Evo gledam na Glassdooru, par oglasa proletjeh letimice za Njemačku, DB engineer, tech stack pa i čak nije nešto zahtjevan, plaće 75k ojera.
Ne vidim razloga zašto onda Friday ne bi mogao imati šesteroznamenkastu platnu cifru. Na kraju krajeva, nije bitan samo tech stack, ima i druge kvalitete koji odgovaraju njegovoj firmi i kolegama. :shrug:
I naravno, ako mu je više odgovaralo u Irskoj tada, zašto bi prihvatio 30k kuna plaću Hrvatskoj? Pa nije sve ni samo u novcima jebate.
Ne pravdam ga, ali dajte malo mozga uključite i sagledajte veću sliku.
Nitko ne tvrdi da Friday ne može imati i €200k, može i 2 milijuna eura.
Čitaj s razumijevanjem i probaj ne uvaliti digresiju s animozitetom, braniteljima i patriotizmom. Ako si vani gdje ti je život skuplji, sjebana klima, hrana, nemaš frendove... kako ti doma ne može biti atraktivna plaća od 30000kn u trenutku kada vani zarađuješ otprilike isto toliko, ali uz bitno veće životne troškove? Istina, nije sve u novcima, ali kad sve zbrojiš i oduzmeš (ne samo iznos plaće), jednostavno nema smisla biti vani ako se doma nudi ista plaća uz manje troškove i općenito veću kvalitetu života.
I ja sam vani, imam love s kojom ne znam kuda bi. Nemaš život vani, sjebana klima, hrana tak-tak... da se naći dobre hrane, ali je €50/kg. Da meni netko ponudi 30k kuna neto danas mislim da su jako velike šanse da bi me dobio nazad u RH unatoč crkvi, HDZ-u, korupciji, Zg-u prepunom smeća itd...
Vezano uz oglas, prijavi se i traži €80k+, pa javi kako je prošlo. Boriš se za radno mjesto s gomilom ekipe iz istočne Europe, a da ne spominjem bliski istok, Indiju itd... Radio sam sa Španjolcem koji je jebena ninja. Lik je pristao na pripravničku plaću. Nakon što je dao otkaz sam to doznao i pitao ga koji mu kurac bi da je radio za kikiriki. Lik je samo slegnuo ramenima. Ima genijalaca koji će radit €65k bruto godišnje.
Friday je odvukao familiju van. Odlazak van je pakao. Nakon perioda prilagodbe, ne postoji lik koji će posjesti familiju i reći "idemo nazad", jer će ti familija glavu skinut s ramena.