Uvod u programiranje

poruka: 67
|
čitano: 19.637
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RE: Uvod u programiranje

Ne tvrdim da su za početnika klase jer to nisam rekao ,ali da se proceduralno "razmišljanje" može pstići i s C++ - om ,a naravno da opaske
cout>>....to ćemo kasnije jer se radi o klasi tokova pa se početnici zbune ,jesu na mjestu ,ali ovisi o onome koji podučava i na način koji to radi,ako je neka područja (ako ne i sva )...jednostavnije objasniti odmah u C++- u  a ne u C-u ---zašto ne ? Zašto tako ne podučavati jer možda zato što je zapisano da se mora objasniti odmah klasa tokova kad se spominje cout (mislim da nije).....ako je samo do toga da se printf lakše objasni nego cout ,radije ću odmah podučavati c++ nego c .Inače oba su jako dobra podloga za sve i tu nema dileme ,ali   moje mišljenje da po ničemu nije bolje baš prvo podučavati C , a ne C++ ....

Private
15 godina
neaktivan
Uvod u programiranje

početnik sam. skinuo sam neki uvod u programiranje u C . nakon par stranica piše o algoritmu, algoritamske strukture, linearna struktura, razgranata struktura, iterativna struktura, nakon toga mi da zadatak:  napiši algoritam za izračunavanje opsega i površine kruga. ulazni podatak je polumjer.  molim pomoć

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Uvod u programiranje

Već sam objasnio da to nije ono što predstavlja C++, već to su klase i objekti. Ako se to ne uči onda se ne uči C++, već se zapravo uči ono što je C++ nasljedio od C-a. Jasno, u C++u postoje ona mala poboljšanja koja spominjem, ali to ne znači da se uči C++ jer C++ su klase i rad s njima, a ne tek upotreba tokova pomoću operatora << i >>.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Uvod u programiranje

Ima li kakva dobra knjiga za c da je sve od početka dobro objašnjeno, nebi bilo loše da bude na hrvatskom, al i engleski je ok

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u potpis
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Uvod u programiranje

Ima nas još koji bi trebali literaturu za programiranje - onu za početnike.

Nije sretan onaj tko puno ima, sretan je onaj tko uživa u onome što ima.

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
xxxxx kaže...

Ima li kakva dobra knjiga za c da je sve od početka dobro objašnjeno, nebi bilo loše da bude na hrvatskom, al i engleski je ok

http://www.skolska.com.hr/hrv/page.asp?item=021154&act=add2basket

16 godina
Tracer kaže...
xxxxx kaže...

http://www.skolska.com.hr/hrv/page.asp?item=021154&act=add2basket

Znam za ovu tvoju knjigu, ali koliko vidim to je c++, a ja bi htjeo čisti c, čujem da je bolje započet s njim pa se poslje nekad mislim prebacit na c++.

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u potpis
17 godina
protjeran
Uvod u programiranje

Mislim da ti moja knjiga neće biti loša ni što se tiče učenja C-a jer su početni principi isti :) ali možeš probati i sa ovom knjigom

http://www.kupiprodaj.net/HR/oglas203932/Rajko-Vulin-Od-sada-programiramo-u-C-u.htm

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Uvod u programiranje

Evo malo sam pročitao da u tvojoj ima nešto i c-a pa bi mogao odmah nju uzet i za c i c++, samo je trebam nać kupit (nemam kreditne pa ne mogu preko neta).

BTW. Da li je drugo izdanje nastavak prvoga ili u njemu ima sve iz prvog i još nešto više sadržaja?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Uvod u programiranje

Drugo izdanje = Prvo izdanje + 10 novih poglavlja, s time da su neka poglavlja iz prvog izdanja još nadopunjena. Ali još uvijek ne znam reći točan datum izdavanja.

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

imaš knjigu  C jezik od Vesne Tomić i Tatjane Stranjak mislim

dobra je knjiga i za početnike je

15 godina
neaktivan
Uvod u programiranje

@bero

Ne znam zaboravio sam kako ide ali ja mislim da ide ovako otprilike

početak

upisi r

o=2*r*pi

P=r*r*pi

ispisi o

ispisi P

kraj

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Uvod u programiranje

Ako te zanima besplatna knjiga ima nekoliko knjiga i tutorijala o c, c++ jeziku na:

www.eknjige.org

Kakve su još ne znam (imam ih več neko vrijeme, nikako da krenem).

Nije sretan onaj tko puno ima, sretan je onaj tko uživa u onome što ima.

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
ds82 kaže...

Ima nas još koji bi trebali literaturu za programiranje - onu za početnike.

@Tracer - Koja samopromidžba, strava :D

A ja preporučam (kao i već nekoliko puta):

http://degiorgi.math.hr/prog1/materijali/p1-vjezbe.pdf

http://degiorgi.math.hr/prog2/materijali/p2-vjezbe.pdf

:D

16 godina
Uvod u programiranje

Gdje se može naći taj borlandov kompajler, gledam po netu, a nigdje ga, našao sam samo neki prastari 5.5 koji ne radi na win7

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Da nisi nešto krivo napravio, meni 5.02 radi na 7-ci

16 godina
Uvod u programiranje

Da iskreno reknem ne znam ni kako se pokreće, nije napravio shortcut, nema ga u strat meniju i pokreno sam svaki .exe iz njegovog foldera u koji je instaliran i po tom zaključio.

Vidjeo sam da tracer u svojoj knjizi opisuje rad ne nekom Borland c++ 2006 express (na nekom forumu) pa me zanima gdje mogu taj skinut (ako je već najbolji free kompajler po njegovim riječima).

Ako možeš daj mi link od tog svog 5.02 pa da probam s njim ili još bolje ako znaš gdje se može skinut ovaj c++ 2006 express.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
xxxxx kaže...

Da iskreno reknem ne znam ni kako se pokreće, nije napravio shortcut, nema ga u strat meniju i pokreno sam svaki .exe iz njegovog foldera u koji je instaliran i po tom zaključio.

Vidjeo sam da tracer u svojoj knjizi opisuje rad ne nekom Borland c++ 2006 express (na nekom forumu) pa me zanima gdje mogu taj skinut (ako je već najbolji free kompajler po njegovim riječima).

Ako možeš daj mi link od tog svog 5.02 pa da probam s njim ili još bolje ako znaš gdje se može skinut ovaj c++ 2006 express.

eh, sorry, taj sam link zaboravio

a ovdje možeš skinuti 5.5 verziju, traži ti se free member ship

https://downloads.embarcadero.com/item/24778

a sačekaj tracera, on će ti znati bolje

a ja ti mogu na mail poslati verziju 5.02, sve što trebaš napraviti kod instalacije je kliknuti na setup.exe

a možda ti je ipak instalirao mapu u start folderu, dakle ako jest, u toj mapi klikni na Borland C++, inače u 7 nakon instalacije ne ostavlja shortcut na desktopu

a najprije ponovi proceduru instalacije,ako ga nemaš u start folderu, samo u njegovoj mapi klikni setup.exe, instalira se kao i svaki drugi program. na desktopu ti neće ostaviti shortcut nakon što ga instaliraš, pokreni ga iz start mape, u njegovoj mapi klikni na Borland C++

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.12.2009 21:44 (Floki).
16 godina
neaktivan

heheh...tracer opet gura Borland..Nevinašce....mala šala off topic , bolji je MSNamigiva........
free verzije prastare a nove skupe.....ne zamjeri tracer samo uputi čovjeka bolje nego ja za Borland express...

Private
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.12.2009 21:13 (Private).
17 godina
protjeran
Uvod u programiranje

Što se tiče Borlanda besplatno se može skinuti verzija 2006

http://www.dl4all.com/developer_tools/19437-turbo-c-2006-explorer-edition.html

Treba skinuti Turbo C++ IDE te i one prerequire rar datoteke (password za rarove se nalazi na stranici). Instalirati prerequire a zatim Turbo C++.

U njemu je moguće sve raditi kao i u pro verziji (console, windows forme, baze podataka, mreže...), samo što ne dopušta importiranje novih komponenti (a to je ionako za naprednije). Nakon što se skine besplatno se registrira i to je to...

Jasno, puno više preporučujem verziju 2010 koja je potpuno unicode, ima podršku za izradu control panel aplikacija, novije verzije Indy komponenti koje podržavaju IPv6, besplatne TMS Smooth komponente, Datasnap, UML modeliranje, bolju podršku za rad s bazama i novije db drivere, class explorer itd itd itd.. Nažalost, ova verzija nije baš besplatna. Ali, neki dan sam ju kupio i nisam se razočarao Osmijeh.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.12.2009 22:37 (Tracer).
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina

Misliš na ovog sa slike?

17 godina
protjeran
Floki kaže...

Misliš na ovog sa slike?

To je samo compiler, BEZ razvojnog okruženja, a vama treba oboje.

EDIT:

Inače u Turbo C++ 2006 se radi klijent aplikacija Open Source projekta Open Install. Program i source code možete pogledati ovdje:

http://www.box.net/shared/st7ylphz87

Ovo je zapravo vrlo dobar primjer da vidite što se sve u tom alatu može napraviti i kako jednostavno.

Također, ovdje je jedan video koji sam napravio da pokažem kako je u Turbo C++u lagano raditi mrežne aplikacije. Npr. chat aplikacija je napravljeno svega u nekoliko minuta:

http://www.myotherdrive.com/file/532.094012.19042008.62975.0008fi/chat-xvid.avi

Tako da, to je daleko od nekog tako starog i lošeg alata, već zaista po meni najbolje što se i može naći za free.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.12.2009 23:01 (Tracer).
16 godina
neaktivan

Za početnike u c-u (i c++-u) preporučam Devcpp: http://sourceforge.net/projects/dev-cpp/files/Binaries/Dev-C%2B%2B%204.9.9.2/devcpp-4.9.9.2_setup.exe/download

jednostavan za korištenje i može sve što početniku treba. I da, to je stari compiler, koji se već dugo ne razvija, ali za početnike je sasvim u redu :D

15 godina
neaktivan
Uvod u programiranje

@Tracer

dali je po tebi bolji MS Visual Studio ili taj Turbo C++ kao IDE

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Private kaže...
Tracer kaže...
bero12358 kaže...

koji je bolji za početnike C ili C++

U pravilu počinje se s C-om i proceduralnim programiranjem, dok C++ je nadogradnja toga tj. klase te uvođenje objektnog pristupa. Na svim današnjim fakultetima koriste taj pristup učenju, dok srednje škole idu direktno na C++ jer nemaju vremena da u dovoljnoj mjeri obrade C.

C jest dobar ,ali i C++-om se može proceduralno programirati i stoga zašto ne početi i s C++-om.Budućnost je u objektima i objektnom pristupu(većinom) ,zato i srednje škole nemaju vremena za C.I u pravu su.Sve što rade na C-u ,mogu odmah objasniti i u C++-u.Nisam protiv C-a na faksu ili u srednjoj,ali vrijeme je za napredak.
Sad će mi se javiti forumaši koji su zaljubljeni u C čisti,ok , super ,ali meni se jednostavno ne sviđa pomisao da će još ohoho godina na našim faksevima (tipa FER) baviti većinom C-om u počecima kad mogu odmah na C++ ili čitavu "porodicu" C jezika ,a recimo C spominjat kao preteču svih njih iz poštovanja. Žalosno je što je u većini srednjih škola sve to izborni predmet ,a i kad se uči ,sintaksa se često mješa između c i c++-a jer samim profesorima jednostavno nije stalo.To je sve skupa žalosno.Recimo i to ,da imao sam doticaja s diplomiranim FER-ovcima koji su morali nadograditi svoje znanje čitavog objektnog programiranja plaćajući certifikate a to su morali i trebaju na faksu naučiti ,znači nove tehnologije. Možda se stanje popravilo u nekim segmentima,ali dok se ne uvede više objektni pristup a manje proceduralni , koji dakako ne smije biti zanemaren, nema niti napretka u modernom programiranju ,osim entuzijasta na faksu kao i nakon toga.

Daj nemoj me nasmijavati, za poceti uciti programiranje je isto jel radis u c-u ili c++.

Kasnije je c++ zgodan, a ako se planiras baviti programiranjem nekih aplikacija di te zaboli za brzinu C# je super jezik za programirati.

http://en.wikipedia.org/wiki/Compatibility_of_C_and_C%2B%2B

@ FER- sad je malo bolje nego prije, al svejedno  loše.

17 godina
protjeran
V413 kaže...

@Tracer

dali je po tebi bolji MS Visual Studio ili taj Turbo C++ kao IDE

Moj osobni izbor je Turbo C++.

Zoidberg kaže...

Daj nemoj me nasmijavati, za poceti uciti programiranje je isto jel radis u c-u ili c++.

Kasnije je c++ zgodan, a ako se planiras baviti programiranjem nekih aplikacija di te zaboli za brzinu C# je super jezik za programirati.

http://en.wikipedia.org/wiki/Compatibility_of_C_and_C%2B%2B

@ FER- sad je malo bolje nego prije, al svejedno  loše.

edit: nemam više volje da se sa svakim pojedinačno o ovome raspravljam jer bi za par dana završio u Vrapču. S moje strane sve je već rečeno (i argumentirano) iznad i ne kanim se više ponavljati.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.12.2009 1:17 (Tracer).
15 godina
neaktivan
V413 kaže...

@bero

Ne znam zaboravio sam kako ide ali ja mislim da ide ovako otprilike

početak

upisi r

o=2*r*pi

P=r*r*pi

ispisi o

ispisi P

kraj

kaj je to rješenje zadatka? a kako bi ja to naučio kad ništa ne piše o tome neki primjer i nešto drugo. skinuo sam još neke uvode u c bolji su od ovog prvog one strukture razgeanata, linarna, iterativna bolje su slikovito prikazane pa sam to malo skužio. hvala.

16 godina
neaktivan
bero12358 kaže...

kaj je to rješenje zadatka? a kako bi ja to naučio kad ništa ne piše o tome neki primjer i nešto drugo. skinuo sam još neke uvode u c bolji su od ovog prvog one strukture razgeanata, linarna, iterativna bolje su slikovito prikazane pa sam to malo skužio. hvala.

To je rješenje u tzv pseudokodu, tj kodu pisanim riječima. Nema veze sa c-ovskim kodom. Ono što je napisano riječim trebaš napisati u c-u.

upiši r -> scanf

O,P - izračunaj po formuli

ispiši - > printf

I to je onda gotovo :D

15 godina
neaktivan
Uvod u programiranje

c programski jezik može samo raditi u UNIX sustavu ili može u nekim drugim npr. XP, VISTA, WIN 7

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Uvod u programiranje

Pomoću C-a su i napravljeni operacijski sustavi poput UNIX, Linux, Windows itd... tako da ga svakako svugdje možeš i koristiti jer je multiplatformski.

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.12.2009 19:48 (Tracer).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice