AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.732
|
čitano: 6.675.716
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

E vidiš baš mi je drago da si riješio problem. Ovo je sad super još pogotovo ako nije undervoltan onda je to ajnc a.

0 0 hvala 0
12 godina

To su i dalje prevelike temperature... Ljudi sa puno jeftinijim air coolerima imaju bolje temp. I da, 9800x3d se MANJE grije nego 7800x3d (iako ima 162w pri loadu, ali 3d kes je drukcije pozicioniran za bolje hladjenje) tako da kod tebe nest gadno ne stima.

Ja bi se jos poigrao sa prethodnim biosom i naravno curve optimizer sto vise u negativu... u gamingu on mora bit ispod 60c sa 360mm vodenim.

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.8.2025 16:32 (hahhaajaads).
Moj PC  
0 2 hvala 0
4 godine
suspendiran

Lol AC Freezer 240 preslab

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
hahhaajaads kaže...

To su i dalje prevelike temperature... Ljudi sa puno jeftinijim air coolerima imaju bolje temp. I da, 9800x3d se MANJE grije nego 7800x3d (iako ima 162w pri loadu, ali 3d kes je drukcije pozicioniran za bolje hladjenje) tako da kod tebe nest gadno ne stima.

Ja bi se jos poigrao sa prethodnim biosom i naravno curve optimizer sto vise u negativu... u gamingu on mora bit ispod 60c sa 360mm vodenim.

Možda i bios nije dobar, pričekati ćemo novi pa vidjeti, također nisu svi čipovi isti niti s raznim MBO ne daju iste vrijednosti.

Boris grozni kaže...

Ovo je testirano u Blenderu, meni su temperature u BF2042 s AIO 240 kada sam ga izvadio izvan kučišta bile oko cca 77-82c

Ne bih previše dalje spamao temu jer je problem riješen, također pogledajte malo ovaj video i komentare videa, nisam jedini koji je muku mučio s ovim problemom, dali postoji generalno problem na nekim čipovima ili je stvar nečega drugoga, ne znam, ali ja sam svoj problem riješio

EDIT: evo još jedan video, isto sa 240mm aio isto oko 95c i loš airflow kučišta

Lp,

BяєGa
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.8.2025 17:05 (Brega55).
4 godine
suspendiran

Bitno da si ti zadovoljan

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Teško je uspoređivat procesore neki traže puno manje napona dok neki za stabilan rad trebaju dosta više. Pošto je HC poznati kanal nije isključeno da je AMD poslao malo bolji primjerak pa to izgleda dobro i na zračnom hlađenju.

0 0 hvala 0
17 godina

lijepo to izegleda!

ali meni to jos izgleda visoka temp

kod mens s phantom spiritom je u igrama 55-65, s time da drzim fanove na 900rpm do 65c, i onda ide prema gore sa okretajima

bf6 cu probat za vikend da vidim kako ce se ponasati

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.8.2025 18:56 (mislioc).

0 0 hvala 0
17 godina

Šta ipak kućište nije nešto ha 

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 mjeseci

Toliko ventilatora, iskreno estetski užas, pod stol s tim.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

hehehehe, o ukusima se ne raspravlja, no da..... klasika crna monolitna sa što manje večih i tiših ventilatora je moj izbor, vjerujem i tvoj kolega 

4 godine
suspendiran

86°c prakticki za minutu pracenja, prime95 se nije niti zagrijao za onaj najgori dio testa

tek si na Scyte Fumi 3, bit ce gore s vremenom kako ce se prasine nakupljati
Odvrti Cinebench r23 pa javi temp, s nekim standard modom za AIO, te temperature su blagoreceno sramotne!

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.8.2025 18:51 (Boris grozni).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Boris grozni kaže...

Bitno da si ti zadovoljan

Vidi šta meni sutra stiže - klik! Staviti ću na 9900KF umjesto vodenog hlađenja. Nekako su mi ventilatori radijatora postali prebučni. Idu do 2700 rpm kada igram nešto, a i jasno, u Cinebenchu također odu do tako visokog rpm-a. Dobro hladi, ali mi je to dosta bučno. Ovaj Corsair H100i Platinum RGB ima već preko 5.5 godina, možda se nešto razvilo sada već u samom sustavu (alge?), pa malo blokira protok vode. Radijator nije zapunjen prašinom, prostor mi nije klimatiziran. Da je, bilo bi bolje u pogledu hlađenja i buke, znam.

Screenshot 1 i screenshot 2.

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.8.2025 19:01 (Izzy).
4 godine
suspendiran
Izzy kaže...

Vidi šta meni sutra stiže - klik! Staviti ću na 9900KF umjesto vodenog hlađenja. Nekako su mi ventilatori radijatora postali prebučni. Idu do 2700 rpm kada igram nešto, a i jasno, u Cinebenchu također odu do tako visokog rpm-a. Dobro hladi, ali mi je to dosta bučno. Ovaj Corsair H100i Platinum RGB ima već preko 5.5 godina, možda se nešto razvilo sada već u samom sustavu (alge?), pa malo blokira protok vode. Radijator nije zapunjen prašinom, prostor mi nije klimatiziran. Da je, bilo bi bolje u pogledu hlađenja i buke, znam.

Pa ok Corsair je inace uzasno bucan, dobro da je uopce toliko i izdrzao s obzirom koliko su nepouzdani
Javi temp kad slozis

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.8.2025 18:55 (Boris grozni).
12 godina
Brega55 kaže...
hahhaajaads kaže...

Možda i bios nije dobar, pričekati ćemo novi pa vidjeti, također nisu svi čipovi isti niti s raznim MBO ne daju iste vrijednosti.

Boris grozni kaže...

Ovo je testirano u Blenderu, meni su temperature u BF2042 s AIO 240 kada sam ga izvadio izvan kučišta bile oko cca 77-82c

Ne bih previše dalje spamao temu jer je problem riješen, također pogledajte malo ovaj video i komentare videa, nisam jedini koji je muku mučio s ovim problemom, dali postoji generalno problem na nekim čipovima ili je stvar nečega drugoga, ne znam, ali ja sam svoj problem riješio

EDIT: evo još jedan video, isto sa 240mm aio isto oko 95c i loš airflow kučišta

Lp,

Da, ali na tom reviewu od GNa vidis u cem je problem i pretpostavljam da su termalne testove napravili prije nego sto su popravili ovo sta su ovi iz cyberpowera napravili (da se pokaze prava slika kad netko nestrucan dobije komp).

Moj savjet je jos uvijek da se poigras sa undervoltom. Znaci PBO on, limit na motherboard i pocni od curve optimizera na allcore -10 (napravi stress test u OCCTu sat vremena, ako ne crasha onda mozes povecavat za -5), tu ces sigurno spustit dodatnih 10-15c.

Edit: i pretpostavljam da ti je ovo vodeno bucno na stock postavkama, isto imam pa znam iz iskustva.. mozes si fiksirat ventove na 20-25%, pumpa kolko te volja (ja sam je trenutno smanjo na 50% jer mi je proc hladan u gamingu) i onda su tihi i super efikasni

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.8.2025 19:01 (hahhaajaads).
4 godine
suspendiran

Ajme jos je uzeo PRO verziju

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Boris grozni kaže...

Ajme jos je uzeo PRO verziju

Nadam se da bar to bude nastimao jer ce u sobi imat MIG 29 

15 godina

Poigrao sam se malo i sa PBO limit na motherboard, i curve na -35, na -40 freeza.

Međutim temp su pale tek koji stupanj, cca 1,5c, dakle na die oko 83.5 a core 80

Mislim da je više problem TDP limit jer cpu i dalje ide do 156W

Budem se time još probao poigrat, ali za sada su temp sasvim OK. u Gamingu nikada neće ni doći do 80c..

Cooler je sada stavljen na silent.

Lp,

EDIT: maknuo sam EXPO sa RAM-a i isključio curve, i sada je die 80, core 75c pod prime 95, dakle očigledno ime veze s OC od RAM-a. sada kada bi se još poigrao sa curve, vjerovatno bi išlo dole.

Izgleda da je bios u k....

ide sve kako je bilo, biti će hladno pod ovim coolerom i kucistem za gaming.

BяєGa
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.8.2025 21:01 (Brega55).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Ja 7800X3D PBO -30 200Mhz OC hladim s AXP90 X47 FC u FormD T1 i nikad nisam presao 85C u gamingu. 

Stavio sam Noctua NF-A9x14 HS-PWM chromax umjesto standardnog ventica jer je dosta tisi, a cak ima i "ljepsi" zvuk kad ode preko 50% RPM.

Naravno da bi temperatura u gamingu bila niza s nekim AiO ili PA120/slicno ali za 10L kuciste je hladnjak odlican.

Pa mi zbog toga nema smisla vrtit benchmarks i po tome si riktat build (pod Moj PC), jer cu ga svj koristit samo za gaming.

Nisam bas pratio 9800X3D kakav je u usporedbi s 7800X3D jer me nije zanimalo, jer jednostavno mi ne treba nista bolje od 7800X3D, ali sam i dalje misljenja da se build moze optimirati s benchmarks, istestirati PBO, overclock, etc., ali nakon toga se svj sve vrti oko gaminga odnosno onoga za sto si ustvario slozio konfu.

Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina

Novi leak, Zen 6 ko kuća, ali možda čak i Zen 7 ide na socket AM5.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
EricCartman kaže...

Novi leak, Zen 6 ko kuća, ali možda čak i Zen 7 ide na socket AM5.

Vjerojatno da ide, ali to je i očekivano da ga ipak solidno rastegnu na AM5 socket.

Ali ima još zanimljivijih novosti, svi klasični stari AMD CPU hladnjaci sa klipičima iči če i na AM6 socket.Da ne idemo još dalje u prošlost, pokojni Gordon je jedan stari AM2 CPU hladnjak testiral(dvije godine star video)na sad več malo ofucanom AM5 socketu.

https://www.bitsandchips.it/english-news/the-next-amd-socket-am6-will-have-got-about-2100-pins

Kad smo več kod starih CPU hladnjaka, eto jednog poznatog Topdown modela koji je lansiran 2009 godine. Naravno da sjeda u AM4/AM5, pa sad eto i u buduči AM6 socket.To je sad več apsurdno, zdušno molimo AMD da prestane cipelariti Intel.

https://www.tweaktown.com/reviews/3266/scythe_samurai_zz_cpu_cooler/index.html

AMD,........is that Epyc or what?
16 godina
rambox kaže...

Kad smo več kod starih CPU hladnjaka, eto jednog poznatog Topdown modela koji je lansiran 2009 godine. Naravno da sjeda u AM4/AM5, pa sad eto i u buduči AM6 socket.To je sad več apsurdno, zdušno molimo AMD da prestane cipelariti Intel.

https://www.tweaktown.com/reviews/3266/scythe_samurai_zz_cpu_cooler/index.html

Mda, kupit ću AM6 platformu i onda stavit prastaru drlju na proc, kak' da ne.

OK je to, al' tko je lud stavljati stare krame u novi build.

Ono, imaš soma € za novu platformu, al' eto, baš usfalilo za noviji hladnjak 

Tigar Krezumica
17 godina

Meni to zvuči kao pogrešna odluka. Kompatibilnost AM4 hladnjaka sa AM5 socketom je uslovila debeo IHS da bi se nadoknadila razlika u visini i zbog toga su na AM5 temperature znatno više nego što bi mogle biti. Preneti to i na AM6... 

Hajde da je to bilo opravdano kada je AM5 izlazio jer AMD još nije prodavao ni izbliza toliko procesora kao Intel, pa je možda postojalo pitanje da li će se i koliko brzo proizvođači hladnjaka posvetiti osvežavanju svojih modela za novu platformu, ali sada, kada je AMD probio 40% na Steam Surveyu, tržište 3rd party hladnjaka za AMD je vrlo uporedivo sa onim za Intel i ne znam zašto bi se toliko povlačili.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina

Zbog ovog videa kojeg sam naveo, o AM6 ćemo pričati za tek 3 godine. ŽiviJo AM5 !

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 mjeseci
EricCartman kaže...

Zbog ovog videa kojeg sam naveo, o AM6 ćemo pričati za tek 3 godine. ŽiviJo AM5 !

Ja cu sa svojim 5800X3D skroz preskočiti AM5

9 godina

Ja sam na 1150 iz 2013. Preskočio uredno AM4, a možda čak i AM5-icu preskočim u korist Nova Lakea.

15 godina
KTM kaže...
EricCartman kaže...

Pa moj bi imao po tome 6 godina. Kolike su šanse da ostane na životu tako dugo? Inaće volio bi na AM5 ići al ne vidim za sad potrebu, al 3 godine još...

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.8.2025 8:44 (rokonja).
8 mjeseci
rokonja kaže...
KTM kaže...
EricCartman kaže...

Pa moj bi imao po tome 6 godina. Kolike su šanse da ostane na životu tako dugo? Inaće volio bi na AM6 ići al ne vidim za sad potrebu, al 3 godine još...

Zavisi šta trebaš. Meni za SP i 3.5K rezoluciju moze trajat. Ganjanje visokog FPSa u MP nebi išlo baš.

15 godina

Koliko je dobar Ryzen 5 8700G za 1080p igranje? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Ma nista bez externe grafe.

RTX 3050 je smece a radeon 780m koja je na 8700G igpu je jos vece smece eventualno na 1080p mozes igrat neke stare igre iz 2013 ili GTA V.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice