Ma kazem ti, individualni slucaj mozda...
Prijedlog Open Source projekta
- poruka: 151
- |
- čitano: 54.448
- |
- moderatori:
Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
zao mi je sto nisam ovaj put :(
Evo malog uvida u nadolazeću BETA 2 verziju Open Install klijenta:
- Ugrađena multi language podrška (Hrvatski, Engleski)
- Dodan pozadinski prozor (opcionalno kod instalacije) s proizvoljnom bojom, rasterizacijom i gradijentom
- Mnoštvo dodanih funkcionalnosti unutar code-a (sigurnosne provjere itd..)
- Postavke se učitavaju iz Access baze (lokalno).
Na slikama vidite kako otprilike izgleda ako ste odabrali da želite imati i pozdanski prozor pri instalaciji. Kada se još neke funkcionalnosti do kraja riješe biti će dostupna svima na testiranje.
Znači ipak ide baza?
P.S. molio bih sve programere koji su se prijavili za manager aplikaciju da se jave na forumu. Nismo ni jezik odabrali -.-'
Nisam baš aktivan, iako sam se prijavio u tim. Doduše, moram reći da sam protiv ideje o Accessu. Svakako je opcija s jednom ili više xml datoteka znatno fleksibilnije i bolje rješenje.
Razlog je što xml datoteka (ili paket xml datoteka npr. nekakav zip/tar) nije vezana za tehnologiju, iznimno je jednostavna za korištenje u svim uvjetima, jezicima i tehnologijama.
Nisam za ništa prijavljen u ovaj projekt, ali ipak imam nekoliko prijedloga/pitanja kritika.
Što se tiče jezika za Manager alikaciju, ja mislim da vam je tu najbolje ići na C#. Isto smatram da bi bilo bolje da idete na XML umjesto na Access (iako razumijem da bazu možete zaključati passwordom), a u tome bi vam C# još i najviše pomogao.
No najvažnije pitanje - kad će to? Ja planiram koristiti Open Install (ako bude valjalo), tako da, čekam vas...
Ne vidim nikakvu konkretnu prednost xml-a nad accessom u ovom slučaju, pa niti potrebu da time kompliciram. Za access je dovoljan Jet 4.0 provider koji je ugrađen u same windowse. Štoviše mi je puno jednostavnije raditi s accessom nego li xml-om. Na jednostavan način čitam i pišem u access i brzo se snalazim nad gomilama podataka koji su jednostavno strukturirani i do kojih se jednostavno dođe. Nema nikakve potrebe šetanja po čvorovima itd. U accessu će se osim samih postavki aplikacije nalaziti (već se nalaze) i svi prijevodi koji se AUTOMATSKI adaptiraju u klijent aplikaciju bez niti jedne linije code-a, i to samo zato jer je riječ o bazi podataka pa se preko predloška forme tu mogu definirati polja (stupci) iz neke tablice. S xml-om to bi mi bila već poveća frustracija jer bi trebalo pisati poprilično code-a. Usto, access baza koja je trenutno sastavljena je krajnje jednostavna. Svega dvije tablice koje čak nisu niti relacijski povezani niti ovisne.
I na pitanje "kad će to?" da odgovorim... Ovisi i o manager aplikaciji jer se neke stvari moraju uskladiti i s njome. No najbitnije je da je klijent aplikacija do kraja definirana pa da se znaju točni ulazi koje mora definirati manager aplikacija, a to je jako blizu kraja.
Hvala na odgovoru! Ja sam u biti mislio na serializaciju i deserializaciju XMLa. Ali za ogromne količine podataka je to loše...
Da ne spominjem da je to na takav način i preotvoreno korisniku koji bi cijelu instalaciju mogao korumpirati i promjeniti po volji. Možda čak i napraviti (namjernu) štetu nečijem OS-u.
Da ne spominjem da je to na takav način i preotvoreno korisniku koji bi cijelu instalaciju mogao korumpirati i promjeniti po volji. Možda čak i napraviti (namjernu) štetu nečijem OS-u.
Sorry, ali nisi u pravu. Ako netko može mijenjanjem toga napraviti štetu nečijem OS-u, onda je to problem dizajna vaše aplikacije. Uostalom, to je installer (!) - ako netko želi napraviti štetu, installer će instalirati opasan program, a ne treba štetu činiti sam installer.
"Ogromna količina podataka" za postavke?! Ne kužim?! Kakvi podaci?! Strukturirane operacije nad XML-om mogu biti i brže od operacija nad Access bazom. Ne vidim kakve bi to stotine megabajta ili gigabajta spremao u konfiguracijsku bazu?
A uza sve to, vezati se za Access je malo blesavo za open source projekt. Smijete li to uopće?
Svakako je XML format (koji možete i zipirati npr.) puno bolja opcija.
Naravno da može napraviti štetu jer međuostalim će se u instalaciji moći definirati i registracija ActiveX biblioteka (dll, ocx) koje se koriste u instaliranoj aplikaciji, programi koji će se pokretati poslije instalacije i sl., i tu se već daje manevra za manipuliranjem postavki jer najmanji je problem editirati CAB i dodati u njega zloćudni program te u postavkama instalacije definirati njegovo izvršavanje. Stoga, takve postavke NEĆE biti dostupne običnim korisnicima iz sigurnosnih razloga, niti će XML biti korišten radi jednostavnosti implementacije u usporedbi s accessom, i da je XML neznam kako bajan, super, ovakav i onakav nije ga jednostavnije implementirati i koristiti nego access, i ne pada mi na pamet pisati sad gomilu code-a da bi ubacio XML kad access automatski radi bez iti jedne linije code-a.
Što se tiče "smije li se". Smije se. Access je besplatna baza. Stoga, XML definitivno otpada.
S druge strane nemam ništa protiv da autori manager aplikacije koriste xml interno za spremanje postavki manager aplikacije, ali za vezu između klijenta i managera koristiti će se access.
Ako je Access besplatan, odlično, ali i dalje mi nije jasno što to korisnik instalacijskog programa može štetno napraviti preko tog alata, što ne može u programu koji njime instalira? Taj mi je dio malo nejasan.
Ako je Access besplatan, odlično, ali i dalje mi nije jasno što to korisnik instalacijskog programa može štetno napraviti preko tog alata, što ne može u programu koji njime instalira? Taj mi je dio malo nejasan.
Ako su postavke zaštićene tada štetu može napraviti jedino ona osoba koja radi instalaciju. Dok, ako postavke nisu zaštićene tada svatko tko posjeduje instalaciju može izmanipulirati postavke i modificiranu instalaciju proslijediti nekome drugome kome će napraviti štetu. Znači, nije problem osoba koja radi instalaciju niti ona koja ju koristi, već ona treća strana koja eventualno može tu instalaciju modificirati. Zato ju je bolje zaštiti.
Ali tako je s apsolutno svakim softverom. Evo, ja primjerice, mogu i od tvog exe-a bilo koje aplikacije napraviti štetnu modifikaciju. Ne vidim kako Access baza garantira bilo kakvu sigurnost? Od koga? Eventualno od script-kiddiesa koji bi se jednostavno igrali XML datotekom? I od koga još?
Instalacijski se paketi skidaju s provjerenih lokacija i od provjerenih izvora, jer u svemu ostalome može biti malicioznog koda, a format konfiguracijske datoteke tu ne mijenja apsolutno ništa.
Ako si prisiljen disribuciju obavljati preko nepoznatih trećih strana koje bi mogle instalacijski paket izmijeniti, onda imaš MD5, SHA-1 i CRC; u bilo kojem slučaju Access baza neće nikoga osim totalnih tupana spriječiti u ničem jer se maliciozni kod može ugurati gdje god hoćeš.
Jedini valjani argument ovdje je da ti se neda pisati XML parser, koji uopće nije ni kompliciran ni težak ni dug. Jasno mi je da ljudi kojima je XML novi format ne znaju u što se upuštaju i čini im se komplicirano, ali stvar je uistinu vrlo jednostavna i ako ideš kroz rekurzivnu petlju (na što se sve svodi), a pogotovo s hrpom biblioteka za parsanje XML-a koje se nalaze vani.
Prednost ručno-uredljive konfiguracijske datoteke je ogromna, kao i portabilnog i praktičnog XML formata koji je danas de facto standard u industrijskoj primjeni.
Već istražujem za CRC32, kao i za evenutalno MD5.
http://www.createwindow.com/programming/crc32/crcfile.htm
Mogućnost modificiranja je uvijek prisutna, ali za sada je bar na neki način potrebno osigurati vjerodostojnost podataka (passwordom). Također, XML parser imam ali način rada mi je definitivno komplikacija. Ovako samo na formu postavim predefinirane predloške kud koji podatak (stupac) se treba prikazati i cijeli program mijenja jezik automatski jednim klikom (data aware komponente). Stoga, radi kolike-tolike sigurnosti i jednostavnosti implementacije izabrao sam access. Kasnije ako se stvar dobro pokaže sa CRC ili MD5 i kada se u potpunosti još definiraju ulazi (sadržaj) konfiguracijske datoteke onda možemo maknuti access. Iako, niti tada nisam baš pretjerano sretan da korisnik ima uvid u te podatke.
A za portabilnost se ništa ne može. To je ionako namjenjeno za windows okruženje. Sama instalacija piše u windows registry, koristi API funkcije itd., i jedino što bi se dobilo micanjem accessa je neovisnost o MS JET provideru koji je ionako sastavni dio windowsa.
Aha. Dobro, ako ti je sve to tako brže, a komponente besplatne...
Dečki, kako napredujete ? Nekakav update što je dosad napravljeno? :)
http://www.bug.hr/forum/post/programiranje/prijedlog-open-source-projekta/422598.aspx, ima i beta klijenta na programiranje forumu.
Moje manager kolege se ne javljaju :(
http://www.bug.hr/forum/post/programiranje/prijedlog-open-source-projekta/422598.aspx, ima i beta klijenta na programiranje forumu.
Moje manager kolege se ne javljaju :(
404 - File or directory not found.
Ali vidjeti ću na "programiranje" forumu, thx :)
makni zarez na kraju linka ;)
Decki mogo bi i ja pomoci... znam dosta oko programiranja... To i nije nekakav problem napraviti... Pa mogli bi nesto sloziti
Ja znam ponesto o visual basicu 2008 (05) ako vam treba netko tu sam.
Volio bih nesto raditi dosadno mi je tjekom praznika.
Dogovorite se s ekipom koja radi manager aplikaciju pa ćete vidjeti kako možete doprinjeti, a za sada su nam najveći problem dizajneri.
Pošto sam trenutno zauzet jednim drugim projektom nisam stigao dovršiti betu 2, ali najkasnije u 2 tjedna će biti dostupna za download...
ja mogu dokumentaciju i testiranje
IT Pro, dat ću ti savjet
- Nemoj radit na dva projekta odjednom, jer vidim da si se prijavio u DELTA Team tu na forumu za onaj GIF Animator projekt
IT Pro, dat ću ti savjet
- Nemoj radit na dva projekta odjednom, jer vidim da si se prijavio u DELTA Team tu na forumu za onaj GIF Animator projekt
OK JA CU REC OVIMA U DELTA TIMU DA NECU S NJIMA RADIT DA CU RADITI NA DRUGOM PROJEKTU
DAJTE MENI TESTIRANJE RADIO SAM VEC NA NEKOLIKO PROJEKATA PA IMAM ISKUSTVA SA TESTIRANJEM I DOKUMENTACIJOM,MOLIM VAS AKO MOZE BAREM TESTIRANJE,ILI DOKUMENTACIJA
Može. Uskoro će druga beta pa će trebati napraviti ozbiljnih testiranja...
Može. Uskoro će druga beta pa će trebati napraviti ozbiljnih testiranja...
puno hvala
Ja bi volio pomoci.
pogledajte projekt koji sam ja napravio sam :
http://www.bug.hr/forum/topic/ostale-softverske-teme/zerocool12-radio-player/31689.aspx