Zanima me kako pomoću visual basica mogu mijenjati ip adresu.
Mjenjanje ip adrese sa VB.Net-om
- poruka: 3
- |
- čitano: 1.437
- |
- moderatori:
Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
na um mi padaju dva načina:
prvi je "korištenje" netsh programa iz command prompta na način da definiraš novi proces, odrediš da pokreće netsh, i odrediš parametre koje mu želiš proslijediti. Netsh budeš morao pokrenuti dva puta (jednom za adresu, jednom za DNS).
za statičku adresu primjeti da je nakon IP adrese, Subnet Maske, IP Gatewaya još dodan 1 koji MORA ostati neovisno o tvojoj konfiguraciji:
netsh interface ip set address name="Local Area Connection" static 192.168.0.100 255.255.255.0 192.168.0.1 1 netsh interface ip set dns "Local Area Connection" static 192.168.0.200
za dinamičku adresu:
netsh interface ip set address "Local Area Connection" dhcp netsh interface ip set dns "Local Area Connection" dhcp
drugi i moćniji način je korištenje WMI-ja. Imaš alat WMI Code Creator kojeg možeš besplatno skinuti sa Microsoftovog sitea, u kojem ćeš odabrati metodu i parametre i on će automatski generirati C# ili VB kod koji će promijeniti postavke. Za to će ti trebati ime mrežnog adaptera kojeg mijenjaš, kao i metode za mijenjanje. Adapteri su ti u klasi Win32_NetworkAdapter, a metode Win32_NetworkAdapterConfiguration.
za lakše razumijevanje WMI-ja pogledaj ovaj projekt na CodeProjectu ... http://www.codeproject.com/KB/system/cstcpipwmi.aspx
Tnx