Opća rasprava o procesorima (CPU) izdvojena tema

poruka: 1.118
|
čitano: 193.603
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
Re: Opća rasprava o procesorima (CPU)
Boris grozni kaže...

taj tvoj čatgpt je opasno pokvaren, od pamtivjeka se zna da Intel ubija u 1%low, naravno trenutno je 9800x3d na vrhu ali u dosta slucajeva 14700k ima bolji 1%low, samo da napomenu ta plava "tehnolođija" je stara prakticki 3 godine naspram najnovijeg Ryzena ili prakticki bilo kojeg iz 9xxx serije.
https://www.pcgamesn.com/intel/losing-cpu-market-share-amd
Inace Intel je i dalje na 60% trzisnog udjela i definitivno nebudu spavali  u sljedecih par godina pa pjevajte borbene dok mozete ja neodustajem tako lako. Plaaavi plaviiii

Ne bih bio baš toliko siguran, Nvidia je najavila ARM procesor s RTX grafičkom karticom, budemo vidjeli kako će to izgledati u stvarnosti. Inače, nije svima cilj biti najbrži, za mobilne uređaje tipa tableti i laptopi bit će itekako važna potrošnja el. energije i zagrijavanje.

4 godine
Thinker kaže...
Boris grozni kaže...

taj tvoj čatgpt je opasno pokvaren, od pamtivjeka se zna da Intel ubija u 1%low, naravno trenutno je 9800x3d na vrhu ali u dosta slucajeva 14700k ima bolji 1%low, samo da napomenu ta plava "tehnolođija" je stara prakticki 3 godine naspram najnovijeg Ryzena ili prakticki bilo kojeg iz 9xxx serije.
Inace Intel je i dalje na 60% trzisnog udjela i definitivno nebudu spavali  u sljedecih par godina pa pjevajte borbene dok mozete ja neodustajem tako lako. Plaaavi plaviiii

Ne bih bio baš toliko siguran, Nvidia je najavila ARM procesor s RTX grafičkom karticom, budemo vidjeli kako će to izgledati u stvarnosti. Inače, nije svima cilj biti najbrži, za mobilne uređaje tipa tableti i laptopi bit će itekako važna potrošnja el. energije i zagrijavanje.

Nebi vjerovao i Intel isto s svojim arcom

4 godine
ibme74 kaže...
SilomPrilika kaže...
Ctune kaže...

kak si ga samo uspel zdresirat da izvali da intel ima vece latencije kad i vrpci na grani znaju da amd ima vecih problema sa latencijom

podsiti ga na to nek se ispravi

Kolega, živiš li ti u 2017. godini? Sada je aktualan Zen 5, a ne Zen 1. Znaš li ti što je cache, kako pomaže upravo kod tih latencija i zašto AMD-ov X3D briljira u gamingu i minimalnom FPS-u? Pitaj ChatGPT o tim stvarima pa nam daj poveznicu na taj razgovor, vrlo rado ćemo pročitati.

Evo ja ću mu zalijepit da se ne muči jadan 

AMD-ove X3D serije procesora, kao što su Ryzen 7 5800X3D, Ryzen 7 7800X3D, Ryzen 9 7950X3D itd., briljiraju u gamingu zbog jedne ključne tehnologije: 3D V-Cache.

Evo zašto su ti procesori posebno dobri za igre:

1. Ogromna količina L3 cache memorije (3D V-Cache)
X3D modeli imaju značajno više L3 keš memorije (npr. 96 MB kod 5800X3D, 128 MB kod 7800X3D), zahvaljujući vertikalnom (3D) slaganju memorije.

Igre često imaju nasumične pristupe podacima (npr. pozicije objekata, AI rutine, fiziku itd.) i L3 keš smanjuje potrebu za pristupom sporijoj RAM memoriji.

Rezultat: brži odziv i veće performanse u igrama koje zavise od brzog pristupa podacima.

2.Niža latencija
Više keš memorije smanjuje latenciju pri dohvatu podataka koje igra često koristi.

To posebno koristi igrama koje se oslanjaju na visok broj FPS-a u CPU-bound situacijama (npr. esport igre poput CS2, Valorant, Dota 2, Fortnite).

3. Efikasna energetska potrošnja
X3D modeli su generalno energetski efikasniji od drugih high-end modela (npr. 7800X3D često koristi manje struje nego 7700X, ali daje bolji gaming rezultat).

Manje toplote → tiše hlađenje i stabilniji rad u dužim sesijama.

4.Veća doslednost u frametime-u
Veći keš pomaže u smanjenju mikroštucanja (stuttera), jer se podaci zadržavaju bliže CPU-u.

Framerate možda ne skače mnogo više, ali su frameovi glađi i dosledniji.

5. Idealni za „gaming-only“ mašine
Iako nisu uvek najbolji u produktivnim aplikacijama (npr. rendering, encoding), X3D čipovi su optimizovani baš za gejmere.

Posebno 7800X3D dominira u cenovno-performansnom odnosu.

hebo te taj čatgpt prepisao je reklamne informacije s kutije i tebi ih podvalio kao nesto realno i 100% istinitopa za raniti se

12 godina
Boris grozni kaže...

ChatGPT niti ne spominje 9800X3D nego 7800X3D koji je vršnjak od 14700K 

Za 0.1% i 1% low FPS rezultate, koji su ključni pokazatelji konzistentnosti performansi i izbegavanja stutter-a (štucanja), izbor između Intel Core i7-14700K i AMD Ryzen 7 7800X3D zavisi prvenstveno od rezolucije, igara i grafičke karte. Evo detaljne analize po rezolucijama:

1080p (CPU-bound scenariji)

Pobednik: Ryzen 7 7800X3D

U 1080p je većina igara ograničena CPU-om, a ne GPU-om.

7800X3D zahvaljujući velikoj količini 3D V-Cache memorije, nudi znatno bolje 1% i 0.1% low FPS u igrama koje zavise od keš memorije (npr. CS2, Warzone, Fortnite, RDR2, Assetto Corsa Competizione).

14700K može imati viši prosečan FPS u nekim aplikacijama, ali u igrama često gubi na minimumima.

Testovi (u proseku):

7800X3D: Više 1% low FPS za 15-30% u nekim naslovima.

Manje štucanja i stabilniji frame time.

1440p (balans CPU/GPU)
Pobednik: I dalje Ryzen 7 7800X3D (blagim prednostima)

U 1440p CPU još uvek ima ulogu, ali manju nego na 1080p.

7800X3D zadržava prednost u 1%/0.1% low FPS, iako se razlika smanjuje.

Ako imaš snažan GPU (RTX 4080/4090), prednosti 7800X3D se još uvek osećaju.

4K (GPU-bound scenariji)
Rezultat: Izjednačeno (ili blaga prednost 7800X3D u nekim igrama)

Na 4K je GPU usko grlo u 95% slučajeva.

1% i 0.1% low FPS su skoro identični između ova dva CPU-a u većini testova.

Prednost 7800X3D u kešu i efikasnosti može doneti mrvicu više konzistentnosti, ali to su male razlike.

Ništa Stjepko ti javi tamo u OpenAI da im je ChatGPT zdrman i da nemaju pojma pa nek to fiksaju 

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.7.2025 0:15 (ibme74).
5 tjedana
protjeran
Boris grozni kaže...

Ja i ti smo već vodili ovaj razgovor, pa evo link da te podsjetim, premalo cache-a imaš pa zaboravljaš: https://forum.bug.hr/forum/topic/graficke-kartice/rasprava-o-grafickim-karticama/290033.aspx?page=198&jumpto=6858373&sort=asc&view=flat

12 godina
Boris grozni kaže...
ibme74 kaže...
SilomPrilika kaže...
Ctune kaže...

kak si ga samo uspel zdresirat da izvali da intel ima vece latencije kad i vrpci na grani znaju da amd ima vecih problema sa latencijom

podsiti ga na to nek se ispravi

Kolega, živiš li ti u 2017. godini? Sada je aktualan Zen 5, a ne Zen 1. Znaš li ti što je cache, kako pomaže upravo kod tih latencija i zašto AMD-ov X3D briljira u gamingu i minimalnom FPS-u? Pitaj ChatGPT o tim stvarima pa nam daj poveznicu na taj razgovor, vrlo rado ćemo pročitati.

Evo ja ću mu zalijepit da se ne muči jadan 

AMD-ove X3D serije procesora, kao što su Ryzen 7 5800X3D, Ryzen 7 7800X3D, Ryzen 9 7950X3D itd., briljiraju u gamingu zbog jedne ključne tehnologije: 3D V-Cache.

Evo zašto su ti procesori posebno dobri za igre:

1. Ogromna količina L3 cache memorije (3D V-Cache)
X3D modeli imaju značajno više L3 keš memorije (npr. 96 MB kod 5800X3D, 128 MB kod 7800X3D), zahvaljujući vertikalnom (3D) slaganju memorije.

Igre često imaju nasumične pristupe podacima (npr. pozicije objekata, AI rutine, fiziku itd.) i L3 keš smanjuje potrebu za pristupom sporijoj RAM memoriji.

Rezultat: brži odziv i veće performanse u igrama koje zavise od brzog pristupa podacima.

2.Niža latencija
Više keš memorije smanjuje latenciju pri dohvatu podataka koje igra često koristi.

To posebno koristi igrama koje se oslanjaju na visok broj FPS-a u CPU-bound situacijama (npr. esport igre poput CS2, Valorant, Dota 2, Fortnite).

3. Efikasna energetska potrošnja
X3D modeli su generalno energetski efikasniji od drugih high-end modela (npr. 7800X3D često koristi manje struje nego 7700X, ali daje bolji gaming rezultat).

Manje toplote → tiše hlađenje i stabilniji rad u dužim sesijama.

4.Veća doslednost u frametime-u
Veći keš pomaže u smanjenju mikroštucanja (stuttera), jer se podaci zadržavaju bliže CPU-u.

Framerate možda ne skače mnogo više, ali su frameovi glađi i dosledniji.

5. Idealni za „gaming-only“ mašine
Iako nisu uvek najbolji u produktivnim aplikacijama (npr. rendering, encoding), X3D čipovi su optimizovani baš za gejmere.

Posebno 7800X3D dominira u cenovno-performansnom odnosu.

hebo te taj čatgpt prepisao je reklamne informacije s kutije i tebi ih podvalio kao nesto realno i 100% istinitopa za raniti se

Pa ne držim se ja tog ChatGPT-a nego jedan od tvojih plavih vojnika, sve je ovo samo za njega, čitaj postove redom ne preskači 

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.7.2025 0:10 (ibme74).
5 tjedana
protjeran
Opća rasprava o procesorima (CPU)

"Counter-Strike 2 and Valorant are competitive FPS tactical shooters, and a consistent FPS is incredibly important, especially at a high level. I would experience frequent frame drops and microstutters when using the Intel Core i9-14900K, but those have vanished with the 9800X3D. It's an incredible CPU, and other games work just as well, too. Titles like Ratchet & Clank: Rift Apart and Cyberpunk 2077 run perfectly, and it's genuinely incredible how much the CPU can make a difference, especially when it would be easy to say on paper that this was a sidegrade rather than an upgrade."

0 0 hvala 0
5 tjedana
protjeran
Boris grozni kaže...

Nisam siguran što si želio postići tim linkom, pa ti doslovno pokapaš Intel haha. Kad čak i Steam Hardware Survey pokazuje da AMD uzima tržišni udio Intelu, onda znaš da je izvan Steama situacija za Intel puno gora. I sam članak navodi da je Intelov tržišni udio pao ispod 60%, što je za njih katastrofalan podatak i dokaz da ga ubrzano gube.

Treba istaknuti još jednu stvar: velik dio tog Intelovog tržišnog udjela čine stari procesori koji više nisu u prodaji. Nije tajna da je Intel dominirao godinama, pa i desetljećima, no to im danas ne pomaže jer od tih procesora nema zarade. Bitni su samo aktualni procesori koji se prodaju.

Pogledaj top 10 liste najprodavanijih procesora u svim najpopularnijim trgovinama na svijetu – AMD ih razvaljuje. Teta Lisa Su sigurno neće mirovati i dati Intelu prostora za kontranapad.

3 godine
Boris grozni kaže...

ja sam osobno imal prilike testirat ta dva cpu i intel je bio bolji u low, i ugodniji gejmplej na niskom fps dok grafika guta path tracing

ali to je nepravedan test jer se ta dva cpu ne mogu poredjivati, intelov odgovor na 9800x3d jeste i9 14900k kojeg na zalost nisam imao da testiram

14700k je iz generacije 7800x3d kojeg jede za dorucak

to su se crveni malo raspjevali novom tehnologijom, zacas bu intel to sve posamaral kak je i uvik

pa ja njih volim malo prcat i pricat srot, poluproizvod, nisu to losi cpu. amd se opasno konkurirao intelu ali mora jos polirati stvari, dok ih on spolira intel ce opet skocit na drugu razinu pa ce ga amd narednih 10 let lovit

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.7.2025 0:40 (Ctune).
4 godine
ibme74 kaže...
1080p (CPU-bound scenariji)Pobednik: Ryzen 7 7800X3D

U 1080p je većina igara ograničena CPU-om, a ne GPU-om.

7800X3D zahvaljujući velikoj količini 3D V-Cache memorije, nudi znatno bolje 1% i 0.1% low FPS u igrama koje zavise od keš memorije (npr. CS2, Warzone, Fortnite, RDR2, Assetto Corsa Competizione).

14700K može imati viši prosečan FPS u nekim aplikacijama, ali u igrama često gubi na minimumima.

Testovi (u proseku):

7800X3D: Više 1% low FPS za 15-30% u nekim naslovima.

Manje štucanja i stabilniji frame time.

1440p (balans CPU/GPU)
Pobednik: I dalje Ryzen 7 7800X3D (blagim prednostima)

U 1440p CPU još uvek ima ulogu, ali manju nego na 1080p.

7800X3D zadržava prednost u 1%/0.1% low FPS, iako se razlika smanjuje.

Ako imaš snažan GPU (RTX 4080/4090), prednosti 7800X3D se još uvek osećaju.

4K (GPU-bound scenariji)
Rezultat: Izjednačeno (ili blaga prednost 7800X3D u nekim igrama)

Na 4K je GPU usko grlo u 95% slučajeva.

1% i 0.1% low FPS su skoro identični između ova dva CPU-a u većini testova.

Prednost 7800X3D u kešu i efikasnosti može doneti mrvicu više konzistentnosti, ali to su male razlike.

Ništa Stjepko ti javi tamo u OpenAI da im je ChatGPT zdrman i da nemaju pojma pa nek to fiksaju 

Mislim ono, Chat GPT na ekavici.

Strašno. 

Zato volite crvene, Zvezda, Zvezda  

I mislim, kao djeca ste. Ne kupuju svi CPU zbog gejminga.

Nekom je to i sredstvo za ozbiljniji rad, a od i7 14700k je teško naći jeftiniji, a bolji procesor.

合気道 五段
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.7.2025 1:28 (Zaporožac).
16 godina

FX je koštao kao i3 (2/4 cpu), čak i manje. Rade i danas, nisu degradirali. Relativno su bili loši i vruči ali jeftini i pouzdani. Ovreklokirali su se ko blesavi, često na svoju sramotu zbog lude potrošnje.

edit; taj CPU je meni zacementirao odluku da više nikad komponeta sa visokim TDP-om u moje kućište, bio to CPU ili GPU

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.7.2025 9:24 (forumaš).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Imao sam ga par godina, OK je sve radilo. Nema drame!

scion of the storm
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Trolovi spavači se pokrenili iznova opet i opet rasprava za "best Gaming and Production CPU" . Otkrivaju nova saznanja nešto što je cijelom svijetu promaklo.Znači još jednom "Ryzen 9950x3d overall king".

Najefikasniji pogotovo ako se uzme kako mu je dovoljan hladnjak jeftikaner- watt per frame/ $ per frame- gaming king ryzen7800x3d. 

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.7.2025 12:09 (dery).
Moj PC  
2 1 hvala 0
12 godina
Zaporožac kaže...

I mislim, kao djeca ste. Ne kupuju svi CPU zbog gejminga.

Nekom je to i sredstvo za ozbiljniji rad, a od i7 14700k je teško naći jeftiniji, a bolji procesor.

Slažem se, sad zamisli kako je tim ljudima koji od toga žive pa čekaju po 2 tjedna reklamacije za degradirani procesor.

Kažeš teško naći jeftiniji a bolji - šta ćemo sa pouzdanim? 

16 godina

Boris stavlja svima TD jer sve recenzije svijeta lažu dok on to pobija svojim testiranjem sa i5 koji komedijaš fanbojaški fanatik. 

Moj PC  
4 1 hvala 0
4 godine

Na temelju podataka o stopi kvarova koje trenutno imamo, zanimljivo je vidjeti da 14. generacija još uvijek nije ni blizu stopama kvarova 11. generaciji a tada se nitko nije žalio sad su to 3 youtubera napuhala do iznemoglosti, Također stopa kvarova je znatno niža od AMD Ryzena 5000 ili Ryzena 7000 .
Ovdje ne uključujemo AMD kako bismo pokušali skrenuti pozornost s problema s kojima se Intel trenutno suočava(više ne), već kako bismo stavili u kontekst zašto još nismo prilagodili našu strategiju Intela u odnosu na AMD u našim radnim stanicama.
https://www.pugetsystems.com/blog/2024/08/02/puget-systems-perspective-on-intel-cpu-instability-issues/

Intel je ispravio sve kaj je trebao s 13 i 14gen, AMD i dalje krepavaju kao na traci Omjer na trzistu je i dalje poprilicnih 60:40 za plave, bez obzira nedaju se jos uvijek i nikome ne trebaju pišljivi gaming procesori od 600€

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.7.2025 13:37 (Boris grozni).
Moj PC  
0 6 hvala 0
5 tjedana
protjeran
dery kaže...

Boris stavlja svima TD jer sve recenzije svijeta lažu dok on to pobija svojim testiranjem sa i5 koji komedijaš fanbojaški fanatik. 

Nije on jedini takav. To je standardna shema Intel fanboysa diljem svijeta. Vidiš to i kod onog novog, 'uskrsnulog', koji se skrivao tri godine pa je sada objavio video s YouTubea s poznatog fake kanala. Na stranim forumima objavljuju kojekakve kineske benchmarke jer eto, svi zapadni izvori i oni s engleskog govornog područja lažu, apsolutno svi, čak i UserBenchmark . Zato su im jedini izvor Kinezi i jedan dokazano lažni kanal, dakle dva izvora od njih vjerojatno stotine. Toliko je Intel dobar da moraš pretraživati internet tjedan dana kako bi našao jedan jedini izvor koji tvrdi da je bolji. 

5 tjedana
protjeran
Boris grozni kaže...

nikome ne trebaju pišljivi gaming procesori od 600€

Govori za sebe, budget-korisniče. Postoje ljudi koji žele najbolje i najpouzdanije, i takvi kupuju AMD. Oni koji si ne mogu priuštiti AMD, nažalost, moraju kupovati Intel jer nema trećeg x86 proizvođača procesora. No svjedočimo da je ARM upao u utrku,  i Nvidia će se dodatno pobrinuti da Intel nestane s tržišta. Na tržištu nam ne trebaju grijalice od procesora koji troše kao nuklearna elektrana, a pritom nude nekonkurentne performanse. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.7.2025 13:44 (SilomPrilika).
12 godina

Stvaio članak star godinu dana sa statistikom jedne firme kada su se problemi sa 13gen i 14gen procesorima bili u začetku i to je tebi relevantna vijest za stanje sa CPU fail ratom na današnji dan? Daj Stjepko možeš ti bolje od toga 

5 tjedana
protjeran

Zanimljivo je vidjeti na slici koji procesor Nvidia službeno koristi za testiranje svojih grafičkih kartica, koje su (za one koji ne znaju) najbolje na svijetu. Intel/Nvidia fanovi su u tzv sukobu interesa jer s jedne strane moraju diskreditirati Jensenov odabir, a s druge strane hvaliti Nvidiju haha.

Što se tiče performansi u aplikacijama, sada je na tržištu dostupan i 9950X3D koji nudi performanse u igrama poput onih kod 9800X3D (čak i malo bolje), a pritom se dobivaju i odlične performanse u aplikacijama zahvaljujući 16 velikih jezgri. Dakle, najbolje od oba svijeta. 

2 0 hvala 0
5 tjedana
protjeran
ibme74 kaže...

Stvaio članak star godinu dana sa statistikom jedne firme kada su se problemi sa 13gen i 14gen procesorima bili u začetku i to je tebi relevantna vijest za stanje sa CPU fail ratom na današnji dan? Daj Stjepko možeš ti bolje od toga 

Nema se novca za Perplexity Pro pretplatu kako bi se pronašle najnovije informacije. Toliko o korištenju svih tih silnih e-crap jezgri i MT performansama za forum content creation . 

4 godine
SilomPrilika kaže...
ibme74 kaže...

Nema se novca za Perplexity Pro pretplatu kako bi se pronašle najnovije informacije. Toliko o korištenju svih tih silnih e-crap jezgri i MT performansama za forum content creation . 

Vidim spavaš ispod kamena crap ti je u gaćama, ocigledno da nisi korisnik pc za bilo kaj ozbiljnijejel mislis popuniti taj PC ili?

4 godine
ibme74 kaže...

Stvaio članak star godinu dana sa statistikom jedne firme kada su se problemi sa 13gen i 14gen procesorima bili u začetku i to je tebi relevantna vijest za stanje sa CPU fail ratom na današnji dan? 

Da to je stari link cisto da se poserem po AMD i njihovoj pouzdanosti, od tada je sve popravljeno sto se trebalo popraviti kdo plavih, procesori se i dalje prodaju i to poprilicno pogotovo high end s obzirom na starost sto samo znaci da Intel ipak nije bas potonuo sto se tice popularnosti i pouzdanosti sto i govori trzisni udjel a bome niti vise itko to spominje za razliku od masovnog i dalje nerijesenog problema krepavanja AMD procesora toliko o ozbiljnosti.
Intel naravno ako zele nazad na puteve slave bez konkurencije treba im i apsolutna gaming kruna a ne samo za pro workload i radne stanice, farme i svi ostali produkti silicijske doline

5 tjedana
protjeran
Boris grozni kaže...

Vidim spavaš ispod kamena crap ti je u gaćama, ocigledno da nisi korisnik pc za bilo kaj ozbiljnijejel mislis popuniti taj PC ili?

Da toliko energije koju potrošiš ovdje na forumu uložiš u bilo što ozbiljnije, možda bi si mogao priuštiti pretplatu na neki search engine i pronaći najtočnije i najnovije informacije. Ili si ti tzv. forum content creator? Je li netko testirao koliko jezgri koristi ovaj forum? 

edit: zaboravih da si potrošio sav novac na rtx 5070 ti (1250 eura) pa se nema za pretplate .

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.7.2025 14:24 (SilomPrilika).
5 tjedana
protjeran
Boris grozni kaže...

Da to je stari link cisto da se poserem po AMD i njihovoj pouzdanosti, od tada je sve popravljeno sto se trebalo popraviti kdo plavih, procesori se i dalje prodaju i to poprilicno pogotovo high end s obzirom na starost sto samo znaci da Intel ipak nije bas potonuo sto se tice popularnosti i pouzdanosti sto i govori trzisni udjel a bome niti vise itko to spominje za razliku od masovnog i dalje nerijesenog problema krepavanja AMD procesora toliko o ozbiljnosti.
Intel naravno ako zele nazad na puteve slave bez konkurencije treba im i apsolutna gaming kruna a ne samo za pro workload i radne stanice, farme i svi ostali produkti silicijske doline

Kažeš poprilično? Pa čak i Steam Hardware Survey pokazuje da im AMD snažno uzima tržišni udio, a situacija izvan Steama je puno gora za Intel. I jednu ključnu stvar zaboravljaš, a koja govori koliko ih AMD jede – Intel posjeduje tvornice čipova i proizvodi neusporedivo više procesora od AMD-a. Ako im AMD unatoč tome uzima tržišni udio i dominira u prodaji u svim najpoznatijim trgovinama na svijetu, onda dobiješ pravu sliku koliko se Intel zapravo ne prodaje. Intel živi od stare slave, od starih procesora koji su EOL, i zato im AMD toliko uzima tržišni udio. Novi Intelovi procesori skupljaju prašinu na policama trgovina. 

16 godina

Tko god baci tolike novce na gpu 16gb što bi danas trebao biti mid range od 500€ nek se ne javlja ovde ikad više. Na izjave tipa: šta vas boli k za moju lovu, nas boli taki.

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.7.2025 14:36 (dery).
Moj PC  
0 1 hvala 0
12 godina
Boris grozni kaže...
ibme74 kaže...

Stvaio članak star godinu dana sa statistikom jedne firme kada su se problemi sa 13gen i 14gen procesorima bili u začetku i to je tebi relevantna vijest za stanje sa CPU fail ratom na današnji dan? 

Meanwhile in real world, najprodavaniji procesori u popularnim shopovima  :

Amazon Amazon
Newegg Newegg
Microcentar Microcentar
Mindfactory Mindfactory
5 tjedana
protjeran
ibme74 kaže...

Meanwhile in real world, najprodavaniji procesori u popularnim shopovima  :

Evo i newegg, ovdje se njegov model 14600k uspio ugurati, no prva 4 mjesta drži AMD 

https://www.newegg.com/d/Best-Sellers/Desktop-CPU-Processor/s/ID-343/Page-1

Zanimljivo je vidjeti 9950X3D na trećem mjestu, unatoč tome što je najskuplji. To pokazuje koliko su AMD-ovi procesori poželjni i superiorni kad čak i takav model dominira na tržištu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.7.2025 14:53 (SilomPrilika).
3 godine
SilomPrilika kaže...

Govori za sebe, budget-korisniče. Postoje ljudi koji žele najbolje i najpouzdanije, i takvi kupuju AMD. Oni koji si ne mogu priuštiti AMD, nažalost, moraju kupovati Intel jer nema trećeg x86 proizvođača procesora. No svjedočimo da je ARM upao u utrku,  i Nvidia će se dodatno pobrinuti da Intel nestane s tržišta. Na tržištu nam ne trebaju grijalice od procesora koji troše kao nuklearna elektrana, a pritom nude nekonkurentne performanse. 

zato kupujes crvenke koje ne znaju nist drugo neko krcati vram, jer zelis najbolje.

inteli trose ali zato nude sto amd nikad nece. Za 600e kupim intel i kvalitetno hladjenje za njega, koji je vise manje jednak amd u gejmingu, manji average, veci low, u nekoj igri bolji u nekoj losiji. Pri maks opterecenju vjerojatno stabilniji. Produktivne performanse i do 50% vece, bolje upravlja windows procesima. Moje kockice kako god da ih bacim uvik se okrenu k intelu

To sto trosi naravno da trosi, amd ne smije trosit zbog svojeg L3 cacha zakacenog na jezgru koji mora ostati ekstremno hladan da ne bude bugovit, a jos uvik je i takav ponekad bugovit, zato i rade zasebnu seriju produktivnih procesora bez v cache. Intel radi 3 u 1, sve sta ti treba i pri tome kolko god da trosi je dobar. AMD to nemre raditi, 20 godina je pokusaval i nije mogel jer nemaju takvu kirisku preciznost u tvornicama. Sad rade zasebne serije, u gejming seriji jos i konkuriraju intelovom 3 u 1, u produktivnoj nisu ni blizu. Sa dvije serije nisu uspijeli intelovog multiproduktivnog tatu dostici, iz toga se odmah vidi ko radi kvalitetnije cpu. Intel ima bolje inzinjere, razvijeniju produkciju i preciznije robote. AMD su pored njega amateri

Steta sto u predhodnom failure grafu nema 9000 serije. Sve iznad 70 stupnjeva, L3 v cache jezgra nema pojima sta da radi i brka procese. Ti igras igru a on ti u L3 turne windows apdejt proces dok ti proces igre radi u ramu. Kad je ta serija izasla, stavio si ga u maticnu i bez instaliranog windowsa je isla do 80 stupnjeva. Narvno zakrpali su to, plavi fanboysi su imali pametnijeg posla u zivotu nego razvikavat to odmah po cijelom youtube. Zakrpano kao sto rekoh jest ali uopce ne sumnjam da i dalje ima vise failure od intel 13 i 14 generacije

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice