Ovo je moguće jer su r i s relativno mali, za veće vrijednosti mi trenutno ne pada napamet optimalniji algoritam.
Btw što je bio treći zadatak?
Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori
- poruka: 7.285
- |
- čitano: 1.712.772
- |
- moderatori:
Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pozdrav
Jel mi može netko samo odgovoriti zbog čega se koristi naredba cin.getline i zašto ju je potrebno koristiti u kombinaciji sa naredbom sizeof kad npr u polje želim upisati ime i prezime?
Zašto nebi bilo moguće bez toga koristiti samo naredbu cin i lokacija na koju da se upiše vrijednost?
Nadam se da će bar netko razumit pitanje :)
Pozdrav
Jel mi može netko samo odgovoriti zbog čega se koristi naredba cin.getline i zašto ju je potrebno koristiti u kombinaciji sa naredbom sizeof kad npr u polje želim upisati ime i prezime?
Zašto nebi bilo moguće bez toga koristiti samo naredbu cin i lokacija na koju da se upiše vrijednost?
Nadam se da će bar netko razumit pitanje :)
Zato što ti getline čita cijelu liniju (dakle sve što si upisao i onda pritisnuo enter), dok ti cin čita samo jednu riječ (staje kod prvog nađenog razmaka).
sizeof operator ti daje veličinu (u bajtima) neke varijable. Kada ga primijeniš na polje dobiješ veličinu tog polja. Budući da je jedan char = jedan bajt, to znači da time dobiješ broj znakova koji stanu u to polje, a to je baš ono što metodi getline treba.
Pozdrav,
jedno brzinsko i jednostavno pitanje... Kćer (gimnazija) trenutno ući nešto u DevC++. Do sada sam joj bila velika potpora s obzirom da je priličan laik za informatiku. Međutim, sada je i mene snašlo. što je DevC++ i kako da to skinem na svoj laptop kako bi mogle zajedno to proći...Pretpostavljam da neće puno ućiti iz tog djela gradiva s obzirom da je gimnazija :-)
Hvala na odgovoru...
DevCpp je razvojno okružje za C i C++ programske jezike, može ga se preuzeti sa:
Stručno rečeno to je IDE, a laički rečeno aplikacija koja omogućuje programerima da razvijaju druge aplikacije.
Pošto je to aplikacija, skineš je i instaliraš kao i svaku drugu aplikaciju, i tu onda počinje priča. Tvoje je da u editoru koda pišeš kod u programskom jeziku koji razumiješ ti, a Dev C++ će taj kod prevesti na jezik koji razumije računalo.
Kako napisati prvu aplikaciju u Dev C++ vidi na youtube kad u tražilicu uneseš Dev C++ hello world, dobiješ dosta toga.
Zamolio bi nekog ko ima znanja i volje da mi se javi u inbox.
Imam nekoliko zadataka u C++ koji mi nejdu a sutra test.
Hvala :)
Zanima može li se napisat neki kod tako da kad ja stisnem F5 on mi otvori jedan prozor i ja upišem nešto u njega, onda se zatvori prozor, a zatim mi se otvari drugi prazni prozor u kojem će se ispisat ono što ja hoću?
Razlog zašto mi ovo treba je da radim jednu igricu u kojoj bi jedan igrač trebao upisat neki broj i zatim bi se taj prozor treba maknuti i otvoriti novi prazni u kojem će drugi igrač pogađati koji je to broj. A ne da mi sve u jednom prozoru bude, pa onda igrač 2 može vidit koji je broj upisao igrač 1... Jedino ako se nekako može sakrit taj broj koji će igrač 1 upisat?
Tek sam početnik tako da cijenim svaku pomoć :D
A da samo očistiš konzolu od teksta da se prijašnji upis ne vidi?
Imam jedan problem kojeg već duže vrijeme pokušavam riješiti, ali nikako neide. Imam kod za primjer dolje i trebam, najbolje bi bilo pomoću for petlji ako je moguće, ispisati ponavljanje svakog slova iz polja stringova. npr a=5, b=4,c=4 itd...
string rijec;
srand (time(0));
string lista[] = { "grad","more","rat","stijena","oblak","plaza","sunce"};
rijec = lista[rand() % 7 ];
cout << rijec << endl;
cout << endl;
Imam jedan problem kojeg već duže vrijeme pokušavam riješiti, ali nikako neide. Imam kod za primjer dolje i trebam, najbolje bi bilo pomoću for petlji ako je moguće, ispisati ponavljanje svakog slova iz polja stringova. npr a=5, b=4,c=4 itd...
string rijec;
srand (time(0));
string lista[] = { "grad","more","rat","stijena","oblak","plaza","sunce"};
rijec = lista[rand() % 7 ];
cout << rijec << endl;
cout << endl;
http://www.bug.hr/forum/post/programiranje/programiranje-c-pitanja-odgovori/4032014.aspx
što ti nije jasno?
A da samo očistiš konzolu od teksta da se prijašnji upis ne vidi?
Tek sam počeo sa osnovama c++, pa još ne znam sve cake. Probao sam sa void Clear(); ali mi ne reagira, isto se prikazuje kao i bez njega.
Tek sam počeo sa osnovama c++, pa još ne znam sve cake. Probao sam sa void Clear(); ali mi ne reagira, isto se prikazuje kao i bez njega.
Naravno da ne reagira jer takva f-ja ne postoji u C++-u. Moras sam napisati svoju void Clear(); funkciju i onda ju pozvati.
Pogledaj ovdje, vjerujem da mozes iskoristiti to i za svoj naum.
Zašto ne napraviš da program generira slučajni broj, a dva igrača pogađaju određeni broj puta, čija statistika bolja, taj pobjednik.
#include <iostream>using namespace std;int main ()
{ int a,b; int uvjet=1; while(uvjet==1) { cout<<"IGRAC 1: Upisite broj od 1 do 20: "; cin>>a; while(!(a<1)&&(a>20)) { cout<<"Neispravan unos. Pokusajte ponovno: "<<endl; cin>>a; } cout<<"IGRAC 2: Pogodite koji je broj upisao igrac 1: "; cin>>b; while(b<a) { cout<<"Broj je veci. Pokusajte ponovno: "; cin>>b; } while(b>a) { cout<<"Broj je manji. Pokusajte ponovno: "; cin>>b; } if(a==b) { cout<<"Pogodili ste! Cestitam!"<<endl; cout<<"Ako zelite ponovno igrati pritisnite 1."<<endl; cout<<"Ako zelite odustati pritisnite 0."<<endl; cin>>uvjet; } } return 0;}
Ja sam tek počeo raditi ovo programiranje i mi smo tek učili while petlju tako da neman apsolutno pojma o ovome.
I sad kako bi vi napravili taj kod jer ja tu vidim puno tih različitih naredbi a nijedna mi nije radila...
1. a<1 i a >20 - treba biti "ili" umjesto "i" (||)
2. kroz ove dvije while petlje "da li je manji" i "da li je veći" možeš samo jednom proći
1. a<1 i a >20 - treba biti "ili" umjesto "i" (||)
2. kroz ove dvije while petlje "da li je manji" i "da li je veći" možeš samo jednom proći
1. Da, istina. Manjak koncentracije...
2. Ne razumijem, možeš malo pojasnit?
PRVI IGRAČ - napišeš br 10
i sad drugi igrač piše: 1,2,3,4,5,6,8,9,10 i pogodi ....
a da je napisao 20, pa npr 5... program završava bez da pogodi išta ....
EDIT:
uglavnom mislim da bi bilo bolje da petlje idu skroz dok drugi igrač ne pogodi, pa da je rezultat možda u koliko pokušaja je pogođeno
PRVI IGRAČ - napišeš br 10
i sad drugi igrač piše: 1,2,3,4,5,6,8,9,10 i pogodi ....
a da je napisao 20, pa npr 5... program završava bez da pogodi išta ....
EDIT:
uglavnom mislim da bi bilo bolje da petlje idu skroz dok drugi igrač ne pogodi, pa da je rezultat možda u koliko pokušaja je pogođeno
Kako bi ti stavio ove petlje (imaj na umu da to moramo napravit sa while)?
Tako smo i trebali napravit, ali nisam znao kako, pa sam samo ovo napravio kao nekakav kostur.
ovako nesto(ako ste radili do while petlje, rađe s tim raditi kod ovog primjera):
#include <iostream>
using namespace std;
int main(){
int broj;
bool x=false;
while(x == false){
cout <<"IGRAC 1 - Upisi broj:";
cin >>broj;
if(broj < 1 || broj >20){
cout <<"broj nije izmedju 1 i 20"<<endl;
x=false;
}
else{
x=true;
}
}
bool a = false;
int b;
int pokusaj = 0;
while(a == false){
cout << "IGRAC 2 - pogodi koji je broj:";
cin >> b;
pokusaj ++;
if (b > broj){
cout << "broj je manji"<<endl;
}
else if(b < broj){
cout <<"broj je veci"<<endl;
}
else{
cout << "pogodak! Broj pokusaja: "<< pokusaj << endl;
a = true;
}
}
return 0;
}
evo ako moze mala pomoc bio bi zahvalan ...
http://oi61.tinypic.com/29yl1f9.jpg
Nije problem da ti riješim ali zašto ne napišeš šta ti ovdje nije jasno gdje zapinješ... Bio sam kao i ti tako stavi zadatak pa neko će rješiti mislio sam ali kada dođeš na faks i gdje su složeniji zadatci i gdje ti ekipa sa foruma nije voljna rješiti onda si u banani. Ne znam koja si škola ali po meni jedino korisnije od nekih predmeta u školovanju što ti dalje može pomoći u životu su ove stvari, zabavno je na neki naći tjera te da razmišljaš svojm glavom.
Evo ja bih to ovako nekako riješio sam na brzinu imam učiti za kolokvij, vjerojatno ima možda i bolje rješenje od ovoga :D
#include<iostream>
#include<cmath>
using namespace std;
int main()
{
float a,b, rez;
cin >> a >> b;
if (((a <0) && (b < 0)) || ((a > 0) && (b > 0)))
rez = a + b;
else
{
a = sqrt(pow (a,2));
b = sqrt(pow (b,2));
rez = sqrt(a*b);
}
cout << "Rezultat je : " << rez << endl;
return 0;
}
Hvala zbilja imam jos neka 2 zadatka :P ..elektrotehnicka skola aliii malo nas je zajeje jer smo tek sad u 4. poceli radit programiranje ... i onda ono :/
... i onda ono :/
..i onda ono, sjedneš i naučiš kao i svi ostali umjesto da žicaš rješenja.
a na osnovu cega da naucim kad mi neradimo nes takvog tipa ... iskreno u ovome me me je malo zezalo kako napravit sta se tice ovog istog predznaka .... to nisam znao ... a ostalo mi je oke ... jer smo bili u vbu radili kalkulator i tako to ... ali nikad nismo nista sa predznacima :/ zato sam pitao pomoc prije svega ... ovo ostalo je oke .... aa za ova 2 zadatka ... to bas neznam jer to gledam malo primjere sa fakulteta ...
ovako nesto(ako ste radili do while petlje, rađe s tim raditi kod ovog primjera):
....
Fala puno, spasio si me :D
Molim vas,može li mi netko riješiti/napisati ova dva koda u c++?
1.Napišite program u kojem inicijalizirate tablicu sa cijelim brojevima veličine N×N (N definirati kao literalnu konstantu),te ispisati onu dijagonalu čija je suma brojeva veća.
2.Kreirajte funkciju koja provjerava da li su elementi niza parni.Ako jesu vraća ih nepromijenjene,a ako nisu množi ih s 2 prije slanja u main.U glavnom dijelu programa kreirajte 2 niza o 6 cjelobrojnih elemenata.Neka u prvi niz korisnik unese vrijednost preko konzole.Rezultati funkcije se pohranjuju na ogovarajuće mjesto u drugom nizu.Na kraju ispišite oba niza
Hvala :)