Ovako može se reći da znam osnove programiranja,dosad sam napravio dosta "programčića",uglavnom za školu,matematika i tako to.Znam varijable,naredbe i kako program radi,ali nas profesori uvijek vraćaju na j***ne dijagrame tijeka.Ja kad radim i te jednostavne programčiće imam neku svoju shemu za izradu programa i ako program radi ja zadovoljan,za koji dan mi je test iz inf. i ponavljamo dijagrame tijeka,a ja neman pojma.Može li mi netko bar malo pojasniti dijagram za npr: unosi 10 brojeva i provjerava jesu li parni ili neparni,ako su parni ispiše nešto na ekran a ako je ne završi....Malo mi je ovo glupo za pitat jer svi za ovo kažu da je prelagano ali jednostavno mi ne ide u glavu-tu je bitna matematika a ni ona mi nije baš najjača strana
.Hvala na pomoći
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Tu je matematika nebitna. Tu je bitna logika, bitno je shvaćati uvjete, bitno je znati nacrtati puteve (tijekove) po kojima se program može odvijati, dakle dijagrami tijeka su grafički prikazana uzročno-posljedična veza u programu.
Imaš ovdje nešto (doduše vezano uz BASIC): http://www.informatika.buzdo.com/s840.htm
Traži preko Googlea: dijagram toka OR tijeka - zato jer smo to prije nazivali dijagram toka (OR mora pisati velikim slovima). 
Edit:
Imaš i ovdje nešto: http://public.carnet.hr/~zorkovac/informatika/algoritmi/Dijagram_toka.html
Samo što ovaj kaže da je to "dijagram toka podataka", što je bedastoća. Nije stvar u "toku podataka" nego o tijeku izvođenja programa, dakle kako će teći izvođenje programa, koje naredbe kojim redoslijedom će se izvršavati.
http://www.gimnazijabihac.edu.ba/doc/info2/19_dijagram_toka_pseudokod.pdf
Pogledaj si ovo, ima ukratko objasnjeno simbole koji je za sta i primjeri sa jednostavnim programima
ovo je super,puno ste mi pomogli,hvala puno XD
Tu je matematika nebitna. Tu je bitna logika, bitno je shvaćati uvjete, bitno je znati nacrtati puteve (tijekove) po kojima se program može odvijati, dakle dijagrami tijeka su grafički prikazana uzročno-posljedična veza u programu.
Imaš ovdje nešto (doduše vezano uz BASIC): http://www.informatika.buzdo.com/s840.htm
Traži preko Googlea: dijagram toka OR tijeka - zato jer smo to prije nazivali dijagram toka (OR mora pisati velikim slovima). 
Edit:
Imaš i ovdje nešto: http://public.carnet.hr/~zorkovac/informatika/algoritmi/Dijagram_toka.html
Samo što ovaj kaže da je to "dijagram toka podataka", što je bedastoća. Nije stvar u "toku podataka" nego o tijeku izvođenja programa, dakle kako će teći izvođenje programa, koje naredbe kojim redoslijedom će se izvršavati.
Veliki moderatore, podaci se prikupljaju, unose u računalo, obrađuju, pohranjuju, izlaze obrađeni i koriste... I program je tu radi podataka, a ne sam sebi svrhom. A kojim tijekom će ići izvršavanje instrukcija kod složenijih programa opet će ovisiti o podacima. Dakle, tok je ili tijek podataka. Malo se treba informirati prije nego se olako neke stvari proglase bedastoćom. Za one koji se ne misle po tom pitanju školovati dovoljan je i Google.
Veliki moderatore, podaci se prikupljaju, unose u računalo, obrađuju, pohranjuju, izlaze obrađeni i koriste... I program je tu radi podataka, a ne sam sebi svrhom. A kojim tijekom će ići izvršavanje instrukcija kod složenijih programa opet će ovisiti o podacima. Dakle, tok je ili tijek podataka. Malo se treba informirati prije nego se olako neke stvari proglase bedastoćom. Za one koji se ne misle po tom pitanju školovati dovoljan je i Google.
Dragi z. Tijek podataka i tijek izvođenja programa (izvođenja instrukcija) su dvije različite stvari, dva različita (ali u pravilu do neke mjere povezana) tijeka. Izraz "dijagram tijeka" kod programiranja u pravilu se odnosi na dijagram tijeka izvođenja programa i često se naziva "blok-dijagram". Dijagram tijeka podataka je nešto sasvim drugo.
Stoga bih ti preporučio da se educiraš i da korigiraš svoju web-stranicu, kako ne bi dezinformirao ljude. Svatko može pogriješiti - samo treba imati intelektualnog poštenja i priznati da si pogriješio te ispraviti grešku.
Educiraj se, informiraj se:
Ah, sto mu strganih linkova... Priznajem, skurio si me.
A sada ozbiljno. evo educirao sam se i korigirao web stranicu. I priznajem grešku. Čak sam ti i zahvalu napisao...
I konzultacijama s jezikoznancima provjereno je da je ispravno toka, a ne tijeka. ,
Kvaka je u tome da je taj materijal prošao jednu neslužbenu i jednu službenu recenziju u ustanovi gdje su morali uočiti grešku, a nisu.
Nadam se da nije počinjena velika šteta jer su oni ozbiljniji pretpostavljam uočili grešku, a oni drugi kojima su glavne reference wikipedia, i kada prigusti možda i neka skripta, niti ne idu na te stranice.
A kada ovo već dižeš na neku intelektalnu razinu, intelektualno pošteno bi bilo ne davati ljudima u nevolji linkove na, kako ti to olako veliš, bedastoće.
I da završimo, isto tako ne bi li bilo intelektulano pošteno da ako si uočio grešku jednostavno kontaktiraš autora i predložiš ispravak?
Oprostite što upadam ovako?
Ali je li flow zapravo tijek ili je tok? Ili je to isto, a u protok dolazi do promjene iz tijeka u tok?
Ako smetam, obrisite post.
Ah, sto mu strganih linkova... Priznajem, skurio si me.
Nije mi bila namjera skuriti te. Samo me ljuti kad me netko bezveze ispravlja iliti kad me uvjerava da more nije slano. 
A sada ozbiljno. evo educirao sam se i korigirao web stranicu. I priznajem grešku. Čak sam ti i zahvalu napisao...
Svaka čast. Za zahvalu nema potrebe.
Hm... Istražio sam sad malo i da - čini se da je ispravno "toka", barem prema objašnjenjima (ili bolje da kažem tvrdnjama) koja se najčešće nalaze. Kaže da je tok prostorno određenje, odnosno kretanje u prostoru (to bi se možda moglo protumačiti kao adresa instrukcije koju treba izvršiti?), a tijek vremensko, odnosno kretanje u vremenu.
Međutim, ne mogu reći da mi objašnjenja sjedaju. Prema njihovim objašnjenjima zapravo ispada da tijek ne postoji, nego na tijek gledaju isključivo u kontekstu "tijekom" (iliti za vrijeme). Onda je uopće bezpredmetno raspravljati o toku i tijeku, jer onda tok znači flow (kao u flowchart), a tijek znači during (tj. tijek ni ne postoji, postoji samo - što je to? prilog?).
Kaže ovako: Došlo je do prekida u toku prijenosa podataka tijekom spajanja na Internet.
Onda bi ispalo da ono što se događa tijekom spajanja, kako se to spajanje odvija, na Internet, nije tijek nego tok. Čudno, zbunjujuće. Imaš ti možda kakvo drugo objašnjenje?
Ima recimo ovo: Imenice tok i tijek imaju isto podrijetlo vezano za glagol teći, ali se značenjski razlikuju. Značenje je imenice tok samo prostorno i odnosi se na 'put kojim protječe tekućica', a imenica tijek označuje 'smjer i način kojim tekućica protječe ili kojim se što razvija i zbiva', npr. Pratimo tok rijeke Save; Pratimo tijek istrage.
Škakljive su mi takve stvari. Imaš recimo situaciju da s jedne strane neki bez ikakve rezerve govore da su sustavi operativni i da je do operacijskih sustava došlo zbog neznanja te da je to pogrešno, a s druge strane vodeće informatičke obrazovne ustanove (FER i FOI) imaju kolegije Operacijski sustava, a ne Operativni sustavi.
Jezikoslovcima recimo ne paše ni izraz gumb OK - oni bi svom silom htjeli dugme.
------
Edit: vidim da obrazovne institucije u pravilu koriste izraz "dijagram toka". Bit će da riječ "tijek" doživljavam šire nego bih trebao. Ostalo mi u sjećanju još i to kako nam je prije dvadesetak godina učitelj iz matematike u osnovnoj školi objašnjavao zašto je tijek afine funkcije, a ne tok i dao na primjer s rijekom. I, ako se dobro sjećam, rekao je nešto u stilu tok rijeke je ono po čemu rijeka teče, a ono kako rijeka teče je tijek rijeke.
Tu su dva momenta:
- kad tražiš grešku, često ju teško nađeš - prije na nju nabasaš slučajno,
- lektori, recenzenti i drugi nisu nužno stručni za to područje ili se kod interpretacije napisanog nisu "uživjeli".
Nije to ništa čudno, svašta se može previdjeti. Na kraju krajeva, ti si tu autor i tko su oni da se upliću u tvoj autorski rad i ispravljaju tvoj izraz? Ono, dvaput će se zapitati je li to ispravno pa će si onda još to i racionalizirati s tim da, fakat, kod programiranja teku neki podaci pa...
Nisam rekao da je ono što se nalazi na tvojoj stranici bedastoća, rekao sam samo da je izraz "dijagram toka podataka" bedastoća.
Dakle, slao sam ih na tvoju stranicu jer sam smatrao da tu za njih ima korisnog materijala, no da uzmu u obzir da bi taj izraz trebao glasiti malo drugačije. Sorry što nisam bio nježniji u svom izražavanju - prestar sam za okolišanje i bio sam osupnut time da netko izraz dijagram toka/tijeka u programiranju samoinicijativno dopunjava s riječju podataka.
I da završimo, isto tako ne bi li bilo intelektulano pošteno da ako si uočio grešku jednostavno kontaktiraš autora i predložiš ispravak?
A gledaj, kamo bih došao da krenem u misiju ispravljanja svega pogrešnog na što naiđem na Internetu? I onda još da se moram opravdavati pred defanzivnim autorom? Evo recimo tvoja prva reakcija na ovoj temi je dobar razlog zašto se ne uplitati u ono što te se direktno ne tiče.
Napisao sam komentar na forumu kojeg pretpostavljam ni ne posjećuješ, a ipak je do mene došla tvoja žustra reakcija. Dobro, da sam tebi direktno pisao mail, vjerojatno ne bih napisao izraz "bedastoća".