- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ako si početnik onda uči C#. C++ je teži i stariji, a C# je njegov nasljednik.
Pa sad, to je sve stvar mišljenja i primjene. Meni čak osobno i jest bolji i dan-danas sve radim u C++u. Sve ovisi što ćeš programirati.
Nećeš pogriješiti ako kreneš s C++om. Jedino ako više preferiraš web aplikacije onda je bolje C#. Uostalom, kad naučiš C++ prelazak na C# je gotovo pa formalnost.
Radimo u školi u C++. Prof. nam je dao zadatke koji bi se mogli pojaviti, ali to je C kod. Znam samo da je printf=cout, a scanf=cin, ali to nije dovoljno.
Evo primjer jednog zadatka, pa ako može netko pomoći.
Zadatak 1.
Napišite program koji omogućuje učitavanje dva kompleksna broja, pa računa i ispisuje njihov zbroj, razliku, produkt i kvocijent.
#include <stdio.h>
#include <math.h>
struct kompleksni
{
float re;
float im;
}z1,z2,zbroj,razlika,produkt,kvocijent;
void main(void)
{
printf("\nUpisite prvi kompleksan broj ");
scanf("%f,%f",&z1.re,&z1.im);
printf("\nUpisite drugi kompleksan broj ");
scanf("%f,%f",&z2.re,&z2.im);
zbroj.re=z1.re+z2.re;
zbroj.im=z1.im+z2.im;
razlika.re=z1.re-z2.re;
razlika.im=z1.im-z2.im;
produkt.re=z1.re*z2.re-z1.im*z2.im;
produkt.im=z1.re*z2.im+z1.im*z2.re;
kvocijent.re=(z1.re*z2.re+z1.im*z2.im)/(pow(z2.re,2)+pow(z2.im,2));
kvocijent.im=(z1.im*z2.re-z1.re*z2.im)/(pow(z2.re,2)+pow(z2.im,2));
printf("\nZbroj je %.2f + %.2fi",zbroj.re,zbroj.im);
printf("\nRazlika je %.2f + %.2fi",razlika.re,razlika.im);
printf("\nProdukt je %.2f + %.2fi",produkt.re,produkt.im);
printf("\nKvocijent je %.2f + %.2fi",kvocijent.re,kvocijent.im);
}
Kada ga ubacim u dev C++, javlja mi grešku, main must return int
Što bi ti u stvari htio?
Ovaj kod pretvoriti u C++?
Ako ga želiš samo izvršiti u dev C++, za funkciju main stavi:
int main()
{
// gornji kod
return 0;
}
Da, baš to, sada radi.
Hvala.
edit: ipak imam problem, kada upišem brojeve izađe mi iz programa, pretpostavljam da moram ubacit system ("Pause") i jesam, ali mislim da nisam na dobro mjesto jer onda ne mogu kompajlat
Da, baš to, sada radi.
Hvala.
edit: ipak imam problem, kada upišem brojeve izađe mi iz programa, pretpostavljam da moram ubacit system ("Pause") i jesam, ali mislim da nisam na dobro mjesto jer onda ne mogu kompajlat
system("Pause") ubaciš pretposljednjeg, prije return 0;
Da, baš to, sada radi.
Hvala.
ne treba ti system("pause"), jednostavno stavi getchar() na kraju prije return 0.
Hvatate se programiranja, a osnovne poruke o greškama vam nisu jasne? Kako mislite s tim dalje?
Hvatate se programiranja, a osnovne poruke o greškama vam nisu jasne? Kako mislite s tim dalje?
Ovo je više obveza nego vlastita želja, ali evo nešto sam i naučio.
je, ali moraš naučiti te stvari ako misliš položti ispit ili što već
main() je funkcija koja vraća int vrijednost - to ti je reklo u poruci
Engleski jezik je imperativ ako se bilo čega hvataš, a kamoli IT-a. To neka ti bude prioritet - tečan engleski, pogotovo tehnički.
evo malo sam citao ovaj forum pa mislim da mi mozete pomoci, zanima me je li se u c++ može napraviti neka igrica, al ne mislim pritom tekstualna igra nego neka igra sa grafikom il tako nešto, ako ne onda u kojem programu bi to mogao napraviti, dosad sam radio c++ i u skoli QBasic??? Unaprijed hvala!
Pa naravno da se može. Neke od najboljih igara i game engina su napravljeni u C++u. Bjarne Stroustrup (izumitelj c++a ) je naveo sljedeće igre za koje zna da su napravljene u C++u;
Doom III engine. Kings Quest, Antara, Hoyle Card games suite, SWAT, StarCraft, StarCraft: Brood War, Diablo I, Diablo II: Lord of Destruction, Warcraft III, World of Warcraft, Starfleet Command, Invictus, PBS's Heritage: Civilization and the Jews, Master of Orion III, CS-XII. Microsoft: SVE IGRE. EA: video game engin itd itd..
je li moze netko stavit link gdje mogu naci neki kod za neku jednostavnu grafiku
je li moze netko stavit link gdje mogu naci neki kod za neku jednostavnu grafiku
thanks