Pascal - sortiranje podataka o učenicima

poruka: 3
|
čitano: 2.705
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Pascal sortiranje - pomoć

zadatak je: učitati podatke o učenicima(ime,prezime, godine. visinu i težinu) te ih sortirati po: abecednom redu, prema tezini, visini i starosti. problem je nastao kod sortiranja abecednim redom (neki divlji rezultati se ispisuju i nemogu dokučiti kako da ispiše imena i prezimena učenika kod sortiranja po težini visini i starosti. Bio bih jako zahvalan ako bi netko podjelio sa mnom ideju kako bi se mogao rješiti ovaj zadatak. :D

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
RE: Pascal sortiranje - pomoć

Ne razumijem problem. Kakvu strukturu imas? Trebao bi imati jedan record koji ce sadrzavati sve podatke o jednom uceniku i onda jedan vektor tih recorda, koji ces sortirati. I onda kako god da ti ispremjesas te recorde, uvijek ce ostati povezani svi podaci jednog ucenika.

Znaci, record bi trebao biti nesto poput:

type TUcenik = record
  Ime: String;
  Prezime: String;
  Tezina: Integer;
  Visina: Integer;
  Starost: Integer;
end;

I trebao bi imati varijable:

var
  TempUcenik: TUcenik;
  VektorUcenika: array[0..100] of TUcenik;
  BrojUcenika: Integer;

I onda radis zamjenu tijekom sortiranja (vrtis petlje od 0 do BrojUcenika-1) kao i inace, u stilu:

if VektorUcenika[3].Prezime > VektorUcenika[19].Prezime then
  begin
    TempUcenik := VektorUcenika[3];
    VektorUcenika[3] := VektorUcenika[19];
    VektorUcenika[19] := TempUcenik;
  end;

Naravno, u uglatim zagradama idu varijable. Naravno, "Prezime" zamijenis poljem po kojem zelis sortirati, a ">" zamijenis s "<" ako hoces suprotni smjer sortiranja.

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.4.2010 15:45 (mbaksa).
15 godina
neaktivan
RE: Pascal sortiranje - pomoć

tnx, ispo sam malo glup tj. i ja sam razmišljao da bi na takav način moglo al mi nekak nije pasalo za stringove da se mogu tako sortirat i sad probam i ono radi -.-

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice