C# Promjena vrijednosti

poruka: 32
|
čitano: 4.352
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
C# Korisnička promjena vrijednosti

Recimo da radite program u kojemu se vodi evidencija putnih troškova. Recimo da se nekoliko puta godišnje mijenja cijena kilometra i cijena dnevnice + još neki parametri (zakonski). Biste li:

1) omogućili korisniku da sam unosi nove vrijednosti pri svakoj promjeni u Narodnim novinama ili RRiF?

2) vi radili promjene pa slali svojim korisnicima kao nadogradnju?

U slučaju da ste omogućili korisniku da sam mijenja vrijednosti s kojima program radi, kroz koju kontrolu na formi biste mu to omogućili i kako bi spremali vrijednosti za promjenu (XML, TXT, nešto treće)? Biste li mu isporučivali neki oblik baze u koju to može pohranjivati i mijenjati?

U slučaju da vi radite promjene i šaljete, koji biste tu mehanizam (format) odabrali?

Ovo sve pitam s obzirom na problem odabira suvremenih alata i što bi bilo najpraktičnije za korisnika i dugoročno održavanje. Koje biste alate, općenito za ovakav posao odabrali? Imam samo legalni Borland C# Builder, ali ako je bolje MS Studio, recite.

Thnx

Intel 80286 12MHz, 640k RAM, 20 MB HDD, MS-DOS 3.31 <========]]=0

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
RE: C# Korisnička promjena vrijednosti

Ja bih napravio da svakako može sam mijenjati, negdje u izborniku postavke programa, i spremao bih u XML datoteku.

Domagoj
17 godina
C# Promjena vrijednosti

Neznam jesi li pitao za ovo konkretno, ali za spremanje je najbolje koristiti XML serijalizaciju.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

A koje bi alate koristio, da imaš dovoljno love sve kupiti? Malo mi se ovaj Borlandov čini ograničen.

17 godina
neaktivan
Faerdhur kaže...

Recimo da radite program u kojemu se vodi evidencija putnih troškova. Recimo da se nekoliko puta godišnje mijenja cijena kilometra i cijena dnevnice + još neki parametri (zakonski). Biste li:

1) omogućili korisniku da sam unosi nove vrijednosti pri svakoj promjeni u Narodnim novinama ili RRiF?

U slučaju da ste omogućili korisniku da sam mijenja vrijednosti s kojima program radi, kroz koju kontrolu na formi biste mu to omogućili i kako bi spremali vrijednosti za promjenu (XML, TXT, nešto treće)? Biste li mu isporučivali neki oblik baze u koju to može pohranjivati i mijenjati?

U slučaju da vi radite promjene i šaljete, koji biste tu mehanizam (format) odabrali?

Ovo sve pitam s obzirom na problem odabira suvremenih alata i što bi bilo najpraktičnije za korisnika i dugoročno održavanje. Koje biste alate, općenito za ovakav posao odabrali? Imam samo legalni Borland C# Builder, ali ako je bolje MS Studio, recite.

Thnx

Ovisi koliko plati. Ako je cijeli program platio dovoljno, može dobiti sve promjenjivo putem postojećeg sučelja; k vragu, može dobiti i plesačice na štangi. Ako je program low-budget, morao bi plaćati nadogradnje.
Ako je program boxed/retail, opcija bi postojala ovisno o cjenovnom rangu.

Spremanje bi se vršilo bilo kako. Od binarne, tekstualne, xml datoteke ili baze ako ju aplikacija koristi. Baza samo zbog toga nije prihvatljiva.

Alate? Pa Visual Studio Express je besplatan, a 'pravi' ne košta puno. Razlika u potrebama je opet na tebi.
Private Baldrick: You know my dad was a nun. Captain Blackadder: No he wasn't, Baldrick. Private Baldrick: He was too, sir. Cause whenever he was up in court and the judge asked "occupation", he'd say "none".
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Ako je program boxed/retail, opcija bi postojala ovisno o cjenovnom rangu.

Nije po narudžbi mušterije, već po nadahnuću od frenda koji takvo što treba, a može se prodavati dalje. Idem na opciju bez cjenovnih rangova. "One size fitts all".

naxeem kaže...
 Baza samo zbog toga nije prihvatljiva.

Ovo sam i ja mislio. Znači od početka XML? Nije u pitanju samo korisnička promjena, ima tu i drugih zakonskih kvaka koje treba održavati.

naxeem kaže...
 Pa Visual Studio Express je besplatan, a 'pravi' ne košta puno. Razlika u potrebama je opet na tebi.

Zbog veze u Borlandu imam Delphi .NET i Borland C# Builder. Morao bih instalirati ovo što si spomenuo, ali *ebe me ono "Express" pa ne znam koliko ograničenja ima u odnosu na moje alate.

17 godina
C# Promjena vrijednosti

Pozdrav

Moj savjet ti je da napraviš neki web servis koji može poslati potrebne podatke u XML obliku, naravno i napraviš si neki alatić s kojim možeš lako promijeniti te podatke u bazi (na koju se spaja web servis) ili napraviš neki crawler koji izfiltrira te podatke s weba, što već želiš.

U stolnu aplikaciju dodaš neki button ili neku opciju u meni-u i kad ju korisnik aktivira, aplikacija se spoji na web servis i provjeri verziju podataka s onima koje ima, ako su različite (tj. ako je ova gore novija) skine update i obavijesti o tome korisnika, ako nema updatea, samo o tome obavijesti korisnika, da nema update. Mislim da to nebi trebao naplaćivati, ali naplaćuj godišnje održavanje (isto s..., drugo pakovanje) ili neke amortizacijske troškove (cijela nova verzija aplikacije itd.)

To ti je moj savjet, a što se tiče aplikacija. Web servis možeš i napraviti u nečem drugom (Java je dosta dobra) pa ti ispadne besplatan, a pretpostavljam da tvoj trenutni compiler ima mogućnost socket konekcije a to je sve što ti treba za web servis

Pozdrav Svi smo mi ovce

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
C# Promjena vrijednosti

Visual Studio Express dovoljan je za sve skoro. Sam .NET i C# su također besplatni, SQL Server 2008 Express je besplatan... praktički te ne košta ništa, a za Borlanda ne bih znao.

Private Baldrick: You know my dad was a nun. Captain Blackadder: No he wasn't, Baldrick. Private Baldrick: He was too, sir. Cause whenever he was up in court and the judge asked "occupation", he'd say "none".
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: C# Promjena vrijednosti

Sve su ove preporuke sasvim OK, sad samo na posao. Brine me samo što bih se s Borlanda prebacio na MS * Express, a znam da on ima ograničenje za solutione koji se jako koriste web servisima.

Ali nešto ču iskemijati.

Thnx to all...

17 godina
C# Promjena vrijednosti

Neznam, ali uvijek možeš ovdje provjeriti šta ima, a šta nema

Product Comparison

Pozdrav Svi smo mi ovce

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Faerdhur kaže...

... Express, a znam da on ima ograničenje za solutione koji se jako koriste web servisima.

Kakva ograničenja? - Nema stvari koje ti ne trebaju za takvu aplikaciju... addine, makroe i sl.
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Kakva ograničenja? - Nema stvari koje ti ne trebaju za takvu aplikaciju... addine, makroe i sl.

Zapravo, za takvo što i ne treba ona bolesna navika SourceSafe (mislim da Express to nema), jer je to maleni projekt, a jedina je zezancija stavljati sve posebno - C#, Web Developer i SQL. Bitno da je free. A ostalo ja i kolega možemo nekako uskladiti.

OK, thnx

17 godina
neaktivan
C# Promjena vrijednosti

C# i Web Developer? Pa čuj, ali je besplatno. SQL ionako stavljaš odvojeno. A SourceSafe? Nema potrebe baš za tako nečim ako nemaš veći tim ljudi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

C# i Web Developer?

Mislim da je to trojstvo ( s SQL Express-om ) dovoljno za rješenje koje je dao kolega dado2202, jer je zanimljiv pristup. Ali i više nego što treba za ono rješenje s XML dopisivanjem od strane korisnika (offline).

Free i legalno, intuitivno - poslastica.

Thnx

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.9.2008 13:47 (Faerdhur).
17 godina
protjeran
Faerdhur kaže...

A koje bi alate koristio, da imaš dovoljno love sve kupiti? Malo mi se ovaj Borlandov čini ograničen.

Joj joj joj... sad bi ti svašta rekao, ali prešutjeti ću Osmijeh

Razlika između VS-a i Borlanda je nekih 3 generacije tehnologija, tako da prebacivanje iz Borlanda u VS je za mene totalni promašaj. Neka se ne ljute oni koji rade u VS-u, jer i ja sam u njemu radio pune 4 godine i znam jako dobro u njemu programirati, koristiti MFC itd., no u usporedbi s lakoćom koja se nudi upotrebom VCL biblioteke pod Borlandom, Visual Studio nema tu što tražiti. Zakopati i pomesti nogom.

A sama tvoja izjava dovoljno govori da izgleda nisi uopće upoznat sa programiranjem Web servisa pod Borlandom jer iz njegovih IDE-a imaš direktno mogućnost izrade SOAP servera, možeš čak raditi i WSDL ili i obični Web server. A da ne pričam koliko komponenti imaš na webu kojima to automatiziraš u tren oka. NEMA TEORETSKE ŠANSE da je Borland po ičemu ograničen.
17 godina
protjeran
Faerdhur kaže...

Thnx

Konkretno što se ovoga tiče, to bi trebao administrirati onaj tko drži server stranu aplikacije, a ne korisnik. Svakako bi koristio bazu radi spremanja prijašnjih stanja, i to neku bolju (npr. SQL Server ili Oracle) tako da se može joj pristupiti i preko TCP/IP-a. Možeš napraviti i obični Win32 servis kojeg postaviš na neki server i preko njega korisnik (klijent) automatski update-a stanja. Sve ovo središ u C# Builderu u nekih pola sata ako znaš...
17 godina
neaktivan

Hvala najljepše, podosta informacija u ovom threadu, već se nešto kuha...

17 godina
neaktivan
Tracer kaže...
Razlika između VS-a i Borlanda je nekih 3 generacije tehnologija, tako da prebacivanje iz Borlanda u VS je za mene totalni promašaj. Neka se ne ljute oni koji rade u VS-u, jer i ja sam u njemu radio pune 4 godine i znam jako dobro u njemu programirati, koristiti MFC itd., no u usporedbi s lakoćom koja se nudi upotrebom VCL biblioteke pod Borlandom, Visual Studio nema tu što tražiti. Zakopati i pomesti nogom.
Mene si sada isto zaintrigirao. Kako to Borland može biti ispred VS-a? Koji produkt? Ima podršku za 3.5 i LINQ? MVC?
Radio sam i bio iznimno zadovoljan Borlandom s C++ Builderom i VCL-om koji je tada jeo MFC za doručak. Što VCL nudi za web, web servise, win servise... radi li podrška za WPF? Oracle?

Hvala.
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.9.2008 11:28 (naxeem).
17 godina
protjeran
naxeem kaže...
Tracer kaže...
Mene si sada isto zaintrigirao. Kako to Borland može biti ispred VS-a? Koji produkt? Ima podršku za 3.5 i LINQ? MVC?
Radio sam i bio iznimno zadovoljan Borlandom s C++ Builderom i VCL-om koji je tada jeo MFC za doručak. Što VCL nudi za web, web servise, win servise... radi li podrška za WPF? Oracle?

Hvala.

Mislim da si i sam sebi odgovorio na pitanje... MFC se ne razvija već više od desetljeće i stagnira. Tehnologija je stara i samo ju drži ime Microsoft, dok VCL aplikacije bez ikakvih problema compiliraš u Linuxu i imaš potpuno isti GUI kao da je riječ o Win aplikaciji. Znači, već od samog starta je multiplatformski i nisu potrebna gotovo nikakva dodatna znanja ili nekakvo extra utrošeno vrijeme za to.

Rad sa bazama podataka, a pogotovo mrežom je daleko napredniji u VCL-u jer ima automatski safe threading i alociranje threadova za konekcije (Indy). Tu je još i sama brzina prevođenja koda i njegova količina. Uspredi najobičniju MFC i VCL aplikaciju pa ćeš vidjeti koliko koda ima jedna a koliko druga. Znam za VS aplikacije koje su se prevodile i po cijelu noć. To je na borlandovim alatima optimizirano, a pogotovo sada na izlazećem C++ Builder-u 2009. O nedostatku komponenti u VS-u da i ne pričam... a sada Delphi i C++ Builder mogu bez problema instalirati međusobne IDE komponente. Također, sam razvoj komponenti je neusporedivo lakši u Borlandu jer postoji Type Library koji automatski piše definicije metoda za COM komponente a imaš i vizualnu strukturu cijelog ActiveX-a. To je sve ručno u VS-u...

Što se tiče web servisa imaš po defaultu SOAP server i klasični web server, a po potrebi možeš instalirati i komponente za WSDL, dok čak imaš i podršku za DTD i XML shemu kroz integriranje XML dokumenta. Što se tiče Win servisa imaš klasični win32 a možeš raditi i servise za drivere. Oracle je podržan kroz klasični ADO tj. samo da si uz oracle instaliraš i njegov klijent koji dolazi s njime ili da koristiš standardni oracle provider. Naravno imaš i podršku za SQL server, a u krajnjoj liniji možeš koristiti i ODBC, dok imaš i multiplatformske komponente DBEXPRESS s kojima možeš koristiti MySQL i sl.. Ima podršku i za LINQ dok WPF mislim da je uključen sa nadolazećim C++ Builderom 2009. No, nisam 100% siguran. Također, u nadolazećem borlandu imaš i podršku za C++0X standard. Što se tiče frameworka, da budem iskren, neznam... Obično se toga klonim jer svoje aplikacije uvijek radim kao standalone i cijeli runtime stavljam u EXE.

Malo detaljnije o novom C++ Builderu pogledaj na video isječcima:

http://dn.codegear.com/article/38443 - novosti u C++ Builder IDE-u

http://dn.codegear.com/article/38383 - nove VCL komponente

http://dn.codegear.com/article/38384 - podrška za C++0X

17 godina
neaktivan
C# Promjena vrijednosti

Ali MFC je odavno 'deprecated' i 'obsolete' od kad je .NET tu, a pogotovo WPF koji su, iskreno, najmanje jednako dobri kao VCL.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
naxeem kaže...

Ali MFC je odavno 'deprecated' i 'obsolete' od kad je .NET tu, a pogotovo WPF koji su, iskreno, najmanje jednako dobri kao VCL.

Nije da su loši. I sam već polako ulazim u te vode, no još uvijek za bilo što ozbiljnije koristim C++ Builder. Tko zna što će biti s vremenom.
16 godina
neaktivan

Svakako ti treba baza, treba evidentirati sve putne troškove...a to se ne radi u xml ili txt.

Parametre, cijene, "zakone" možeš držati u xml to nije problem a promjene u cijeni se može izvesti negdje na web serveru i aplikacija može tu promjenu preuzeti i bez interakcije korisnika.

Ja preporučuje vs.net 2008 i mysql

17 godina
C# Promjena vrijednosti

Poanta i je u tome da kad napravis projekt da skines usera sa *****. Das mu nek on to sam radi.

XML za zapis vece kolicine podataka... ja bih radije isao na mySQL bazu podataka.

Netko je gore spomenuo WEB sucelje... da, ja san dosta aplikacija napravio samo prek WEB-a, bilo na lokalnom serveru u lokalnoj mrezi ili preko nekakvog hostinga. Nije lose, dosta intuitivno, jako brzo se napravi i skupo proda.

A u biti tu nema nesto puno filozofije, upis i ispis iz baze... ajax zakon u tim stvarima...

A sta se tice ono Xpress... nema ti to veze... ja mislim da nema neke velike razlike (osim ako ne radis programiranje u velikoj firmi u multiprogrammer okruzju i sta ti ja znam).

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Poanta i je u tome da kad napravis projekt da skines usera sa *****. Das mu nek on to sam radi.

XML za zapis vece kolicine podataka... ja bih radije isao na mySQL bazu podataka.

Netko je gore spomenuo WEB sucelje... da, ja san dosta aplikacija napravio samo prek WEB-a, bilo na lokalnom serveru u lokalnoj mrezi ili preko nekakvog hostinga. Nije lose, dosta intuitivno, jako brzo se napravi i skupo proda.

A u biti tu nema nesto puno filozofije, upis i ispis iz baze... ajax zakon u tim stvarima...

A sta se tice ono Xpress... nema ti to veze... ja mislim da nema neke velike razlike (osim ako ne radis programiranje u velikoj firmi u multiprogrammer okruzju i sta ti ja znam).

1. Nije, poanta je zaradit više novca.
2. XML je OK za cijene.
3. Web je OK kao metodologija, ali mu treba server, bla bla... on traži desktop rješenje.
4. AJAX nema veze s upisom/ispisom

17 godina
C# Promjena vrijednosti

RIA dolazi na velika vrata, kao i cloud computing fore. Sve velike firme koje proizvode poslovni software prirpemaju web verzije svojih proizvoda, tako da su to neke smjernice kojima ce se kretati razvoj aplikativnog poslovnog softwarea.

Koja baza je prici vise manje je svejedno, posto bi se iole ozbiljna aplikacija trebabala pridrzavati PI principa (persistance ignorance). Sa VS i c# je sql2005/8 express logican izbor, jer je tu podrska za linq i entity framework, i laksa je kasnije migracija na punokrvni mssql nego sa mysql-a. Takodzer, VS automatski radi proxy prema SOAP servisima, pa je njihovo koristenje jednostavno i brzo.

Sto se tice same teme, ja te stvari rijesavam sa web servisima i zapisom u XML ili SQL bazi, ali uglavnom se stvari updateaju pomocu web servisa.

"A developer is a machine that converts coffee into code"
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Naxim odgovori na ona 4:

1. korisnici su debili i zele proci jeftino. A sta mislis da bi im on naplatio unos cijene po kilometru. Prvo pitanje bi bilo "Ako sve ostalo mozemo unosit, zasto to ne mozemo". Zaheb prvi!

2. mySQL je besplatan

3. server ima svaki WinXP (IIS 5.1) i jako lako se podesi u lokalnoj mrezi (jedan komp server, hosts file)

4. ajax radi korisnickog sucelja. uvelike olaksava rad, preglednost aplikaca

Pozdrav!

I'm going woo woo
16 godina
neaktivan
C# Promjena vrijednosti

Za MS standard je SOAP (serialized XML), a za file transfer i još ponešto se koristi WSE

Iz iskustva upozorenje: čuvajte se ISA firewalla

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Naxim odgovori na ona 4:

1. korisnici su debili i zele proci jeftino. A sta mislis da bi im on naplatio unos cijene po kilometru. Prvo pitanje bi bilo "Ako sve ostalo mozemo unosit, zasto to ne mozemo". Zaheb prvi!

2. mySQL je besplatan

3. server ima svaki WinXP (IIS 5.1) i jako lako se podesi u lokalnoj mrezi (jedan komp server, hosts file)

4. ajax radi korisnickog sucelja. uvelike olaksava rad, preglednost aplikaca

Pozdrav!

1. lll
2. Imaš pravo da je besplatan, ali s LINQ-om korištenje strukturiranih XML datoteka za manje količine podataka (konfiguraciju), po mom mišljenju je bolji izbor.
3. Sačuvaj te IIS-a 5:)
4. Da, ali on nije baš za "unos" - to je sučelje pa sam na to mislio. Što se sučelja tiče, ja bih radije išao na Silverlight/Flex - Adobe Air i Silverlight 3 samo što nije.:)
braindozer kaže...

Za MS standard je SOAP (serialized XML), a za file transfer i još ponešto se koristi WSE

Iz iskustva upozorenje: čuvajte se ISA firewalla

Od zadnje verzije Microsoft i kroz WCF - koji u startu nije zamišljen s tom namjernom iako ga odlično podržava - u .NET-u 3.5 podržava REST servise koji su u kratkom razdoblju od alternativne paradigme došli do vrlo poželjnog i modernog pristupa servisima, jer su zapravo bazirani na prirodnoj arhitekturi weba (za razliku od RPC-a recimo).
Avatar odgovara mojim reakcijama dok čitam ovaj forum...
16 godina
neaktivan
Od zadnje verzije Microsoft i kroz WCF - koji u startu nije zamišljen s tom namjernom iako ga odlično podržava - u .NET-u 3.5 podržava REST servise koji su u kratkom razdoblju od alternativne paradigme došli do vrlo poželjnog i modernog pristupa servisima, jer su zapravo bazirani na prirodnoj arhitekturi weba (za razliku od RPC-a recimo).
 Upravo sam pogledao "REST" overview.  U nekoj reallife situaciji moram vidjeti kako to radi.
Inače sam sa WSE-om probdio noći zbog asinhronog get i send, kao dummy... zaboravio sam čekirati send length i send buffer.
A .net 3.5 nisam počeo koristiti zato jer WPF za windows nije isti kao i u silverlightu. LINQ sam komentirao. Ovdje ljudi LINQ gledaju kao primarno query language, a mene zanima lambda expressions s kojima i radim query-e. A ostale stvari još nisam imao razloga koristiti.
Dobro je za standardni PUT i GET za prilagodbu web browserima preko pluginova. Tako da mi je pristup servisima moguć bez vlastite aplikacije.
Hvala za Tip: "REST".
17 godina
neaktivan

A nego kako da gledaju LINQ?

LINQ i jesu lambda izrazi; pitanje je samo kako ćeš ih zapisati. Cijela svrha i jednog i drugog su upiti.

Avatar odgovara mojim reakcijama dok čitam ovaj forum...
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice