AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.742
|
čitano: 6.735.681
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
dalja46 kaže...

Meni je skroz na max kad pokrenem profil oc-a koji je program napravio.

Znaći, ne skalira brzina proca kao kad nije pokrenut nego je skroz na 4275 mhz kako je program našao najbolji oc.

Jel to normalno?

Da, kolko ja kuzim taj program zapravo sluzi za automatizaciju rucnog overclocka - sto znaci da ce CPU stalno fiksno raditi na određenoj frekv./ voltazi, umjesto da varira ovisno o loadu. Tako da ne vidim puno koristi od toga osim za workloadove nekakve, ali za povremeni gaming se gotovo sigurno vise isplati jednostavno drzati na stocku.

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
13 godina
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2020 17:19 (mislioc).

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
AMD Ryzen procesori (opća tema)

A što ne možete nakon što vam program izračuna postavke, otići u BIOS i onda ručno primjeniti te postavke? Uključite Cool&Quiet pa će se CPU downclockati kao na stock postavkama (osim napona koji će ostati na zadanom nivou).

Nit morate paliti Ryzen Master a ni taj program.

0 0 hvala 0
6 godina
protjeran
X-Wind kaže...
HCgamingCRO kaže...
Kaby kaže...
HCgamingCRO kaže...

Da Vidio Sam kasnije u jednom tvitu Spekove bencha.

Eto vidis i/o die nije isti, trebate pogledati opet prezentaciju gdje citiram doslovno:"sa zen3 moci cete skidati rekorde svakakve vrste" kad dobijes cip vidjet Ces sta su sve omogucili u vezi klokanja. Mozda nie 7nm+ ali isto nije 7nm na Kojen je radjen Zen2,nebudite naivni nemozes 20% ipc-a dobiti regrupiranjem ccx-a i cache-a, druga jezgra naspram zen2 radjena na naprednijem 7Nm. 

Nadji mi podatak/informaciju gdje ste izvukli da je proces isti kam kod zen2?

For the Ryzen 5000 series, AMD stated that the IO die is the same as the previous generation.

Što se 7nm+ EUV tiče, da ga koriste sigurno bi se pohvalili s tim kao što su na starim slajdovima kad je bilo predstavljanje Zena 2. Jeste primjetili da je samo 3600 s vremenom dobio značajniji boost u taktu? Zato što su inače u startu najveći škartovi išli na police kao 3600, koji su teško mrdali preko 4.2GHz, dok je sad proizvodnja sazrijela tako da toliko loših škartova i nema baš tako da i 3600 može potegnuti do 4.5GHz.. ali totalno nebitno, neće ga spasit tih 7% veći takt kad ga u igrama zapravo guše CCXovi, dijeljeni L3 i velike latencije prema RAMu.

Pa da Sigruno da bi reklamirali 7nm+ da je tako, zato i neshvacam svaki Roadmap do sad oder amd-a je najavljivao to.

Ali da je isti proces,nije u to Sam Siguran, AMD je sada najbplji TSMC-ov prijatelj i nebi me cudilo da tsmc daje neki advanced 7nm node amd-u.

Sam 1uamus je najavio svakakve mogucnosti zen3ke za oc i jezgri i IF dividiert,tako da on Radi u amd-u i zas bi kenjao?

Nije, isti je proces. Zato ćemo i dobiti Zen 3 Warhol refresh iduće godine na TSMC 7 (ili možda čak i 6) nm EUV baš zato jer sada nisu mogli odmah ići na to. A razlog zašto nisu mogli ići jer im TSMC već štanca punom parom na tom nodeu nove konzole pa nema kapaciteta zasad još i za Zen 3 (čak su uzeli dodatne wafere kada je Mediatek nedavno odustao od TSMC-a radi Huawei bana i to sve također ide za konzole).

HCgamingCRO kaže...
Kaby kaže...
HCgamingCRO kaže...

Znaci intelu treba doslovno 6 GHz+ na 14NM da sada priblizi uope AMD-ovoj single core performanci 5 godine aim je ostao isti IPC. Stime da je AMD na prezentaciji rokao 3200 memoriju, nedaj boze da su sta napravili na IF divideru pa to ce tjerati SC perf  u nebo pod oblake.

Nije nego 3600MHz, istu i na Intel i na AMD konfi, također NH-D15 na obje konfe.. btw. I/O die ostaje isti kao na Zen2, a jesi nas uvjeravao kako će i tu biti većih frekva itd itd..

Da Vidio Sam kasnije u jednom tvitu Spekove bencha.

Eto vidis i/o die nije isti, trebate pogledati opet prezentaciju gdje citiram doslovno:"sa zen3 moci cete skidati rekorde svakakve vrste" kad dobijes cip vidjet Ces sta su sve omogucili u vezi klokanja. Mozda nie 7nm+ ali isto nije 7nm na Kojen je radjen Zen2,nebudite naivni nemozes 20% ipc-a dobiti regrupiranjem ccx-a i cache-a, druga jezgra naspram zen2 radjena na naprednijem 7Nm. 

Nadji mi podatak/informaciju gdje ste izvukli da je proces isti kam kod zen2?

https://www.anandtech.com/show/16148/amd-ryzen-5000-and-zen-3-on-nov-5th-19-ipc-claims-best-gaming-cpu

On process node technology, AMD clarified that these processors are using the same 7nm process that the company has contracted from TSMC as it did with the Ryzen 3000XT processors.

I ne znam što se čudiš da su dobili 20% na istom nodeu, ljudi su doslovno napravili kompletni redizajn jezgre. Sami su rekli da vide Zen 2 kao evoluciju originalnog Zena, a Zen 3 kao revoluciju u odnosu na Zen 2 (u arhitekturalnom smislu).

MIslim da 7 NM 3000 serija nije isto kao 3000XT serija tj 5000 kako sada izgleda- da se tu raspravljati ali napredniji je malo node nego na pocetku 7NM- znaci neki advanced node buduci da svaki xt cip vidim moze ladno 2000 na IF-u i daaalekko se bolje kloka uz manju voltazu naspram normalne 3000 serije.

Ali ako je tako i izgleda da je, nije 7NM+(EUV) nazalost moram preskociti ovu seriju(a mozda i necu navi mi je sada prvi plan) buduci da se slazem stobom da ce nakon intelove prezentacije i amd odgovoriti opet. Na kraju nisam pojma imao da je INTEL redizajnirao jezgre i uspio izvuci neki IPC naprdak-sacekajmo vidjet cemo.

Once upon a time bila dva prijatelja, zvali su se intel i nvidia....kraj price.
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2020 17:16 (HCgamingCRO).
6 godina
protjeran

Šta nisu i na predstavljanju Zen 2 u fokusu bila 3 modela: 3900x, 3800x i 3600x? Tako da nema sumnje da će AMD pustiti u prodaju i 5700x model sa 100-200 mhz manjim clockom (u praksi 1-2 fps) a s ne tako malom razlikom u cijeni. Imaju oni puno prostora za sniženje cijena zahvaljujući chiplet dizajnu, a i to što praktički jedini kupuju 7nm wafere pa sada imaju dobar povoljniji deal s TSMC.

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2020 17:16 (Riot).

0 0 hvala 0
6 godina
protjeran
Riot kaže...

Šta nisu i na predstavljanju Zen 2 u fokusu bila 3 modela: 3900x, 3800x i 3600x? Tako da nema sumnje da će AMD pustiti u prodaju i 5700x model sa 100-200 mhz manjim clockom (u praksi 1-2 fps) a s ne tako malom razlikom u cijeni. Imaju oni puno prostora za sniženje cijena zahvaljujući chiplet dizajnu, a i to što praktički jedini kupuju 7nm wafere pa sada imaju dobar povoljniji deal s TSMC.

PA znas da je ADM nekada bas tajnoviti i voli onak ispod stola nesto izbaciti da nitko nije znao- kao sto je bez ikakve najave dosao 3500x china only vamo u europu.

Bit ce sigurno i 5600 i 5700x(jeftiniji 8core)

ALI mene zanima AMD-ov statement zasto nas je prevario a najavio nam 7NM+ gdje se to pogubilo? Znaci to da ni navi nece kako je najavljivano na 7NM+(euv)?

6 godina
protjeran
HCgamingCRO kaže...

PA znas da je ADM nekada bas tajnoviti i voli onak ispod stola nesto izbaciti da nitko nije znao- kao sto je bez ikakve najave dosao 3500x china only vamo u europu.

Bit ce sigurno i 5600 i 5700x(jeftiniji 8core)

ALI mene zanima AMD-ov statement zasto nas je prevario a najavio nam 7NM+ gdje se to pogubilo? Znaci to da ni navi nece kako je najavljivano na 7NM+(euv)?

Hmm koliko znam TSMC je naknadno promjenio naziv node-a, pa je 7nm+ iznenada postao EUV model, a originalni 7nm+ DUV node je pretvoren u 7NP pa je samim time i AMD to morao prilagoditi. No mislim da je sam node najmanje bitna stvar, i nisam jos procitao na stranim forumima da netko radi frku oko toga, bitne su samo finalne performanse i cijena, a na kojem node-u je to je najmanje bitno.

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2020 17:28 (Riot).
6 godina
protjeran

I sad na to dodaj jos jedno 20-30 eura ali u ozbiljnim retail lancima, znaci oni neozbiljni/manje poznati ce jos vise kostati recimo 5600x 350 eura, a u MF-u ce biti 320 jel MF je uvijek 20 eura iznad msrp-a stavio(barem je tako slucaj bio sa 1600,2600,3600)

Uzmimo jos u obzir da ce 5950x kao i sa 3950x slucaju biti najmanje nastancan/najbrze prodan pa ce biti nestasica i cijena u nebo pod oblake vjv 900 eura+.

300 Eura za 6 core pfff bome je nabio harac nije bilo nikakve potrebe dizati 6core.

17 godina
nicky.sl kaže...

Moram priznat da je AMD odradio vrhunski posao 

S napomenom, da su išli na malo nižu ili identičnu potrošnju+20% viši IPC.

Ipak su solidno dignuli CPU frekvenciju, osim R5 5600X/65W TDP na kojem realno uopče i nisu dignuli CPU frekvenciju+20% viši IPC.

Stari R5 3600X ili XT su 95W TDP-a,  dakle mogli su još malo nabit CPU frekvenciju da upadne pod 95W. Ali eto nisu jer realno za to niti nema potrebe, ipak žutanjak pod 65W puno bolje izgleda.

CPU majmunovo je izlistalo all Core/Threads Turbo, ili za usporedbu stari R9 3950X ima all core turbo oko 3.9-4ghz.

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-5-3600/20.html

All core turbo 4.2ghz

https://www.cpu-monkey.com/en/cpu-amd_ryzen_5_5600x-1750

All Core Turbo 4.4hgz

https://www.cpu-monkey.com/en/cpu-amd_ryzen_7_5800x-1747

All Core turbo 4.5ghz

https://www.cpu-monkey.com/en/cpu-amd_ryzen_9_5900x-1748

All core turbo 4.2ghz

https://www.cpu-monkey.com/en/cpu-amd_ryzen_9_5950x-1749

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2020 17:49 (rambox).
6 godina
protjeran

Neki rade toliku frku oko cijena, a ono što Nvidia radi sa svojim grafama je tragikomično. AMD nije najavljivao nikakve cijene, ponudio je ono najbolje na tržištu, i 50$ veća cijena je još i ok, a ne morate kupovati odmah, AMD je poznat po tome da vrlo brzo reže cijene svojih proizvoda pa možete iduće godine proći vrlo povoljno. Sumnjam da ovdje netko ima toliko loš procesor da se ne može fluidno igrati, nadogradite samo grafu i uživajte, a kasnije uvijek možete i CPU.

1 0 hvala 0
6 godina
protjeran
Riot kaže...

Neki rade toliku frku oko cijena, a ono što Nvidia radi sa svojim grafama je tragikomično. AMD nije najavljivao nikakve cijene, ponudio je ono najbolje na tržištu, i 50$ veća cijena je još i ok, a ne morate kupovati odmah, AMD je poznat po tome da vrlo brzo reže cijene svojih proizvoda pa možete iduće godine proći vrlo povoljno. Sumnjam da ovdje netko ima toliko loš procesor da se ne može fluidno igrati, nadogradite samo grafu i uživajte, a kasnije uvijek možete i CPU.

Da ali hey 6core pls AMD wtf? Pa na day one release od 3000 serije za te pare si imao 8 core i 15% ipc-a i cijeli node napretka.

Nemogu preci jos uvijek preko toga a vec je drugi dan prosao....

6 godina
protjeran
HCgamingCRO kaže...
Riot kaže...

Da ali hey 6core pls AMD wtf? Pa na day one release od 3000 serije za te pare si imao 8 core i 15% ipc-a i cijeli node napretka.

Pa nisi rođen jučer jbt, stotine IT kompanija oko tebe rade to što je AMD sad napravio s ovom generacijom, zapravo 15 puta gore, pa evo odi na susjednu temu od Nvidie, ali od njih si to očekivao? Pa sad stavljas emocije u kapitalisticke korporacije, AMD gleda profit kao i svi drugi, nije narodna kompanija.

14 godina
rambox kaže...
nicky.sl kaže...

Moram priznat da je AMD odradio vrhunski posao 

S napomenom, da su išli na malo nižu ili identičnu potrošnju+20% viši IPC.

Ipak su solidno dignuli CPU frekvenciju, osim R5 5600X/65W TDP na kojem realno uopče i nisu dignuli CPU frekvenciju+20% viši IPC.

Stari R5 3600X ili XT su 95W TDP-a,  dakle mogli su još malo nabit CPU frekvenciju da upadne pod 95W. Ali eto nisu jer realno za to niti nema potrebe, ipak žutanjak pod 65W puno bolje izgleda.

CPU majmunovo je izlistalo all Core/Threads Turbo, ili za usporedbu stari R9 3950X ima all core turbo oko 3.9-4ghz.

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-5-3600/20.html

All core turbo 4.2ghz

https://www.cpu-monkey.com/en/cpu-amd_ryzen_5_5600x-1750

All Core Turbo 4.4hgz

https://www.cpu-monkey.com/en/cpu-amd_ryzen_7_5800x-1747

All Core turbo 4.5ghz

https://www.cpu-monkey.com/en/cpu-amd_ryzen_9_5900x-1748

All core turbo 4.2ghz

https://www.cpu-monkey.com/en/cpu-amd_ryzen_9_5950x-1749

Onaj feeling kad 550$ proc doseže intelov serverski koji košta 10 000$..

6 godina
protjeran
Riot kaže...
HCgamingCRO kaže...
Riot kaže...

Pa nisi rođen jučer jbt, stotine IT kompanija oko tebe rade to što je AMD sad napravio s ovom generacijom, zapravo 15 puta gore, pa evo odi na susjednu temu od Nvidie, ali od njih si to očekivao? Pa sad stavljas emocije u kapitalisticke korporacije, AMD gleda profit kao i svi drugi, nije narodna kompanija.

PA jebiga- svaka im prezentacija ide u rijecima best value for you! pored toga AMD sam sebi upucao u nogu i nije izbacio 5600 najprodavaniji cip od AMD-a:1600,2600,3600 a 5600 ostao u zraku? Znam da imaju milijune narudjba SOC-a za sony, microsoft, pa navi... ali nesvidja mi se da je povrijedio svoj kodex "value for gamers" jel to LIsa natuca na svakoj prezentaciji.

Pusti sada fanboynizam ko voli AMD, dijete mu se zove RYZEN- cisto iz poslovnog kuta gledanja AMD nije napravio posao po meni kakv je dosad odradjivao.

ALI nema veze evo pive , cekam 5800x da vidim kakav je u tuning-u. 

6 godina
protjeran
HCgamingCRO kaže...
Riot kaže...
HCgamingCRO kaže...
Riot kaže...

PA jebiga- svaka im prezentacija ide u rijecima best value for you! pored toga AMD sam sebi upucao u nogu i nije izbacio 5600 najprodavaniji cip od AMD-a:1600,2600,3600 a 5600 ostao u zraku? Znam da imaju milijune narudjba SOC-a za sony, microsoft, pa navi... ali nesvidja mi se da je povrijedio svoj kodex "value for gamers" jel to LIsa natuca na svakoj prezentaciji.

Pusti sada fanboynizam ko voli AMD, dijete mu se zove RYZEN- cisto iz poslovnog kuta gledanja AMD nije napravio posao po meni kakv je dosad odradjivao.

ALI nema veze evo pive , cekam 5800x da vidim kakav je u tuning-u. 

Bit će i sniženja, i jeftinijih modela, ne moraš kupovati odmah pri launchu.

13 godina

Briši post. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2020 18:57 (mislioc).

0 0 hvala 0
17 godina

tek na 5.4ghz mogu skinut single score od novog Ryzena no nisam uspio validirati haha

evo na 5.2

Bnet: mNik987#2148
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2020 19:27 (toxic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
toxic kaže...

tek na 5.4ghz mogu skinut single score od novog Ryzena no nisam uspio validirati haha

evo na 5.2

Cime ga hladis?

17 godina
jovial kaže...
toxic kaže...

evo na 5.2

Cime ga hladis?

vodenim CM 240mm...

ne mogu ga ohladiti na 5.4 zato je i nestabilan

na 5.2 mogu, sad sam pratio tempreture na nekim benchevima dolaze cak do 88 stupnjeva... ali je fora kada se ventovi pocni vrtit na full da mi baci na 84-85 stabilno

ali nije vrijedno realno... 5.1 sweat spot 

12 godina
neaktivan
toxic kaže...
jovial kaže...
toxic kaže...

evo na 5.2

Cime ga hladis?

vodenim CM 240mm...

ne mogu ga ohladiti na 5.4 zato je i nestabilan

na 5.2 mogu, sad sam pratio tempreture na nekim benchevima dolaze cak do 88 stupnjeva... ali je fora kada se ventovi pocni vrtit na full da mi baci na 84-85 stabilno

nista, predji na amd i opet ces imat najbrzi proc.

2020-a, kakva godina...

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2020 19:33 (jovial).
17 godina
jovial kaže...

2020-a, kakva godina...

ma ne jos najmanje 1 godinu

4 godine
protjeran
jovial kaže...
toxic kaže...

2020-a, kakva godina...

haha

14 godina
HCgamingCRO kaže...
Riot kaže...

Da su ubacili jos koji SKU nebi bilo problema npr. 5700 model ali nije vise AMD budget opcija nego sad su i na vrhu gaminga i poceli su to naplačivati kaj je sasvim logično.

Tih 50$ nije nist strasno ali bude strašno kod naših cigana po ducanima koji budu to pretvorili u 100€ razlike.

twice the pride double the fall
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2020 19:58 (dad0r).
13 godina

Top se plaća premium cijenom, tko želi prišparat R5 3000.
Pa npr 5600X će bit jači od 3600 10% u fps-u sami si vagnite dali vam se isplati ili ne.

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2020 21:20 (mislioc).

1 0 hvala 0
15 godina
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2020 20:51 (dreadmoore).
Moj PC  
1 1 hvala 0
16 godina
rekli su na prezentaciji 26% razlike u odnosu na trenutni ryzen u prosjeku.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Kako 1.000 kn više nije loše, to je katastrofa.

10 godina

Jao "rekli su"... naivni ste ko sobarice.

EDIT: nisam trebao generalizirati (množinom)... sry

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2020 20:57 (miki_the_pirat).
7 godina
iMik kaže...

Kako 1.000 kn više nije loše, to je katastrofa.

Strava i užas. Da, da, da, ne moraš kupit, nitko te ne tjera, ja imam, što te briga, nisu oni dobrotvorna ustanova, kapitalizam... Sve ja to razumijem. Al mi nitko ne može reć da nisu i prije imali pristojnu zaradu sa 249 msrp.

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2020 21:08 (cvaja997).
17 godina
dad0r kaže...

Da su ubacili jos koji SKU nebi bilo problema npr. 5700 model ali nije vise AMD budget opcija nego sad su i na vrhu gaminga i poceli su to naplačivati kaj je sasvim logično.

Tih 50$ nije nist strasno ali bude strašno kod naših cigana po ducanima koji budu to pretvorili u 100€ razlike.

Za sad nema potrebe,"uostalom tu je R5 3600 ili R7 3700X kojima ipak valjda nič ne fali."

AMD više nije Budget CPU opcija je samo jedan problem, a drugi je velika potražnja na drugim CPU segmentima.

Desktop CPU kod AMD-a više nema prioritet, ipak treba naštancat kamione procova za konzole pa servere pa Mobile itd.Pa viš da konzole idu kao krafne u pola cijene, pa eto dok padne ludnica za konzolama doči če i taj R5 5600.Vjerojatno ne prije trečeg mjeseca 2021 godine, fakat nema potrebe to je realnost iz AMD-ovog poslovnog kuta.

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2020 21:04 (rambox).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice