Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 7.285
|
čitano: 1.726.785
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori

Provjera jednakosti se u jeziku C++ piše sa dva uzastopna znaka jednako! Autori jezika odlučili su se za ovu pomalo neobičnu oznaku jer su znak jednakosti već iskoristili za operaciju pridruživanja.

Ne pišu primjeri... pretpostavljam da se == koristi u if, while, for, a = samo u definiranju varijabla. Jesam pogodio?

Igor
17 godina
neaktivan
Floki kaže...

a što kad imaš ove dvije situacije:

a(1,1)

b(1,0)

a(2,2)

b(2,0)

kroz račun dobiješ isti nagib 0, a pravci različiti

dakle, još if uvjeta

to je fino računati za 2 točke - a kad ti složi da program treba izračunati za 100 točaka, gdje možeš imati paralelne i okomite sa x koji ne moraju biti isti,

dakle, ništa bez dva generalna if uvjeta - koje onda moraš granati po koordinatama, a to usložnjava stvari.

razlika između matematičara i programera, matematičar bi sigurno srušio na ispitu nekoga tko bi preko površine trokuta računao kolinearnost točaka u pravokutnom sustavu,

uz sve dužno poštovanje prema kraljici znanosti, jer je sve to njezina aparatura.{#}

E sad, da budem iskren, ja nisam procitao onaj zadatak i ne znam sto se tocno trazi, pa je nesporazum najvjerojatnije iz toga proizasao. Da nastavim u istom tonu nesporazuma, naime, i ova tvoja dva pravca su i dalje pod kutem pi/2, tj. okomiti na os x, paralelni su, a razmak d izmedu njih je 1. :D

E sad, ovo 100% nije stvar koja se trazi u zadatku ili na koju svi vi mislite :D, samo sam, ovaj puta iz perspektive matematicara, ubacio komentar glede tog djeljenja s nulom. Moj bed. ;)

CRT kaže...

Provjera jednakosti se u jeziku C++ piše sa dva uzastopna znaka jednako! Autori jezika odlučili su se za ovu pomalo neobičnu oznaku jer su znak jednakosti već iskoristili za operaciju pridruživanja.

Ne pišu primjeri... pretpostavljam da se == koristi u if, while, for, a = samo u definiranju varijabla. Jesam pogodio?

Koristis tamo gdje ti je potrebna usporedba dviju varijabli. Moze biti bilo sto, ovisi o tome sto radis, o tvojoj ideji rjesenja...

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.12.2011 21:15 (1domagoj1).
17 godina
moderator
CRT kaže...

Ne pišu primjeri...

Web je prepun i definicija i primjera. Npr. imaš ovdje: http://www.croitportal.com/softver/programiranje/c-plus-plus-tutorijali/491-operatori-u-cpp

http://www.scribd.com/doc/11541970/C-Uvod-u-Programiranje

CRT kaže...

pretpostavljam da se == koristi u if, while, for

== se koristi za uspoređivanje dvije varijable ili dva izraza, odnosno za provjeru je li lijeva strana jednaka desnoj.

CRT kaže...

a = samo u definiranju varijabla. Jesam pogodio?

Zašto kažeš "samo" - to operatoru i je (jedina) funkcija - dodjeljivanje vrijednosti varijabli.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.12.2011 21:22 (mbaksa).
17 godina
Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori

razumijem što hoćeš reći

kad čovjek vidi koordinate:

a(2, 3)

b(2,0)

i

a(3,2)

b(3,0)

on razumije da su to pravci okomti na os x, i da imamo dva pravca

stroj to ne kuži, ako se ponovno nije razgranao uvjet u uvjetu, a to stvar čini složenijom za napisati

ako ima što jednostavnije, a ima, bolje je primjeniti to.

nisi ti ništa pogriješio, sve što si rekao je matematički točno.

a prijepor je samo u ovom:

ako u grornji input dodamo i koordinate c(2,4), mi kao output trebamo dobiti da nam je maksimalni broj točaka na jednom pravcu 3,

a to ne možemo ako ne razgranamo već uneseni uvjet.

kao alternativu imamo da kroz petlje izračunamo površinu trokuta za sve kombinacije od tri točke, a tu nam je ponovno saveznik matematika, površina trokuta sa koordinatama ABC je ista kao i onog sa koordinatama ACB, BAC, BCA, CAB, CBA - a to znači da samo raspalimo tri petlje kroz koordinate i stavimo brojače.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.12.2011 22:25 (Floki).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pozdrav :)

Imam malih problema sa bubble sortom. Zadatak glasi:

//Ucitati dvodimenzionalni niz, ispisati ga, sortirati, ponovo ispisati i ispisati broj reda u kom je izvršeno najmanje operacija da bi se sortirao

Radio sam neko vrijeme u školi, a onda je zvonilo, prebacio sam kod na USB i prenio ga kući, u školi kad sam pokretao program radio je, međutim nisam ga stigao do kraja završiti. Sada kad ga pokrenuti na svom računaru, kompajler baca grešku:

1>------ Build started: Project: Bubble sort, Configuration: Debug Win32 ------

1>  bubble.cpp

1>c:\users\korisnik\documents\visual studio 2010\projects\bubble sort\bubble sort\bubble.cpp(12): error C2057: expected constant expression

1>c:\users\korisnik\documents\visual studio 2010\projects\bubble sort\bubble sort\bubble.cpp(12): error C2466: cannot allocate an array of constant size 0

1>c:\users\korisnik\documents\visual studio 2010\projects\bubble sort\bubble sort\bubble.cpp(12): error C2133: 'mat' : unknown size

========== Build: 0 succeeded, 1 failed, 0 up-to-date, 0 skipped ==========

Inače, dobro bi mi došlo par smjernica i u vezi samog zadatka jer sam došao do ispisa reda u kom je izvršeno najmanje operacija i malkice zapeo. Iako bih ja to uradio preko brojača koji se povećavaju svaki put kada se zamijene dva elementa. Svejedno, dobro bi mi došla bilo kakva pomoć.

Inače, evo i samog koda:

#include <iostream>

#include <algorithm>

using namespace std;

int main()

{

int n;

cin>>n;

int mat[n][5];

for(int i=0; i<n; i++)

{

for(int j=0; j<5; j++)

{

cin>>mat[i][j];

}

}

cout<<"_________________________________"<<endl;

for(int i=0; i<n; i++)

{

for(int j=0; j<5; j++)

{

cout<<mat[i][j];

cout<<" ";

}

cout<<endl;

}

for(int i=0; i<n; i++)

{

for(int j=0; j<5-1; j++)

{

for(int k=0; k<5-j; k++)

{

if( mat[i][k] > mat[i][k+1])

swap(mat[i][k],mat[i][k+1]);

}

}

}

cout<<"_________________________________"<<endl;

for(int i=0; i<n; i++)

{

for(int j=0; j<5; j++)

{

cout<<mat[i][j];

cout<<" ";

}

cout<<endl;

}

return 0;

}

mmm... donuts
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.12.2011 22:22 (Hambrle).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Floki kaže...

razumijem što hoćeš reći

kad čovjek vidi koordinate:

a(2, 3)

b(2,0)

i

a(3,2)

b(3,0)

on razumije da su to pravci okomti na os x, i da imamo dva pravca

stroj to ne kuži, ako se ponovno nije razgranao uvjet u uvjetu, a to stvar čini složenijom za napisati

ako ima što jednostavnije, a ima, bolje je primjeniti to.

nisi ti ništa pogriješio, sve što si rekao je matematički točno.

a prijepor je samo u ovom:

ako u grornji input dodamo i koordinate c(2,4), mi kao output trebamo dobiti da nam je maksimalni broj točaka na jednom pravcu 3,

a to ne možemo ako ne razgranamo već uneseni uvjet.

kao alternativu imamo da kroz petlje izračunamo površinu trokuta za sve kombinacije od tri točke, a tu nam je ponovno saveznik matematika, površina trokuta sa koordinatama ABC je ista kao i onog sa koordinatama ACB, BAC, BCA, CAB, CBA - a to znači da samo raspalimo tri petlje kroz koordinate i stavimo brojače.

da li jos uvjek ides na da program gleda sve moguce kombinacije, ako da onda mislim da je prespor O(n^3)
ako dvije duzine imaju isti k(nagib) neznaci da su im tocke kolinearne vec da su duzine paralne
P.S. nadam se da nisam nesto krivo skonto 

17 godina

gledam samo kombinacije koje moram provjeriti:

npr. za dati input točaka A-Z

za pravac sa točkama AB, provjeravam da li su na njemu točke C . . .Z

kad dođem do pravca AC, ne provjeravam točku B jer sam već provjerio kombinaciju ABC, pa ne moram provjeriti kombinaciju ACB

to nije O(n^3) jer se u svakom prolazu vanjske petlje područje pretrage drugih dviju smanjuje, samo prva petlja prolazi kroz sve točke, odnosno kroz brojTocaka - 2 točke.

slabost je negdje drugdje: ako su AB i AC na istom pravcu, svejedno se vrši pretraga za pravac AC - ali to ne mogu znati provjerom preko tri točke, odnosno površine,

međutim O(n^3) definitivno nije, ako pretražim pravac AB, ne pretražujem pravac BA, ako pretražim kombinaciju ABC, ne pretražujem kombinaciju ACB.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.12.2011 13:24 (Floki).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Games 4 life kaže...
E sad meni nije jasno zasto to ispisuje ako sam samo napravio varijablu, u petlji joj dao vrijednos 0, provijerio ako je <=9 i povečao ju (i++), na kraju zadao da se ispise i

to samo jednom, a ona(varijabla) se ispise 10 puta i to uvijek sa drugom vrijednošć/ču.

Zašto?

Zašto napamet radiš? Zašto nisi pogledao kako si piše naredba for? I što znači koji dio te naredbe?

I još jedna stvar - naredba završava znakom ; - dakle, "točkom-zarez". To što si ti cout gurnuo u novi red u C++-u ne igra apsolutno nikakvu ulogu - sve do točke-zarez je dio naredbe for.

Znam.

EDIT: niste mi nista pomogli, sam sam skuzio:

ispisuje brojeve od 0 do 9 zbog onoga 'i++' sto daodaje varijabli i vrijednost za 1.

I tako se dugo ispisuje do dok nije vece 0d 9.

Buzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.12.2011 14:26 (Games 4 life).
15 godina

https://www.infokup.hr/

auu,infokup 23.1 ove godine, triba se uvatit posla za praznike :D

Nikad te necemo zaboraviti. RIP EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
athlon64 kaže...

Ček, to moram obavjestiti učitelja iz infe za to da se želim prijaviti ili ne ?

15 godina
Games 4 life kaže...
athlon64 kaže...

Ček, to moram obavjestiti učitelja iz infe za to da se želim prijaviti ili ne ?

da , on ce ti to rijesit, ja cu ic na algoritme, neznam sta bi korisnoga moga napravit za razvoj softwarea :/

14 godina
neaktivan

Kakvi su zadaci za C++ za osnovnu skolu (ako mozda znas dali su neke osnove ili sto)?

15 godina
Games 4 life kaže...

Kakvi su zadaci za C++ za osnovnu skolu (ako mozda znas dali su neke osnove ili sto)?

Pogledaj ovdje.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
13 godina
neaktivan
Games 4 life kaže...

Nije to jednostavno, polako tek si na petljama?, kako vidiš na linku od @Captaina, bez nizova,... ništa.

Programming is understanding. – Kristen Nygaard
13 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...
Pogledaj ovdje.

Ide u arhivu, odlični su zadaci, evo, Games For Life, radi ove zadatke, ako neznaš, malo se muči, ako baš zapneš, Googlaj, a ako ni Google nema odgovor pitaj ovdje.
Ali još polako, bitno je naučeno dobro usvajati.

15 godina

I svakako kao pripremu za natjecanja moram istaknuti ovu knjigu:

Napredno programiranje i algoritmi u C-u i C++-u - Domagoj Kusalić

Ova knjiga kreće sa osnovama c-jezika polagano objašnjavajući razne algoritme i knjizi se cijelo vrijeme koriste primjeri sa natjecanja. Usto su tu i savjeti kako postići što više bodova na natjecanju.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.12.2011 17:12 (captain_soap_McTawish).

1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Uopšte nije skupa 110 KN.

15 godina
captain_soap_McTawish kaže...

I svakako kao pripremu za natjecanja moram istaknuti ovu knjigu:

Napredno programiranje i algoritmi u C-u i C++-u - Domagoj Kusalić

Ova knjiga kreće sa osnovama c-jezika polagano objašnjavajući razne algoritme i knjizi se cijelo vrijeme koriste primjeri sa natjecanja. Usto su tu i savjeti kako postići što više bodova na natjecanju.

meni mater za božič uzima demistificirani c++ 3. izdanje, pa si mogu počet dodatno proširivat znanje, zasad sam dobar sa grananjem, petljama, kolekcijama, funkcijama,ugl 2 puta sam prošao dumpov ciklus i bio na svim radionicama, sad cu se jos uvatit knjige te pa če valjda bit nešto do natjecanja.

17 godina

Neće ti baš Demistificirani toliko puno pomoći za natjecanje, nafilat će te silnom teorijom uz vrlo malo praktičnih primjera.

To je knjiga više za profije, koji su već prošli tu natjecateljsku fazu.

Ova knjiga što je kapetan dao link bi ti mogla biti korisnija, ne mogu je komentirati jer je nisam čitao, ali po opisu bi rekao da baš to trebaš.

Da mamica pametnije investira novac, ova druga bi bila bolji izbor za tebe, naravno, to je samo moje mišljenje, a pitaj i druge.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.12.2011 18:31 (Floki).

1 0 hvala 1
16 godina

pitanjce: kakvi su zadaci za: Osnove informatike

jel to ide općenito ili ima unutra i binarni sustav, i pretvaranje i toga svega?

ja sam 3. srednje...

{#}

WithStyle
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Floki kaže...

Neće ti baš Demistificirani toliko puno pomoći za natjecanje, nafilat će te silnom teorijom uz vrlo malo praktičnih primjera.

Ova knjiga što je kapetan dao link bi ti mogla biti korisnija, ne mogu je komentirati jer je nisam čitao, ali po opisu bi rekao da baš to trebaš.

Da mamica pametnije investira novac, ova druga bi bila bolji izbor za tebe, naravno, to je samo moje mišljenje, a pitaj i druge.

a ja sam dobio sve savjete za demistificirani, tj da s njime nastavim proširivat znanje, niko mi nije ni spominjao ovo gore tako da bi se ja držao provjerenog.

15 godina
WithSkill kaže...

pitanjce: kakvi su zadaci za: Osnove informatike

jel to ide općenito ili ima unutra i binarni sustav, i pretvaranje i toga svega?

ja sam 3. srednje...

{#}

par pitanja vezana za hardware i par vezana za neke povijesne stvari sta se tice softwarea, a onda kreče ono što bi ja nazvao matematika a ne informatika, za početak logički sklopovi i binarni sustavi a onda još kompliciranije stvari koje se meni čine bespotrebne i ne želim gubit vrijeme na to, prošle godine sam jako loše napisa taj test, zato algoritmi i ništa drugo.

17 godina
athlon64 kaže...
Floki kaže...

a ja sam dobio sve savjete za demistificirani, tj da s njime nastavim proširivat znanje, niko mi nije ni spominjao ovo gore tako da bi se ja držao provjerenog.

evo, neka ti iskusni dečki sa foruma isto daju mišljenje

moje mišljene ti je - ove godine za Božić ovu knjigu što je kapetan dao link, a Demstificirani idućeg Božića.

bio u osnovnoj ili srednjoj - ovo ti je učinkovitije ako ideš na natjecanja.

15 godina
Floki kaže...
athlon64 kaže...
Floki kaže...

evo, neka ti iskusni dečki sa foruma isto daju mišljenje

moje mišljene ti je - ove godine za Božić ovu knjigu što je kapetan dao link, a Demstificirani idućeg Božića.

bio u osnovnoj ili srednjoj - ovo ti je učinkovitije ako ideš na natjecanja.

pusti sad natjecanja, šta misliš da je bolje za početak za počet proširivat znanje, činjenica je da mi je prijatelj koji je sad 2. godina fesb-a i ima masu programerskog znanja ( na državnom 2x 1 , 1x 2 , 1x3 mjesto iz predstavljana softwarea) dogurao niti do 400-stote stranice demistificiranog, mozda je to ipak malo pre rastegnuto, evo pitao sam par prijatelja za misljenje pa cemo vidit, reci mi u demistificiranom , da li ima dosta primjera za vježbu, to je ono najbitnije.

17 godina

O tom ti i govorim, u Demistificiranom imaš samo riješene primjere i to po jedan riješeni primjer da pokaže neku značajku jezika, zatim nešto malo zadanih zadataka, ali ne puno.

Tipična knjiga za profije nmjenjena da bude referentna na svom polju. Da li ti baš to treba ili ne procjeni sam, rekao sam ti svoje mišljenje, to odgodi i udri po algoritmima.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.12.2011 19:16 (Floki).

0 0 hvala 0
15 godina
Floki kaže...

O tom ti i govorim, u Demistificiranom imaš samo riješene primjere i to po jedan riješeni primjer da pokaže neku značajku jezika, zatim nešto malo zadanih zadataka, ali ne puno.

Tipična knjiga za profije nmjenjena da bude referentna na svom polju. Da li ti baš to treba ili ne procjeni sam, rekao sam ti svoje mišljenje, to odgodi i udri po algoritmima.

okej,pitat cu za jos par mišljenja pa cu ic vidit demistificirani s obzirom da ga je prijatelj kupia,onda cu odlucit.

15 godina

A vidiš šta mi je prijatelj sad reka, slažem se s njime, koja je poanta proširivat algoritme ako mi je osnovno znanje tek varijable,grananje,petlje(for,while,do while),kolekcije(vector) i funkcije, ok znam nizove i jos neke gluposti al to nije nista posebno:

citat

to nije c/c++ knjiga nego algoritmi koliko ja znam , kušaliča zna frane, pisa je zadatke na jednom info kupu ,ako ces algoritme kupi to , ako ces c++ sa kul primjerima kupit od marendica i cosica naucite programirati u c++ koji su isto nasi poznanici:

I OMFG I BUG FORUMU, KOPIRAM NJEGOV TEKST I NEČE DA MI UKLONI FORMATIRANJE, MORA SAM NJEGOV I SVOJ TEKT BRISAT I OPET RUČNO PREPISIVAT.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.12.2011 20:21 (athlon64).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
athlon64 kaže...
I OMFG I BUG FORUMU, KOPIRAM NJEGOV TEKST I NEČE DA MI UKLONI FORMATIRANJE, MORA SAM NJEGOV I SVOJ TEKT BRISAT I OPET RUČNO PREPISIVAT.

Copy/paste u/iz Notepada. {#}

15 godina
mbaksa kaže...
athlon64 kaže...

proba sam u word ali nije mi notepad pa napamet -.-,btw bil bi lijepo da sam ne spammamo nego pircamo o ovoj knjizi.

17 godina
moderator
athlon64 kaže...
mbaksa kaže...
athlon64 kaže...

proba sam u word ali nije mi notepad pa napamet -.-,btw bil bi lijepo da sam ne spammamo nego pircamo o ovoj knjizi.

Pa onda ne spammaj! {#} Ja sam ono napisao zato jer može biti korisna informacija onima koji tamo-vamo kopiraju tekst i kôd. Kopiranje u Word baš i nema smisla, jer Word podržava oblikovanje teksta - a upravo oblikovanje teksta je problem kod pasteanja u forumski editor. {#}

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice