- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Eh.. Kad se sjetim tih dana i digitalne elektronike..
Mi možeš pomoći?
Ja dobijem rezultat 0 1 0 0
Dakle imam jedan zadatak vezan uz Booleovu algebru, možete pomoći.Hvala.Na slici je.
I što treba s zadatkom? Napiši što se traži
Treba nacrtati sklop i riješiti tablicu istinitosti i lažnosti.
To bi bilo to, provjerio sam spajanjem sklopova po orginalnoj funkciji u EWB-u i ispada točno.
Ono u crvenom kvadratu (A negirano) je najjednostavniji oblik ove funkcije, a pojednostavnio sam je algebarskim putem, koristeći osnovna pravila boolove algebre, distribuciju, komutaciju i DeMorganove teoreme. Sva korištena pravila sam isto napisao na prvoj slici.
Mi možeš pomoći?
Ja dobijem rezultat 0 1 0 0
Ja dobivam nešto drugo, ali izraz sam skratio u glavi pa možda griješim. Prvi disjunkt je ekvivalentan "nijeA i nijeB". Drugi "nijeA i B". Stoga, tablica bi trebala biti 0 0 1 1 (istinita upravo kad A nije istinit)
edit: uh, odgovoreno više i jasnije u prethodnom postu; zanemari ovaj. :)
To bi bilo to, provjerio sam spajanjem sklopova po orginalnoj funkciji u EWB-u i ispada točno.
Ono u crvenom kvadratu (A negirano) je najjednostavniji oblik ove funkcije, a pojednostavnio sam je algebarskim putem, koristeći osnovna pravila boolove algebre, distribuciju, komutaciju i DeMorganove teoreme. Sva korištena pravila sam isto napisao na prvoj slici.
A koji je to EWB program?
Elektronics Workbench, odnosno u novim verzijama Multisim.
Puno hvala!
Zna možda netko neke stranice na kojima mogu naći zadatke?Hvala.
Pozdrav...
Da malo oživim temu. Naime prvi sam razred elektrotehničke škole pa mi kažu da ćemo ovo raditi u trećem, na digitalnoj elektronici.
U ponedjeljak mi je županijsko natjecanje iz osnova informatike koja između ostaloga uključuje i ovo. Kako do sada znam samo iz shema nacrtati logički sklop i ispisati tablicu istinitosti trebalo bi mi i ovo.
Znači treba mi neki resurs na internetu ili (još bolje) vaše znanje o skraćivanju logičkog sklopa. Nemojte me molim vas na google upućivati ;)