E ovako treba mi ako iko zna da u matlabu u okviru gui aplikacije napravi program za crtanje bilo koje funkcije tj ako napisemo 5sinx+1+itd sa odabirom perioda,amplitude i vremena trajanja pa da mi posta kako to uraditi....
Hvala unaprijed
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Treba da napravim algoritam koji ce da broji objekte na slici. Kada naidje na piksel koji pripada objektu on se zaustavi tu, i gleda piksele okolo tog piksela. Ako nema vise piksela on definise taj objekat, pa nastavlja u toj vrsti da pronalazi objekte , ako ih nema on prelazi u drugu vrstu..i ide tako redom..Ako krenem sa 2 for petlje koje idu od 1:1: m; i 1:1:n; i posle toga kako da definesem broj piksela za sve objekte, ako predje taj raspon broja piksela da ne prepozna taj objekat. Nakon toga mogu krenuti sa if uslovom i ako naidje na piksel da kaze 1 ako ne da kaze 0..
Potrebna mi je pomoc...
Prije svega moram priznati da ja nikad nisam radio u MATLAB-u tako da ti ne mogu pomoći oko samog koda ali mogu biti od koristi u izgradnji algoritma. Trebalo bi da kažeš da li ta aplikacija prepoznaje uvijek iste predmete (kao krug trougao ili nešto drugo) ili se radi o nasumično izabranim predmetima.
Jer ako se radi o istim predmetima možeš ih prepoznavati putem modela.
U prepoznavanju predmeta ti mogu pomoći i detektori rubova kao što su Canny Edge Detector i Sobel Edge Detector, te deskriptori fotografija kao što je SIFT ali i mnogi drugi. O ovim pojmovima na internetu ima jako mnogo literature, ali i primjera implementacija u mnogim programskim jezicima.