Pozdrav ljudi. Evo imam jedan zadatak koji treba napraviti u codeblocksu ali ga bas i neznam napraviti pa trebam pomoc. Zadatak ide ovako: NAPISATI PROGRAM KOJI UCITAVA PRIRODNI BROJ n, TE POMOCU ZVJEZDICA ("*") ISCRTAVA KRUG RADIJUSA n ZNAKOVA. Evo ako mi itko ovo moze napraviti ili mi staviti neki tutorial za crtanje tog kruga bio bi mu zahvalan do kraja zivota :)
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Nadam se da sam pomogao, jednostavan je zadatak, to bi trebalo biti vise-manje to, ali si prilagodi ako ti zatreba:
Znači, trebaš koristiti jednadžbu kružnice x^2+y^2 = r^2, trebao si samo malo googlati i razmisliti, vjerojatno ima i primjera takvih koliko
hoćeš na netu, nije da je ovo ne znam kako težak zadatak, a jednadžbu kružnice pretpostavljam da ste učili iz matematike, samo treba onda
to znanje primjeniti ovdje. Nadam se da imalo razumiješ što sam radio ovdje.
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <iostream>
#define omjer 1.71428571429 //velicina konzole (kod mene je 7x12 pa podijelimo 12/7 i dobijemo omjer) za pravilniji krug
using namespace std;
int main()
{
int n = 0; // ovaj n ti zapravo i ne treba (kasnije je pretvoren u float radijus), ali pise u zadatku da treba ucitati prirodni broj (int)
cout <<"Upisi broj: (npr.10): "; cin >>n;
cout <<"\r\n\r\n";
float radijus = static_cast<float>(n);
for (int y = -radijus; y<=radijus; y++)
{
for (int x= -radijus*omjer; x<=radijus*omjer; x++)
{
float d = (x/(radijus*omjer))*(x/(radijus*omjer)) + (y/radijus)*(y/radijus);
if (d > 0.6 && d < 1.1){ cout << "*";}
else{cout << " ";}
}
cout <<endl;
}
cout <<"\r\n\r\n";
system("PAUSE");
return 0;
}
Nadam se da sam pomogao, jednostavan je zadatak, to bi trebalo biti vise-manje to, ali si prilagodi ako ti zatreba:
Znači, trebaš koristiti jednadžbu kružnice x^2+y^2 = r^2, trebao si samo malo googlati i razmisliti, vjerojatno ima i primjera takvih koliko
hoćeš na netu, nije da je ovo ne znam kako težak zadatak, a jednadžbu kružnice pretpostavljam da ste učili iz matematike, samo treba onda
to znanje primjeniti ovdje. Nadam se da imalo razumiješ što sam radio ovdje.
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <iostream>
#define omjer 1.71428571429 //velicina konzole (kod mene je 7x12 pa podijelimo 12/7 i dobijemo omjer) za pravilniji krug
using namespace std;
int main()
{
int n = 0; // ovaj n ti zapravo i ne treba (kasnije je pretvoren u float radijus), ali pise u zadatku da treba ucitati prirodni broj (int)
cout <<"Upisi broj: (npr.10): "; cin >>n;
cout <<"\r\n\r\n";
float radijus = static_cast<float>(n);
for (int y = -radijus; y<=radijus; y++)
{
for (int x= -radijus*omjer; x<=radijus*omjer; x++)
{
float d = (x/(radijus*omjer))*(x/(radijus*omjer)) + (y/radijus)*(y/radijus);
if (d > 0.6 && d < 1.1){ cout << "*";}
else{cout << " ";}
}
cout <<endl;
}
cout <<"\r\n\r\n";
system("PAUSE");
return 0;
}
Ajme hvala ti puno