Opća rasprava o procesorima (CPU) izdvojena tema

poruka: 1.122
|
čitano: 197.019
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Opća rasprava o procesorima (CPU)

Sad je i ofišl, ono što je Cryognic za Nvidia grafe sa 8GB VRAM-a to je Ctune za Intel degradator seriju 

4 0 hvala 0
3 godine
protjeran

Zanimljivo da je intel poceo produktivnu core seriju procesora raditi, je li odustao od gejminga ili nas ceka gejming serija ? zivi bili pa vidili

0 0 hvala 0
3 godine
protjeran
Re: Opća rasprava o procesorima (CPU)
ibme74 kaže...

Sad je i ofišl, ono što je Cryognic za Nvidia grafe sa 8GB VRAM-a to je Ctune za Intel degradator seriju 

zar radeon nema grafe od 8gb ?

nvidia ih i dalje radi jer nisu svi gejmeri, nekom treba grafa i za produktivnost, razmisli malo nemoj toliko logicki degradirat

12gb je za gejming danas minimalno i iskreno receno, bolje bih za gejming uzo nvidiu od 12 nego radeon od 16. Sta ce mi pisljiv vram kad nema AI da mi detalje i path tracing skalira kako se spada

4 godine
suspendiran
Ctune kaže...

Zanimljivo da je intel poceo produktivnu core seriju procesora raditi, je li odustao od gejminga ili nas ceka gejming serija ? zivi bili pa vidili

ide refresh, mozda i ispadne mnogima jako zanimljiv upgrade ako bude u ovakvom nekakvom scenariju vs 1 gen ultra tko zeli ostati i dalje na intelu i neizdati boga i oca zbog jedne losije serije
https://wccftech.com/core-ultra-5-245hx-demolishes-i5-14500hx-by-38-in-passmark-multi-threaded/

5 tjedana
protjeran
ibme74 kaže...

3 godine je skupljao hrabrost nešto napisati. Duboke su to traume, ali uspio se osloboditi straha i evo, vidimo ga u punom sjaju, ne štedi se :).

12 godina
Ctune kaže...
ibme74 kaže...

zar radeon nema grafe od 8gb ?

nvidia ih i dalje radi jer nisu svi gejmeri, nekom treba grafa i za produktivnost, razmisli malo nemoj toliko logicki degradirat

12gb je za gejming danas minimalno i iskreno receno, bolje bih za gejming uzo nvidiu od 12 nego radeon od 16. Sta ce mi pisljiv vram kad nema AI da mi detalje i path tracing skalira kako se spada

Evo ti path tracing medium na tvojoj nvidia kartici od 12GB 

3 godine
protjeran
SilomPrilika kaže...

3 godine je skupljao hrabrost nešto napisati. Duboke su to traume, ali uspio se osloboditi straha i evo, vidimo ga u punom sjaju, ne štedi se :).

Znas sto su traume ?

Kad seres po intelovoj potrosnji a radeon potrosnja ti ne smeta

Kad seres po precijenjenoj nvidiji a ignoriras cijenu 3xd procesora

To su ozbiljne traume koje zahtijevaju strucnu dijagnozu

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.7.2025 15:14 (Ctune).

1 0 hvala 0
4 godine
suspendiran

Nije core ultra toliko niti losiji koliko ga neki ovdje seru da sam cak i ja povjerovao u to

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.7.2025 15:18 (Boris grozni).
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 tjedana
protjeran
Ctune kaže...

Znas sto su traume ?

Kad seres po intelovoj potrosnji a radeon potrosnja ti ne smeta

Kad seres po precijenjenoj nvidiji a ignoriras cijenu 3xd procesora

To su ozbiljne traume koje zahtijevaju strucnu dijagnozu

Kolega jako si nervozan, AMD ti je stalno u glavi . Nitko ovdje ne spominje Radeon, apsolutno me boli briga za Radeon, a vezano za Nvidiju, upravo sam ti objavio sliku službenog Nvidia benchmarka koji kaže da je 9800x3d najbolji gaming procesor. Dakle, hvalim i AMD i Nvidiju jer su najbolji kombo .

5 tjedana
protjeran
Boris grozni kaže...

Nije core ultra toliko niti losiji koliko ga neki ovdje seru

347 pretplatnika, haha. Taj identični benchmark plavi fanboysi koriste i na stranim forumima, nemate drugih izvora. Od stotine njih, samo dva imate, toliko je Intel dobar da moraš tjedan dana surfati da bi našao neki koji ih pokazuje u pozitivnom svjetlu. :)

16 godina

Besmislena vam raspra sa fanaticima, veselo jest i neka ali ne se bosti pridružite im se. Ako se unesemo u njihovu viziju ima smisla što kažu jer njima je to tako neka se vesele ljudi poštujem.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Pa ne, ima stjepko pravo dobar je taj Ultra 9 285K, taman se smjestio tu ispod R5 5700X3D i R5 5600X3D 

Ali dobro, Ultra serije, ruku na srce, je sporija od predhodnika iz 14th gen-a ali barem se ne moraš brinuti o BSOD-ovima, sve ima svoje mane i prednosti 

3 0 hvala 0
3 godine
protjeran

Intel ultra serija je napravljena za produktivnost i AI zadatke, iako moze posluziti za gejming, to mu nije namjena

Vec smo ustanovili da je strucna dijagnoza potrebna ali usporedjivati taj cpu sa x3d u gejmingu i nije bas pametno jer ce i strucnjaci prkriziti ruke od pacijenta

I naravno, po starom, 1080p rezolucija za koju nikog vise boli ona stvar

Ta rezolucija povijesti je jedino oruzje kojim crveni fanboyevi ko toljagom po internetu masu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.7.2025 15:54 (Ctune).

1 1 hvala 0
16 godina

Intelu je bitna produktivnost ali idu i oni na 3d keš. Čekaj malo i tu su izgubili bitku ma neee čini nam se. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

žalosna je ova mantalna gimnastika gdje se izmišljaju neki CPU scenariji na 4K i ne razumije se osnova zašto se zadnjih trideset godina CPU gaming testovi rade na nižim rezolucijama....a raditi će se i dalje.

Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina
Ctune kaže...

Intel ultra serija je napravljena za produktivnost i AI zadatke, iako moze posluziti za gejming, to mu nije namjena

Vec smo ustanovili da je strucna dijagnoza potrebna ali usporedjivati taj cpu sa x3d u gejmingu i nije bas pametno jer ce i strucnjaci prkriziti ruke od pacijenta

I naravno, po starom, 1080p rezolucija za koju nikog vise boli ona stvar

Ta rezolucija povijesti je jedino oruzje kojim crveni fanboyevi ko toljagom po internetu masu.

Nije Ultra serija sporija zbog toga nego zato da im se ne dogodi ponovno 13th i 14th gen fijasko zbog nabijenih voltaža.

Imaj na umu da je usporedba Ultra 9 najjačeg modela iz ultra serije baziranom na DDR5 platformi koje je izašao krajem 2024. godine sa AMD-ovim čipom iz 2022. godini uz dodatni 3D V-Cache početkom 2024. godine baziranom na DDR4 platformi - ni njega ne može prestići a kamoli nešto ozbiljnije.

Dakle plavcima ostaje da za gaming biraju između rastrošnih degradatora i procesora koji su sporiji od zadnjih procesora sa AM4 DDR4 platforme.

Ta rezolucija za koju nikog nije briga je i dalje najkorištenija rezolucija i dan danas.

Uz to lijepo ti je objašnjeno zašto se procesori testiraju na 1080p a to što se ti i dalje praviš PetarHW je već druga dijagnoza 

P.S. evo ima i HU video za bisere poput tebe kojima je teško shvatiti (ili bolje rečeno prihvatiti) neke činjenice 

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.7.2025 16:11 (ibme74).
16 godina

Evo 4k balanced pokaz da je ultra proc samo za produktivnost, osrednji u gamingu. Seriju 14 ne bi u komp samo radi bolesne watt gladi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
suspendiran

Ryzen procesori nemaju konstantne peak perfomanse, u jednoj igri briljira u drugoj je pak teski uzas toga kod Intela nikad nije bilo oduvijek su drzali neku konstantu nije bilo izuzetaka!
Kaj se tice Ultra procesora daleko da su od losih samo kao sto sam gore naveo premali obujam igara i vjerujem da su neki recezenti bas uzeli igre koje puno vise pašu novim x3d procesorima, nije sve bas tako crno i bijelo!
1%low je u nekim igrama sramotan i to se vec provlaci od pamtivjeka gdje se ljudi konstantno žale na stuttering i opcenito los filing da igre nisu fluidne đabe tebi visok avg fps na AMD ako muku mucis s 1%low da ne pricam o sporijim procesorima od zadnje serije
a i vidjeli smo scenarij s i7 7700 iz 2017 vs najnoviji, najjaci i najskuplji AMDA i doma sam probao 14600kf vs 7800x3d s 4070ti Super, očajan 1%low, neusporediv s i5 u cod i pubg

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.7.2025 16:37 (Boris grozni).
Moj PC  
2 2 hvala 0
12 godina
Boris grozni kaže...

1%low je u nekim igrama sramotan i to se vec provlaci od pamtivjeka gdje se ljudi konstantno žale na stuttering i opcenito los filing da igre nisu 

Slazem se apsolutno, pogledaj ovaj očajni 0.1% low na i5 14600K, čak i entry level R5 7500F ga šije u tome, puno fluidniji gameplay na njemu bez obzira što 14600K ima nešto viši avg fps 

4 godine
suspendiran
ibme74 kaže...
Boris grozni kaže...

1%low je u nekim igrama sramotan i to se vec provlaci od pamtivjeka gdje se ljudi konstantno žale na stuttering i opcenito los filing da igre nisu 

Slazem se apsolutno, pogledaj ovaj očajni 0.1% low na i5 14600K, čak i entry level R5 7500F ga šije u tome, puno fluidniji gameplay na njemu bez obzira što 14600K ima nešto viši avg fps 

Dobro ajde daj neki svoj video iz igre, ss bilo kaj? cod, pubg, cs2??? jel bude u ovom desetljecu ista vaše a ne samo tuđe brojke s pitaj boga kakvim konfama i krljavim sistemima? kakav 0.1% ti pobogu gledas? 1% low stvara microstuttering i osjecaj da igra krepava

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.7.2025 16:44 (Boris grozni).
16 godina

Istina riza 78003d 1% low ko 12900k average to je za zamislit se. Ništa odustajem od 3d proca uzimam ultru.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

uf, intel na ovom grafu izgleda kao procesor za sirotinju ili totalno nezahtjevne povremene igrače

Moj PC  
2 0 hvala 0
3 godine
protjeran
ibme74 kaže...

Ta rezolucija za koju nikog nije briga je i dalje najkorištenija rezolucija i dan danas.

Uz to lijepo ti je objašnjeno zašto se procesori testiraju na 1080p a to što se ti i dalje praviš PetarHW je već druga dijagnoza 

P.S. evo ima i HU video za bisere poput tebe kojima je teško shvatiti (ili bolje rečeno prihvatiti) neke činjenice 

Je mos mislit kako ce neko igrat na 1080p ko daje 400e za procesor

Nije nist lijepo objasnjeno, testovi na 1080p rezoluciji prikazuju scenario cpu bottlenecka

Daj mi molim te primjer di ce cpu od 400e biti bottleneckan ? mozda sa grafikom iz 10 godina buducnosti

99% gejmera ce imati gpu bottleneck scenario u kom je stabilnost low fps daleko bitnija od average fps

Tako da jedino objasnjenje zasto se testovi rade na 1080p je to sto su jeftiniji i moze ih raditi svaki klipan na tatin racun, sve ostalo nema smisla i ne pije vodu

16 godina
forumaš kaže...

uf, intel na ovom grafu izgleda kao procesor za sirotinju ili totalno nezahtjevne povremene igrače

5 tjedana
protjeran
Boris grozni kaže...

Dobro ajde daj neki svoj video iz igre, ss bilo kaj? cod, pubg, cs2??? jel bude u ovom desetljecu ista vaše a ne samo tuđe brojke s pitaj boga kakvim konfama i krljavim sistemima? kakav 0.1% ti pobogu gledas? 1% low stvara microstuttering i osjecaj da igra krepava

https://www.techspot.com/review/2931-amd-ryzen-9800x3d-vs-intel-core-14900k/
https://www.xda-developers.com/upgraded-to-ryzen-7-9800x3d-from-intel-14900k/
https://www.tomshardware.com/pc-components/cpus/amd-ryzen-7-9800x3d-review-devastating-gaming-performance
https://tech4gamers.com/ryzen-7-9800x3d-vs-i9-14900k-our-recommendation/

"Moving to the next set of results, we start with Black Ops 6, where the 9800X3D provided 19% greater average performance and a substantial 27% boost to 1% lows."

"For the next set of games, the 9800X3D consistently delivered significant gains. In World War Z, performance was 20% higher, followed by a 13% increase in F1 24. Gains continued with an 18% uplift in Rainbow Six Siege, a 29% boost in Counter-Strike 2, and a 28% improvement in Fortnite. These results show strong across-the-board advantages for the Ryzen 7 processor."

"Counter-Strike 2 and Valorant are competitive FPS tactical shooters, and a consistent FPS is incredibly important, especially at a high level. I would experience frequent frame drops and microstutters when using the Intel Core i9-14900K, but those have vanished with the 9800X3D. It's an incredible CPU, and other games work just as well, too. Titles like Ratchet & Clank: Rift Apart and Cyberpunk 2077 run perfectly, and it's genuinely incredible how much the CPU can make a difference, especially when it would be easy to say on paper that this was a sidegrade rather than an upgrade."

"

• Starting with PUBG, the Ryzen 7 9800X3D impressed me with an average of 500 FPS, outshining the Core i9-14900K, which averaged 339 FPS. That’s about a 38% difference in favor of Ryzen, making the gameplay feel a lot smoother.
  • The Ryzen handled the 1% lows better too, staying at 366 FPS compared to Core i9’s 241 FPS. This 41% gap meant fewer frame drops, which made a noticeable difference in those intense firefights."

"

The trend continues with Cyberpunk 2077. Although the performance provided by the 14900K is already impressive, the 9800X3D outperforms it by an average of 33%, which is a remarkable margin.

High-refresh-rate gamers will especially appreciate the 9800X3D's performance in Hogwarts Legacy. Here, the Ryzen processor achieves an average frame rate of 170 fps compared to the 14900K's 124 fps, a 37% advantage. The 1% lows are equally significant, with the 9800X3D hitting 86 fps compared to the competition.

In Assetto Corsa Competizione (ACC), the difference is dramatic, with the 9800X3D rendering 269 fps, an astonishing 61% faster than the 14900K. Similarly, in Spider-Man, the margin narrows to 23%, but the AMD processor still comes out ahead by a noteworthy amount."

16 godina

Kaj se to dogodilo sa Intelom da je toliko loš u gamingu?

Moj PC  
1 1 hvala 0
5 tjedana
protjeran

Kao što možemo vidjeti u mom detaljnom komentaru iznad, Ryzen u mnogo naslova ima veći 1% low nego Intel average fps, a onda se nađu dva Intelova trola koja pričaju o stabilnosti framea haha, kakva mentalna gimnastika. 

3 1 hvala 0
16 godina

ali mora biti neki razlog zašto je toliko loš...ja mislim da je to zato jer Intel ima male jezgre.

Moj PC  
1 0 hvala 0
5 tjedana
protjeran
forumaš kaže...

ali mora biti neki razlog zašto je toliko loš...ja mislim da je to zato jer Intel ima male jezgre.

Intel ima fanove koji se zadovoljavaju malim, pa nemaju potrebu napraviti nešto veliko.

16 godina
SilomPrilika kaže...
forumaš kaže...

Intel ima fanove koji se zadovoljavaju malim, pa nemaju potrebu napraviti nešto veliko.

Ma ne bi rekao da je zbog fanova koji vole male jezgre tj. jezgrice, mislim da Intel svakako mora povečati TDP i klok...brijem da bi uz TDP od 650 w mogli parirati normalnim jezgrama i 3D kešu.

Odlična su kombinacija uz RTX 5090 na gold 1200 w napajanju...taman odigraš AW 2 prije nego odapne zbog degradacije.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice