http://www.microsoft.com/net/casestudies/missioncriticalapps/
At any rate, yes the survey was sponsored by MS, however the survey was 100% conducted by IDC using a random, non-MS influenced selection process of companies
http://www.microsoft.com/net/casestudies/missioncriticalapps/
At any rate, yes the survey was sponsored by MS, however the survey was 100% conducted by IDC using a random, non-MS influenced selection process of companies
Trivia:
Joel Spolsky iz Fogcreek softwarea (bug tracking i proj.mng alati) kaze da imaju 20-30% linux servera, koji produciraju 80% ukupnog troska podrske. Da im je ferdy tamo, pokazao bi on njima kako se programira i odrzavaju serveri.
Usput, to je jedna od najpozeljnjijih USA firma za rad, tako da tamo rade samo neznalice. Not! :)
Also, on the big business side we have the London Stock Exchange which after a much publicized Microsoft deployment was forced to dump Windows .Net and buy a Linux firm just to be able to compete in the financial markets.
may,2010
To istrazivanje sta nije 1Q2010 na temelju kupovine , ali nije ni bitno. Bitno je ovo:
znaci govorimo o mission-critical sustavima.
Evo jedan primjer.
Imas vozilo hitne pomoci, unutra ima puno uredjaja. Moras smisliti kako bi to sve povezao uzimao podatke iz uerdjaja, snimao u "locali" slao preko wirelessa, usb-a, infrareda, gsm...
Na drugoj strani primanje i zapisivanje u bazi, te poslije obrada tih podataka.
E sad na koji bi nacin ti to programerko napravio?
E sad razmisli na svijetu koliko ima web hostinga i koliko od njih je windows server ?
p.s. trebao bi mi jedan honorarni programer vb.net, sql server 2008. Zainteresiranih ?
hudo :)
Iskreno ja bih pustio informatiku i sve, kupio nesto polja u slavoniji i bacio se u poljoprivredu :)
hudo :)
Iskreno ja bih pustio informatiku i sve, kupio nesto polja u slavoniji i bacio se u poljoprivredu :)
mogu sa tobom?
Vjerovao ili ne, ja sam točno to i napravio i to u .net-u. i to dva puta za dva raličita klijenta svaki s svojim specifičnim potrebama. I stvarno misliš da takve aplikacije koriste web hosting providere. Uf stvarno više mi se neda objašnjavati.
ovisi koju cemo tehnologiju koristiti :)
tocno to napravio ?
u hrv ?
:)
dvije razlicite hitne, s dva razlicita vozila ? :)
web hosting ????
stari ako si ti napravio da podatke iz medicinskih uredjaja uzima neki drugi uredjaj, koji podatke dalje salje gsm-om, wirellesom u centralu. Ajde posalji mi kontakt, pa da se nadjemo da je implementiras.
jos jednom...u hrv ? :)
Ugovor mi zabranjuje da javno odajem ime firme za koju radim i klijente za koje radim isto tako strogo mi je zabranjeno fušati. Inaće svaka hitna u svakoj županiji u Hrvatskoj je priča za sebe.
sta radis u mojoj firmi :).
Pa jer u hrv toga nema. mozda si upoznat s onom Izraelskom firmom s tabletom ? Ali opet ne rade na .net-u.
Dalje ako imas ili imate proizvod, pa zasto neces "odati"? Jer bas sam u potraznji za tim. I uglavnom nijedna hitna sluzba u hrv to nema, pa mi nije jasno di si ti to implementirao ?
Svaka hitna prica za sebe ? Mislis razlicita vozila ili razliciti med. uredjaji ?
Jer dvije zupanije nisu zadovoljne svojim sustavima, jedan je foxpro, drugi .net pa ce se zamjeniti, nadam se da ti nisi u toj drugoj firmi :).
Uglavnom foxpro i .net imaju problema s komuniciranjem, te upravljanjem telefonskom centralom.
Ali ako si stvarno napravio to sto kazes, reci koja firma, gdje je implementirano, pa cu ti se ovdje ispricati pred svima, te platiti bug-u oglas preko cijele stranice da je .NET bolja platforma od JAVE :)
i da....opusti se :)
tocno to napravio ?
u hrv ?
:)
dvije razlicite hitne, s dva razlicita vozila ? :)
web hosting ????
stari ako si ti napravio da podatke iz medicinskih uredjaja uzima neki drugi uredjaj, koji podatke dalje salje gsm-om, wirellesom u centralu. Ajde posalji mi kontakt, pa da se nadjemo da je implementiras.
jos jednom...u hrv ? :)
Nešto slično su napravili "FOI-i Imagine cup tim" s .NET-om pred 4 godine (2006). Mislim da je njihovo rješenje čitalo otkucaje srca i još neke podatke i ako su podaci bili neregularni poslao se mail i poruka doktoru s lokacijom pacijenta. Nešto takvoga je bilo, ne sjećam se više točno...
svaka im cast, ali nisam mislio na to.
Sad je ekipa isto napravila jedan prsluk pa kontrolira tvoje vitalne pdoatke i ako su problemi odmah obavjesti doktora (nisu koristili .net).
Primjer.
Nesreca doktori nose med. uredjaje i ostalu opremu to ti bude dosta kila i ne mozes im dati jos da nose i tablet :) poslali bi te u k.
Ali kad se vrate, akd su u vozilu, onda da npr. defibrilator posalje sve podatke u uredjaj vremena ozivljavanja. Onda drugi uredjaji salji temperature, tlak, naravno po vremenima itd itd. Ima tu i slika i audio i video podataka.
ferdy.. T i /kill
Počeo sam čitati prvu stranu, počeo i drugu, al tolko toga ima da sam preskočio na zadnju...di je nestala E-Matica u međuvremenu? :D
Samo da napomenem da sam radio sa aplikacijama sa malo više podataka nego se taj fušer Fuchs hvali, i mogu reći da su mu izjave smiješne.
Smiješno je i razmišljanje (koje vidim i ovdje neki podržavaju) da se nabavi jači stroj, jer nema tog stroja koji će ubrzati stvar
toliko koliko neznalica od programera može usporiti...ne znam za M$ SQL Server, ali na Oracle-u treba par minuta za
pronaći "long run" upite, a toga očito u ovom slučaju ima masa, a kladim se da im većina programera nije čula za pojmove
"normalizacija baze" ili "index"...glavno da znaju generirati ekrane za upite preko wizarda
Počeo sam čitati prvu stranu, počeo i drugu, al tolko toga ima da sam preskočio na zadnju...di je nestala E-Matica u međuvremenu? :D
Samo da napomenem da sam radio sa aplikacijama sa malo više podataka nego se taj fušer Fuchs hvali, i mogu reći da su mu izjave smiješne.
Smiješno je i razmišljanje (koje vidim i ovdje neki podržavaju) da se nabavi jači stroj, jer nema tog stroja koji će ubrzati stvar
toliko koliko neznalica od programera može usporiti...ne znam za M$ SQL Server, ali na Oracle-u treba par minuta za
pronaći "long run" upite, a toga očito u ovom slučaju ima masa, a kladim se da im većina programera nije čula za pojmove
"normalizacija baze" ili "index"...glavno da znaju generirati ekrane za upite preko wizarda
Nije usko grlo baza nego kreiranje tisuca i tisuca PDF-ova... Da si citao one sve stranice vidio bi da smo o tome vec diskutirali.
Nije usko grlo baza nego kreiranje tisuca i tisuca PDF-ova... Da si citao one sve stranice vidio bi da smo o tome vec diskutirali.
Kakve tisuće PDF-ova, pa zar se ne radi o svjedodžbama koje su u principu 1 A4 stranica...to se izgenerira za čas
Kakve tisuće PDF-ova, pa zar se ne radi o svjedodžbama koje su u principu 1 A4 stranica...to se izgenerira za čas
Pa ta jedna A4 stranica se "stancala" na serveru u obl. PDF-a gdje bi je klijent (odnosno browser) preuzeo i isprintao. I sad uzmi u obzir navalu profesora, pa onda n PDF-ova koji se kreiraju (inace je brljanje po PDF-u sporkasto) i voila... eto ti spor sustav.
EDIT: ovo istraživanje je napravio IDC prošle godine
Ovo je definitivno najneozbiljniji post koji sam pročitao u zadnje vrijeme, no ne čudi me jer sam i ja imao slično mišljenje dok sam slušao samo MS propagandu i nisam imao dodira sa stvarnim svijetom.
Po meni problemi eMatice su redom:
- način kako je taj projekt dobiven
- loša organizacija i vođenje projekta
- loš design sustava
- ...
U cijeloj priči (i to ne samo u ovoj nego se to stalno ponavlja) tehnologija nije problem nego način kako se koristi.
Ovo je definitivno najneozbiljniji post koji sam pročitao u zadnje vrijeme, no ne čudi me jer sam i ja imao slično mišljenje dok sam slušao samo MS propagandu i nisam imao dodira sa stvarnim svijetom.
Nemaš ti ni sada dodira sa stvarnim svijetom...
ne bas... inace bi matica radila normalno kad se nisu printale svjedodzbe... ali ona je bila spora i nestabilna jos danima i tjednima ranije dok su se jos unosile ocjene. printanje svjedodzbi valjda je samo slag na kraju...
Nemaš ti ni sada dodira sa stvarnim svijetom...
Ma ne pričaj gluposti, ove usporedbe su smiješne. Tipična MS propaganda koja hrani vjerne pijune. No, ne kažem da je MS loš, koristim i sam .NET za Windows aplikacije.
ne bas... inace bi matica radila normalno kad se nisu printale svjedodzbe... ali ona je bila spora i nestabilna jos danima i tjednima ranije dok su se jos unosile ocjene. printanje svjedodzbi valjda je samo slag na kraju...
O tome nisam citao, vec samo da je bila spora i nestabilna kada su se pocele stampati svjedodzbe?
O tome nisam citao, vec samo da je bila spora i nestabilna kada su se pocele stampati svjedodzbe?
o tome si i procita iskljucivo zato jer su svjedodzbe osnovnih i srednjih skola kasnile za upise u srednju i faks, i to ne krivicom profesora "koji su zeljni otic na more", vec iskljucivo krivicom matice koja je spora do bola... recimo da za unijet jednu izmjenu u profilu ucenika u nekim slucajevima potraje i do 5 min, ili opisno, kao da na starom 56k modemu ides gledat filmice s youtube-a...
Otišli ste poprilično s teme. I jako rado ću dati ban svima koji odu s teme, a posebno zadovoljstvo mi predstavljaju ovi trolovi. Stoga, molim, idite off-topic da mi priuštite taj užitak.
Hvala!
Da se i ja malo uključim - trebali su print generirati na klijentima, i to koristeći Silverlight. To je u njemu izuzetno jednostavno, ne bi opterećivalo server niti malo (osim dohvata samih podataka, a i to je "lakše" od generiranja HTML-a).
A vjerojatno su uzeli neku lošu komponentu za PDF (ne znam, nagađam) koja se srušila pod iole većom navalom.
Čisto da preduhitrim sve one koji će sada ići pljuvati po Silverlightu - da, nemaju ga svi, no ima preko 60% ljudi. Uostalom, ako se očekuje da svi imaju PDF reader, onda se isto tako može očekivati da imaju Silverlight, koji je 5x brže i lakše instalirati. Konačno, to i nije neka cijena za a) nula problema sa sustavom, b) nikakvim troškovima za servere - vjerojatno bi im i manje trebalo nego što sada imaju, c) lakše je napraviti print dokument u SL nego u PDF-u, d) niti jedan dio SL ne košta, od razvoja do komponenti, dok za PDF to nije slučaj
Bilo bi znanimljivo vidjeti tehničku specifikaciju, i zašto su baš odabrali pdf za printanje, zašto uopče generiraju pdf-ove,kome će to sve trebati, koliko mjesta ti pdf-ovi uzimaju na hard disku servera, a tek backup. Nije li se unos mogao rješiti na elegantniji način. Kako se zove onaj alat u officu za generiranje formi koji unose sprema u neku bazu, infoPath ili tako nešto? DD . Misli da i pdf može podržavati forme za unos, možda sam u krivu..., a što se tiče printanja, iz silverlighta nisam vidio kako to radi pa ne mogu komentirati, al postoji puno reporting toolova koji rješavaju printanje iz web stranice i exspost u različite formate, npr Crystal reports, devExpres reporti, Reposting services... a i HTML svi znamo kako zna biti zeznut kada je printanje u pitanju. LP
Da se i ja malo uključim - trebali su print generirati na klijentima, i to koristeći Silverlight. To je u njemu izuzetno jednostavno, ne bi opterećivalo server niti malo (osim dohvata samih podataka, a i to je "lakše" od generiranja HTML-a).
A vjerojatno su uzeli neku lošu komponentu za PDF (ne znam, nagađam) koja se srušila pod iole većom navalom.
Pa o tome ja cijelo vrijeme i trubim. Da se na klijentu generiralo tisuce print pdf-ova ili cega vec, nebi se osjetilo jer server samo posluzuje podatke. U tom slucaju isti sustav bi radio na znatno slabijem hardveru te bi podnio mnogo veci load.
Sad bio to Silverlight ili nekakava Win aplikacija skroz nebitno... Klijent to nebi ni osjetio.