Kako postaviti OGL na dev c++

poruka: 10
|
čitano: 3.100
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Pronašao sam tutorijal na forumu kako postaviti OGL na VS a meni treba na dev-c++ :)

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Kako postaviti OGL na dev c++
iprogramer kaže...

Pronašao sam tutorijal na forumu kako postaviti OGL na VS a meni treba na dev-c++ :)

http://nehe.gamedev.net/data/lessons/lesson.asp?lesson=01

I drzi se NeHe-a dok ucis OpenGL programiranje.

Inace ti je postupak takav da kada napravis projekt pod biblioteke dodas:

libopengl32.a

i eventualno neke od slijedecih pomocnih biblioteka:

libglu.a

libglut.a

libglaux.a

Ove pomocne ces morati skidati, jer ne dolaze u paketu sa DevCpp-om (tj MinGW-om).

A u source datoteku ces trebati includeati slijedeci header:

gl/gl.h

te eventualno:

glaux.h

glut.h

U biti ako u DevCpp odes na File->New->Project te prebacis na MultiMedia tab imat ces OpenGL template projekt...

So then I typed GOTO 500 - and here I am!
Poruka je uređivana zadnji put sub 9.7.2011 0:02 (rustweaver).
14 godina
neaktivan

A, gdje da skinem te pomocne datoteke 

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Inace se GLUT skida odavde:

http://www.xmission.com/~nate/glut.html

a GLaux nemam pojma odakle sam si ga ja skinuo tocno...

DevCpp ima svoje devpackove sa razlicitim bibiotekama, sve te pomocne biblioteke mozes rucno skinuti i odavde:

http://devpaks.org/category.php?category=OpenGL pa ih rucno instalirati, preko package managera (Tools-> package manager, pa kliknuti na Install tipku i otvoriti skinuti devpack)

Ili u DevCpp odabrati Tools->Check for updates/packages, devpack server prebaci na devpacks.org i onda dolje klikni check for updates da dobijes listu dostupnih paketa. Te onda grupu prebaci na OpenGL da lakse nades ono sto te zanima.

14 godina
neaktivan

Skinio sam sve OGL datoteke i u kompajler dodao mapu lib, jer neće da prihvati kada obićno napišem libglaux.a itd. I sada kopiram jedan kod s NeHe iz lesson01 i kompajlam ga i ispiše da ima grešku:

[Linker error] undefined reference to `gluPerspective@32' 

ld returned 1 exit status 

C:\Radni\Makefile.win [Build Error]  [OGL.exe] Error 1 

dali treba možda dodati neki linker, ja imam -lopengl32

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.7.2011 21:14 (iprogramer).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
iprogramer kaže...

Skinio sam sve OGL datoteke i u kompajler dodao mapu lib, jer neće da prihvati kada obićno napišem libglaux.a itd. I sada kopiram jedan kod s NeHe iz lesson01 i kompajlam ga i ispiše da ima grešku:

[Linker error] undefined reference to `gluPerspective@32' 

ld returned 1 exit status 

C:\Radni\Makefile.win [Build Error]  [OGL.exe] Error 1 

dali treba možda dodati neki linker, ja imam -lopengl32

jesi dodao i libglu32.a?

Vidis iz imena funkcije da ona spada pod GLU biblioteku.

14 godina
neaktivan

Evo dodao sam ovu liniju linkera :
 -lopengl32 -lglu32 -lglaux -lkernel32 -luser32 -lgdi32 -lwinspool -lcomdlg32 -ladvapi32 -lshell32 -lole32 -loleaut32 -luuid -lodbc32 -lodbccp32

i sad radi bez pogrešaka, na početku se otvori poruka želim li prikazati prozor u fullscreen modi, ako kliknem da onda se otvori crni prozor u full screen modi, a ako ne aona se otvori običan crni prozor, ja mislim da taj kod i neradi ništa drugo evo koda:

http://nehe.gamedev.net/data/lessons/devc/lesson01.zip

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
iprogramer kaže...

Evo dodao sam ovu liniju linkera :
 -lopengl32 -lglu32 -lglaux -lkernel32 -luser32 -lgdi32 -lwinspool -lcomdlg32 -ladvapi32 -lshell32 -lole32 -loleaut32 -luuid -lodbc32 -lodbccp32

Boldane ne trebas (neke od njih se linkaju automatski, a vecinu doista ne trebas), svasta si tu nabacao bez razloga, te biblioteke su zaduzene za rad sa odredenim podsustavima windowsa.

ole32 i oleaut32 su ti Object linking and Embedding, i Object linking and Embedding automation biblioteke (tehnologija za povezivanje i medusobno djeljenje formata iz razlicitih aplikacija)

shell32 je biblioteka koja sadrzi funkcije windows shell-a, nema nikakve veze s grafikom a jos manje sa 3d grafikom

odbc32 i odbccp32 biblioteke su dio API-ja za povezivanje sa bazama podataka

kernel32 biblioteka sluzi za komunikaciju sa kernelom i upravo se kroz tu biblioteku izlaze velik dio win32 API-ja korisnickim aplikacijama

user32 biblioteka sluzi za komunikaciju sa user32 podsustavom koji je u biti WindowManager windowsa

gdi32 biblioteka sadrzi pozive u gdi32 podsistem koji se bavi iscrtavanjem teksta i grafickih elemenata kojima se iscrtava windows interface i neakcelerirana 2d grafika

winspool je biblioteka za rad sa printerskim podsustavom windowsa

comdlg32 biblioteka sadrzi predefinirane najcesce koristene dialoga (open/save dialog, color choice dialog...), kao i funkcije za rad s njima, uopce ti ne treba ako ne koristis neki od tih dialoga.

advapi32 biblioteka sadrzi sve naprednije API pozive kojima nije mjesto u samom kernelu, tu pozivi za rad sa registrijem, korisnickim racunima i slicno...

To je ukratko, vise o tome ces naci ovdje:

http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_API

14 godina
neaktivan

e saznao sam gdje je bio problem, u make.win datoteci, bio je problem putanja do projekta, jer sadrži ć u mom prezimenu, i kad sam stavio na c:\lesson1\projekt.dev radi {#}

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Kucaj na myltimediju devcpp-a i samo naprijed na nehe site.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice