ni "ekonomski faktori".

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
M_dipl. kaže...
BMT kaže...
M_dipl. kaže...

Jedini razlog zašto nisam ubrojio zdravstvenu skrb u onaj minimum jest taj da smatram da bi ona trebala, zajedno sa cijelim tzv. prvim redom ljudskih prava, biti sama po sebi uključena, nažalost to nije tako. Pravo na rad je nešto drukčija stvar, jer mnogi drugi ekonomski faktori igraju tu, no to je druga tema.

Takozvani "ekonomski faktori" su najobičnija fiktivna ljudska izmišljotina. Dok nisu prvi puta naštancali lovu bez pokrića, tkogod je htio raditi, mogao je i mogao je i zaraditi (mada ne onoliko koliko je trebao; pogotovo robovi), a nisu se događali ni "ekonomski faktori".

Ja se u to ne razumijem toliko, ali mnogo poznanika (ekonomista) mi kaže da se pravo na rad ne može garantirati naprosto zato što infrastrukturni kapaciteti nisu i ne mogu biti dovoljno veliki da bi se sve ljude rentabilno uposlilo. Oni rješenje vide u zakonskom dizanju razine socijalne svijesti u državi pa da ljudi koji ne rade dobivaju kao socijalni slučajevi dovoljno da se mogu pokriti. Na taj način nitko ne bi bio gladan, a oni s poslovima bi si mogli priuštiti i malo više od čistog minimuma.

Kako može biti više isplativo nekome davati novac ako ne radi (socijalni slučajevi koji ne rade), nego ako radi?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
BMT kaže...

Kako može biti više isplativo nekome davati novac ako ne radi (socijalni slučajevi koji ne rade), nego ako radi?

Može, sve je logično kad se ekonomiste pita Cool

17 godina
Plaće

Sta svedske ne djeluje po slicnom principu. Dakle tamo nemozes "ne radit" ako ti se neda, a uz to ces primat placu. Imaju nekakav princip socijalne politike gdje ce svakom zivom omogucit posao, a dok ceka ce mu drzava pomagat. Takodjer mladim obiteljima daju stanove/kuce na kredite uz minimalnu kamatu itd.

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Sta svedske ne djeluje po slicnom principu. Dakle tamo nemozes "ne radit" ako ti se neda, a uz to ces primat placu. Imaju nekakav princip socijalne politike gdje ce svakom zivom omogucit posao, a dok ceka ce mu drzava pomagat. Takodjer mladim obiteljima daju stanove/kuce na kredite uz minimalnu kamatu itd.

Gdje si Švedsku našao, čovječe... Smijeh  Ni razvijenije + manje korumpiranije države od Hrvatske nisu uspjele preslikati Švedski model. Jednostavno, socijalna davanja su užasno velika i treba puno vremena (20+ godina) da takav sustav profunkcionira. Da to krenemo raditi, mogli bi komotno potpisati bankrot države.

Mislim da ono što sada ovoj jadnoj zemlji treba je hitna promjena vlasti - i prekriženi palčevi da će nova vlast uspjeti napraviti (u prvih 100 dana, naravno, hehe <-- ironični smijeh) bolne rezove koje aktualna vlast ne smije raditi (jer bi to za njih značilo 100%-tni gubitak izbora). To bi značilo smanjivanje državne uprave i orijentaciju ove jade zemlje na nešto drugo osim uslužnih djelatnosti. Ne može država živjeti od turizma i trgovačkih centara. Odnosno, može do jedne granice - ali čini mi se da se mi toj granici gadno približavamo. Ako već idemo kopirati nečiji model, zašto ne npr. Irski?

Ali naravno, nema ni teoretske šanse da se tako nešto dogodi u Hrvatskoj... Neodlučan

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
17 godina
vlad0 kaže...
tnakir kaže...

Gdje si Švedsku našao, čovječe... Smijeh  Ni razvijenije + manje korumpiranije države od Hrvatske nisu uspjele preslikati Švedski model. Jednostavno, socijalna davanja su užasno velika i treba puno vremena (20+ godina) da takav sustav profunkcionira. Da to krenemo raditi, mogli bi komotno potpisati bankrot države.

Mislim da ono što sada ovoj jadnoj zemlji treba je hitna promjena vlasti - i prekriženi palčevi da će nova vlast uspjeti napraviti (u prvih 100 dana, naravno, hehe <-- ironični smijeh) bolne rezove koje aktualna vlast ne smije raditi (jer bi to za njih značilo 100%-tni gubitak izbora). To bi značilo smanjivanje državne uprave i orijentaciju ove jade zemlje na nešto drugo osim uslužnih djelatnosti. Ne može država živjeti od turizma i trgovačkih centara. Odnosno, može do jedne granice - ali čini mi se da se mi toj granici gadno približavamo. Ako već idemo kopirati nečiji model, zašto ne npr. Irski?

Ali naravno, nema ni teoretske šanse da se tako nešto dogodi u Hrvatskoj... Neodlučan

Kao sto rekoh... narod je odabrao ove koji ih vode u propast. A sve radi toga jer su "ovi" "stvorili Hrvatsku"... a ne narod koji je ratovao godinama. I na to "stvaranje" Hrvatske, patriotizam, desnicarstvo i ostala sranja izvlace izbore za izborima, bez obzira sto radi istih tonemo sve dublje i dublje. 

I'm going woo woo
16 godina
vlad0 kaže...
tnakir kaže...

Državna i javna uprava nije toliko "skupa". Naime, ljudi odrade određeni posao i za to dobiju relativno malu plaću (osnovnu, da ne bi odmah netko prigovorio). Problem je što se grade ceste bez kojih se moglo do sad, pa se može i idućih dvije-tri godine. Problem je što ministar Milinović kupi hrpu NMR-uređaja (ovdje nije problem što je potrošena određena svota novca, nego što je potrošena kako ne treba). Najveći problem je, a to vrijedi i za privatne i za sve druge tvrtke, je naplata. Državi je najveći problem spora naplata poreza. Kad bi se ljudima kojima se utvrdi utaja automatski oduzimala imovina, također, kad bi ljudi odmah plaćali za zaprimljenu stvar ili uslugu, kad bi poduzeća koja neplaćaju odmah otišla u stečaj (a ne za neko predugo vrijeme) onda bi opstala samo zdrava poduzeća.

Uglavnom, gospodarski kriminal je najveći problem koji potpuno razara društvo.

17 godina
BMT kaže...

Državna i javna uprava nije toliko "skupa". Naime, ljudi odrade određeni posao i za to dobiju relativno malu plaću (osnovnu, da ne bi odmah netko prigovorio). Problem je što se grade ceste bez kojih se moglo do sad, pa se može i idućih dvije-tri godine. Problem je što ministar Milinović kupi hrpu NMR-uređaja (ovdje nije problem što je potrošena određena svota novca, nego što je potrošena kako ne treba). Najveći problem je, a to vrijedi i za privatne i za sve druge tvrtke, je naplata. Državi je najveći problem spora naplata poreza. Kad bi se ljudima kojima se utvrdi utaja automatski oduzimala imovina, također, kad bi ljudi odmah plaćali za zaprimljenu stvar ili uslugu, kad bi poduzeća koja neplaćaju odmah otišla u stečaj (a ne za neko predugo vrijeme) onda bi opstala samo zdrava poduzeća.

Pa hrvatske autoceste bi se trebale i mogle otplatiti same kroz koju godinu?

I'm going woo woo
17 godina
neaktivan
BMT kaže...

Državi je najveći problem spora naplata poreza. Kad bi se ljudima kojima se utvrdi utaja automatski oduzimala imovina, također, kad bi ljudi odmah plaćali za zaprimljenu stvar ili uslugu, kad bi poduzeća koja neplaćaju odmah otišla u stečaj (a ne za neko predugo vrijeme) onda bi opstala samo zdrava poduzeća.

Drzavi je najveci problem?

ja cekam 300.000 kuna koje mi duguje drzava vec dovoljno dugo, ali kad ne platis porez onda si za 2 mjeseca opominjan 1000 puta, telefonski, mailom, bankarski...

Kad drzava pocne isplacivat svoja dugovanja bit ce to dobar pocetak.

Da bi se pocelo sve ovo sta ti pricat potrebno je jako jaka jako puno politicara (odmah nemoguce) koji nemaju ni mrlje u zivotu, ni lipe ukradeno...

Kako je moguce da jednom doktoru koji je 3. najbolji u Europi oduzmu svu imovinu i dobije 10 godina zatvora, zamrznu apsolutno cijeli zivot, a ove lopine secu gradovima i jos i dalje kradu?

Kako je moguce da zaposlenik ne prima placu, dok njegov direktor uredno isplacuje kredit za BMW 6, a zaposlenicima kasni placa 4 mjeseca?

kako je moguce da svaki mjesec taj direktor kupuje medijski prostor, sponzorira razna dogadanja a ljudi i dalje bez place 4 mjeseca?

dok mu se ne oduzme BMW 6, odrzi kupovina njegovog bmwa sa pocetnom cijenom troska svih placa i doprinosa zaposlenika...

i to u roku 5 dana od neisplate placa...

kad prepise kceri kucu, onda i njega i kcer koja je to potpisala u zatvor, ako nisu platili porez i dokazali od kud im lova...

Nedavno mi je otac kupio stan  za 140.000 eura, sa 5 godina radnog staza u radnoj knjizici...

Radi kao pomorac i do novog zakona nitko nezna cime se on bavi, a u HRV se vodio kao nezaposlen.

Na poreznoj je upisao gospodu dali treba potvrda kako je dosao do love, ona se samo nasmijala i rekla : "gospodine"  i to je to...

pazi, lik sa 5 godina radnog staza ima 140.000 eura u depu i kupi stan u kesu i gospoda se samo nasmije...

cemu onda pricat?

da je potrosio milijun eura vjerojatno bi se isto nasmijali...

Ja sam sa 22 godine dosao u Mazda salon, kupio auto od 170.000 kuna a imam 2 godine i 10 mjeseci radnog staza, i nitko nije pitao gdje je lova i od kud meni 200.000 kuna na racunu a pred 2 godine sam zavrsio srednju skolu...

and so on, so on

potpis :D
17 godina
tnakir kaže...
BMT kaže...

Pa hrvatske autoceste bi se trebale i mogle otplatiti same kroz koju godinu?

Malo sutra, sve te ceste su rađene po mafijaškom modelu, kao u Italiji 1950-tih

14 godina
neaktivan
Plaće

dobro mene živo zanima živimo li mi u istoj državi. sve gledam i ne vjerujem. kakve, tj. kolike su to pobogu plaće?! Evo, kod mene (zapadna slavonija) plaće su 2200-5000, ne znam i ne vjerujem da postoji više od toga, eventualno u državnim firmama. normalan radnik u tekstilnoj ili metalnoj industriji u daruvaru ima plaću od 2200-3200. moji starci skupa imaju 5100 i živimo pristojno. Nemamo auto, ne idemo na ljetovanja ali šta ima veze. Nit sam gladan, žedan, poderan, uvijek imam knjige i tako. Vjerojatno je to stvar provincije, jer mi imamo vrtove (bašče po naški) i voćnjake, a svinje se kupuju kod ljudi ovak za hladnjaču a vi u zg morate sve u trgovini kupovat. Ne razumijem, jesu li daruvar i pakrac toliko jeftiniji od ostatka hrvatske da četveročlana obitelj može živjet od 5500 sa dječjim ili u čemu je stvar? :O

2 0 hvala 0
17 godina
Plaće

U nekoj normalnoj drzavi mi mogle i trebale isplacivati same sebe.

I'm going woo woo

1 0 hvala 0
17 godina
aca666 kaže...

... Ne razumijem, jesu li daruvar i pakrac toliko jeftiniji od ostatka hrvatske da četveročlana obitelj može živjet od 5500 sa dječjim ili u čemu je stvar? :O

Zapravo da, Zagreb je zona za sebe, pa onda, daleko iza, sve ostalo... Lova koju na plaću moraš dati u Zagrebu je veća nego bilo gdje drugdje u HR, a troškovi života su zatim još dodatno veći. Nakon toga dolaze ostali veći gradovi, dok je ostatak HR dosta drugačija priča.

Gledam te!
17 godina
Veliki Brat kaže...
aca666 kaže...

... Ne razumijem, jesu li daruvar i pakrac toliko jeftiniji od ostatka hrvatske da četveročlana obitelj može živjet od 5500 sa dječjim ili u čemu je stvar? :O

Zapravo da, Zagreb je zona za sebe, pa onda, daleko iza, sve ostalo... Lova koju na plaću moraš dati u Zagrebu je veća nego bilo gdje drugdje u HR, a troškovi života su zatim još dodatno veći. Nakon toga dolaze ostali veći gradovi, dok je ostatak HR dosta drugačija priča.

Kako što...recimo meni je smiješno kad slušam da se ljudi bune u ZG na cijene centralnog grijanja, a ja u Dalmaciji moram dat više od 15.000kn za grijanje...da ne pričam koliko je dobra stvar imati gradski plin

A vrhunac svega je da je često morska riba isto jeftinija u ZG nego tu dolje

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.7.2010 15:09 (segregator).
17 godina
neaktivan
segregator kaže...

Kako što...recimo meni je smiješno kad slušam da se ljudi bune u ZG na cijene centralnog grijanja, a ja u Dalmaciji moram dat više od 15.000kn za grijanje...da ne pričam koliko je dobra stvar imati gradski plin

Nema cijeli ZG centralno, to pod A.

Pod B, ne znam šta to griješ da ti je 15000 kn račun za grijanje. Cijelu zgradu?

Curini roditelji žive u ST i račun za grijanje nije im ni desetinu toga a griju se na klimu koja je najnepovoljnije rješenje. Osim možda paljenja novca u kaminu.

Igrica Igrica Igrica Igrica Igrica Igrica Igrica Igrica Igrica Igrica Igrica Igrica Igrica Igrica Igrica Igrica Igrica
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.7.2010 15:27 (Danny_HR).
17 godina
segregator kaže...
Veliki Brat kaže...
aca666 kaže...

Jesli li siguran da ti je 15k samo grijanje ili tu spada i priprema tople vode, pa klima ljeti, pa onda to sve skupa još na cijelu kuću s nekoliko stanova? Mislim, da se razumijemo - to je 1250 kn mjesečno, ne vidim načina koko ikoga toliko može koštati grijanje... Ovo za ribu je nažalost lako moguće istina, no to su već neke ekonomske računice. Ipak, sumnjam da su riba dolje (ako uspiješ ubost ulovljenu prije par sati) i u ZG iste kvalitete :)

Inače - ako ne živiš u stanu, nego u kući, velika je vjerojatnost da imaš vrt i tu se može uštediti dosta, ali osnovna stvar je u tome da ti je prirez dosta veći u ZG nego bilo gdje drugdje, tako da su davanja na plaću veća, što za posljedicu ima realno nižu konačnu neto plaću na računu radnika. Mislim da se samo tu radi o razlici od 10-tak % (neka me netko ispravi ako griješim). Također, ja u stanu grijanje plaćam i ljeti i to nemalih 80-tak kn (najmanji račun), dok mi je zimi najveći račun ~320 kn. I nije za zaboraviti, gotovo svaka namirnica ti je u ZG skuplja, iako se nabavljaju u većim količinama.

Gledam te!
17 godina
neaktivan
Plaće

nedavno sam raspravljao sa jednim covjekom oko poreza prireza i ostalih gluposti, gdje je on meni tvrdio da on placa veci porez ovoj drzavi sa 6.000 u zagrebu nego ja sa svojom placom u Rijeci...

Problem je da sam ja sigurno veci potrosac od njega, pa moj porez brzo pokrije njegovu u zagrebu...

sigurno su oni u zgu u skripcu jer je porez i stanovanje skuplje, ali je lakse doci do posla (nadam se)...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Veliki Brat kaže...

Jesli li siguran da ti je 15k samo grijanje ili tu spada i priprema tople vode, pa klima ljeti, pa onda to sve skupa još na cijelu kuću s nekoliko stanova? Mislim, da se razumijemo - to je 1250 kn mjesečno, ne vidim načina koko ikoga toliko može koštati grijanje... Ovo za ribu je nažalost lako moguće istina, no to su već neke ekonomske računice. Ipak, sumnjam da su riba dolje (ako uspiješ ubost ulovljenu prije par sati) i u ZG iste kvalitete :)

Inače - ako ne živiš u stanu, nego u kući, velika je vjerojatnost da imaš vrt i tu se može uštediti dosta, ali osnovna stvar je u tome da ti je prirez dosta veći u ZG nego bilo gdje drugdje, tako da su davanja na plaću veća, što za posljedicu ima realno nižu konačnu neto plaću na računu radnika. Mislim da se samo tu radi o razlici od 10-tak % (neka me netko ispravi ako griješim). Također, ja u stanu grijanje plaćam i ljeti i to nemalih 80-tak kn (najmanji račun), dok mi je zimi najveći račun ~320 kn. I nije za zaboraviti, gotovo svaka namirnica ti je u ZG skuplja, iako se nabavljaju u većim količinama.

Grijanje je za kuću, ne za stan...ali imam prijatelja u Zg koji ima kuću i gradski plin uveden i isto plati daleko manje od mene.

Što se tiče prireza, prije dosta godina kad sam radio u firmi koja je imala poslovnice i ovdje i u Zagrebu, prirez je išao na račun firme, a ne radnika (znači imali smo istu neto plaću,

odnosno zbog veće konkurencije i više mogućnosti zapošljavanja u Zg, plaće su u Zg čak bile i veće za isti posao, što je izazivalo dosta pobune i gunđanja u Zadru)

15 godina
Plaće

samo vi kukajte kako je u zagrebu sve skupo,ali ostaje jedna činjenica sa se sav novac slijeva u zagreb i da je puno lakše u zagrebu naći posao,zamislite ovu situaciju da novac koji se u dalmaciji zaradi preko ljeta ostane u dalmaciji i da se ulaže u dalmaciju pa bi bilo više posla i više novaca,a što se dogodi sva para što se u dalmaciji okrene ide u zagreb i naravno da je zbog toga standard u zagrebu dobar,pa firme kao ht,elektra vodovod,i ostali koji u dalmaciji zarađivaju a u zagrebu plaćaju porez i prirez,e ka bi samo dio tog novca ostao u dalmaciji bilo bi više posla a i novca,evo navest ću primjer konzum kako bi bilo dobro za zadarsku županiju da ta firma plaća porez u zadru a ne zagrebu,ali kad tad će doći do toga,znači sve te firme u zadarskoj županiji plate porez a onda se dio izdvoji za zajedničke poslove to je budućnost koju ja želim

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.7.2010 18:08 (blackalbum).
Moj PC  
2 1 hvala 0
17 godina
blackalbum kaže...

samo vi kukajte kako je u zagrebu sve skupo,ali ostaje jedna činjenica sa se sav novac slijeva u zagreb i da je puno lakše u zagrebu naći posao,zamislite ovu situaciju da novac koji se u dalmaciji zaradi preko ljeta ostane u dalmaciji i da se ulaže u dalmaciju pa bi bilo više posla i više novaca,a što se dogodi sva para što se u dalmaciji okrene ide u zagreb i naravno da je zbog toga standard u zagrebu dobar,pa firme kao ht,elektra vodovod,i ostali koji u dalmaciji zarađivaju a u zagrebu plaćaju porez i prirez,e ka bi samo dio tog novca ostao u dalmaciji bilo bi više posla a i novca,evo navest ću primjer konzum kako bi bilo dobro za zadarsku županiju da ta firma plaća porez u zadru a ne zagrebu,ali kad tad će doći do toga,znači sve te firme u zadarskoj županiji plate porez a onda se dio izdvoji za zajedničke poslove to je budućnost koju ja želim

Hmda, super su mi ove spike... Pa 40% svog novca koji se proizvede u Hrvatskoj se proizvede u Zagrebu. I koji to novac od turizma kompletno odlazi u Zagreb i kojim to kanalima? Mislim, nije mi baš jasno, misliš li na porez ili na što? Jer, zadnji put kad je moja mama (rođena dalmatinka i ima kuću dolje) iznajmila sobu (legalno), zadržala je novac za sebe i platila porez u državnu, a prirez u gradsku blagajnu. Nemam pojma o kakvom slijevanju novca u Zagreb uopće pričaš.

Dakle, zamisli si sad ovo - 40% svog novca se u državni proračun uplati u Zagrebu. Čovječe, ostatak čitave države zajedno proizvede 60%. I kako se onda ti novci troše, to je pravo pitanje... Neću sada ulaziti dalje, jer nema smisla i općenito mi se ovaj tip sukoba gadi - prije je bila spika da sav novac odlazi u Beograd, sada je to Zagreb, nadam se samo da ćemo se raspasti još jednom, na još manje jedinke, pa da barem kanton Zagreb jednom ostane na miru, a ostatak države (osim Istre) neka slobodno truli, nemam apsolutno ništa protiv toga. No, to sve skupa nije direktno tema, pa se ispričavam svima što sam se dao bezveze isprovocirati...

Gledam te!
17 godina
Veliki Brat kaže...

Dakle, zamisli si sad ovo - 40% svog novca se u državni proračun uplati u Zagrebu. Čovječe, ostatak čitave države zajedno proizvede 60%. I kako se onda ti novci troše, to je pravo pitanje... Neću sada ulaziti dalje, jer nema smisla i općenito mi se ovaj tip sukoba gadi - prije je bila spika da sav novac odlazi u Beograd, sada je to Zagreb, nadam se samo da ćemo se raspasti još jednom, na još manje jedinke, pa da barem kanton Zagreb jednom ostane na miru, a ostatak države (osim Istre) neka slobodno truli, nemam apsolutno ništa protiv toga. No, to sve skupa nije direktno tema, pa se ispričavam svima što sam se dao bezveze isprovocirati...

Onda cemo vam naplacivat vinjete kad budete isli na more :D

I'm going woo woo
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Hmda, super su mi ove spike... Pa 40% svog novca koji se proizvede u Hrvatskoj se proizvede u Zagrebu. I koji to novac od turizma kompletno odlazi u Zagreb i kojim to kanalima? Mislim, nije mi baš jasno, misliš li na porez ili na što? Jer, zadnji put kad je moja mama (rođena dalmatinka i ima kuću dolje) iznajmila sobu (legalno), zadržala je novac za sebe i platila porez u državnu, a prirez u gradsku blagajnu. Nemam pojma o kakvom slijevanju novca u Zagreb uopće pričaš.

da li ti mama zivi "dole" ili samo iznajmljuje sobu...

Mislio je na sljedece:

- porez prirez itd itd

- firme kao sto su konzum, merkator, lidl i sve sta ima sjediste u Zagrebu

- mislio je na sve casopise i TISAK opcenito

- mislio je na svaki artikal koji se proizvodi u zagrebu a prodaje u Dalmaciji

- na kraju je vjerojatno mislio na sve one koji posjeduju kucu u Dalmaciji a zive u Zagrebu... Pare zarade u Dalmaciji a odnesu u Zagreb, onda je mislio na svu onu mafiju koja je od ljudi pokupovala za djabe i sad iznajmljuje za kusur para i sav novac ide u ZG...

To je kao banke i investitori iz inozemstva koji nemaju nikakvih obaveza prema ovoj drzavi a uzimaju kamate i ostalo od nas gradana...

Vani taakve iste banke moraju ostaviti i ulagati u zemlju koju "iskoristavaju" ...

valjda je na to mislio...

17 godina
Hacker-ri kaže...
Veliki Brat kaže...

da li ti mama zivi "dole" ili samo iznajmljuje sobu...

Mislio je na sljedece:

- porez prirez itd itd

- firme kao sto su konzum, merkator, lidl i sve sta ima sjediste u Zagrebu

- mislio je na sve casopise i TISAK opcenito

- mislio je na svaki artikal koji se proizvodi u zagrebu a prodaje u Dalmaciji

- na kraju je vjerojatno mislio na sve one koji posjeduju kucu u Dalmaciji a zive u Zagrebu... Pare zarade u Dalmaciji a odnesu u Zagreb, onda je mislio na svu onu mafiju koja je od ljudi pokupovala za djabe i sad iznajmljuje za kusur para i sav novac ide u ZG...

To je kao banke i investitori iz inozemstva koji nemaju nikakvih obaveza prema ovoj drzavi a uzimaju kamate i ostalo od nas gradana...

Vani taakve iste banke moraju ostaviti i ulagati u zemlju koju "iskoristavaju" ...

valjda je na to mislio...

Ne znam točno na što je mislio, ali ta ideja kako su svi naši problemi 'negdje drugdje' mi je malo lame, a iskreno, bila mi je takva još i dok sam imao 11 godina, još u vrijeme Juge (u kojoj se BTW ipak živjelo bolje, ne samo po standardu građana, nego i po životnoj sigurnosti, ma što tko pričao o tome).

Inače, kao što sam napisao gore: porez -> država; prirez -> grad.

Firme registrirane u Zagrebu plaćaju vjeroajtno porez na dobit u ZG, ali to i opet ide u državnu blagajnu. Nisam siguran kako se obračunavaju plaće, ali sam prilično siguran da radnik u Splitu dobiva neto plaću sa prirezom plaćenim gradu Splitu (a ne Zagrebu), bez obzira gdje je firma registrirana. Pritom se olako zaboravlja da u Zagrebu živi više od petine hrvatskog stanovništva, koji svi redom plaćaju poreze i prireze našoj državi i svom gradu. I iz te zajedničke kace s lova izdvaja za sve, ne samo za zagrepčane. Da sad to stavimo u kontekst - 20% stanovništva proizvodi 40% novaca koji se sliju u državnu blagajnu. Je li sad malo jasnije otkuda novac zapravo ide i kamo?

Ovo s pproizvodnjom mi je također malo smiješno - ako je van Zagreba prirez manji, nije li onda jeftinije vani registrirati firmu? Pa što onda svi to ne naprave? Što se sve firme ne registriraju diljem HR, samo da bude van Zagreba? Sry, ali ne razumijem baš tu logiku... Imaš i bar jedan primjer - Tele2. Fino imaju call centar negdje u Vukovaru, pa još primaju i novac od države jer zapošljavaju ljude na područjima od posebne državne skrbi. Uopće nema problema, samo neka ljudi više pokrenu sve te silne proizvodnje, umjesto da upiru prstom okolo!

A što se mame tiče, pola godine je dole, pola gore, više zbog bolnica, nego nečeg drugog. Da se samo nju pita, bila bi dolje za stalno. Vezano za problem love (ako je na to mislio, a mislim da nije), lovu dobivenu od iznajmljivanja ulaže natrag u kuću. Radi fasadu, obnovila je krov i okućnicu, ali ima se još puno toga... I zanimljivo, čovjek koji je radio krov je sfušario posao tako da to nije normalno (OK, priznajem, to sad i nije toliko bitno). Pritom se nitko ne pita gdje troši penziju, kao da penzija dolazi iz neke zajedničke kase, dok se lova u mirovinski fond slijeva u privatnu zagrebačku. Ma dajte ljudi odrastite više!

Gledam te!
16 godina
neaktivan

Nema tu puno mudrosti;

Plaće su premale, troškovi života previsoki. Točka.

I naravno kad fali lovice, onda počnu ove spike gdje se zarađuje, a gdje troši.. Da nije gusto, mislili bi o pivici, komadu i kako zbrisati na roštilj, a ne o ekonomskom sranju..

@veliki brate, naj se nervirat'

@M_dipl

Ne shvaćaj sve osobno, kritiziram tvoj stav. Tvrdiš da se treba pomiriti s stanjem i da je tebi još super, kako je nekima. Ali nevoljko to prihvaćaš i trudiš se promijeniti stanje. To bi bilo ukratko tvoj stav, zar ne?

Vidiš, ja smatram da onaj tko se miri s situacijom, je takvom situacijom zadovoljan i kao takav nikada neće doprinjeti promjenama. A zbog ovakvog stava 'još je meni super' i jesmo u banani. Zato i je narod razjedinjen i ne može se formirati kritična masa.. Solidarnost je ostala u prošlom sistemu, a koliko vidim mladi obrazovani ljudi nemaju ambicije mjenjati postojeći. Demokracija ili vladavina naroda se ne očituje samo kroz biranje opcije u parlamentu, već i raznim pritiscima na iste. Pa kad vladajući dignu pdv radi svojih mutnih poslova, lopovluka i nesposobnosti, a mi svi na ulicu i prosvijed. Aha, mo'š mislit' s ovakvim stavom..

Ne amnestiram tu sebe, ali takav stav mi se ne čini dobar.

17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
...

covjek je mislio na potrosnju dobivenog...

znaci, firma iz zg koja je iznajmljivac po dalmaciji ne trosi lovu u dalmaciji, vec po zagrebu i onda taj prirez dolazi zagrebu, a ne dalmaciji, gdje god to bilo...

na to sam mislio

14 godina
neaktivan
Plaće

dakle, ako sam dobro shvatio... u zg su plaće 2,5 puta veća ali su i cijene drugačije. E, sad ispada da je imat u Zap. Slavoniji plaću od 2500 isto kao u ZG imat 5-6000 :-S Bome, neb' ja u ZG onda... šokirao sam se kad sam vidio veknu kruha u ZG od 10kn, a kod nas se po 3kn nađe UKUSNIJI od toga :-S Kako vi to podnosite? :O

1 1 hvala 0
17 godina
bed kaže...

Nema tu puno mudrosti;

Plaće su premale, troškovi života previsoki. Točka.

I naravno kad fali lovice, onda počnu ove spike gdje se zarađuje, a gdje troši.. Da nije gusto, mislili bi o pivici, komadu i kako zbrisati na roštilj, a ne o ekonomskom sranju..

@veliki brate, naj se nervirat'

Ma teško mi se ne nervirati kad već (pre)dugi niz godina isti ljudi rade iste probleme i uvijek su im krivi 'oni drugi'. Neću dalje, jer ću stvarno puknuti i proliti žuč, samo želim naglasiti da ovo poticanje svađe između sjevera i juga nije niti konstruktivno niti ima ikakvog smisla. Plaće su jedan dio priče, troškovi još jedan, kako si i sam rekao jedno je premalo, drugo previsoko i ljudi se s tim nose kako znaju i umiju. Neki bi radili, a neki - kukali. Jbg, takav je život...

Hacker-ri kaže...
Veliki Brat kaže...
...

covjek je mislio na potrosnju dobivenog...

znaci, firma iz zg koja je iznajmljivac po dalmaciji ne trosi lovu u dalmaciji, vec po zagrebu i onda taj prirez dolazi zagrebu, a ne dalmaciji, gdje god to bilo...

na to sam mislio

OK, na to si ti mislio, ali nisam baš siguran na što je mislio on. Ako je u tome stvar, onda se i to lako riješi - ne treba prodavati djedovinu i sve 5. Nekretninama treba gospodariti, a ne ih rasprodavati, pa onda od te love kupovati automobile i bicikle. Nije kontinentalac sam od sebe došao do tih nekretnina za iznajmljivanje, dalmatinac je za njih pobrao dobru paru (a vjerojatno je mogao i bolju).

Gledam te!
16 godina
aca666 kaže...

dakle, ako sam dobro shvatio... u zg su plaće 2,5 puta veća ali su i cijene drugačije. E, sad ispada da je imat u Zap. Slavoniji plaću od 2500 isto kao u ZG imat 5-6000 :-S Bome, neb' ja u ZG onda... šokirao sam se kad sam vidio veknu kruha u ZG od 10kn, a kod nas se po 3kn nađe UKUSNIJI od toga :-S Kako vi to podnosite? :O

U Babinoj Gredi je kugla sladoleda 1 kn, a u Zagrebu je 6 kn.

15 godina
neaktivan
aca666 kaže...

Ne znam kako drugi, ali što se tiče hrane, cura ili ja svako malo dofuramo sve što nam treba (mesine, kulena, kobasica i rakije, pa čak i povrća Smijeh) iz rodne nam Slavonije, tako da ni to nije problem. Treba se znati malo organizirati (naravno, ako imaš mogućnosti). Tako da na hranu trošimo stvarno minimalno (skoro kao i bilo koji drugi prosječan Slavonac u Slavoniji).

A ostalo... Stvar je u tome da ti Zagreb pruža dosta mogućnosti da zaradiš dodatno "sa strane", POGOTOVO ako radiš u IT-u i krećeš se u tim krugovima. Tako da, ako uspiješ smanjiti rashode i povećati prihode s vremena na vrijeme (da si ostaviš nešto i po strani), može ti biti jako, jako dobro.

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.7.2010 11:24 (vlad0).
17 godina
vlad0 kaže...
aca666 kaže...

Ne znam kako drugi, ali što se tiče hrane, cura ili ja svako malo dofuramo sve što nam treba (mesine, kulena, kobasica i rakije, pa čak i povrća Smijeh) iz rodne nam Slavonije, tako da ni to nije problem. Treba se znati malo organizirati (naravno, ako imaš mogućnosti). Tako da na hranu trošimo stvarno minimalno (skoro kao i bilo koji drugi prosječan Slavonac u Slavoniji).

A ostalo... Stvar je u tome da ti Zagreb pruža dosta mogućnosti da zaradiš dodatno "sa strane", POGOTOVO ako radiš u IT-u i krećeš se u tim krugovima. Tako da, ako uspiješ smanjiti rashode i povećati prihode s vremena na vrijeme (da si ostaviš nešto i po strani), može ti biti jako, jako dobro.

Da, to je ok ako imas vrt gdje to mozes sadit. A gdje ce ljudi koji zive u stanovima saditi krumpir i slicno?

I'm going woo woo
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice