Programiranje operativnog sustava

poruka: 18
|
čitano: 6.886
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Pozdrav,

zanima me, kako isprogramirati jedan OS? Nemojte samo govoriti, nemoguće je, itd. nego principe i neke osnove. (ne mislim sad da mi isprogramirate OS tu na forumu :) Čisto me zanima, nije da bih sad išao raditi (a i ne vjerujem da to može samo jedan čovjek niti da imam dovoljno znanja). Od programiranja se inače kužim u PHP dosta tako da možete pričati malo stručnijim (programerskijim :) jezikom.

Inače imam 16 godina, ako nekoga zanima, a ovo me zanima jer sam znatiželjan i zapravo želim znati kako sa programskim kodom preuzeti kontrolu hardvera (npr. u PHP-u nema potrebe za pristupom hardveru kad je to sve samo web, tako da mi je znanje o suradnji s hardverom ništa, false, null :) , jer operativni sustav upravlja svim hardverom te izvršava kod koji su pisali drugi (aplikacije).

Znači, koji programski jezici? Principi? (npr. kako se primaju informacije iz miša, tipkovnice, itd.) Grafika?, itd...

Znam da je vrlo vjerojatno sve to jako kompleksno i znanstveno, ali eto, ako netko zna nešto o tome, pa da napiše ili da me uputi na neke linkove...

Hvala :)

Potpis ;)
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Evo malo sam tražio po netu pa probaj tu naći više

http://wiki.osdev.org/Main_Page

Sad nešto više ne znam, javit će se već netko tko zna više.

...Borba za mir je kao jebanje za nevinost...
Moj PC  
2 0 hvala 1
17 godina
moderator
RE: Programiranje operativnog sustava
Danijel kaže...
zanima me, kako isprogramirati jedan OS?

http://lmgtfy.com/?q=creating+OR+programing+OR+making+OR+building+operating+system

Danijel kaže...
Od programiranja se inače kužim u PHP dosta tako da možete pričati malo stručnijim (programerskijim :) jezikom.

Imalo bi smisla da se dosta kuzis u C/C++, ovako... A-a. Namigiva PHP nije dobra podloga za to.

Danijel kaže...

i zapravo želim znati kako sa programskim kodom preuzeti kontrolu hardvera (npr. u PHP-u nema potrebe za pristupom hardveru kad je to sve samo web, tako da mi je znanje o suradnji s hardverom ništa, false, null :) , jer operativni sustav upravlja svim hardverom te izvršava kod koji su pisali drugi (aplikacije).

Mozda bi bilo dobro da prvo pocnes programirati obicne, Windows ili Linux aplikacije u C/C++-u, pa se igraj s hardverom prvo preko njih. Pa onda malo u njih pocni ubacivati assembler. Ne trebas ici raditi svoj operacijski sustav da bi se bavio hardverom na nizoj razini. A ujedno, bavljenje hardverom ima uglavnom samo nekog akademskog smisla. S razlogom u operacijskim sustavima postoje API i driveri za pojedini hardver, tako da programer naredi driveru sto da napravi, a driver onda daje odgovarajuce instrukcije hardveru. Na naj nacin programer, odnosno program, nije ogranicen samo na taj specificni komad hardvera. Zasto bi recimo netko danas isao raditi program ili igru koja moze raditi samo na Radeonu ili recimo na Creativeovoj zvucnoj kartici?

Poruka je uređivana zadnji put sri 24.2.2010 2:19 (mbaksa).
17 godina
protjeran

0 0 hvala 0
17 godina

Ahhhh... mladi i nadobudni :)

I'm going woo woo

1 0 hvala 0
16 godina

Najlakše bi na početku bilo da uzmeš neki linux, UNIX il štaveć i pomalo ga prepravljaš i vidiš kako to ide.

Napravit cjeli os od početka (i to sam) nije pussy smoke :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

samo se sjeti u cemu su windowsi pisani.toje bio C++,po menni najbolji programski jezik,i ako ga svladas,moze postici velike rezultateNamigiva©++

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
mario5 kaže...

samo se sjeti u cemu su windowsi pisani.toje bio C++

Ako se ne varam, najveci dio je napisan u C++-u, no ima tu i nesto assemblera.

mario5 kaže...

po menni najbolji programski jezik,i ako ga svladas,moze postici velike rezultateNamigiva©++

Ne mozes to tako reci. Najbolji programski jezik moze biti samo za neku namjenu. A i pitanje je koliko ti tu razlikujes programski jezik i razvojno okruzenje. Na primjer, iako je C++ kao jezik mocan i svenamjenski, Microsoft Visual C++ s MFC klasama je uzasno razvojno okruzenje, pogotovo za ne-sistemske aplikacije - Delphi (pa i C++Builder) i VCL su tu daleko bolji.

Takodjer, ako gledas sam programski jezik, za razvoj ne-sistemskim aplikacija, odnosno aplikacija u kojima neces raditi neke posebne "low-level" stvari, bolji su jezici koji nemaju pokazivace, nego reference kao Delphi ili Java ili mozda C# (nisam dovoljno upoznat s njim) - programiranje u takvim programskim jezicima je jednostavnije i postoji daleko manja mogucnost pogreske. Dakle, najbolji jezik ovisi o tome sto zelis isprogramirati. Za operacijski sustav to jesu C/C++, uz koristenje assemblera.

17 godina

Da, Windows, Linux etc su pisani kombinacijom C++ i ASM... 

C++ se i danas koristi za stvari koje zahtjevaju veliku brzinu izvodjenja, pa cak se i asembler jos uvijek koristi u tu svrhu...

Medjutim, razvoj aplikacija u npr .Net okruzenju, Delphiju i slicno je dosta jednostavniji/brzi...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Nisu OSovi pisani u kombinaciji C++ ASM nego u C ASM kombinaciji, zato jer C++ ima neke svoje nepoželjne iznutrice, kao npr. skriveni konstruktori i virtualne funkcije i malo kompliciraniju strukturu generiranja mašinskog koda, što ga čini jako zafrkanim kod programiranja kernela, boot loadera, program loadera i sličnih. A kada se programiraju takve stvari programer mora biti jako svjesan što mu generira jezik više razine.

Programko http://programko.bloger.hr

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Zna neko kako da editam ubuntu,ima kakav tutorial?
16 godina
crowap kaže...
Zna neko kako da editam ubuntu,ima kakav tutorial?

Pogledaj malo ovo i potraži po googleu...

17 godina
neaktivan

Hvala vam na odgovorima, linkovima, saznao sam i jednu zanimljivu činjenicu - u čemu su Windowsi programirani (što prije nisam znao) :)

I imam još jedno pitanje, može li se OS programirati u managed jeziku (tipa C#) - znam da su postojali neki pokušaji, čak mislim da i MS Labs ima neki svoj, ali je li preporučljivo? Što se dobiva s time, a što se dobiva kombinacijama nižih jezika od C# kao što je C++ ili taj assembler?

Potpis ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Danijel kaže...

I imam još jedno pitanje, može li se OS programirati u managed jeziku (tipa C#) - znam da su postojali neki pokušaji, čak mislim da i MS Labs ima neki svoj, ali je li preporučljivo? Što se dobiva s time, a što se dobiva kombinacijama nižih jezika od C# kao što je C++ ili taj assembler?

Poanta OS-a je da bude spona izmedju aplikacija i hardvera. A OS napisan u nekakvom managed jeziku to ne bi bio, vec bi bio sloj "iznad" unmanaged runtimea. U tom smislu bi se runtime mogao smatrati OS-om, a tvoj OS napisan u managed jeziku ljuskom (shellom).

15 godina
neaktivan

upiši fer ili foi i tamo ćeš slušati arhitekture računalnih sustava, operacijske sustave, nekoliko programiranja... i kada to sve odslušaš bit će ti sve jasnije

moje osobno mišljenje da netko jakooo teško može naučiti tako nešto sam. Zato i postoje fakulteti i ljudi sa diplomom.

One priče da je netko sam naučio programirati, tesko... Nije neizvedivo, ali neke stvari neće te nikakav tutorial moći naučiti.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Ahhhh... mladi i nadobudni :)

Upravo nevjerojatno koliko ima takvih...Nevinašce

Private
17 godina
neaktivan

Našao sam i jednu knjigu, zove se Developing Your Own 32-Bit Operating System (MMURTL) od Richarda E. Burgessa.

U svakom slučaju, na tih šestotinjak stranica, opisuje se proces izrade multitasking 32-bitnog OS-a, sa primjerima i kodovima.

Tu sam potvrdio svoje mišljenje da je to jako kompliciran proces, a preporučam da ako se itko drugi zanima za ovo područje pogleda tu knjigu - čisto da vidi koliko tu posla ima.

Ja naravno, nisam niti želio pisati svoj OS, ali želim znati kako otprilike sve to funkcionira, tako da eto, nek pogleda koga zanima.

Potpis ;)
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Danijel kaže...

Našao sam i jednu knjigu, zove se Developing Your Own 32-Bit Operating System (MMURTL) od Richarda E. Burgessa.

U svakom slučaju, na tih šestotinjak stranica, opisuje se proces izrade multitasking 32-bitnog OS-a, sa primjerima i kodovima.

Tu sam potvrdio svoje mišljenje da je to jako kompliciran proces, a preporučam da ako se itko drugi zanima za ovo područje pogleda tu knjigu - čisto da vidi koliko tu posla ima.

Ja naravno, nisam niti želio pisati svoj OS, ali želim znati kako otprilike sve to funkcionira, tako da eto, nek pogleda koga zanima.

Baš sam prije dva tjedna naletjeo na tu knjigu u Algoritmu, onaj u Zagrebu na Maksimirskoj cesti. Cijena prava sitnica CCA 550Kn.

Programko http://programko.bloger.hr
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice