Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 7.285
|
čitano: 1.715.844
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori
nik_02 kaže...

savjet:

Još danas se riješi devC++ -a i stavi Code::Blocks 10.05

devC++ je stvar prošlosti već godinama.

Učini tako , bit ćeš iznenađen , to je moderan free compiler

Codeblocks nije compiler, to je IDE koji najcesce koristi g++ odnosno MinGW, dakle koristi isti kompajler kao i Dev cpp.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
17 godina
neaktivan
nik_02 kaže...
U ovom slučaju nema indicija za potrebom  debuggera.
...

...

Učini tako , bit ćeš iznenađen , to je moderan free compiler

Topli savjet je sto prije nauciti koristiti debugger, pa makar i na ovakvim trivijalnim stvarima, koristit ce kasnije, nikako ne moze odmoci.

Moderan free IDE. Kompajler kojeg koristi je MinGW (na Windowsima, gcc je na *nixu).

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
13 godina
neaktivan

A dobro ljudi često mješaju razvojno okruženje i prevodilac, što ne bi smjeli.

Usput ne znam zašto svi toliko pljuju DevC++, jest da mu nadogradnja nije izašla od 2005-e, ali programera ne čini niti IDE niti compiler niti programski jezik nego njegov način razmišljanja.

15 godina
neaktivan
Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori
Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Imam problem kod ovog koda:

#include <iostream>

#include <fstream>

using namespace std;

int main()

{

ofstream out;

out.open("example.txt");

out <<"one line";

out.close();

system ("pause");

return 0;

}

nece mi stvoriti taj text file koji ja zelim

ide mi je dev-c++

pomoc molim!!!

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Dinko7 kaže...

Imam problem kod ovog koda:

nece mi stvoriti taj text file koji ja zelim

ide mi je dev-c++

pomoc molim!!!

Hoće, hoće. Samo ti nedostaje cstdlib header jer bez njega ne možeš koristiti funkciju "system". Sve ostalo radi kako treba. Datoteka "example.txt" je kreirana u folderu u kojem se nalazi izvršna datoteka (da ti nije radni direktorij pomaknut?).

Oscar-Mike-Golf Whiskey-Tango-Foxtrot
15 godina
neaktivan

Evo uspio sam rjesit problem(antivirus automatski otvara u sandboxu sve .exe fileove koji u svojem kodu sadrze system();).

BTW ne treba #include <cstdlib> za system("pause"); eventualno za system("cls");

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Dinko7 kaže...

BTW ne treba #include <cstdlib> za system("pause"); eventualno za system("cls");

Treba jer je funkcija system deklarirana u headeru cstdlib, odnosno stdlib.h. Koristio ti system("pause") ili system("cls") ne znači ništa po pitanju headera. Jedini razlog zašto si se provukao bez tog headera jest taj što ga je neki od ovih prethodnih headera već dodao. Probaj napraviti goli program, bez ijednog headera i samo poziv na system funkciju, pa ćeš vidjeti.

13 godina
neaktivan

Zavisi koji kompajler koristi, recimo VC to dopušta, ne vjeruješ?, hoćeš SS?

17 godina
neaktivan
royalhero kaže...

Onda ocito doda sam.

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
13 godina
neaktivan

Da, vjerovatno.

15 godina
neaktivan
royalhero kaže...

Da pogodim, stdafx.h?

13 godina
neaktivan

stdafx.h - ne!

Uključen "samo" iostream modul i iskorištena funkcija system.

15 godina
neaktivan
royalhero kaže...

Uključen "samo" iostream modul i iskorištena funkcija system.

Pa zar nisam gore rekao da iostream očito negdje dodaje cstdlib header? Nije funkcija system deklarirana po duhu svetome, nego u headeru stdlib.h (čiji je cstdlib samo wrapper). Probaj bez iostreama, dakle bez ijednog headera pa vidi hoćeš li tada uspjeti. ;)

14 godina
neaktivan

Dakle, umjesto da se učite krivim principima naučite raditi s IDE-om. U VS-u program pokrenite s CRTL-F5 i nema potrebe za nikakvim dodatnim funkcijama a pogotovo ne za system. U drugim IDE-ima koristite breakpoint prije kraja programa itd.

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

Pa zar nisam gore rekao da iostream očito negdje dodaje cstdlib header? Nije funkcija system deklarirana po duhu svetome, nego u headeru stdlib.h (čiji je cstdlib samo wrapper). Probaj bez iostreama, dakle bez ijednog headera pa vidi hoćeš li tada uspjeti. ;)

Nisam pročitao post do kraja. Sorry.

15 godina
TracerCPP kaže...

Dakle, umjesto da se učite krivim principima naučite raditi s IDE-om. U VS-u program pokrenite s CRTL-F5 i nema potrebe za nikakvim dodatnim funkcijama a pogotovo ne za system. U drugim IDE-ima koristite breakpoint prije kraja programa itd.

U codeblocku isto kao i u VS-u nikakvi vanjski "trikovi" za zaustavljanje programa nisu potrebni.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
17 godina
neaktivan

@ rustweaver

Evo, potpuno nasuvo (mislim da je razlika između C i C++ zanemariva):

Rekao bih da je stvar u kompajleru (MinGW) :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Vjerovatno sam uključi cstdio.

17 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...

@ rustweaver

Evo, potpuno nasuvo (mislim da je razlika između C i C++ zanemariva
<slika>

Kao sto rekoh...

1domagoj1 kaže...

Onda ocito doda sam.

IDE-ovi su dovoljno pametni (iako to nekad moze i smetati) da dodaju sami osnovne headere koji nedostaju. Mozda se to da iskljuciti negdje u opcijama.

Najbolje cemo to rijesiti na old school nacin. vim i gcc.

Kao sto vidimo, prvo napravimo novi program bez ijednog headera:

Nakon toga probamo kompajlirati:

Opa, ocito da ne ide. Dodamo <iostream> zaglavlje:

Voila! Lijepo se sve iskompajliralo bez greske:

Dakle, IDE-ovi sami brinu o tome kao sto to vec rekoh i mislim da tu vise ne treba nista dodavati i da je rasprava vise-manje zavrsena.

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.6.2012 13:08 (1domagoj1).
15 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...

@ rustweaver

Evo, potpuno nasuvo (mislim da je razlika između C i C++ zanemariva):

GCC ima brojne ekstenzije i prečice za sve i svašta. I sam po sebi se ne pridržava standarda previše, osim ako ga na to ne natjeraš putem određenih switcheva. A tu je, kao što je i domagoj rekao, mogućnost da IDE nešto nadodaje korisniku iza leđa.

U svakom slučaju, ako ne pišeš po standardu, onda imaš nestandardni kod usko vezan za neki skup alata.

Mogao bih ti sada pokazati stvari koje GCC dozvoljava preko svojih ekstenzija, koje uopće nisu normalne i neće se moći kompajlirati ni sa jednim kompajlerom osim GCC-a...

evo nekih

17 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
...

Mogao bih ti sada pokazati stvari koje GCC dozvoljava preko svojih ekstenzija, koje uopće nisu normalne i neće se moći kompajlirati ni sa jednim kompajlerom osim GCC-a...

evo nekih

Te su ekstenzije potrebne zbog Linux kernela (uglavnom) da bi se isti mogao uopce i kompajlirati. {#}

15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Te su ekstenzije potrebne zbog Linux kernela (uglavnom) da bi se isti mogao uopce i kompajlirati. {#}

Dobar dio ih je uveden zbog njega, i sada on o njima ovisi. Nije da se linux ne bi mogao prepraviti da ih ne koristi uopće...

13 godina
neaktivan

Zna li netko npr. kako bih mogao napravit neku igricu u c++ a sad da ne bude ono banalna(par-nepar) a niti prekompleksna a u opet donekle zabavna i zanimljiva niti ne mora biti originalna,

u biti samo trazim pocetnu ideju da se imam s čim zabavljati.

Npr. palo mi je napamet teris sloziti samo moze li mi netko rec objektivno jeli to prekompleksno za nekoga tko se  ozbiljnije bavi c++ tek par mjeseci.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Pa kreni učiti OpenGL ili DirectX, sa konkretnim ciljem - tetris.

Da imam ideja ne bi ih rasipao po forumu, nego bih i ja iskodirao. ;)

17 godina
neaktivan
royalhero kaže...

Pa kreni učiti OpenGL ili DirectX, sa konkretnim ciljem - tetris.

Da imam ideja ne bi ih rasipao po forumu, nego bih i ja iskodirao. ;)

Jednostavnije mu je mozda SDL za pocetak za tetris...

15 godina
neaktivan
CovjekToplomjer kaže...
Npr. palo mi je napamet teris sloziti samo moze li mi netko rec objektivno jeli to prekompleksno za nekoga tko se  ozbiljnije bavi c++ tek par mjeseci.

Kreni. Nema tu puno mudrovanja. Programiranje se uči programiranjem. Izrada igara se uči izrađujući igre. Prvi pokušaji možda budu teški neuspjeh (a možda i ne), ali će ti postaviti neke temelje za buduće pokušaje.

Dakle taj tvoj tetris bi vjerojatno trebao imati nekakvu grafiku. Eto ti prvog problema, kako raditi s grafikom u C++-u? C i C++ su prilično šturi jezici što se tiče multimedijalnih sposobnosti standardne biblioteke. Stoga moraš pribjegavati kojekakvim dodatnim bibliotekama i API-jima (SFML, DirectX, SDL...), što predstavlja određene probleme jer treba znati podesiti IDE i kompajler za rad s njima, a nakon toga ih još naučiti i koristiti.

Dakle prvi korak. Odaberi način na koji ćeš iscrtavati grafiku, i ne pomišljaj o izradi grafičkih igara dok ne naučiš recimo crtati spriteove po ekranu. Logika, ne? Ne možeš se natjecati u trčanju na 100 metara ako uopće ne znaš trčati.

Dakle ovo:

http://www.sfml-dev.org/tutorials/1.6/

ili ovo:

http://www.lazyfoo.net/SDL_tutorials/

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.6.2012 20:19 (rustweaver).
17 godina

Jel mi možete preporučiti neku temu za seminar iz programiranja. Radili smo uglavnom gradivo do funkcija i datoteka, pa ako ima netko samo ideju za neku temu u tom rangu težine ( npr. nešto ko neki adresar sa mogučnošču pretraživanja i ažuriranja )

We are nothing but the stones to pave the way...

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Ad4pt3r kaže...

Jel mi možete preporučiti neku temu za seminar iz programiranja. Radili smo uglavnom gradivo do funkcija i datoteka, pa ako ima netko samo ideju za neku temu u tom rangu težine ( npr. nešto ko neki adresar sa mogučnošču pretraživanja i ažuriranja )

Pa eto, sam si si dao odgovor. Nemam pojma što se uopće još može izvesti sa tim znanjem bez da dodatno zagriješ stolicu i naučiš još toga...

13 godina
neaktivan

Npr. ono što su radili DUMP-ovci u sklopu škole C#-a, Bookmark Manager, ti ga uradi u C++u.
Ili recimo index ocjena...

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice