Živim u BIH, od nedavno sam počeo učiti Python - iz hobija. (kad god ugrabim vrijeme) Programiranje me oduvjek privlačilo, prije 6-7 godina sam naučio osnove php-a, kako bih sebi mogao praviti namjenske module za Open Reality skriptu - to je sve bilo na nekom jednostavnom nivou. Od tada nisam imao kontakta sa programiranjem, do prije mjesec/dva, kada sam odlučio započeti sa Python-om.
Ja nemam namjeru da učim kako bih zaradio od programiranja - živim od 3D modelovanje/rendera i zaradjujem za naše uslove bas solidnu lovu - Python vjezbam isključivo jer ga volim. Najveći problem mi predstavlja slobodno vrijeme za Python, zato sam sve ostalo stavio u stranu. Kupio sam GTA V, instalirao ga još u decembru i još uvijek ga nisam ni pokrenuo. Sad mi je žao što ga nisam kupio kao STEAM gift Code :)
Želim sebi praviti jednostavne programe, poput skripti koje bi povlačile podatke sa interneta i redovno me obavjestavale o promjenama - znam da takve stvari već postoje, ali ja želim svoje programe, prilagođene tacno onome što meni treba, pokušao sam napraviti nešto slično unutar google sheets, ali je on previše ograničen za neko ozbiljno baratanje podacima, takodje želim raditi sa Raspberry Pi koji planiram uskoro naruciti, kao i iskoristiti Python u 3ds max-u.
Python sam odabrao nakon istraživanja po netu, kao program koji je jednostavan za učenje, i koji je pokriven dokumentacijom na netu - za sve živo već postoji primjer! Pisanje u Python u je takodje jednostavno - u poređenju sa drugim jezicima.
Eto, javim vam se ponekad sa nekim pitanjem ili idejom :) - drago mi je da postoji ovakvo "domaće" mjesto.