AMD Ryzen procesori (opća tema)
- poruka: 31.558
- |
- čitano: 6.397.866
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Samo blago upozorenje: Pričate sa likom koji ima 0 dana staža na forumu (vjerujem ni par sati), čisto da vas ne navuče (kao mene i Frideya ona dvojica idiota što su letjeli do kraja večeri).
Ja mu ništa ne bi odgovarao.
Za pocetak probaj instalirat sve najnovije drivere sa driver boosterom i flashat BIOS na zadnju verziju , ako problem bude i dalje prisutan probaj smanjit memoriju na 3000mhz pa ako vise ne smrzava znaci da je u tome problem.
(1) Da ti nacrtam:
(2) Ne pada mi na pamet.
Sve to na 6/12
Opet si nepristojan i ne odgovaraš na ono što sam te pitao nego na nešto deseto ...
To isto, uz dovoljno RAMa, možeš napraviti i sa nekim mainstream Intelom ili AMDom iz tog doba koji su bili bar 5 puta jeftiniji od tog Xeona, samo je pitanje za koliko vremena, tu jaki CPU radi razliku u produkciji i trenutno Intel tu nema ništa za ponuditi. Kad bude, vjerojatno ću ga kupiti kao i i7 i Xeone prije, kad su bili bolji/isplativiji, to je samo alat.
Samo za usporedbu 1 3970X = 6 E5-2650v3 (3 PCa), i to su rezultati konkretnih projekata. Ne samo što je sva ta snaga u jednom PCu pa je ugodnije raditi nego je i dodatno jeftinije zbog manje licenci.
I da ako je ovo sve uradio 11 godina star CPU, ja ne znam danas šta bi uradio. Pričati kako je neki CPU bolji (AMD) jer je 5 GB .mkv sastavio za 10 sekundi u .rar a drugi Intelov za 30 sekundi i zaključiti da je AMD blji od Intela je apsurdno. Zašto? Jer mi ništa ne značli a 10 a 30 sekudni.
Je li 11400F 6/12? Jeste. Je li to CPU Godine (moja prognoza). Jeste.
Čiča miča i gotova priča..
(2) Ne pada mi na pamet.
Sve to na 6/12
Je li kontaš ako sam ovdje mogao uzeti dobre pare na 10 godina starom CPU-om sa boljim samo možeš da hipotetiziraš šta bi bilo kad bi bilo. I da mišljenja sam i dalje da je za kućnu uporabu (na kućnu ne mislim igranje CP2077) dovoljan 6/12 narednih pola desetljeća o 8/12 da i ne govorim... i to imaš sada i to se sada dešava.
I kakve to ima veze s ovom temom, dakle činjenca da ti neki posel odradiš na starom Intel procu.
Poanta je uvijek ista, da Ryzen nije izbačen eto Intel bi i dan danas 8/16 proc naplačival 1300$.
Zeleno u GPU suši ne može bit proc godine, i to zato jer je danas ali i ubuduče iGPU vrlo bitan uteg na vagi uloženo-dobiveno.
Pogleč fotku, žuto je Intel Ivy Bridge Xeon originalne cijene 2600$.
GPU tržište je nikad lošije, kosa ti ispadne od cijena za GT 1030=gejming performanse na R5 Pro 4650G.Ja sam svoj proc platil 1500kn/235$, dakle kolko sam zapravo platil 6/12 proc, hm okvirno 100dolara.
https://www.amazon.com/s?i=aps&k=Nvidia%20GeForce%20GT%201030&ref=nb_sb_noss_2&url=search-alias%3Daps
https://www.mindfactory.de/Hardware/Grafikkarten+(VGA)/GeForce+GT+fuer+Multimedia/GT+1030.html
Envy oprosti, zadnji put te taggam sa @oznakom, mogao si prije reć da se ne želiš upuštat u rasprave sa mnom. Razlog zašto te taggam jer si me u nekoj poruci na forumu zamolio da koristim tag. Još si mi se u drugoj i zahvalio, za to imam SS. Još jednom isprike, zadnji put je.
Dalje, za tebe i za kolegu ihush druga slika, koji je ovo procesor?
Koji socket? Koliko ja znam, ide na B450 ploču bez problema. Na stranu test, osobno je apsurdno da consumer procesor sa 12 jezgri manje ima bolji score u nekom testu. Ali test je tu, postoji. Namjerno je napisano top 21. Tko trolla? Tko je od Vas dvojice off topic? Molim Vas, pokušajte odgovorit argumentirano, 2, 3 put udahnite i počnite pisat. Ja se samo smijem kako ste srditi bili dok ste pisali svoje postove.
Druga stvar za kolegu kojem sam obećao zadnji tag. Materijalno sam siromašan. Da imam novaca, imao bih bolji CPU. Ja nemam nekih problema sa R5 1600 niti se busam u prsa sa istim. Bogami niti kompleksa. Jedino sam ponosan da sam sam kupio sve što imam i paralelno studiju radim/radio 8 sati 6 dana u tjednu. Sve stignem. Time se hvalim i busam! U nekim mojim postovima sam više puta pisao da je BBB procesor 10400f. Sada je to/će bit 11400f. Nisam pisao kupi R5 3600 jer je preskup. 10400F je isti vrag, samo jeftiniji. Nemoj gledat da ti netko uvijek želi zlo, pogotovo ako ti sam provociraš, naravno ne u smislu da nekom želiš zlo. Ovo je samo zabava.

Evo test par popularnih hladnjaka od 30 do 200 evra sa 5800 i 5950X...
https://www.computerbase.de/2021-04/cpu-kuehler-ryzen-test-5800x-5950x/
Envy oprosti, zadnji put te taggam sa @oznakom, mogao si prije reć da se ne želiš upuštat u rasprave sa mnom. Razlog zašto te taggam jer si me u nekoj poruci na forumu zamolio da koristim tag. Još si mi se u drugoj i zahvalio, za to imam SS. Još jednom isprike, zadnji put je.
Dalje, za tebe i za kolegu ihush druga slika, koji je ovo procesor?
Koji socket? Koliko ja znam, ide na B450 ploču bez problema. Na stranu test, osobno je apsurdno da consumer procesor sa 12 jezgri manje ima bolji score u nekom testu. Ali test je tu, postoji. Namjerno je napisano top 21. Tko trolla? Tko je od Vas dvojice off topic? Molim Vas, pokušajte odgovorit argumentirano, 2, 3 put udahnite i počnite pisat. Ja se samo smijem kako ste srditi bili dok ste pisali svoje postove.
Druga stvar za kolegu kojem sam obećao zadnji tag. Materijalno sam siromašan. Da imam novaca, imao bih bolji CPU. Ja nemam nekih problema sa R5 1600 niti se busam u prsa sa istim. Bogami niti kompleksa. Jedino sam ponosan da sam sam kupio sve što imam i paralelno studiju radim/radio 8 sati 6 dana u tjednu. Sve stignem. Time se hvalim i busam! U nekim mojim postovima sam više puta pisao da je BBB procesor 10400f. Sada je to/će bit 11400f. Nisam pisao kupi R5 3600 jer je preskup. 10400F je isti vrag, samo jeftiniji. Nemoj gledat da ti netko uvijek želi zlo, pogotovo ako ti sam provociraš, naravno ne u smislu da nekom želiš zlo. Ovo je samo zabava.

Sve ok, uvijek tagaj - uvijek.. ali otvori temu za Serverske procesore.. Kao što bi iHush rekao Riža nije Epyc... Tu si fulno i onda ako si sentimentalno vezan za AMD-a rado ćemo da čavrljamo.
Ovako si baš pomiješao kruške i jabuke pa je ispalo kako je ispalo. Ja nisam sentimentalno vezan za Intel (jedina kompanija koje ima velim je Sony), možda mi sledeći PC (kraj 2022.) bude AMD.. ali za sada AMD mora se riješiti Bugova (i da - ima ih more pogledaj na njihovoj stranici), mora biti dobar Plug'n'Play.. a cijena.. kolika god da je.. ionako ga neću ja kupovati.
A več sam rekao.. najsretniji sam kada sam od svojih para kupio Athlona X2 64 5000+ i ATI HD56770.. najsretniji. A kada mi je tata kupio 386 ili šta već.. koji je koštao 3000 KM to je kao sada 6000 € lupam.. nisam baš toliko bio sretan.. pogotovo i kada sam imao KRALJA Pentium II Deshutse na 100 MHz sabirnicom... nisam imao jak GPU pa sam SW igraop Unreal Tournament.. ali zato su mi ulicom govorili "Damire kralju dok svi vozimo kaldrmom (sabirnica) od 66 Mhz ti se vozaš na 100 Mhz".
l.p.
obrisano
nije tema
sorry
Envy opet ti pričaš o imaginarnim svojim financijama, a i tuđim, konstantno se uspoređuješ s drugima, sredi si život i manje se opterećuj s tuđim financijama, bit ćeš sretniji. Dakle da se vratimo na temu, AMD je sada vrh desktop i server ponude, najbolje što se može kupiti, onaj tko si to ne može priuštiti uvijek može preći na Intel. Ponuda procesora je nikad bogatija, za svakog se da naći ponešto, tj za svaki novčanik. GPU segment je druga stvar, kronično fali 3 igrač na tržištu, no za CPU ne treba, sasvim sam zadovoljan s ovim, kupujem samo najbolje, a to je trenutno AMD, a kad se kupuje najbolje ne pita se za cijenu.
Upravo sam složio novi komp s Ryzenom 5900x i sa starom grafičkom.
Ono što me čudi su temperature. Stavio sam Noctua NH d15 na ryzena.
Radim nešto jednostano, npr backup igre na Steamu i tipkam ovu poruku, HWinfo64 javlja temperaturu od 71*C, a Noctua želi poletjeti.
Nekako mi se ne čini da je to normalno.
Termalne paste sam sigurno stavio dovoljno i sve je savršen sjelo na svoje mjesto.
Idle temoerature su oko 30 - 40 *C
Inače, kućište je Phanteks P500A.
Upravo sam složio novi komp s Ryzenom 5900x i sa starom grafičkom.
Ono što me čudi su temperature. Stavio sam Noctua NH d15 na ryzena.
Radim nešto jednostano, npr backup igre na Steamu i tipkam ovu poruku, HWinfo64 javlja temperaturu od 71*C, a Noctua želi poletjeti.
Nekako mi se ne čini da je to normalno.
Termalne paste sam sigurno stavio dovoljno i sve je savršen sjelo na svoje mjesto.
Idle temoerature su oko 30 - 40 *C
Inače, kućište je Phanteks P500A.
Koja je matična?
MSI MAG b550 Torpedo
Testirao sam s Cinebench r20, no tamo je temperatura dosegla svega 63 *C
stabilno bi ti trebala raditi na 2933Mhz, ako hoces vise, ucitaj XMP profil, i onda rucno mjenjaj TRC i TRFC vrijednosti na vece od onoga sto ti pise, dok ti ne bude stabilno, ako bude uopce
od kad su izasli ryzeni memorija je nerjesiv problem, i nemas nekog izbora osim cekati da to poprave za koju godinu, ili se rucno truditi da ti radi stabilno kada i ako ikada pogodist vrijednosti na kojima ce raditi bez problema
menij je trebalo 4 dana cackanja da se ne rusi
MSI MAG b550 Torpedo
Kakav je vrm od te ploče ?
EDIT: Ništa živo nema o toj ploči. Zar ti nije malo čudno da se procesor od 800 dolara ušteka u matičnu od 150 dolara? Ja vas ljudi nikako ne mogu shvatit. Imaš top kućište top hladnjak i onda uzmeš takvu ploču.
MSI MAG b550 Torpedo
Kakav je vrm od te ploče ?
Ako je vjerovati onome što piše na protisu:
VRM 6 real phases (4+2), PWM-Controller: RT8894 (max. 6 real phases)
Matična je jako slična Tomahawk modelu, ali nema LED i ima samo jedan Ethernet utor.
Ovo sranje od prepucavanja Intel v.s. AMD me podsjetilo na F1 dok su imali izbor guma GOOD YEAR i MICHELIN.
Dakle duopol, kao kod cpu trzista, a nisi znao koje su bolje, kao kod CPU danas.
Faacinantno je da se mi vec od postanka BUGforuma, koljemo s premisom koji je gori.
E to je ono sto ne valja, negativna definicija.
Lp

Imam ryzen 1600 AF procesor, i stock cooler koji je došao s njim je dosta bučan. Naletih na youtube video di dosta ljudi komentira da noviji procesori dolaze sa lošijim proizvođačem coolera. "This is because AMD used a Delta Electronics fan in this case instead of a Cooler Master, which is their usual OEM cooling partner. Basically if you ended up with this cooler you're just very unlucky." Jel ima tko slična iskustva? Dobar potez, prvo releasaju coolermaster coolere dok svi reviewi ne prođu pa onda promjene na jeftine bučne coolere.
Imam ryzen 1600 AF procesor, i stock cooler koji je došao s njim je dosta bučan. Naletih na youtube video di dosta ljudi komentira da noviji procesori dolaze sa lošijim proizvođačem coolera. "This is because AMD used a Delta Electronics fan in this case instead of a Cooler Master, which is their usual OEM cooling partner. Basically if you ended up with this cooler you're just very unlucky." Jel ima tko slična iskustva? Dobar potez, prvo releasaju coolermaster coolere dok svi reviewi ne prođu pa onda promjene na jeftine bučne coolere.
Imam ti ja jedan stock cooler od r5 2600, wraith stealth. Meni ne treba ako hoćeš pošaljem ti ga uz neku simboličnu cijenu.
Ja sam nov na AMD-u, prešao sa Intela zbog svih priča kako je Ryzen sad bolji. Čak su mi i za hladnjak govorili kako je super pa sam računao da ću ostati na stock hladnjaku. Uglavnom, meni je taj hladnjak bučan i stalno se nešta pojačava i stišava i bilo mi je to iritantno. Kupio sam Noctua NH-D15s i više hladnjak ne čujem.
Imam , overclock na 4.0 GHz, 1.35V i hladnjak je taman za taj procesor. Još mi se sviđa što ima vijke za postavljanje hladnjaka na bracket. Nema kopče. To je po meni bolje jer je lakše skinut i postavit hladnjak. Esports duo je također jako raširen u RH i na forumu. Ne znam koji je način postavljanja, ali je odličan hladnjak i za jače procesore. Jedino si pazi na dimenzije kučišta i visinu hladnjaka. Već kad mogu edit, ako ćeš razmatrat prvi, LC, obavezno 2. ventilator 120 mm, arctic, coolermaster... Nije bitan proizvodač, samo da je "razvikan". Meni je original prdnuo nakon 100 sati rada, s tim da se nije baš naradio.
Jooooj, pa nemojte govoriti da nesto od AMD-a ne valja, rambox bu vas sve tuzil...
Ne valja niti jedan stock cooler i točka. Taj komad smeća ubace da maznu 200 kuna za niš. Ako biram između dva smeća ipak je AMD-ovo bolje smeće od Intelovog. Neka krv poteče🤣🤣🤣🤣🤣
Ne valja niti jedan stock cooler i točka. Taj komad smeća ubace da maznu 200 kuna za niš. Ako biram između dva smeća ipak je AMD-ovo bolje smeće od Intelovog. Neka krv poteče🤣🤣🤣🤣🤣
ja sam stock coolere ostavio iza sebe jos prije 10 godina
Da si kupio Noctua NH-D14 tamo 2010. godine jos dan danas bi te mogao sluzit bez problema
Da si kupio Noctua NH-D14 tamo 2010. godine jos dan danas bi te mogao sluzit bez problema
2009 godine sam uzeo Cm 212 plus i danas služi. A niti do CM-a nisam nikada stock cooler imao😬.
2009 godine sam uzeo Cm 212 plus i danas služi. A niti do CM-a nisam nikada stock cooler imao😬.
tako je
nije velika investicija, a ima mogucnost da traje dulje od bilo koje komponente

Ima bit da stvarno postoji razlika između starijih i novih ryzen stock coolera. Ovi moj od r5 2600 radi skroz necujno, nikad problema, a sada sve vise cujem da su bucni kao kod kolege.
Imam i wraith prism, on je isto skroz okej, mada je bučniji malo.
Mislim da je prije razlika zbog QC.