Čudan problem sa matičnom pločom

poruka: 19
|
čitano: 3.180
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Lijep pozdrav,

Imam matičnu ploču asrock g31m s i sada kada palim kompjuter crni ekran stoji dok se kompjuter učitava.Nakon što se učita tj kada ulazi u windowse odjednom se pojavi slika i piše welcome...i ulazi u windose 7...U čemu je problem?...u slučaju da mi zatreba bios nemogu ući u njega...Što da napravim?

blacky

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Re: Čudan problem sa matičnom pločom
blackchoco kaže...

Lijep pozdrav,

Imam matičnu ploču asrock g31m s i sada kada palim kompjuter crni ekran stoji dok se kompjuter učitava.Nakon što se učita tj kada ulazi u windowse odjednom se pojavi slika i piše welcome...i ulazi u windose 7...U čemu je problem?...u slučaju da mi zatreba bios nemogu ući u njega...Što da napravim?

Vjerovatno koristiš PCI-E grafičku karticu, a za vrijeme POST-a se sve odvija na integriranoj grafici.

U BIOS-u prebaci da je primarna kartica PCI-E ili PCI, onda će ti sve raditi normalno.

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
15 godina
neaktivan
Don Kihoty kaže...
blackchoco kaže...

Lijep pozdrav,

Vjerovatno koristiš PCI-E grafičku karticu, a za vrijeme POST-a se sve odvija na integriranoj grafici.

U BIOS-u prebaci da je primarna kartica PCI-E ili PCI, onda će ti sve raditi normalno.

Ne ne..nemam integriranu grafičku...nego je ona zasebno...geforce gts250 1gb

blacky
15 godina
protjeran

Ajde molim te pročitaj još jednom što sam napisao...

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
15 godina
neaktivan
Don Kihoty kaže...

Ajde molim te pročitaj još jednom što sam napisao...

Eh da...heh...ali problem je što ja nemogu uopće ući u bios...kužiš?..meni kada se dižu windowsi  cijelo vrijeme je crni ekran...u tom je problem...

blacky
15 godina
protjeran

Uzmeš VGA kabel, spojiš ga na integriranu grafiku.

Rebootaš PC, vidiš POST -> sa tipkom F2 uđeš u BIOS.

Nađeš opcije za primarnu grafiku, imaš uvjek tri ponuđene stvari:

Onboard

PCI

PCI-E

Dovoljno je da staviš na PCI-E i saveaš, kod nekih grafičkih kartica to ne funkcionira (PCI-E1.0 grafike),

pa staviš na PCI i dobiješ istu stvar.

Nakon toga nećeš imati slike, pa ćeš jednostavno kabel prebaciti direktno na svoju grafičku karticu.

Jednostavnije ne može.

15 godina
neaktivan
Don Kihoty kaže...

Uzmeš VGA kabel, spojiš ga na integriranu grafiku.

Rebootaš PC, vidiš POST -> sa tipkom F2 uđeš u BIOS.

Nađeš opcije za primarnu grafiku, imaš uvjek tri ponuđene stvari:

Onboard

PCI

PCI-E

Dovoljno je da staviš na PCI-E i saveaš, kod nekih grafičkih kartica to ne funkcionira (PCI-E1.0 grafike),

pa staviš na PCI i dobiješ istu stvar.

Nakon toga nećeš imati slike, pa ćeš jednostavno kabel prebaciti direktno na svoju grafičku karticu.

Jednostavnije ne može.

Eh zaboravih..napravio sam to ali nepomaže...spojim vga kabal...i stavim na pci-e i na pci i vratim nazad dvi kabal..i neće...šta dalje?

blacky
17 godina
neaktivan

da li na VGA kartici imaš dva utora?

zna se desiti da je jedan default, a drugi clone (koji se pali tek kad win digne driver)

ukoliko je ovo pogledaj u driverima kako se prebacuje inicijalizacija na primarni port (monitor)

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.3.2012 12:32 (Darky).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Darky kaže...

zna se desiti da je jedan default, a drugi clone (koji se pali tek kad win digne driver)

ukoliko je ovo pogledaj u driverima kako se prebacuje inicijalizacija na primarni port (monitor)

Imam 2 utora...jedan mi je utor dvi a drugi je vga...dvi izlaz mi je spojen na monitor a vga izlaz na tv.....a gdje se to gleda u driverima?

blacky
15 godina
neaktivan
blackchoco kaže...
Darky kaže...

Imam 2 utora...jedan mi je utor dvi a drugi je vga...dvi izlaz mi je spojen na monitor a vga izlaz na tv.....a gdje se to gleda u driverima?

I jel zna netko?..:)..

blacky
15 godina
protjeran

Kad je tako spojeno, VGA ti je uvjek primaran. Dakle dobijaš prvo sliku na - TV-u. Provjeri pa ćeš vidjeti da je točno.

A u driverima, odnosno u Win 7 možeš to lako promjeniti, odnosno isključiti jedan od izlaza pernamentno.

17 godina
protjeran
blackchoco kaže...

Imam i ja cetiori utora na svim maticnima koje koristim one s tri ili manje ni ne gledam. Memorijska utora.

Rekao si G31 ploca je u igri. Tvoj je kom?

Fino odstekas si vga "kabalu" s graficke kartice gtx570 i pristekas na vga izlaz na maticnoj (g31 ploca bi ga trebala imati) e onda fino bi trebalo se nes prikazati na tom monitoru koji je pristekan preko vga "kabale"

Ak ni to ne upali onda otvoris komp i napravis ClearCMOS pomocu jumpera na ploci (pogledaj manual) Pa pokusas ponovno s istim setupom "kapale" prikljucenim na izlaz s g31 ploce. Ak ni ClearCMOS opet ne uplali jednostano zafitilji graficku van iz kompa i napravbi jos jedan ClearCMOS e sad bi trebao sigurno imati post kompa prikazana na sppojenom monitoru. (Ako TA ploca ima DVI izlaz mozes i njega koristiti s DVI kabelom)

Inace nije kabal/kablo/kabala nego kabel/drot/zhica

Don Kihoty kaže...

Kad je tako spojeno, VGA ti je uvjek primaran. Dakle dobijaš prvo sliku na - TV-u. Provjeri pa ćeš vidjeti da je točno.

A u driverima, odnosno u Win 7 možeš to lako promjeniti, odnosno isključiti jedan od izlaza pernamentno.

Eh, Win 7. Treba iskljuciti TV out ako ga ima.. No u Win7 moze samo zamjeniti redoslijed monitora u OSu ali ne i redoslijed pri POSTu tj ono sto je namjesteno u firmwareu od graficke.

Nego cini mi se da covjek ima neki zafrknutiji problem nego sto je redoslijed prikazivanja slike. Nazalost zna se i to dogadjati s jeftinijim plocama, no ClearCMOS bi svakako trebao pomoci vratiti stvari na ispravno stanje.

17 godina
neaktivan

Po svemu sto si rekao imas ispravnu i funkcionalnu maticnu plocu i ostale komponente. Radije nediraj nista dok radi.

Ako bas moras uci u BIOS onda upali komp i spammaj F2/DEL tipke dok se BIOS nepojavi. Problem rijesen.

Ako ti je pregled POST-a neophodan (setup RAID-a i slicno) onda prebaci monitor na VGA izlaz s grafe i mozda Clear CMOS kao sto su ti vec kolege preporucili.

Jos jednom, MB i komponente ti po svemu sto si do sad rekao rade ispravno i nemas razloga za brigu. Ako neznas sta radis samo ces napraviti vise stete nego koristi.

Korisne kratice u BIOS-u (ovisno koju maticnu/BIOS imas jedna od ovih ce raditi):

F2/DEL - BIOS

F9/F12 - boot menu

F10/Ctrl+I - RAID setup

1 0 hvala 0
15 godina
protjeran
brainiac kaže...

Korisne kratice u BIOS-u (ovisno koju maticnu/BIOS imas jedna od ovih ce raditi):

F2/DEL - BIOS

F9/F12 - boot menu

F10/Ctrl+I - RAID setup

ASRock Boot menu: F11

BIOS: F2

UEFI: F2/DEL

RAID: CTRL+I ili druga kombinacija (ovisno o tome, ako nije Intelov chipset, onda zna biti CTRL+F10)

15 godina
neaktivan
Don Kihoty kaže...

Da točno..Prvo dobijem na TV-u sliku pa onda tek na monitoru.Ja sam gledao u control panelu od grafičke kartice ali nisam mogao naći to da mogu zamjeniti.Ako nije problem da pojasniš još malo bolje?...

Isto tako nebih htio clear CMOS jel radi sve normalno...jel ako nešto zeznem opet će bit s****a...

blacky
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.3.2012 8:22 (blackchoco).
15 godina
neaktivan
blackchoco kaže...
Don Kihoty kaže...

Da točno..Prvo dobijem na TV-u sliku pa onda tek na monitoru.Ja sam gledao u control panelu od grafičke kartice ali nisam mogao naći to da mogu zamjeniti.Ako nije problem da pojasniš još malo bolje?...

Isto tako nebih htio clear CMOS jel radi sve normalno...jel ako nešto zeznem opet će bit s****a...

Evo sad sam spojio u duplicate tj clone-o sam 1 i 2 display i opet na tv-u ima slike kad se boota a na kompu nema...://

blacky
15 godina
neaktivan

Hahhh...kad odspojim vga kabal iz grafičke a ostane samo dvi sve se vidi kad se dižu windowsi...kada vratim vga na monitoru opet ništa ne vidim...

blacky

0 0 hvala 0
16 godina

ovako sam ja riješio na asrock gen3 extream3

isto sam na monitoru imao samo crni ekran

sve do otvaranja windowsa

grafa mi je 6950 a monitor mi ima samo vga

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.3.2012 15:40 (filip1).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
filip1 kaže...

ovako sam ja riješio na asrock gen3 extream3

isto sam na monitoru imao samo crni ekran

sve do otvaranja windowsa

grafa mi je 6950 a monitor mi ima samo vga

Ma ne ne..nije to taj problem..pročitaj gore prijašnje poruke..

blacky
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice