Problem sa QBasicom

poruka: 23
|
čitano: 8.182
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Problem sa QBasicom

pozz svima..ovako.. znam da je pitanje pomalo smiješno i da je QBasic prastari program još za vrijeme dos-a , al mi u školi prvo moramo programirati na njemu pa tek onda prelazimo na C...problem je u tome što mi je QBasic na engleskom tj.kad pišem tipkovnica je na engleskom.... sve su tipke raspoređene kao na engleskoj tipkovnici i nema š,đ,č,ć,ž....i onda se ja mučim tipkajući po tipkovnici dok ne nađem željeni znak.. pa ako ima neko tko je u svojoj "mladosti" programirao u QBasicu ili zna kako da promijenim jezik nek se javi...sve sam pokušao i našao opciju change ali ne znam što da upišem...pa ako neko zna.....

''Znam da ništa ne znam.''
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Problem sa QBasicom

jel itko zna???? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Problem sa QBasicom

To se inace radi u DOS-u odabirom zeljene kodne stranice (za nas je to 852, iliti LATIN-II). Koje windowse koristite u skoli?

U folderu u kojem je qbasic.exe napravi batch datoteku "qbasic.bat", u koju ces napisati slijedece:

chcp 852
qbasic.exe

I pokreci qbasic preko te batch datoteke.

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.10.2010 18:41 (rustweaver).
15 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

To se inace radi u DOS-u odabirom zeljene kodne stranice (za nas je to 852, iliti LATIN-II). Koje windowse koristite u skoli?

u školi koristimo windows xp i sve je na hrvatskom i narmalno možemo raditi... Moj OS je windows 7 ultimate i skinuo sam više vrsta qbasica ali nemogu ga nikako natjerati da mi tipkovnicu prihvača na hrvatskom... 

15 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

U folderu u kojem je qbasic.exe napravi batch datoteku "qbasic.bat", u koju ces napisati slijedece:

chcp 852
qbasic.exe

I pokreci qbasic preko te batch datoteke.

evo napravio sam batch datoteku i mogu pokrenuti QBasic preko nje...ali svejedno nije tastatura na hrvatskom tj neče pisat čćšž

15 godina
neaktivan

To je zato sto Windows 2000 navise nemaju pravi DOS, a qbasic je DOS program koji za hrvatska slova treba DOS drivere.

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
15 godina
neaktivan
ilija2010lukic kaže...

evo napravio sam batch datoteku i mogu pokrenuti QBasic preko nje...ali svejedno nije tastatura na hrvatskom tj neče pisat čćšž

Jbg onda, windows 7 i DOS programi ne idu zajedno...

Ako bas moras, ali moras, imati hr dijakriticke znakove, onda pokreci qbasic preko DOS box-a kojeg mozes podesiti na hr tipkovnicu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.10.2010 18:50 (rustweaver).
15 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

To je zato sto Windows 2000 navise nemaju pravi DOS, a qbasic je DOS program koji za hrvatska slova treba DOS drivere.

a kako onda u školi na xp-u radi normalno i imaju hrvatska slova??!!

15 godina
neaktivan

Win XP nije Windows 7. U sedmici je odbaceno jos vise tih "legacy" stvari. Ne znam, nemam puno iskustva sa sedmicom, meni takoder na XP sve radi perfektno.

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.10.2010 18:56 (rustweaver).
17 godina
moderator
ilija2010lukic kaže...
rustweaver kaže...

u školi koristimo windows xp i sve je na hrvatskom i narmalno možemo raditi... Moj OS je windows 7 ultimate i skinuo sam više vrsta qbasica ali nemogu ga nikako natjerati da mi tipkovnicu prihvača na hrvatskom...

Jesi provjerio da ti je u Control Panelu > Region and Language podeseno na hrvatsku jezik? Koji ti je jezik odabran u kartici Administrative u okviru Language for non-Unicode programs?

15 godina
neaktivan

Jesi provjerio da ti je u Control Panelu > Region and Language podeseno na hrvatsku jezik? Koji ti je jezik odabran u kartici Administrative u okviru Language for non-Unicode programs?

jesam sve mi je namješteno na hrvatski i cijeli windows mi je na hrvatskom 

15 godina
neaktivan
Problem sa QBasicom
skini si freebasic compiler, on ti nije dos aplikacija, nego redovna win aplikacija.
http://www.freebasic.net/index.php/download
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
King of Games kaže...
skini si freebasic compiler, on ti nije dos aplikacija, nego redovna win aplikacija.
http://www.freebasic.net/index.php/download

evo skinuo sam i instalirao al se ništa nije promijenilo.. jel trebam nešto podešavat ili??

15 godina
neaktivan
Problem sa QBasicom

a da probraš promjenit jezik tipkovnice na win? i šta će ti ćšđžč za qb?

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.10.2010 19:38 (King of Games).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
King of Games kaže...

nije meni potreban šćžč...nego imam probleme jer neznam gdje se nalazi koji znak...npr. hoču stisnuti " moras pritiskat shift+č i tako stalno tražim znakove na tipkovnici...i qbasic se ponaša kako da mi je engleska tipkovnica..

16 godina
Problem sa QBasicom
im not a hacker im a security professional

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
ilija2010lukic kaže...
King of Games kaže...

nije meni potreban šćžč...nego imam probleme jer neznam gdje se nalazi koji znak...npr. hoču stisnuti " moras pritiskat shift+č i tako stalno tražim znakove na tipkovnici...i qbasic se ponaša kako da mi je engleska tipkovnica..

Ne znam što više ti reći ali imaš i posebno jezik tipkovnice negdje u control panelu ako već nisi i to namještao i mora biti kao prvi croatian ili hrvatski odabrano jezik tipkovnice .....qwertz oblik ...i to se negdje namješta ,davno sam to istraživao pa mi se sad ne da ali ako si i to otkrio stvarno ne znam.

Private
17 godina
moderator
ilija2010lukic kaže...
King of Games kaže...

Daj nam slike svih kartica/tabova u regionalnim/jezicnim postavkama da mi to vidimo na svoje oci. Znaci, otvori to iz Control Panela/Upravljacke ploce, drzi tipku Alt na tipkovnici i pritisni tipku PrintScreen. Sad jos samo trebas zalijepiti/paestati sliku u neki program za uredjivanje slika (Paint ako nista drugo), spremiti i uploadati ovdje na forum.

15 godina
neaktivan
Problem sa QBasicom

Evo meni je jedan forumas predlozio da pisem to sto trebam u qbasicu da pisem u notepad i da sacuvam kao *.bas i onda  udjem u qbasic load file nadjes taj file i to je to

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
ilija2010lukic kaže...
King of Games kaže...

Daj nam slike svih kartica/tabova u regionalnim/jezicnim postavkama da mi to vidimo na svoje oci. Znaci, otvori to iz Control Panela/Upravljacke ploce, drzi tipku Alt na tipkovnici i pritisni tipku PrintScreen. Sad jos samo trebas zalijepiti/paestati sliku u neki program za uredjivanje slika (Paint ako nista drugo), spremiti i uploadati ovdje na forum.

evo ti slike jbt pa nisam tolko glup da neznam koji mi je jezik.... ja nemam problema sa jezikom dok sam na računalu sve normalno radi..i u catiji i u C-u...samo me zaje*ava taj QBasic. Al sad ču raditi u notepad-u pa ču samo otvarat preko QBasica

17 godina
moderator

Zasto nisi stavio i sliku taba Administrativne mogucnosti?

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

evo ti i ta slika taba iako ne vjerujem da češ mi pomoći jer da znaš kako več bi to rekao al nema veze Izlanuo se

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.10.2010 15:00 (ilija2010lukic).
17 godina
moderator
ilija2010lukic kaže...
mbaksa kaže...

evo ti i ta slika taba iako ne vjerujem da češ mi pomoći jer da znaš kako več bi to rekao al nema veze Izlanuo se

Onda nisi morao stavljati ni jednu sliku. Belji se

Ne znam - jednostavno ne vidim razlog zbog kojeg se to dogadja. U Command Promptu ima nasih slova, ali u QBasicu nema. Izadjes van - opet ima. Probaj ga pokretati iz programa DosBox - to je emulator DOS-a - mozda pomogne, posto je problem ocito na neki nacin vezan uz Windowse 7.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice