Dakle, imam jedan 'neobičan' problem s svojim Intel Pentium E5200. Njegov je orginalan takt 2.50ghz, a ja sam mu podignuo takt na 3ghz i to prije par mjeseci i radi bez problema, tj. rušenja i sl. Danas sam slučajno gledao u system properties (inače imam windows sedmicu) i pisalo mi je da proc radi na 2.50ghz, što do danas nije pisalo. To me je začudilo, te sam otišao u BIOS provjeriti, a u njemu još veće iznenađenje; proc radi na taktu od 3ghz (tj. koliko bi i trebalo biti). PRovjerio sam takt pomoću CPU-z i piše mi da radi na 2.50. Stoga mi uopće nije jasno u čemu je problem. Molim za pomoć.
Neobičan problem
- poruka: 48
- |
- čitano: 5.252
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
Nitko?
Aha. OK, mada sam odavno isključio u BIOS-u tu opciju...
Što nitko drugi nema nekakvu ideju o tom problemu?
ukljucen power save u win?
Stvar je u tome da Win 7, kao i Vista, pokazuje originalnu frekvenciju.
Smrdi na množitelj cpu-a, ali to je već rečeno.
Provjeri te parametre, fsb i množitelj, negdje mora biti razlika, tj. kako dođe do 2.5 odnosno 3ghz.
Evo, bio sam maloprije u BIOS-u i dignuo sam mu takt na 3.37ghz, sve radi stabilno, u BIOS-u očitava tu frekvenciju, svi mogući 'šteditelji' struje su ugašeni, a on ga opet u windowsima vidi na 2.5ghz...LUd sam!
Riker isti takav problem imam ja!Ploca je EP43-DS3,Eist je iskljucen,isto kao i C.I.A.2(mislim da se tako zove),procesor je e8200,samo odjednom radi na stock taktu.Za mene i dalje nerjesiv problem.Sve opcije za smanjenje potrosnje su iskljucene.Mozda iskusniji clocker-i znaju rjesenje?
Ajde, napokon netko s istim problemom! Evo, probao sam ga pogledati i na xp, ali frekvencija ja opet 2.5Ghz. Ma poluditi ći, i dignuti ću mu takt na 4ghz, pa ćemo vidjeti tko će koga zaje...
Al stvar je u tome i kada mu dizes voltazu da se isto grije.To mi jedino nije jasno.Prije tjedan dana sam reinstall windowsa radio.Isto nista.Komp nije moje,vec je od frenda,tako da nemam previse vremena izdvojit da se poblize upoznam s problemom.Koju ti plocu imas?
Probaj vidjet sa nekim programom koji se diže prije windowsa... tipa memtest86, on ti obično ispiše frekvenciju procesora u gornjem lijevom kutu...
Ako i tamo pokaže 2.5 onda znaš da ploča uopće ne digne takt...
Jesi probao stavit zadnji BIOS? ja sam imao par problema sa FSB-om pa sa to rješio zadnjom beta verzijom BIOS-a za svoju Gigabyte ploču.
Ploča mi je Gigabyte EP31-DS3L. Do sada uopće nisam imao problema s njom, a iskreno ne znam kako da 'obnovim' BIOS verziju...
Vrlo lako....sa pločom si dobio i software za flešanje biosa....instaliraj ga i u Win pokreni, te će ti sam program reći šta dalje.....vrlo jednostavno.....bravo za Gigabyte!
Ako ti i dalje nije jasno uzmi si knjigu od ploče i na zadnjim stranicama čitaj....ljudi inaće to rade kada neštoo ne znaju!
Evo rikeru, i ja imam isti problem. U biosu uredno piše 400x8, svi šteditelji energije isključeni. Kada restartam komp i odem u POST tamo piše da je 333x8, isto u Winsima (Xp i 7) i Everestu. Rješenje????
pogledajte u everestu na koliko vam je trenutno množitelj cpu-a.....ako ga je sam smanjio onda niste dobro oclockali.....gasite thermal control, cia 2, eist i sve ostalo nepotrebno u biosu.....i pod mus one profile za fan kontrolu u power menangmentu na disable!
pogledajte u everestu na koliko vam je trenutno množitelj cpu-a.....ako ga je sam smanjio onda niste dobro oclockali.....gasite thermal control, cia 2, eist i sve ostalo nepotrebno u biosu.....i pod mus one profile za fan kontrolu u power menangmentu na disable!
Imam jednu ideju.....pokreni u everestu testove za cpu i zapiši rezultate.....zaqtim odi u bios, te stavi postavke na default, pa opet testiraj everestom, tako češ najjednostavnije znati da li ti je cpu dignut ili nije.....mada mi je sve to jako čudno.....u system bi trebalo točno prikazivati, isto i everestom, mada je najsigurnije ono što piše u biosu.....jednostavno pomnoži fsb sa množiteljem, te ako je sve postavljeno ok. mora raditi.....ako ne onda flash biosa bude neizostavan!
Imam jednu ideju.....pokreni u everestu testove za cpu i zapiši rezultate.....zaqtim odi u bios, te stavi postavke na default, pa opet testiraj everestom, tako češ najjednostavnije znati da li ti je cpu dignut ili nije.....mada mi je sve to jako čudno.....u system bi trebalo točno prikazivati, isto i everestom, mada je najsigurnije ono što piše u biosu.....jednostavno pomnoži fsb sa množiteljem, te ako je sve postavljeno ok. mora raditi.....ako ne onda flash biosa bude neizostavan!
Sad sam maloprije čistio komp od prašine i kad sam ga upalio bio mi je pravilno overclockan. Testiranjem u Everestu sam dobio više bodova od defaulta. Ne znam kako i zašto sad hoće...
Heheh...dakle, čišćenje pomaže... Ma, idem ja napraviti update BIOS-a...
Ajde napravi update sa onim alatom od gigabyta, zaista je jednostavno.....mislim da se zove qflash ili tako nekako...imaš ga na cd-u, a postupak ti je detaljno opisan u knjižici!
Ja mislim da ti Windows pokazuje u control panelu samo original takt procesora a ne clockani..........probaj za cpuz provjerit pa javi
Napravio sam. Jednostavnije nije moglo biti. Nakon toga sam morao vratiti sve postavke na staro. Sada idem podizati taktove...
Evo, pokušao sam ponovno podignuti takt, ali bogami nije funkcioniralo. Dignuo sam takt, pristisnuo F10, save and exit, i nakon toga, crni ekran, komp radi, ali ne želi se ni mrdnuti. Resetiram ga, uđem u BIOS, tamo piše nova frekvenicija, izađem iz BIOS-a, učitam sedmicu, tamo opet piše 2.50ghz i odustadoh. Je...mi se. Valjda je proc otišao u klinac...
Gigabyte matična.... Imao sam isti takav problem baš s tom pločom, nažalost, nema pomoći.
S procom je sve ok.
Ja mislim da ti Windows pokazuje u control panelu samo original takt procesora a ne clockani..........probaj za cpuz provjerit pa javi
Ali ne kužim!!! Matična je bila super, bez greške...sve radi...pa kud ovo?
Evo, pokušao sam ponovno podignuti takt, ali bogami nije funkcioniralo. Dignuo sam takt, pristisnuo F10, save and exit, i nakon toga, crni ekran, komp radi, ali ne želi se ni mrdnuti. Resetiram ga, uđem u BIOS, tamo piše nova frekvenicija, izađem iz BIOS-a, učitam sedmicu, tamo opet piše 2.50ghz i odustadoh. Je...mi se. Valjda je proc otišao u klinac...