Izrada GUI-a za DOS aplikaciju

poruka: 8
|
čitano: 2.721
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Izrada GUI-a za DOS aplikaciju u C-u

Poštovanje, 

jel mi može netko dati neki link ili objasniti kako bi se izvelo grafičko sučelje za neku DOS aplikaciju u C-u ?  Ok, znam da to nebu bilo neko grafičko sučelje, al ono, par gumba i polja za unos a da se mozemo kretati pomocu taba ili pritiska na tipku.. netreba miš.

Hvala.

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.1.2010 23:25 (br0wn).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Najviše ovisi o tome o kakvoj se aplikaciji radi. Ako prima parametre iz komandne linije i obavi nešto (recimo konverzija file-a) onda GUI aplikacija (točniji naziv je frontend) treba samo prikupiti podatke i pokrenuti program s parametrima komandne linije. Ukoliko program nešto vraća, nisam siguran kako to pokupiti, a ako u radu s programom postoji interakcija, onda je to već malo složenije.

Što se tiće samog programiranja Windows aplikacije, C# je prilično jednostavan. Tu imaš dobar tutorial za pohvatat osnove koje će ti tu biti dovoljne http://www.techotopia.com/index.php/C_Sharp_Essentials

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.

0 0 hvala 0
17 godina

WinAPI ima podosta funkcija koje bi ti mogle koristiti, a je li najjednostavniji - ili uopće isplativ - način da ideš sve raditi ručno, ne bih znao odgovoriti, nisam nikad pokušavao nešto složenije (jedino, ustvari, što sam ikad grafički napravio je klasa za ProgressBar (prilično upotrebljiva, zanima li te, poslat ću ti)).

--Počeo sam pisati ideju kako sve napraviti, i onda uvidio da ne koristiš C++ :D

(ako je C++ i OOP prihvatljivo, javi!)

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Izrada GUI-a za DOS aplikaciju

Hvala obojici :)   nazalost nisam se bavio C++ jos, znam samo C trenutno.. ideja je bila da sucelje bude interaktivno, dakle da ekšli korisnik može nekaj radit u njemu a ne mu samo davat argumente iz komandne linije.. 

Ma sjetio sam se ncurses-a koji rjesavaju sve moje probleme :) ima i dobru dokumentaciju ako ce ikad ikome zatrebati: Ncurses Programming HOWTO

Žao mi je da nakon toliko godina i učenja C-a u školi i na faksu, nigdje nikad nisu objasnili kak bi se napravilo neko grafičko sučelje bilo za dos ili winse...što je u biti žalosno. Kakve koristi onda do svega toga..ah..

16 godina
neaktivan

Bravo, bas sam ti ncurses htio i preporuciti. Odlicno sucelje, ali ideje koju su iznijeli kolege su puno bolje: napravi program koji koristi stdin/stdout i argumente na komandnoj liniji, a onda se frontend lagano napravi u bilo kojem toolkitu.

"Dislocate your spine if you don't sign he says, I'll have you see in double."

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

:)  znam da je tako lakse, ali meni je baš trebala malo složenija interakcija između korisnika i programa, a kucanje naredbe u komandnoj liniji baš i nije bilo pravo rješenje za to..

ipak je običnom korisniku to malo nespretno..a i za program koji sam trebao napraviti je takav način unosa bio dosta nespretan.. tako da ncurses FTW :) inace, odgodio sam malo taj projekt usljed nedostatka vremena..

jedno pitanje samo, dal se win api moze koristit i za izradu DOS sucelja ili samo za windowse ? mozda je malo pitanje glupo,al sta sad :)

17 godina
br0wn kaže...

jedno pitanje samo, dal se win api moze koristit i za izradu DOS sucelja ili samo za windowse ? mozda je malo pitanje glupo,al sta sad :)

Možeš ga odasvud pozivati. Nema glupih pitanja :)

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
17 godina
protjeran
itf4n kaže...
br0wn kaže...

Možeš ga odasvud pozivati. Nema glupih pitanja :)

Windows API je napravljen iskučivo za Windowse. Ljudi se tu obično znaju zbuniti jer misle da je konzolna aplikacija (u kojoj je moguće koristiti WinApi) zapravo DOS aplikacija, a to nije istina. Konzolna aplikacija tek koristi takav specijalni oblik sučelja da podsjeća na DOS aplikaciju, dok zapravo je riječ o Win32 bitnoj aplikaciji.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice