Plaća developera u HRV

poruka: 38
|
čitano: 12.786
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Plaća developera u HRV

Pozdrav svima

Znam da je bilo vec par ovakvih tema, ali posto je placa developera nesto sto se kod nas mjenja iz mjeseca u mjesec, mislim da nije na odmet opet otvorit temu sa aktualnim podacima.

Dakle pitanje je, kolika bi trebala biti placa .NET developera sa 1-2 godine iskustva koji vec vodi projekte?

Ja konkretno imam 1.5 godina iskustva, vec sam vodio i izgurao nekoliko projekata do kraja i manje vise sam lead developer u firmi gdje radim. Problem je u tome sto imam placu 5500 neto i nisam siguran da je to adekvatno. Kada sam tek dosao u firmu, bio sam pripravnik i radio sam za 4500. Od onda sam najbrze napredovao od svih ljudi u firmi i brzo sam se izgurao na vrh, ali problem je u tome sto placa nije nesto previse otisla gore. Uglavnom ja slozim projekt, vodim sastanke sa krajnjim korisnicima, napravim arhitekturu i slicno, ali i pisem kod manje vise stalno.

Zanima me, kakva je situacija za ljude mog profila u ostalim tvrtkama; jer na temelju toga cu donjeti odluku da li da pocnem traziti drugdje ili ne.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
RE: Plaća developera u HRV

Mogu čak reći i da dobro stojiš. Kod nas u firmi pripravnička plaća je 4000, a nakon toga 5000. Maksimalno 8400 nakon par godina iskustva i napretka (senior developer). Ali ovisi i koji dio posla radiš. Database arhitekti dobiju i do 6000 (min) do 10k jer imaju puno veću odgovornost pri radu s klijentima (razumijevanje i dokumentiranje zahtjeva, razrada baze), dok koderi manje jer im je više-manje posao samo implementacija.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.12.2010 12:45 (Don Salvatore).
17 godina
neaktivan
Kod mene od 6400 do 7820 kn netto...
In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
14 godina
neaktivan
Don Salvatore kaže...

Mogu čak reći i da dobro stojiš. Kod nas u firmi pripravnička plaća je 4000, a nakon toga 5000. Maksimalno 8400 nakon par godina iskustva i napretka (senior developer). Ali ovisi i koji dio posla radiš. Database arhitekti dobiju i do 6000 (min) do 10k jer imaju puno veću odgovornost pri radu s klijentima (razumijevanje i dokumentiranje zahtjeva, razrada baze), dok koderi manje jer im je više-manje posao samo implementacija.

Da, to bas ne lici na dobro. Problem je u tome sto ja nisam code monkey koji dobi papir u ruke i implementira kod, nego radim sve od analize zahtjeva, intervjua sa korisnicima, razrade domenskog modela, do pisanja arhitekture i obicnog programiranja. I jos moram koordinirati najmanje jednu osobu u svakom trenutku, a da ne pricamo da cesto zongliram sa par projekata paralelno zbog nedostatka ljudstva.

Neznam, kriza je i sve to, ali mi se opet cini da je kriza obican izgovor poslodavaca da daju male place...

15 godina
neaktivan
Plaća developera u HRV

Plaća developera u hrvatskoj ti je cca od 5.000 do 13.000 kuna a to ovisi o jako puno faktora.

Sa 1.5 godina iskustva ne možeš očekivati tko zna kakvu plaću ali ništa te ne košta da se javiš na par oglasas i vidiš koliko možeš dobiti - iako realno situacija trenutno nije baš bajna.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Plaća developera u HRV

Današnja situacija je da budeš sretan ako uopce dobijes posao, a ne da jos biras i kolku placu zelis...

Commodore 64 , 0.985MHz , 64Kb RAM, VIC II 6567/8567(PAL)
Moj PC  
3 2 hvala 0
16 godina
neaktivan
Plaća developera u HRV

Budi sretan pa ikako imas posao :D

Idu dva momka jedan je pametan,a drugi također navija za Sarajevo!!!
Moj PC  
2 3 hvala 0
14 godina
neaktivan

Molim samo ozbiljne i profesionalne developere da se javljaju. Ove spike sa "budi sretan da radis" su glupost. Cistacica u javnom poduzecu kod mog frenda ima placu 5000.

Ima posla i ima love za radna mjesta gdje je to potrebno. Ja samo pokusavam izvuci nekakav prosjek da znam s kakvim ciframa mogu raditi kod pregovaranja.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.12.2010 13:24 (Brad).
17 godina
neaktivan
Javno poduzece i čistacica i 5000... daj molim te... imam rođake koji rade u HŽ-u, gradskom poglavarstvu i slicno (da, kao čistačice)... 5000 je u brutu...

I ne... oprosti ali ti u HRV nema šanse da ćeš za to što radiš dobiti više od 6000 s tako malo godina staža...

Da si još i code monkey, onda bi se dalo do 7000 ići...

A to da budeš sretan što imaš posao... U ovoj zemlji, u ovo vrijeme bi trebao...
15 godina
neaktivan
Plaća developera u HRV

Ja sam počeo sa 4000 + neke benificije, kao pripravnik, nakon nekog vremena sam povisio to. Sve u svem plaće ti ovise i od mjesta do mjesta posla za isto zanimanje, naravno kada uzmeš u obzir troškove života sve ti  manje više dođe na isto, a to ti je oko 5000 - 6000 Kn za početnika, 8000 - 10000 za manje više samostalnog djelatnika i 10000 > za voditelje sektora. 

http://www.basketballhoopjam.com

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
EnlightenedPhoenix kaže...
Javno poduzece i čistacica i 5000... daj molim te... imam rođake koji rade u HŽ-u, gradskom poglavarstvu i slicno (da, kao čistačice)... 5000 je u brutu...

I ne... oprosti ali ti u HRV nema šanse da ćeš za to što radiš dobiti više od 6000 s tako malo godina staža...

Da si još i code monkey, onda bi se dalo do 7000 ići...

A to da budeš sretan što imaš posao... U ovoj zemlji, u ovo vrijeme bi trebao...

Nemam komentara na ovo... Nije ni cudo da nas poslodavci ne cijene i placaju minimalno kolko mogu kad ni sami sebe ne cjenimo. Stari moj, prodavacica u DM-u ima placu 6k+. A uz ovakve koji vicu "budi sretan da radis" jos malo pa cemo radit za legalni minimalac. Ili si ti neki poslodavac kojeg sam pogodio u zivac izjavom da bi programeri trebali imati adekvatne place.

woodgamesfx kaže...

Ja sam počeo sa 4000 + neke benificije, kao pripravnik, nakon nekog vremena sam povisio to. Sve u svem plaće ti ovise i od mjesta do mjesta posla za isto zanimanje, naravno kada uzmeš u obzir troškove života sve ti  manje više dođe na isto, a to ti je oko 5000 - 6000 Kn za početnika, 8000 - 10000 za manje više samostalnog djelatnika i 10000 > za voditelje sektora. 

Ovo mi vec ima smisla. Hvala na informaciji.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.12.2010 13:41 (Brad).
17 godina
neaktivan
O da... izuzetno je pametno uspoređivati DM koja je tvrtka za sebe, jedna od unikata po plačam...

Mah... zbilja ne vrijedi...
17 godina
odjavljen
Plaća developera u HRV

@Brad

Što konretno radiš, koje tehnologije poznaješ (i koristiš), koliko su veliki i koliko dobro naplativi ti projekti na kojima radiš?

Freak Show Inc.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Plaća developera u HRV

Najbolje ti je otići van, u Njemačku npr. tamo ćeš dobiti 6 tisuća, ali ne kuna nego eura, a život nije 7 puta skuplji.

Edit:

@Brad

Ako misliš ostati u istoj firmi onda smanji trud i količinu rada. Zašto bi radio više za iste novce kao netko tko radi manje i tko ima manje odgovornosti? Ulagati trud i napor koji se adekvatno ne nagrađuju nema smisla. Izgorit ćeš, a za šta? Za siću.

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.12.2010 22:12 (Tom69).

0 1 hvala 0
17 godina
odjavljen
Tom69 kaže...

Ulagati trud i napor koji se adekvatno ne nagrađuju nema smisla. Izgorit ćeš, a za šta? Za siću.

Za iskustvo! To je nepotrošivo i uvijek je na cijeni!

Freak Show Inc.
17 godina
neaktivan
Friday kaže...

Zato sam i rekao, đabe mu iskustvo ako se on potroši.

17 godina
odjavljen
Tom69 kaže...
Friday kaže...

Zato sam i rekao, đabe mu iskustvo ako se on potroši.

Nije, u krivu si. Ja sam dvije godine jeo govna, radio za minimalac. Ali radio sam na ogromnom projektu sa raznim tehnologijama i naučio sam užasno puno. Kad je stiglo vrijeme dao sam otkaz i prešao u drugu firmu. Na razgovoru me gazda pitao za koliko novaca želim raditi. Ne budite nezahvalni. Nitko ne treba nadobudnog frajera koji je nakucao 100.000 linija koda i misli da je the developer. Naravno, ne smatram da je začetnik teme ovakav, samo dajem smjernice...

Freak Show Inc.
17 godina
protjeran
Plaća developera u HRV

Pa, 5500 kn plać.e za 1,5 Godina nije loše ako je firma malena <10 zaposlenika i osim ako nisi visoko obrazovan.

Tako, poznajem PHP programera koji ima obrt već 3-4 godine i jedva izvuće 4500 kn mjesećno.

Isto  tako moja prva programerska plaća 2000 g. Bila je vjerovali ili ne 2500kn. Poslje 3-4 godine u istoj firmi  nešto preko 4000kn. S time da smo svi bili prijavljeni na minimalac i dio love dobivali na ruke.

Sada imam nešto ispod 10000kn netto tj. oko 16000 bruto (ako se ne varam napamet pišem), s time da imam djete pa mi je neporezivi dio nešto veći (Čitaj bez djeteta bih imao 400tinjak kuna manje).  

Postoji još jedna stvar koju moraš uzeti u obzir, a to je da u zadnjih 2-3g jako puno programra dobilo otkaze i da je trenutno na tržištu ima jako puno kvalitetnih ljudi s višegodišnjim iskustvom. I moraš biti svjesan činjenice da te gazda jako lako može zamjeniti. Puno lakše nego bi ti pronašao posao.

Pozdrav.

Programko http://programko.bloger.hr

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Plaća developera u HRV

Ovisi gdje. Najgori mali privatnici plaćaju oko 4k, što je smiješno. Veće firme daju oko 5k početnicima, a kasnije to naraste na 6-7k. Tu najčešće "zapneš" ako si bez faksa, znanja, iskustva i ambicije.

Privatne male i srednje firme koje osrednje i dobro posluju daju oko 6-20k netto, ovisno o firmi i tvome poslu.

U istoj firmi dva developera mogu imati i duplu i veću razliku u plaći, npr. 5-15k. 

Nažalost, većina (dobrostojećih privatnih malih) firmi plaća te 5-10 na račun, a sve iznad daje ti u kuvertama. Ako je privatnik kojem posao ide, radi se o kuvertama koje su često onolike kolika i plaća.

Vrlo su rijetki mali privatnici koji plaćaju preko 15k netto, ali srednje (30-60) firme mogu. Velikima nije rijetkost za više pozicije.

Iz iskustva ti mogu reći da se u Hrvatskoj u 80% slučajeva nećeš usrećiti plaćom, ako ne radiš za giganta s ugovorima za državu. Vani je situacija drastično bolja, a moguće je raditi na crno i iz Hrvatske, ali izgaraš jako brzo. Stranci (Ameri, Skandinavci, Englezi...) plaćaju i do 7 puta više za isti posao, pa ti je pametnije skupljati novac dok možeš i dok ti nisu nužni krediti i sl. Za 5000kn u Hrvatskoj, možeš dobiti 35,000 vani.

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.12.2010 13:21 (naxeem).
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Nažalost, većina (dobrostojećih privatnih malih) firmi plaća te 5-10 na račun, a sve iznad daje ti u kuvertama.

Zašto nažalost? Misliš da će mu penzija biti nešto puno veća ako ima 20k kuna plaću? Ili da će se lakše uvaliti u kredit?

17 godina
neaktivan
Tom69 kaže...
naxeem kaže...
Nažalost, većina (dobrostojećih privatnih malih) firmi plaća te 5-10 na račun, a sve iznad daje ti u kuvertama.

Zašto nažalost? Misliš da će mu penzija biti nešto puno veća ako ima 20k kuna plaću? Ili da će se lakše uvaliti u kredit?

Pa zapravo hoće.

15 godina
Brad kaže...

Pozdrav svima

Znam da je bilo vec par ovakvih tema, ali posto je placa developera nesto sto se kod nas mjenja iz mjeseca u mjesec, mislim da nije na odmet opet otvorit temu sa aktualnim podacima.

Dakle pitanje je, kolika bi trebala biti placa .NET developera sa 1-2 godine iskustva koji vec vodi projekte?

Ja konkretno imam 1.5 godina iskustva, vec sam vodio i izgurao nekoliko projekata do kraja i manje vise sam lead developer u firmi gdje radim. Problem je u tome sto imam placu 5500 neto i nisam siguran da je to adekvatno. Kada sam tek dosao u firmu, bio sam pripravnik i radio sam za 4500. Od onda sam najbrze napredovao od svih ljudi u firmi i brzo sam se izgurao na vrh, ali problem je u tome sto placa nije nesto previse otisla gore. Uglavnom ja slozim projekt, vodim sastanke sa krajnjim korisnicima, napravim arhitekturu i slicno, ali i pisem kod manje vise stalno.

Zanima me, kakva je situacija za ljude mog profila u ostalim tvrtkama; jer na temelju toga cu donjeti odluku da li da pocnem traziti drugdje ili ne.

tipično hrvatsko razmišljanje odmah želim dobru plaću,treba puno znanja i iskustva skupiti da bi se imala dobra plaća,a i sve ovisi u kojoj firmi radiš

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Tom69 kaže...
naxeem kaže...

Pa zapravo hoće.

Kako plaća raste tako postatak od plaće koji će činiti penziju opada. Zato se kod nas ne isplati imati veliku plaću u nadi da će penzija biti puno veća jer neće. Onome tko si želi osigurati starost puno bolje je štedjeti ili si plaćati životno osiguranje (ili u treći stup ako su mazohisti), a to se može i s novcima u kuverti.

Edit:

Također što je veća plaća to je veća i polica za dopunsko zdravstveno koju iz vlastitog džepa plaćaš.

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.12.2010 20:51 (Tom69).
17 godina
neaktivan

Ma jasno, ali kreditna sposobnost, minusi na tekućem itekako su korisni s većim limitima. Od svega najviše kreditna sposobnost, s obzirom na idiotsko visoke cijene nekretnina.

17 godina
neaktivan
Plaća developera u HRV

Što se stambenog kredita tiče tu se slažem, ali minus na tekućem, mislim da je bolje živjeti bez toga uostalom kad ga jednom potrošiš kao i da ga nemaš osim što kamate plaćaš.

0 0 hvala 0
17 godina
Brad kaže...

Pozdrav svima

Ja u ovoj firmi (4 zaposlenih) radim oko godinu dana djelomicno kao .net developer. Placa mi je nesto veca od tvoje. Poceo sam sa 4.5k i u godinu dana mi je dva puta narasla. Sto ce biti dalje neznam. Jedina je razlika sto nemam toliku odgovornost kao i ti i sto ne radim samo i jedino kao developer. Inace SSS.

Mi smo na putu da budemo na putu prema izlazu iz krize [GOOGLE TRANSLATOR]: Na putu prema dolje
Poruka je uređivana zadnji put uto 7.12.2010 8:21 (tnakir).
14 godina
protjeran
Plaća developera u HRV

Onak da, budi sretan ako dobiješ bilo kakav posao. Danas poslodavci kad objavljuju natječaje dobivaju i po 700 molbi za bilo koji posao, tako da, budi sretan ako nađeš i posao čistača.

Ako misliš birati, onda sretno sljedećih 10 godina na burzi.

Prepolovit ću pučanstvo jer ne volim kretene
Moj PC  
0 2 hvala 0
15 godina
neaktivan

O čemu ti pričaš, kakva burza, pa on ima posao i baš ništa ga ne košta da se javi na par natječaja i vidi da li može dobiti više. 

17 godina
mrkač kaže...

O čemu ti pričaš, kakva burza, pa on ima posao i baš ništa ga ne košta da se javi na par natječaja i vidi da li može dobiti više. 

Koliko sam ja skuzio on zeli pricati sa sefom o povecanju place pa zeli vidit na koje cifre da puca? Ako bude pretjerao leti na burzu i opet dolazi na ovo od Buffera. As simple as that:)

Mi smo na putu da budemo na putu prema izlazu iz krize [GOOGLE TRANSLATOR]: Na putu prema dolje
Poruka je uređivana zadnji put uto 7.12.2010 10:43 (tnakir).
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Koliko sam ja skuzio on zeli pricati sa sefom o povecanju place pa zeli vidit na koje cifre da puca? Ako bude pretjerao leti na burzu i opet dolazi na ovo od Buffera. As simple as that:)

Plaća bi trebala biti proporcionalna obavljenom poslu i odgovornosti. A otkaz ne može dobiti samo tako ako je zaposlen na neodređeno.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice