Nitko ne može preskočiti taj proces prilagodbe kada se zaposli u nekoj firmi bez obzira kakvo on znanje imao. To je jednostavno vrijeme koje mora proći dok osoba ne nauči kako stvari funkcioniraju u toj firmi. Pa i ja da dođem u neku firmu i čak i da apsolutno znam sve što se traži (znanje programiranja) opet se ne bih usudio jurišati bez dok ne skužim na koji način se code piše, da li se koristi subversioning, na koji način se dokumentira (ako se uopće dokumentira), što je u dokumentaciji za krajnjeg korisnika a što za tim, kakve su smjernice za rad s podacima (struktura baza, rad s tablicama lokalano ili online ili preko stored procedura ili ili...). Hrpa je tu detalja da bi se netko mogao smatrati spremnim za sve. No opet, netko bi sigurno komentirao "eno ga, faks završio a nema pojma".
Nitko ne može preskočiti taj proces prilagodbe kada se zaposli u nekoj firmi bez obzira kakvo on znanje imao. To je jednostavno vrijeme koje mora proći dok osoba ne nauči kako stvari funkcioniraju u toj firmi. Pa i ja da dođem u neku firmu i čak i da apsolutno znam sve što se traži (znanje programiranja) opet se ne bih usudio jurišati bez dok ne skužim na koji način se code piše, da li se koristi subversioning, na koji način se dokumentira (ako se uopće dokumentira), što je u dokumentaciji za krajnjeg korisnika a što za tim, kakve su smjernice za rad s podacima (struktura baza, rad s tablicama lokalano ili online ili preko stored procedura ili ili...). Hrpa je tu detalja da bi se netko mogao smatrati spremnim za sve. No opet, netko bi sigurno komentirao "eno ga, faks završio a nema pojma".
E kad bi nama došao sa faksa netko tko zna programirati
Naravno da je u svakoj firmi drugačije, ali brate mili ako si došao sa faksa onda očekujem da barem znaš šta radi for petlja...
Na FER sam položio programiranja i mogu reći da nigdje nisam vidio detaljniji nastavni plan i program, ali i teže ispite. Štoviše, ljudi koji rade u firmama profesionalno su tek iz 2 ili 3 pokušaja kod Đureka i Mornara uspjeli položiti tek ono prvo programiranje (osnove), a o objektnom neću niti govoriti. Masakr na algoritmima i strukturama podataka je bio standard godinama za sve one koji ne uspiju kolokvirati, tako da sumnjam da je FOI i blizu tome da garantira toliko znanja za prolaz kao što je to na FER. Doduše, možda ih je bolognja smekšala no to ne znam.
E kad bi nama došao sa faksa netko tko zna programirati
Naravno da je u svakoj firmi drugačije, ali brate mili ako si došao sa faksa onda očekujem da barem znaš šta radi for petlja...
E sad ga već pretjeruješ. Ako se već netko prijavi za posao developera i to još s završenim faksom na kojemu je imao bar 3-4 programerska predmeta nepojmljivo mi je da taj nezna for petlju.
E sad ga već pretjeruješ. Ako se već netko prijavi za posao developera i to još s završenim faksom na kojemu je imao bar 3-4 programerska predmeta nepojmljivo mi je da taj nezna for petlju.
Pa ne znaju primjeniti "načelno" znanje o for petlji. Znam da ti je teško pojmiti to sve ali kod nas u slavoniji je kameno doba.
Zaposlili smo prije nekih 6 mjeseci jednu curu koja je diplomirala matematiku (!). E ona rastura! Ne idu joj baš baze ali tako lako shvati sve što joj kažeš da djeluje baš osvježavajuće.
Ajme meni. Kad ovo vidim dođe mi da poderem svoju diplomu, odustanem od doktorata i jednostavno se deklariram kao samuok
Svaka čast, vjerujem da ćeš doktorirati bez problema. Ova rasprava ti može biti samo poticaj da ljudi čim vide diplomu s tvog faksa znaju da nešto od onog tko je posjeduje mogu i očekivati.
Cilj je naučiti ljude da znaju usvajati znanja, prvenstveno logičkom razmišljanju, a filtrirati da oni koji to mogu prolaze. Nije pitanje treba li faks ili ne, naravno da se treba obrazovati, to nitko ne dovodi u pitanje.
A profesori imaju važnu ulogu, na kraju ispadne da najviše dugujemo onima koje smo smatrali najopakijima, koji su davali teške zadatke, pa prolaznost nije bila baš velika. Evo, baš je Friday naveo jednu koja je takav dril prošla, nije joj problem naučiti stvari potrebne za posao jer su je propisno izdrirali na ispitima.