C# - Problemi i rješenja izdvojena tema

poruka: 2.151
|
čitano: 704.921
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
odjavljen
Re: C# - Problemi i rješenja

Zašto izmišljati algoritam koji već postoji?

Što nije zadatak programera napraviti aplikaciju koja radi svoju zadaću brzo, efikasno i uz minimalne troškove izrade/postavljanja/održavanja te razuman vremenski rok? Ako netko već ima rješenje za pretraživanje, zašto ga ne iskoristiti u maksimalnoj mjeri (koliko je dozvoljeno) i modificirati ga da radi u našoj aplikaciji?

Ne zagovaram copy/paste programiranje ali mislim da je pametnije uzeti već postojeći kotač i samo mu promijeniti gumu nego izmišljati svoj kotač i svoju gumu.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
13 godina
neaktivan
athlon64 kaže...

Kao da gledam lokalnu web situaciju. Ja se namučim u .NET-u, dođe prika s Joomlom i free template-om i uzme koliko i ja.

Da svi razmišljaju tako, programiranje nikada ne bi napredovalo, što ja moram, neko će drugi...

Ja tebi moram čestitati na tvrdoglavosti, volio bih da sam takav, x puta si vidio da radiš krivo (SQL, kleo si se da ti ne treba, govorio mi da sam ti bez veze spamao temu, dalje, ona web stranica, ne zna se ili je html tag u body-u ili body u html-u...), ali opet furaš po svome, nećeš priznati grešku pa koliko to bilo očigledno. Jednom prihvati savjet od nekog ko nije u DUMP-u, nisu ni oni bogovi.

Imaš pogrešnu percepciju i mišljenje o knjizi i žao mi je zbog toga. Kada čitaš knjigu i dalje kodiraš, to dokazuje da nisi čitao, a ne samo trpaš u glavu.

Ali nećemo se svađati, bar ja više nemam snage ti objašnjavati.

14 godina
neaktivan
C# - Problemi i rješenja

neznam dali je vec neko pitao, ali imam varijablu koja treba biti float, ali mi izbacuje cannot convert from double to float, konkretno broj je -2.9 (probao sam 2.9, nece, ali 2 i -2 hoce, probao sam napravit i zasebnu varijablu te je uvrstit, ali svejedno nece

sry ako sam nesto propustio pa sam sad ispo glup, ali jendo veliko hvala

Potpis
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Zašto izmišljati algoritam koji već postoji?

Što nije zadatak programera napraviti aplikaciju koja radi svoju zadaću brzo, efikasno i uz minimalne troškove izrade/postavljanja/održavanja te razuman vremenski rok? Ako netko već ima rješenje za pretraživanje, zašto ga ne iskoristiti u maksimalnoj mjeri (koliko je dozvoljeno) i modificirati ga da radi u našoj aplikaciji?

Ne zagovaram copy/paste programiranje ali mislim da je pametnije uzeti već postojeći kotač i samo mu promijeniti gumu nego izmišljati svoj kotač i svoju gumu.

Sad si reka točno ono što ja mislim i što sam pokuša reć al mi izražavanje nije jača strana.

royalhero kaže...
athlon64 kaže...

Kao da gledam lokalnu web situaciju. Ja se namučim u .NET-u, dođe prika s Joomlom i free template-om i uzme koliko i ja.

Da svi razmišljaju tako, programiranje nikada ne bi napredovalo, što ja moram, neko će drugi...

Ja tebi moram čestitati na tvrdoglavosti, volio bih da sam takav, x puta si vidio da radiš krivo (SQL, kleo si se da ti ne treba, govorio mi da sam ti bez veze spamao temu, dalje, ona web stranica, ne zna se ili je html tag u body-u ili body u html-u...), ali opet furaš po svome, nećeš priznati grešku pa koliko to bilo očigledno. Jednom prihvati savjet od nekog ko nije u DUMP-u, nisu ni oni bogovi.

Imaš pogrešnu percepciju i mišljenje o knjizi i žao mi je zbog toga. Kada čitaš knjigu i dalje kodiraš, to dokazuje da nisi čitao, a ne samo trpaš u glavu.

Ali nećemo se svađati, bar ja više nemam snage ti objašnjavati.

Napredovanje? Na koji način moderne aplikacija napreduju, na taj da se sve više gotovih stvari integrira u jezike i biblioteke. Glupi primjer: izrađujem kalkulator , želim da ima mogućnost korjenovanja, prije 10 godina bi morao sam manualno pisat metodu s algoritmima za korjenovanje i bog zna šta. Današ dođem, iz ".math" izvućem gotovu metodu i doviđenja. Šta hoću reć? Poanta programiranja je šta manje se zamarat NEBITNIM STVARIMA i koncentrirat na bitno. Ti meni govoriš da sam tvrdoglav a tupiš da je krivo doć i uzest gotov kod od nekoga drugoga. PA TO JE POANTA NAPRETKA U PROGRAMIRANJU!

Nikad te necemo zaboraviti. RIP EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
14 godina
neaktivan
Luka Ivanković kaže...

neznam dali je vec neko pitao, ali imam varijablu koja treba biti float, ali mi izbacuje cannot convert from double to float, konkretno broj je -2.9 (probao sam 2.9, nece, ali 2 i -2 hoce, probao sam napravit i zasebnu varijablu te je uvrstit, ali svejedno nece

evo naso sam di je problem, zaboravio sam f (-2.9f), sad me sram{#}

Potpis
15 godina
Luka Ivanković kaže...

EDIT: zakasnih, vidim da si rijesio :P

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.8.2012 16:52 (athlon64).
15 godina
athlon64 kaže...

ali još uvjek smatram da se to bolje uvježba kodiranjem nego čitanjem knjige. 

Ti potpuno pogrešno shvaćaš ono što ti @royalhero pokušava reći.

Kada mi kažemo da učimo iz knjige, to ne znači da mi knjigu čitamo u klasičnom smislu. Ja osobno dok "čitam" neku knjigu vezanu za programiranje, uvijek imam sa strane otvoren IDE i nekoliko malih projekata u njemu. Dok čitam, istovremeno razmišljam o tome što čitam. Pokušavam to naučiti i shvatiti. Stalno pokušavam to primjeniti na već postojeće primjere i stvaram nove primjere. Na taj način učim o korištenju toga što sam naučio gdje, kada i kako to koristiti? Ako mi nije potpuno jasno onda a internetu tražim primjere toga.

Taj tvoj način učenja koji se sa moga gledišta svodi na čisto neusmjereno pogađanje, meni je osobno loš. Koliko sam iz tvojih postova zaključio, ti time pokušavaš uštediti vrijeme tj, misliš da ćeš izbjegavanjem knjiga doći brže do znanja. Takav način učenja ostavlja puno rupa što se jasno vidi po pitanjima koja ti postavljaš. Posao developera je prije svega rješavati probleme, a smatram da to on može samo naučiti tako ,da se nezgodno izrazim, rješava one koji su već rješeni, tj. da se preko njih uči rješavati probleme. Ti misliš da ćeš za apsolutno svaki problem s kojim se susretneš, moći samo tako odguglati, kopirati kod i malo ga modificirati. To nećeš moći zato je bitno naučiti misliti kao programer.

To što koristiš kalitetan jezik sa kvalitetnim frameworkom, ne čini te automatski dobrim programerom.

I would love to change the world, but they won't give me the source code
Poruka je uređivana zadnji put ned 19.8.2012 18:15 (captain_soap_McTawish).
15 godina
C# - Problemi i rješenja

Vidi, ja na to ovako gledam. Šta se tiče programiranja tu jednostavno postoji MORE, ma OCEAN stvari za naučit. Čitanje knjiga i vježbanje svega mi izgleda kao rupa bez dna. Ja sam se tek prije godinu dana kvalitetno uhvatio posla i trebalo mi je dosta vremena da nađem efikasan način za učenje. Proveo sam mjesece gledajući videa na pluralsightu i čitajući c++ knjige. Šta sam dobio od toga? Jako malo. Evo upravo dobivam primjer, vježbam rad s lambdama s obzirom da su bolje od klasićnih query-a. E sad ja sam prije niti 2 mjeseca pogledao kompletni pluralsight LINQ tutorial za query-anje i komuniciranje s bazom. Dapaće u pozadini je bio upaljen vs kroz kojega bi za svaki video riješio po jedan primjer. Evo sad nakon šta sam napravia ovu aplikaciju koju mi je prijatelj da za vježbu sam krenia sve query-e koje sam napisa u klasičnom obliku pretvorit u lambda query-e. Znaš čega sam se siča iz tjedana gledanja pluralsight course-a? NIČEGA. Mora sam ga ponovono otvorit, pogledat 2 videa od 5 minuta koji govore o lambda query-ima i za 20 minuta sam uspješno sve query-e pretvoria u lamda query-e i shvatia toćnu funkcjonalnost njih te kako ih se radi. Ja ovaj načn učenja koji se tebi čini loš prakticiram s razlogom. Ja imam velikih problema s koncentracijom i knjiga za mene nije, probao sam,vjeruj mi, ja na ovaj svoj naćin ućim najkvalitetnije. A ne mogu to nazvat SVOJIM naćinom jer sam okružem ljudima koji su na faksu a već zarađuju dovoljno da mogu živit od programiranja i pogodi šta. To je naćin koji su mi oni savjetovali. Bilo koga od njih da pitam prilićno bazićno pitanje dobijem odgovor " a šta misliš ti da ja to znam napamet ovako? Pa googlaj, ja tako stalno radim xd ". A mogu živit od programiranja. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
captain_soap_McTawish kaže...
Kada mi kažemo da učimo iz knjige, to ne znači da mi knjigu čitamo u klasičnom smislu. Ja osobno dok "čitam" neku knjigu vezanu za programiranje, uvijek imam sa strane otvoren IDE i nekoliko malih projekata u njemu. Dok čitam, istovremeno razmišljam o tome što čitam. Pokušavam to naučiti i shvatiti. Stalno pokušavam to primjeniti na već postojeće primjere i stvaram nove primjere. Na taj način učim o korištenju toga što sam naučio gdje, kada i kako to koristiti? Ako mi nije potpuno jasno onda a internetu tražim primjere toga....

Vidiš, ja radim na sličan način. Radim na programu, ako zapnem, potražim primjer na internetu i ako ne shvatim kako to funkcionira, potražim to u knjizi. Ne čitam knjigu od prve do posljednje stranice nego po potrebi tražim i modificiram neke algoritme i sl. stvari koje mi zatrebaju.

Doduše, ako pogledate neke jednostavnije poslovne aplikacije -> prikaži formu, pokupi podatke od korisnika ili mu prikaži nešto iz baze, izračunaj/obradi nešto na osnovi podataka od korisnika ili baze, zapiši to natrag u bazu ili isprintaj.

I tako mi fino offtopičarimo stranicu i pol...

http://nighthawk-software.blogspot.com/
15 godina
Sum_of_all_fears kaže...
Kada mi kažemo da učimo iz knjige, to ne znači da mi knjigu čitamo u klasičnom smislu. Ja osobno dok "čitam" neku knjigu vezanu za programiranje, uvijek imam sa strane otvoren IDE i nekoliko malih projekata u njemu. Dok čitam, istovremeno razmišljam o tome što čitam. Pokušavam to naučiti i shvatiti. Stalno pokušavam to primjeniti na već postojeće primjere i stvaram nove primjere. Na taj način učim o korištenju toga što sam naučio gdje, kada i kako to koristiti? Ako mi nije potpuno jasno onda a internetu tražim primjere toga....

Vidiš, ja radim na sličan način. Radim na programu, ako zapnem, potražim primjer na internetu i ako ne shvatim kako to funkcionira, potražim to u knjizi. Ne čitam knjigu od prve do posljednje stranice nego po potrebi tražim i modificiram neke algoritme i sl. stvari koje mi zatrebaju.

Pa to je skroz u redu princip, dapaće nije loše imat knjigu pri ruci ako se ne nađe sve online. Iako je MSDN prilično bogat :) 

Nije ovo offtopic, ljudi mogu dobit korisne informacije ovako :D. Dapaće s obzirom da nitko nije pitao za pomoć u vezi nećega nemamo se na koju temu ni vraćat.Ako nekome bude trebalo nešto bit će primaran :D.

EDIT: ovdje je problem što je naćin ućenja prilično subjektivna stvar a Royalhero misli da je ono što je njemu najbolje,svima najbolje i onda meni govori da sam tvrdoglav xd. Ne mislim ništa loše ovim.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.8.2012 18:53 (athlon64).
17 godina
Luka Ivanković kaže...

sry ako sam nesto propustio pa sam sad ispo glup, ali jendo veliko hva

Eto ti na, živi primjer kako je korisno čitati knjige.

Iz doubla u float ti neće izvršiti implicitnu pretvorbu jer iz manjeg u veći tip se ne mogu vršiti implicitne pretvorbe - 2.96 je double tip.

Iz int u float ti vrši implicitnu pretvorbu jer cijeli raspon int tipa stane u float tip - 2 je int tip.

A  tip sa većim rasponom možeš jedino eksplicitnom pretvorbom pretvoriti u tim sa manjim rasponom, dakle ovako - int broj = (float)2.96

Ti si izabrao rješenje da uopće ne vršiš pretvorbu - float broj = 2.96f , odnosno float tip konstante pridružuješ float varijabli, pošto je 2.96f float konstanta

btw. što će ti uopće float, double ima veći raspon, a što je bitnije veću preciznost, pa se preporuča njegovo korištenje.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.8.2012 19:26 (Floki).
17 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Doduše, ako pogledate neke jednostavnije poslovne aplikacije -> prikaži formu, pokupi podatke od korisnika ili mu prikaži nešto iz baze, izračunaj/obradi nešto na osnovi podataka od korisnika ili baze, zapiši to natrag u bazu ili isprintaj.

Ja samo govorim na što treba obratiti pažnju, ako radim neku šah aplikaciju i ako ti kažem, napiši metod kojim pretvaraš šahovsku notaciju u matričnu notaciju polja, ma ne zanima me surfanje netom, to programer mora moći rješavati.

Na to sam mislio.

16 godina
neaktivan
C# - Problemi i rješenja

Svakom svoje momci, svak ima svoju metodu učenja kako mu paše, nema bolje ni lošije, sve ovisi od osobe do osobe i neka si svako nađe svoju metodu.

Oni koji su tek u začetku s programiranjem (1-5 godina), ako nalete na problem bolje da ga sami riješavaju bez googla osim ako nije neki tvrdi problem, ako ga preskoče s google copy paste neće nikad naučit zašto je taj problem nastao i kako ga kvalitetno riješit, jer mislim svi više manje znamo da jedan problem se može programski riješiti na 10 različitih načina, ali će biti razlika u kvaliteti i čitljivosti koda a na kraju krajeva i perfomansama kod-a koji se izvršava.

Programer od programera se ne razlikuje samo po količini znanja, broju pročitanih knjiga i pogledanih videa.

@Athlon64 , lambda po ničemu nije bolja od "običnog" LINQ-a, to je jedno te isto samo na dva različita načina pisan kod, dakle razlika je samo u izgledu kod-a, dok što ćeš od toga dvoje koristit ovisi od situacije do situacije koju treba riješit, ima mnogo slučajeva kada se u jednom komadu kombinira oboje.

Ako se već želiš okoristit LINQ-om, onda ga zaista treba naučiti, ali naučiti sam framework u dubini nebili shvatio zašto neke stvari ne radu dobro s LINQ-om i koje stvari izbjegavati s LINQ-om, LINQ može biti jako jako spor u nekim slučajevima.

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
C# - Problemi i rješenja

Vjerujte mi, s vremenom ćete guglati stvari koje znate da ste već jednom riješili ali ne možete se sjetiti ni gdje ni kako jer nakon tisuća klasa koje ti protutnje pred očima nema šanse da sve upamtiš. Ne mislim tu na neku generalnu logiku (algoritmi) nego na specifične stvari nekog frameworka, user kontrole i sl. Inače koristim devex kontrole i svaki pita kad trebam raditi uvjetno bojanje ćelije u gridu moram pogledati na netu kako se to radi. Radio sam to barem 50 puta ali ne želim se opterećivati pamćenjem toga jer gdje onda uopće povući crtu? Ovako otvorim google i za 5 sekundi imam gotov primjer u kojem samo izmjenim par sitnica da paše mom konkretnom slučaju. Nadošao bih kako se to radi i bez googla ali ako to mogu napraviti za minutu zašto da to radim 10 minuta?

Freak Show Inc.
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.8.2012 8:13 (Friday).

6 0 hvala 2
13 godina
neaktivan

Zašto bi i učio, nećeš učiti .NET napamet ili Dev Express kontrole? Ja govorim da se PROGRAMIRANJE ne može naučiti videima, odnosno može, ali ne tako kvalitetno kao knjigom.

No dobro, danas više nikom nije moda znati, poznavati više, u detalje, moda je sklepati nešto da radi i gotovo.
Zašto se izdaju onda tolike knjige i narod ih kupuje?, da im skupljaju prašinu? Možda je Scott Allen učio preko videa pa sada onoliko zna i snima svoje tutoriale? Iako je Pluralsight nešto drugo. Ja sada gledam preko PS-a, ali samo New Features, iako imam i knjige koje MS izdaje o svojim novim stvarima u tehnologijama.

Da se razumijemo, nisam ni ja neki napredni algoritmaš, niti me to gro zanima. Ne želim glavu opterećivati Zrinkom i njezinim rođendanom, kao ni danima nemasnoga sira...

17 godina
odjavljen
royalhero kaže...

No dobro, danas više nikom nije moda znati, poznavati više, u detalje, moda je sklepati nešto da radi i gotovo.

Kad imaš nekoliko različitih projekata (sa različitim tehnologijama) i kratke rokove teško da si možeš priuštiti da nešto upoznaš u detalj. A ako nešto sklepaš i to radi ti si svoj posao napravio i bit će ti zadovoljni i šef i klijent (nije ih briga jel ti kužiš to što si napravio ili ne). Uostalom, uz toliko promjena na ovom području teško je definirati nekakavu osnovu bazu koju bi svaki programer trebao poznavati. Svjedoci smo toga da su alati sve bolji i bolji, potrebne vještine više nisu svemirske kao što je to nekada bilo. Što god ti treba netko je to već napravio i možeš pronaći na npr codeproject-u. Copy/paste - jel radi? Radi, ajmo dalje... Kad te stisnu rokovi i počneš skupljati prazne limenke piva oko tipkovnice skupa sa ostalim smećem onda će ti biti svejedno jel ti je jasno kako nešto radi. Bitno je da radi jer si za to plaćen. Nažalost tako je...

Freak Show Inc.
13 godina
neaktivan

Ma razumijem ja vas što radite, ja još ne radim i zašto da ja, koji nemam rokova, zbrzavam i koristim c/p sa codeproj-a? Ako imam vremena hoću da učim što bolje i detaljnije mogu, sa svakog izvora i svih vrsta medija.

17 godina
Friday kaže...

Copy/paste - jel radi? Radi, ajmo dalje...

Divno ih učiš :)

Uglavnom, athlon kaže da je dovoljno poznavati sintaksu i da ne moraš znati razmišljati, a royal tvrdi suprotno.

Ja također tvrdim da je sintaksa (framework, programski jezik) najmanji problem. 

A mislim da se slažeš samnom. Jebesh copy paste programere.

Rvat katolik!
17 godina
odjavljen
tnakir kaže...
Friday kaže...

Uglavnom, athlon kaže da je dovoljno poznavati sintaksu i da ne moraš znati razmišljati, a royal tvrdi suprotno.

Ja također tvrdim da je sintaksa (framework, programski jezik) najmanji problem. 

Nisam htio generalizirati do te mjere. Svakako od ljudi sa kojima radim očekujem da razmišljaju o onome što rade i da probleme srede brzo, precizno i optimalno uzevši u obzir sve scenarije na koje nekakva preinaka može imati posljedice.

Freak Show Inc.
15 godina
vedran984 kaže...

Svakom svoje momci, svak ima svoju metodu učenja kako mu paše, nema bolje ni lošije, sve ovisi od osobe do osobe i neka si svako nađe svoju metodu.

Oni koji su tek u začetku s programiranjem (1-5 godina), ako nalete na problem bolje da ga sami riješavaju bez googla osim ako nije neki tvrdi problem, ako ga preskoče s google copy paste neće nikad naučit zašto je taj problem nastao i kako ga kvalitetno riješit, jer mislim svi više manje znamo da jedan problem se može programski riješiti na 10 različitih načina, ali će biti razlika u kvaliteti i čitljivosti koda a na kraju krajeva i perfomansama kod-a koji se izvršava.

Programer od programera se ne razlikuje samo po količini znanja, broju pročitanih knjiga i pogledanih videa.

@Athlon64 , lambda po ničemu nije bolja od "običnog" LINQ-a, to je jedno te isto samo na dva različita načina pisan kod, dakle razlika je samo u izgledu kod-a, dok što ćeš od toga dvoje koristit ovisi od situacije do situacije koju treba riješit, ima mnogo slučajeva kada se u jednom komadu kombinira oboje.

Ako se već želiš okoristit LINQ-om, onda ga zaista treba naučiti, ali naučiti sam framework u dubini nebili shvatio zašto neke stvari ne radu dobro s LINQ-om i koje stvari izbjegavati s LINQ-om, LINQ može biti jako jako spor u nekim slučajevima.

Prijatelj mi je objašnjavao neke prednosti u radu, ja ih zasad ne vidim i klasični query mi izgleda ljepše i čitljivije ali mi je rekao da obavezno odmah pređem na lambde jer će mi bit lakše radit kasnije. I scot allen je objašnjavao te prednosti kad sam gledao na PS-u.

Friday kaže...

Vjerujte mi, s vremenom ćete guglati stvari koje znate da ste već jednom riješili ali ne možete se sjetiti ni gdje ni kako jer nakon tisuća klasa koje ti protutnje pred očima nema šanse da sve upamtiš. Ne mislim tu na neku generalnu logiku (algoritmi) nego na specifične stvari nekog frameworka, user kontrole i sl. Inače koristim devex kontrole i svaki pita kad trebam raditi uvjetno bojanje ćelije u gridu moram pogledati na netu kako se to radi. Radio sam to barem 50 puta ali ne želim se opterećivati pamćenjem toga jer gdje onda uopće povući crtu? Ovako otvorim google i za 5 sekundi imam gotov primjer u kojem samo izmjenim par sitnica da paše mom konkretnom slučaju. Nadošao bih kako se to radi i bez googla ali ako to mogu napraviti za minutu zašto da to radim 10 minuta?

To je točno ono što sam ja gore napisao. Programiranje je ocean podataka. Ovo što royalhero pokušava je detaljno proučavati knjige i tako uč duboko i detaljno u jezik koliko god može. Ja sam siguran da će on radi toga jednog dana biti među najboljima u svom poslu i neće mu nitko biti ravan u algoritmaškim zadatcima koje treba riješit bbrzo bez google-a. Ali nisam baš siguran da li će mu to pomoć da bude produktivniji. Ja ne kažem da stvari ne treba detaljno znat,samo kažem da to detaljno znanje dolazi s radom i godinama kodiranja/googlanja. Isto kao i čitanjem knjiga.

royalhero kaže...

Zašto bi i učio, nećeš učiti .NET napamet ili Dev Express kontrole? Ja govorim da se PROGRAMIRANJE ne može naučiti videima, odnosno može, ali ne tako kvalitetno kao knjigom.

Zašto se izdaju onda tolike knjige i narod ih kupuje?, da im skupljaju prašinu? Možda je Scott Allen učio preko videa pa sada onoliko zna i snima svoje tutoriale? Iako je Pluralsight nešto drugo. Ja sada gledam preko PS-a, ali samo New Features, iako imam i knjige koje MS izdaje o svojim novim stvarima u tehnologijama.

Da se razumijemo, nisam ni ja neki napredni algoritmaš, niti me to gro zanima. Ne želim glavu opterećivati Zrinkom i njezinim rođendanom, kao ni danima nemasnoga sira...

Dobro je shvatili smo da ti preferiraš knjige, kako bi sad bilo da pokušaš pročitat par mojih zadnjih postova i shvatit da mi taj naćin rada ne odgovara? I da mislim da nisi u pravu? Meni govori da sam tvrdoglav ROFL.

Friday kaže...
royalhero kaže...

Kad imaš nekoliko različitih projekata (sa različitim tehnologijama) i kratke rokove teško da si možeš priuštiti da nešto upoznaš u detalj. A ako nešto sklepaš i to radi ti si svoj posao napravio i bit će ti zadovoljni i šef i klijent (nije ih briga jel ti kužiš to što si napravio ili ne). Uostalom, uz toliko promjena na ovom području teško je definirati nekakavu osnovu bazu koju bi svaki programer trebao poznavati. Svjedoci smo toga da su alati sve bolji i bolji, potrebne vještine više nisu svemirske kao što je to nekada bilo. Što god ti treba netko je to već napravio i možeš pronaći na npr codeproject-u. Copy/paste - jel radi? Radi, ajmo dalje... Kad te stisnu rokovi i počneš skupljati prazne limenke piva oko tipkovnice skupa sa ostalim smećem onda će ti biti svejedno jel ti je jasno kako nešto radi. Bitno je da radi jer si za to plaćen. Nažalost tako je...

Točno to, svaki put kad radim na programčiću s malo više posla nakon 2 dana dođem u situaciju da me ne zanima više NIŠTA osim da program proradi i da ga završim. Ako sam pola koda naša na netu i iskoristia od nekoga drugoga to je sasvim u redu. ROYALHERO: preporučam ja tebi da ne koristiš ni jednu biblioteku integriranu u C#. Sve manualno piši tako ćeš najbolje shvatit svoj program ;)

royalhero kaže...

Ma razumijem ja vas što radite, ja još ne radim i zašto da ja, koji nemam rokova, zbrzavam i koristim c/p sa codeproj-a? Ako imam vremena hoću da učim što bolje i detaljnije mogu, sa svakog izvora i svih vrsta medija.

tnakir kaže...
Friday kaže...

NE ja ne kažem to, ja kažem da se razmišljanje i detalji nauče godinama kodiranja/googlanja jednako dobro kao čitanjem knjige, samo je stvar osobne preference.

Ovo što je friday napisao je apsolutna istina: Copy/paste - jel radi? Radi,ajmo dalje! Na taj naćin programiranje može napredovat jer se ne zamara nebitnim glupostima nego pavim problemima koje još nitko nije riješio a potrebni su ti za projekt. A ima ih na bacanje obićno. Logika se vježba prcih 5-6 mjeseci malo u C++ -u sa logičkim zadatcima. 

EDIT:

naravno da bi uzeo ičiji komad koda moraš ga detaljno proučit i shvatit točno šta koja linija radi. Iskreno to ponekad zna bit dovoljno naporno da razmišliš jel ti bilo bolje sam ručno to napisat.

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.8.2012 13:11 (athlon64).
17 godina
C# - Problemi i rješenja

I onda kad dodjes do problema kojeg nema na guglu, stat ces i lupat glavom u zid jer ne poznajes osnove, vec si copy pasteao od negdi?

Rvat katolik!

1 0 hvala 1
15 godina
tnakir kaže...

I onda kad dodjes do problema kojeg nema na guglu, stat ces i lupat glavom u zid jer ne poznajes osnove, vec si copy pasteao od negdi?

Podrazumjeva se da copy/paste neće radit djeca koja programiraju 2 mjeseca,nisu naučila osnove ni razvila logiku.

17 godina
odjavljen
C# - Problemi i rješenja

Napominjem - nisam htio generalizirati do krajnjih granica. Primjer - ako trebaš napraviti logiranje klijenata preko AD-a. Odi na codeproject ili neku sličnu stranicu. Skini gotov primjer, izmjeni šta moraš i vozi. Nije bitno ako ne znaš šta je ADSI objekt. Jel DC vratio true za točne podatke a false za netočne? Napravio si svoj posao. Nemojte se zavaravati da ćete imati vremena uživati proučavajući milijune različitih klasa i p*zdarija. Imat ćete vrlo striktne i neugodne rokove koji se moraju ispoštovati. Nije bitno sve znati nego je bitno znati kako nešto možeš saznati i primjeniti. Ali... nemojte ovo sada shvatiti kao nekakav shortcut do toga da postanete programeri. Najest ćete se govana do te mjere da će vam se povraćati prije nego vas itko počne shvaćati za ozbiljno.

Freak Show Inc.

4 0 hvala 0
17 godina
Friday kaže...
tnakir kaže...
Friday kaže...

Nisam htio generalizirati do te mjere. Svakako od ljudi sa kojima radim očekujem da razmišljaju o onome što rade i da probleme srede brzo, precizno i optimalno uzevši u obzir sve scenarije na koje nekakva preinaka može imati posljedice.

Generalno gledano mislim da si mislio na ovo:

Ako si mi dao u zadatak da napišem dio koda u igri koji bilježi 10 najboljih rezultata, protiv serijalizacije objekata u  datoteku koju ću strpati u app data datoteku ne bi imao ništa, e sad, što se ja trenutno ne mogu sjetiti napisati serijalizaciju, radio, pa zaboravio, pa otvorim msdn i malo ćirnem u serijalizaciju objekata, ne bi mi trebalo više od 5 minuta, radio sam je već.

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.8.2012 13:21 (Floki).
17 godina
odjavljen
Floki kaže...

Generalno gledano mislim da si mislio na ovo:

Ako si mi dao u zadatak da napišem dio koda u igri koji bilježi 10 najboljih rezultata, protiv serijalizacije objekata u  datoteku koju ću strpati u app data datoteku ne bi imao ništa, e sad, što se ja trenutno ne mogu sjetiti napisati serijalizaciju, radio, pa zaboravio, pa otvorim msdn i malo ćirnem u serijalizaciju objekata, ne bi mi trebalo više od 5 minuta, radio sam je već.

Otprilike...

Freak Show Inc.
17 godina
Friday kaže...

Napominjem - nisam htio generalizirati do krajnjih granica. Primjer - ako trebaš napraviti logiranje klijenata preko AD-a. Odi na codeproject ili neku sličnu stranicu. Skini gotov primjer, izmjeni šta moraš i vozi. Nije bitno ako ne znaš šta je ADSI objekt. Jel DC vratio true za točne podatke a false za netočne? Napravio si svoj posao. Nemojte se zavaravati da ćete imati vremena uživati proučavajući milijune različitih klasa i p*zdarija. Imat ćete vrlo striktne i neugodne rokove koji se moraju ispoštovati. Nije bitno sve znati nego je bitno znati kako nešto možeš saznati i primjeniti. Ali... nemojte ovo sada shvatiti kao nekakav shortcut do toga da postanete programeri. Najest ćete se govana do te mjere da će vam se povraćati prije nego vas itko počne shvaćati za ozbiljno.

Jedna stvar je to, druga stvar je ne poznavati osnove LINQ-a ili SQL-a ako vec radis na projektu koji to zahtjeva.

Rvat katolik!
17 godina
odjavljen
tnakir kaže...
Friday kaže...

Jedna stvar je to, druga stvar je ne poznavati osnove LINQ-a ili SQL-a ako vec radis na projektu koji to zahtjeva.

Naravno, za to se dobija bitchslap {#}

EDIT: SQL i LINQ su must have. Bez toga nemamo šta razgovarati nikada na ni jednom projektu. Pogotovo SQL (backup, restore, store, funkcije i pametno pisani query-ji bez where nesto in (select nesto from...))

Freak Show Inc.
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.8.2012 14:00 (Friday).
13 godina
neaktivan
tnakir kaže...

E o ovome govorim. Nema na Google-u sve, niko tebi neće pisati algritam za to i to, za neke osnovne stvari ima ih svukuda, ali da sve ima na Google-u, nema.

Athlon,
razdvoji programski jezik od programiranja!!! Programski jezik je, teoretski, moguće znati cjelog. (imam strica koji zna čisti C jer je u njemu radio od postanka od C++-a) Ali programiranje nije moguće znati u cjelosti. Svaki problem možeš rješiti na XYZ načina...
Što ti smatraš napredkom?, uzimanje gotovih funckija i kopiranje u svoj kôd? Što smatraš pod algoritmima?, samo ono što je na Infokupu su tebi algoritmi? Algoritmom možeš predstaviti sve, hodanje, pišanje, yebanje, k*rčenje, pa tako i bilo šta drugo.

Koliko sam puta čuo "reka mi prijatelj" ili "rekla mi ekipa", fuuuuuuuuuuuu, ti i tvoja ekipa, šta su oni bogovi, ja ozbiljno moram prestati biti ateista i početi vjerovati u DUMP.

Jednom u životu shvati da si TI pogrješio, poslušaj savjet, a ne samo raditi ono štati jedna grupa kaže.

Ti jesi tvrdoglav, ne želiš poslušati, pitaš za pomoć i onda se kur*čiš, sjeti se samo one stranice koju si radio.
Na vašim predavanjima su vas išli učiti MVC, međutim izašli ste bez znanja o onome M iz naziva. Uzeo si raditi stranicu za pansion koja ima samo jednu prezentaciju i to si pošao u ASP.NET-u raditi. HTML output je bio katastrofa.
Sjeti se priče o SQL-u, uporno si tvrdio da ćeš učiti LINQ2SQL a ne SQL, misllio si da je prvo zamjena za drugo. Pomogli su ti ljudi koji svakodnevno konzumiraju .NET i SQL, nisi ih htio poslušati nego si slušao svoju "ekipu".

I dokle sve ovo?, zašto bi neki poslodavac sutra išao zaposliti tebe (iako si i tu na one iz DUMP-a koji ne bi radili sve, nego samo ono šta im se sviđa, pogledaj temu PHP ili ASP, i postove tvog sensea Fearlesa), a ne nekoga ko je vrjedno radio i učio kako treba (ne NUŽNO po knjizi).

17 godina
odjavljen
royalhero kaže...

E o ovome govorim. Nema na Google-u sve, niko tebi neće pisati algritam za to i to, za neke osnovne stvari ima ih svukuda, ali da sve ima na Google-u, nema.

Ako ikada budeš radio ovaj posao profesionalno razočarati ćeš se koliko malo ćeš razmišljati o algoritmima a koliko puno ćeš zapravo biti kao daktilograf koji štanca kod. Ja sam u zadnjih 2-3 godine radio svega par stvari koje su zahtjevale ozbiljno razmišljanje (imaj na umu da ti se osobna ljestvica cijelo vrijeme diže). Sve ostalo je ono dosadno, rovovsko, programiranje. Rutina zbog koje ti se ne da ići na posao. Nekome sa strane to izgleda cool ali je dosadno za ubit se. Možda najzanimljivija stvar na kojoj sam radio je pisanje XML serijalizatora/deserijalizatora koji mi je trebao zbog neispravno napravljenog SOAP servisa sa kojim sam, nažalost, morao "pričati".

Freak Show Inc.
15 godina
neaktivan
Friday kaže...

Ako ikada budeš radio ovaj posao profesionalno razočarati ćeš se koliko malo ćeš razmišljati o algoritmima a koliko puno ćeš zapravo biti kao daktilograf koji štanca kod. 

Misliš code monkey? {#}

Još jedan od razloga zašto se time bavim amaterski, bar si mogu priuštiti povremeno "preseravanje" a i zabavnije je.

Oscar-Mike-Golf Whiskey-Tango-Foxtrot
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice